Το BBC επισκέπτεται την Αίγινα και καταγράφει τις φωνές των ντόπιων

Το BBC επισκέπτεται την Αίγινα και καταγράφει τις φωνές των ντόπιων

Η μείωση των αφίξεων ξένων τουριστών αλλά και η δυσμενής επίδραση της επιβολής των capital controls στον εγχώριο τουρισμό έχουν πλήξει σημαντικά τις τοπικές επιχειρήσεις

Το BBC επισκέπτεται την Αίγινα και καταγράφει τις φωνές των ντόπιων
Το γραφικό νησί της Αίγινας επισκέφθηκε ο Χάουαρντ Τζόνσον του BBC, προκειμένου να μιλήσει με τους ντόπιους και να διαπιστώσει πώς έχουν επηρεάσει τη ζωή τους οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα τους. 

«Την ώρα που οι Έλληνες προσπαθούν να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της Κυριακής, το BBC ρώτησε τέσσερις νησιώτες που διατηρούν επιχειρήσεις στη Λεωφόρο Δημοκρατίας στην Αίγινα τι αντίκτυπο έχουν στη ζωή τους τα οικονομικά δεινά της χώρας τους  και πώς σκοπεύουν να ψηφίσουν», αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.

Όπως επισημαίνει ο δημοσιογράφος, η Αίγινα είναι ένας ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός διακοπών τόσο για τους ξένους όσο και για τους Έλληνες τουρίστες. Μάλιστα πρόκειται για ένα νησί που επισκέπτονται τακτικά για τις διακοπές τους τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, γράφει ο Howard Johnson.

Όμως δεν είναι όλα ρόδινα για αυτό το όμορφο νησάκι. «Παρά το γεγονός ότι η Αίγινα παραμένει δημοφιλής και εύκολα προσβάσιμη, η οικονομία του νησιού υποφέρει», αναφέρει ο αρθρογράφος. Όπως εξηγεί, η μείωση των αφίξεων ξένων τουριστών αλλά και η δυσμενής επίδραση της επιβολής των capital controls στον εγχώριο τουρισμό έχουν πλήξει σημαντικά τις επιχειρήσεις.

Η πληρότητα των ξενοδοχείων αυτό το καλοκαίρι είναι μόλις 15%, ενώ σε καλές εποχές άγγιζε το 80% είπε στο βρετανικό δίκτυο ένας εκπρόσωπος του συλλόγου ξενοδόχων.
Κλείσιμο

Για να μάθει πώς η δυσάρεστη αυτή κατάσταση επηρεάζει την καθημερινή ζωή στην Αίγινα ο ανταποκριτής του BBC μίλησε με τέσσερις ντόπιους. Ιδού τι του αποκάλυψαν:



1. Θοδωρής Μοίρας, 31 ετών, ιδιοκτήτης μπαρ

«Οι νησιώτες είναι σχετικά απομονωμένοι και εξαρτώνται από τον τουρισμό», επισημαίνει ο 31χρονος. Οι τελευταίοι πέντε μήνες των διαπραγματεύσεων υπήρξαν δύσκολοι για τις ντόπιες επιχειρήσεις. «Η επιβολή capital controls σημαίνει πως ο κόσμος δεν μπορεί να πληρωθεί και οι επιχειρήσεις αγωνίζονται να αγοράσουν τα προϊόντα που χρειάζονται», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Θοδωρής Μοίρας θα ψηφίσει «Ναι» στο δημοψήφισμα, επειδή δεν θέλει να ρισκάρει με το μέλλον της επιχείρησής του.

2. Νεκταρία Κακούση, 41 ετών, οπωροπώλης

Η Νεκταρία λέει στο BBC ότι ο ελληνικός λαός θα πρέπει να μάθει να εργάζεται σκληρά, αφού οι δουλευταράδες είναι εκείνοι που «πετυχαίνουν πάντα». Τα τελευταία χρόνια έχει δει εμφανή διαφορά στα κέρδη της, ενώ δεν ανησυχεί για την έκβαση του δημοψηφίσματος, καθώς πιστεύει πως το αποτέλεσμα «είναι πάντα προσχεδιασμένο».


3. Κώστας Μοίρας, 83 ετών, ιδιοκτήτης καφετέριας.

Ο Κώστας Μοίρας είναι ιδιοκτήτης καφετέριας στη λεωφόρο Δημοκρατίας για περισσότερα από 60 χρόνια. Αν και επέζησε από τη γερμανική κατοχή, σήμερα νιώθει ιδιαίτερο φόβο για το μέλλον και πιστεύει πως καμία από τις δύο επιλογές του δημοψηφίσματος δεν είναι καλή για τη χώρα.

Θα ψηφίσει «Ναι» επειδή θέλει να παραμείνει στην Ευρώπη.

4. Γιάννα Σώρου, 52 ετών, ιχθυοπώλης

Η Γιάννα ξυπνά κάθε μέρα πολύ νωρίς, σχολιάζει το δημοσίευμα, για να δουλέψει στο ιχθυοπωλείο που κληρονόμησε από τον παππού της. Όπως η ίδια υποστηρίζει, η οικονομική κρίση έχει αλλάξει το νησί και ο κόσμος διστάζει να ξοδέψει χρήματα για ένα ταξίδι. Πιστεύει ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή για την Ελλάδα από το να παραμείνει στην ευρωζώνη.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης