ΕΟΤ: Αποζημιώνουν Αυστραλό φωτογράφο για «κλεμμένα» πλάνα στο βίντεο προβολής της Ελλάδας!

ΕΟΤ: Αποζημιώνουν Αυστραλό φωτογράφο για «κλεμμένα» πλάνα στο βίντεο προβολής της Ελλάδας!

Τι γράφει ο βρετανικός Telegraph - Ο Αυστραλός Άλεξ Τσέρνι διαμαρτυρήθηκε για τη χρήση δικού του οπτικού υλικού από το «Twelve Apostles» στη Βικτώρια της νότιας Αυστραλίας - Σύμφωνα με τον φωτογράφο ο ΕΟΤ δεσμεύθηκε να τον πληρώσει για την χωρίς άδεια χρήση των πλάνων του

ΕΟΤ: Αποζημιώνουν Αυστραλό φωτογράφο για «κλεμμένα» πλάνα στο βίντεο προβολής της Ελλάδας!
«Απαιτούν την επιστροφή των Ελγινείων Μαρμάρων από τη Βρετανία, όμως οι Έλληνες κατηγορήθηκαν για πολιτισμική κλοπή, αφού υπέκλεψαν εικόνες ενός από τα διασημότερα φυσικά τοπία (σσ. ορόσημο είναι η ακριβής μετάφραση του όρου landmark που χρησιμοποιείται από τον συντάκτη) της Αυστραλίας για ένα προωθητικό βίντεο».
Με αυτό το προκλητικό κείμενο ξεκινά δημοσίευμα στον βρετανικό Telegraph με τίτλο «η Ελλάδα κατηγορείται για πολιτιστική κλοπή αυστραλιανού βίντεο».



Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Telegraph, στο βίντεο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού με τίτλο «Gods, Myths, Heroes» για την προβολή της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού περιλαμβάνονται εικόνες των Δώδεκα Αποστόλων, μια εντυπωσιακής τοποθεσίας ανοιχτά της Βικτώρια στη νότια Αυστραλία.

Κλείσιμο
Το οπτικό υλικό από τους Δώδεκα Αποστόλους (Twelve Apostles) είχε γυριστεί από τον Αυστραλό φωτογράφο Άλεξ Τσέρνι. Ο Αυστραλός φωτογράφος χαρακτήρισε εξωφρενικό το γεγονός ότι ένα μικρό κλιπ διάρκειας 15 δευτερολέπτων από τα πλάνα του χρησιμοποιήθηκε για τη διαφημιστική προβολή ενός τουριστικού προορισμού στο βόρειο ημισφαίριο, χιλιάδες μίλια μακριά από την Αυστραλία.




Ο κ. Τσέρνι είπε ότι τα πλάνα του χρησιμοποιήθηκαν από τον ΕΟΤ χωρίς άδεια και συμπεριλήφθηκαν στο φιλμάκι «Gods, Myths, Heroes» χωρίς να το γνωρίζει.Ο Αυστραλός φωτογράφος είπε ότι αφού επικοινώνησε με τους αρμοδίους του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού για τα πλάνα που είχε τραβήξει το 2010, ο ΕΟΤ συμφώνησε να του καταβάλει αμοιβή για τη χρήση του οπτικού υλικού.

Επιχειρώντας να δικαιολογήσουν την συμπερίληψη πλάνων από την τοποθεσία «Twelve Apostles» στην Αυστραλία, οι αρμόδιοι του ΕΟΤ επιχειρηματολόγησαν ότι «χρησιμοποιήθηκε συνειδητά ένα πλάνο από την Αυστραλία, το πλάνο του έναστρου ουρανού, για να υποστηρίξει καλλιτεχνικά, αυτό που περιγράφει ο αφηγητής. Ότι σχεδόν σε όλη την υφήλιο, όπου και να γυρίσεις το βλέμμα σου, θα συναντήσεις μία ιδέα, ένα όνομα που έλκει την καταγωγή του από την Ελλάδα. Ακόμα και στον ουρανό της Αυστραλίας, στο νότιο ημισφαίριο, εξηγεί ο καλλιτεχνικός δημιουργός, όταν σηκώσεις τα μάτια σου ψηλά, θα δεις αστέρια και αστερισμούς που κουβαλούν ελληνικά ονόματα».

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι του ΕΟΤ και του υπουργείου Τουρισμού αποσιώπησαν το γεγονός ότι συμφώνησαν να καταβάλουν αμοιβή προς τον Αυστραλό φωτογράφο Άλεξ Τσέρνι, ο οποίος έχει το copyright των πλάνων από την τοποθεσία «Twelve Apostles» που χρησιμοποιήθηκαν στο βίντεο για την τουριστική προώθηση της Ελλάδας.

Κι αν μη τι άλλο, όταν αποζημιώνεις κάποιον για την χωρίς άδεια χρήση της πνευματικής δημιουργίας του, αποδέχεσαι εμμέσως ότι έχεις υποκλέψει το έργο του, κάτι που στον ΕΟΤ θα έπρεπε να γνωρίζουν προτού επιλέξουν πλάνα από την Αυστραλία στο βίντεο για την προβολή της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού...

Ενδιαφέρον έχει πάντως ότι στην απολογητική ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον ΕΟΤ στις 11 Νοεμβρίου μετά το σάλο που ξέσπασε για την γκάφα της χρήσης πλάνων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργάνωσε ο Χίτλερ, οι υπεύθυνοι του υπουργείου Τουρισμού υποστήριζαν ότι «ο ΕΟΤ κατά την πάγια πρακτική και εμπειρία ετών, έχει προμηθευτεί όλα τα πλάνα που βρίσκονται στην διάθεση του, επί της βάσεως συμβάσεων με τους προμηθευτές του, και με την ρητή προϋπόθεση ότι είναι ελεύθερα δικαιωμάτων για κάθε χρήση».







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης