Δεκαπενταύγουστος στην Πελοπόννησο

Δεκαπενταύγουστος στην Πελοπόννησο

Οι εκκλησίες και τα μοναστήρια σε όλη την Πελοπόννησο γιορτάζουν τον Δεκαπενταύγουστο και δεν υπάρχει χωριό που να μην έχει εκκλησάκι στην μνήμη της Θεοτόκου, που πανηγυρίζει αυτές της ημέρες. Οι εορτασμοί σε κάποιους ναούς και μοναστήρια είναι ιδιαίτεροι και προσελκύουν χιλιάδες πιστούς, λόγω της αγάπης που τρέφουν στην Παναγία.

Επίθεση Γκερέκου σε ΝΔ
Δεκαπενταύγουστος στην Πελοπόννησο
Πολλές είναι οι εκκλησίες και τα μοναστήρια σε όλη την Πελοπόννησο που γιορτάζουν τον Δεκαπενταύγουστο και δεν υπάρχει χωριό που να μην έχει εκκλησάκι στην μνήμη της Θεοτόκου, που πανηγυρίζει αυτές της ημέρες. Οι εορτασμοί σε κάποιους ναούς και μοναστήρια είναι ιδιαίτεροι και προσελκύουν χιλιάδες πιστούς, λόγω της αγάπης που τρέφουν στην Παναγία.

Κυνουρία

Χιλιάδες πιστοί έχουν αρχίσει να συρρέουν στο μοναστήρι της Παναγίας της Έλωνας στην Κυνουρία, για να προσκυνήσουν τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας που γιορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο. Το προσωνύμιο της Παναγίας «Έλωνα» προέρχεται από την τσακώνικη τοπική διάλεκτο και τη λέξη «έουνη», που σημαίνει «ελεούσα».
Κλείσιμο

Η εικόνα της Παναγίας της Έλωνας είναι αγιογραφία, καλυμμένη με χρυσό «πουκάμισο» και αποδίδεται στον Ευαγγελιστή Λουκά. Στην εικόνα αυτή της Θεοτόκου έχουν αποδοθεί πολλά θαύματα και γι' αυτό, πλήθος από τάματα πιστών περιβάλλουν το προσκυνητάρι. Οι πιστοί, αυτές τις ημέρες μα και όλο τον χρόνο, επισκέπτονται με κάθε τρόπο και μέσο το μοναστήρι που είναι σκαρφαλωμένο σ' έναν απόκρημνο βράχο, πεζοπορώντας και γονυπετείς, εκπληρώνοντας το τάμα τους, δείχνοντας την αγάπη και την ευγνωμοσύνη τους στο πρόσωπο της Θεοτόκου, για τη βοήθεια που τους παρείχε.

Το απόγευμα της Τρίτης, παραμονή της εορτής, θα τελεστεί στις 7.00, μέγας αρχιερατικός εσπερινός στη μονή και θα ακολουθήσει αγρυπνία, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου.

Το πρωί της Τετάρτης, θα τελεστεί πανηγυρική θεία λειτουργία, ενώ οι λατρευτικές εκδηλώσεις και οι ιερές ακολουθίες θα συνεχιστούν ως τα Εννιάμερα της Θεοτόκου, την Πέμπτη 23 Αυγούστου.

Μάνη

Επίκεντρο του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου στη Μάνη αποτελούν τα Κονάκια Γυθείου, με τον Επιτάφιο της Θεοτόκου.

Η τελετή θα αρχίσει στις 7.30 το απόγευμα της Τρίτης, με πανηγυρικό αρχιερατικό εσπερινό ενώ, στη συνέχεια, θα τελεστεί η ακολουθία του Επιταφίου με τα εγκώμια της Παναγίας, από τον μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομο και η περιφορά του στο χωριό.

Την Τετάρτη, θα τελεστεί πανηγυρική θεία λειτουργία στον παραδοσιακό οικισμό του Πολυαράβου και θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις μνήμης για την ιστορική επέτειο της τριήμερης μάχης που δόθηκε στην περιοχή, κατά την επιδρομή του Ιμπραήμ.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν, το βράδυ, στην πλατεία των Κονακίων, με παραδοσιακό μανιάτικο γλέντι, συνοδεία δημοτικής μουσικής.

Αρκαδία

Στην Παλαιά Επισκοπή Τεγέας γιορτάζει η Παναγία η Επισκοπιώτισσα, σε ένα εξαιρετικού κάλλους φυσικό τοπίο, μέσα στο αρχαιολογικό πάρκο Τεγέας, όπου χιλιάδες πιστοί από τη Μαντινεία θα δώσουν απόψε το παρόν, για να προσκυνήσουν τον επιτάφιο της Θεοτόκου, που αποτελεί δωρεά του μακαριστού πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Γερασίμου.

Στις επτά και μισή το απόγευμα, θα τελεστεί, προεξάρχοντος του πρωτοσύγκελου της Μητροπόλεως Μαντινείας κ. Θεοκλήτου, ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός στη μνήμη της Θεοτόκου και θα ακολουθήσει η λιτάνευση του Επιταφίου στον χώρο της φημισμένης εμποροπανήγυρης στην Παλαιά Επισκοπή ενώ, αύριο το πρωί, θα τελεστεί θεία λειτουργία.

Επίσης, στο χωριό Θάνα, το απόγευμα της Τρίτης στις 7.00, θα ψαλεί μέγας πανηγυρικός εσπερινός κι αμέσως μετά θα γίνει η τέλεση της ακολουθίας των εγκωμίων της Θεοτόκου, για πρώτη φορά στην Αρκαδία και, στη συνέχεια, θα γίνει περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας στους δρόμους του χωριού.

Αργολίδα

Στην περιοχή της Νέας Επιδαύρου και δίπλα στα όρια με την Κορινθία, πανηγυρίζει η ιστορική μονή Παναγίας Αγνούντος. Πρόκειται για ένα γυναικείο μικρό μοναστηριακό συγκρότημα του 11ου αιώνα, που φυλάσσει τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Αγνούντος. Η Παναγία έλαβε αυτό το προσωνύμιο λόγω της θέσης που βρίσκεται, πάνω σ' ένα μικρό λόφο κι επί της εθνικής οδού Ισθμού- Επιδαύρου, όπου επιβλέπει και προστατεύει όλη την περιοχή.

Την Τρίτη στις επτά, θα τελεστεί, κατά το βυζαντινό τυπικό, ο πανηγυρικός εσπερινός και θα ακολουθήσει η λιτάνευση της θαυματουργού εικόνας πέριξ της ιεράς μονής, με τη συμμετοχή πιστών από όλη την Αργολίδα και την Κορινθία και το πρωί της Τετάρτης, θα τελεστεί πανηγυρική θεία λειτουργία.

Μεσσηνία

Επίκεντρο του εορτασμού στη Μεσσηνία αποτελεί η ιερά μονή Βουλκάνου. Πρόκειται για ένα μεγαλοπρεπές ιστορικό μοναστήρι που ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα. Έλαβε το όνομά του, «Βουλκάνος» -παλαιότερα «Βουρκάνο», «Δορκάνο» και «Βουλκάνη»- κατά πάσα πιθανότητα από Βυζαντινό άρχοντα ή κτήτορα, στον οποίο ανήκε η περιοχή πέριξ του όρους Ιθώμη.

 Πρόδρομος, βέβαια, αυτού του μοναστηριού είναι η μονή της Παναγίας της «Κορυφής» ή της Παναγίας «Επανωκαστριτίσσης», η σήμερα ονομαζόμενη «Καθολικόν», που βρίσκεται στην κορυφή του όρους Ιθώμη, εκεί που άλλοτε υπήρχε η ακρόπολη της αρχαίας Μεσσήνης.

Η παράδοση θέλει να κτίστηκε η Μονή της Κορυφής στις αρχές του 8ου αιώνα, γύρω στο 725 μ.Χ., από εικονολάτρες μοναχούς, εκεί όπου βρέθηκε η εικόνα τη Παναγίας, κρεμασμένη σ' ένα πουρνάρι και με τη συντροφιά ενός αναμένου καντηλιού. Άλλη παράδοση αναφέρει ότι κτήτοράς της είναι ο αυτοκράτορας Ανδρόνικος Β΄ Παλαιολόγος, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται ιστορικά καμία από τις δύο εκδοχές.

Πραγματικός θησαυρός του μοναστηριού είναι η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας, που φέρει την επιγραφή «Η Οδηγήτρια η επονομαζόμενη τω όρει Βουλκάνω».

Αυτές τις μέρες, το μοναστήρι προσελκύει χιλιάδες πιστούς από όλο τον νομό, όπου γίνεται η μεταφορά της εικόνας της Παναγίας στον θρόνο της, στη μονή της Κορυφής, όπου θα παραμείνει έως τη νύκτα της 19ης προς 20η Σεπτεμβρίου, οπότε και θα έχουμε την Κάθοδο της Βουλκανιώτισσας στην πόλη της Μεσσήνης, σε ανάμνηση θαυματουργικής επέμβασης της υπεραγίας Θεοτόκου.

Το απόγευμα της Τρίτης, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος θα τελέσει τον εσπερινό της Παναγίας στη μονή Δήμιοβας και την Τετάρτη θα προεξάρχει του όρθρου και της πανηγυρικής θείας λειτουργίας στο παμμεσσηνιακό προσκύνημα της ιεράς μονής Βουλκάνου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης