Ετοιμο το Χωροταξικό του τουρισμού

Ετοιμο το Χωροταξικό του τουρισμού

Θα δοθεί τις επόμενες μέρες σε διαβούλευση - Οι επενδύσεις επιτάσσουν θεσμικές πολεοδομικές παρεμβάσεις 

Ιταλία: Υπέρ κοινής παρέμβασης ΕΕ & ΔΝΤ
Ετοιμο το Χωροταξικό του τουρισμού
Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το ειδικό Χωροταξικό του τουρισμού, αφού οι εκκρεμότητες που μένουν, σύμφωνα με συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σταύρου Καλαφάτη, είναι τεχνικής και νομικής φύσης.

Ταυτόχρονα προωθούνται από το υπουργείο πολεοδομικές και χωροταξικές μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν να «κουμπώσουν» με το θεσμικό πλαίσιο που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση στον τομέα των στρατηγικών επενδύσεων και των ακινήτων του Δημοσίου, με σκοπό τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο Χωροταξικό δεν θα εξειδικεύει μέτρα ανά περιοχή αλλά θα γενικεύει ώστε να αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών στα περιφερειακά σχέδια και να διευκολύνει τις ανάγκες σε τουριστικές επενδύσεις κάθε περιοχής. Εάν, για παράδειγμα, προβλέπεται για ένα νησί όπως η Κρήτη η χρήση γκολφ, θα χαρακτηρίζεται ολόκληρο το νησί αντίστοιχος προορισμός χωρίς να εξειδικεύεται ποιο γεωγραφικό κομμάτι μπορεί να φιλοξενήσει ανάλογες επενδύσεις. Το Χωροταξικό συντάσσεται σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού, το οποίο έχει ήδη ολοκληρώσει την επεξεργασία του. 
Κλείσιμο

Στο ΥΠΕΚΑ εκπονούν το τελευταίο διάστημα τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που πρέπει να συνοδεύει το Χωροταξικό. Υπενθυμίζεται ότι επί υπουργίας Σουφλιά είχε υπογραφεί η ΚΥΑ για το Χωροταξικό χωρίς τη ΣΜΠΕ, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη νομοθετική ρύθμιση. Εάν τελικά δοθεί η ΣΜΠΕ μαζί με το Χωροταξικό, τότε η ανακοίνωση θα καθυστερήσει μερικές μέρες.

Την άμεση δρομολόγηση του Χωροταξικού του τουρισμού αλλά και τις επικείμενες αλλαγές πολεοδομικού χαρακτήρα επιβεβαίωσαν σε χθεσινή συνάντηση εφ’ όλης της ύλης που πραγματοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Ευάγγελος Λιβιεράτος και οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου με τους επτά γενικούς γραμματείς της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Οπως αναφέρθηκε, μαζί με την αναθεώρηση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, θα προχωρήσει η αναθεώρηση και η εξειδίκευση των 12 Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, ώστε να ολοκληρωθούν ως τα τέλη του 2013.

Ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκε από τον κ. Λιβιεράτο το θέμα των αυθαιρέτων, ζητώντας τη συνεργασία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στη συλλογή όλων των αποφάσεων που έχουν τελεσιδικήσει, αλλά και στον τομέα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης όπου -όπως τονίστηκε- οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα έχουν πρώτο λόγο σε ό,τι αφορά τη χορήγηση των αδειών στην κατηγορία Α2, που είναι το 90% των αντίστοιχων μελετών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης