Στη σκιά του Ταΰγετου

Στη σκιά του Ταΰγετου

Αφήνουμε πίσω τις κατάφυτες όχθες του ποταμού Ευρώτα, ανηφορίζουμε τα χορταριασμένα καλντερίμια του Μυστρά και γυρνάμε τον χρόνο πίσω, σε μια περιπλάνηση στον Μεσαίωνα. Επειτα, σκαρφαλώνουμε στις πλαγιές του ανατολικού Ταΰγετου για να ανακαλύψουμε ανάμεσα στα δάση και στα χιόνια του μοραΐτικου γίγαντα τα όμορφα χωριά του…

Στη σκιά του Ταΰγετου
H διαδρομή Σπάρτη - Τρίπολη, αν και έχει μπόλικες στροφές, μάλλον θ’ αποδειχθεί απολαυστική, αφού μεγάλο τμήμα του δρόμου έχει επισκευαστεί και διαπλατυνθεί, ενώ στην πορεία η χιονοσκεπής κορυφογραμμή του Ταΰγετου αλλά και η κοιλάδα του Ευρώτα ξεπροβάλλουν συχνά-πυκνά, τραβώντας τα βλέμματα οδηγού και επιβατών.

Οι ρυθμοί στη σύγχρονη Σπάρτη είναι ήπιοι και ακολουθούν χωρίς εξάρσεις αυτούς των περισσότερων πόλεων της περιφέρειας. Ομως το συγκριτικό πλεονέκτημα της λακωνικής πολιτείας είναι οι ελάχιστες αποστάσεις από πολλά και ενδιαφέροντα αξιοθέατα. Ακόμη και στο διάστημα της μιας ημέρας, ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει στα καλντερίμια του Μυστρά, να περιηγηθεί στα χιονισμένα δάση του Ταΰγετου, να επισκεφθεί τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους και το απόγευμα να απολαύσει το ουζάκι του στην προκυμαία του Γυθείου.

Τι θα δείτε στη Σπάρτη: Ανάμεσα σε λιόδεντρα και πορτοκαλιές, πλάι στην κοίτη του ποταμού Ευρώτα, η σύγχρονη Σπάρτη απλώνει τις γειτονιές της. Με ενθουσιασμό που περισσεύει, οι ξένοι επισκέπτες που καταφτάνουν εδώ -κυρίως το καλοκαίρι- αναζητούν ανάμεσα στα σύγχρονα κτίρια τα απομεινάρια της αρχαίας ένδοξης λακωνικής πόλης-κράτους.

Κλείσιμο
Μάταια όμως. Τη σημερινή Σπάρτη συνθέτει ένας ολοκαίνουριος πολεοδομικός ιστός χτισμένος από Βαυαρούς μηχανικούς επί βασιλείας Οθωνα.

Μυστράς, διαχρονική αξία: Πολύ κοντά στην πόλη της Σπάρτης (5 χλμ.), κάτω από την επιβλητική παρουσία του ψηλότερου βουνού του Μοριά, ξεδιπλώνει τις επάλξεις της η θρυλική καστροπολιτεία του Μυστρά, ενός από τους πλέον προσφιλείς προορισμούς των επισκεπτών.

Οι περιπέτειες του απόκρημνου λόφου αρχίζουν το 1249, όταν ο Γουλιέλμος Β’ Βιλεαρδουίνος κτίζει το κάστρο του. Ομως δέκα χρόνια αργότερα, στην Πελαγονία, ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Μιχαήλ Παλαιολόγος νικά τους Φράγκους και αιχμαλωτίζει τον ίδιο τον Βιλεαρδουίνο. Σε αντάλλαγμα της ελευθερίας του ο ηττημένος ηγεμόνας παραδίδει το κάστρο στους Βυζαντινούς. Με αυτόν τον περιπετειώδη τρόπο αρχίζει η κυριαρχία των Παλαιολόγων, που συνεχίζεται μέχρι το 1460 - όταν το κάστρο καταλαμβάνεται από τους Τούρκους. Σήμερα ο επισκέπτης θα ξεχωρίσει απομεινάρια από το αρχοντικό του Λάσκαρη, τα παλάτια, τα ανάκτορα των Κατακουζηνών και των Παλαιολόγων και το περίφημο Παλατάκι, που είναι το μεγαλύτερο αρχοντικό του Μυστρά. Από τις αμέτρητες εκκλησίες ξεχωρίζουν ο Αγιος Δημήτριος με το τριώροφο καμπαναριό, οι Αγιοι Θεόδωροι, η Ευαγγελίστρια, η Οδηγήτρια και η Μονή Παντάνασσας.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο www.viewsofgreece.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης