Καρδιά από... πέτρα

Καρδιά από... πέτρα

Εξαιρετικές διαδρομές για εκδρομές και περιπάτους, πανέμορφα χωριά, κρυστάλλινα ποτάμια, χαράδρες, φαράγγια και πέτρινοι οικισμοί: όλα μαρτυρούν έναν τόπο προικισμένο από τη φύση, αλλά και φροντισμένο από τους ανθρώπους

Καρδιά από... πέτρα
Oι νέοι ασφάλτινοι δρόμοι που ένωσαν οδικά την Αρίστη και το Πάπιγκο με την Κόνιτσα και τα χωριά του δυτικού Ζαγοριού σίγουρα εξυπηρετούν αφάνταστα τις μετακινήσεις. Βέβαια οι περισσότεροι ακολουθούν την πεπατημένη: Αρίστη - γέφυρα Βοϊδομάτη - Μεγάλο, Μικρό Πάπιγκο. Διανύοντας όμως ελάχιστα επιπλέον χιλιόμετρα χωρίς κόπο, θα ανακαλύψετε τα πανέμορφα χωριά Ελαφότοπος και τους δύο πέτρινους οικισμούς των Πεδινών, θα περπατήσετε στα σημαδεμένα μονοπάτια και θα κάνετε ράφτινγκ στον κρυστάλλινο Βοϊδομάτη.

Αρίστη: Eίναι από τα παλαιότερα χωριά του Ζαγοριού που γνώρισε ευημερία και πλούτο στο παρελθόν. Τα τελευταία χρόνια έχει καταξιωθεί ως δημοφιλής προορισμός καθώς έχει εύκολη πρόσβαση στα περισσότερα αξιοθέατα της περιοχής. Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη χαράδρα του Βίκου, χωρίς να παρουσιάζει τον κορεσμό του Μεγάλου Πάπιγκου. Από την Αρίστη ο δρόμος κατηφορίζει προς τη γέφυρα του Βοϊδομάτη. Εδώ, πλάι στις όχθες του κρυστάλλινου ποταμού, στην πυκνόφυτη πλατανιά με τα αιωνόβια δένδρα, κρύβεται από τα βλέμματα των πολλών το μοναστήρι της Παναγιάς Σπηλιώτισσας. Σκαρφαλωμένο σε βράχο, το λιθόκτιστο μοναστικό συγκρότημα εντυπωσιάζει με την επιβλητική του παρουσία καθώς ατενίζει το πέρασμα του ποταμού και το στένωμα του φαραγγιού. Ακόμη, από την Αρίστη θα επισκεφθείτε το μικροσκοπικό χωριό Βίκος, απ’ όπου θα απολαύσετε την εξαιρετική θέα στο διάσημο φαράγγι. 

Πάπιγκο: Σε ύψος 800 μέτρων, το χωριό Πάπιγκο ακουμπά σε ένα σκαλοπάτι του βουνού Τύμφη, το τελευταίο πριν το ορεινό ανάγλυφο βουτήξει απότομα στο κενό σχηματίζοντας τη χαράδρα του Βίκου.  Το Μικρό Πάπιγκο βρίσκεται λίγο ψηλότερα και απέχει από το Μεγάλο μόλις 4 χιλιόμετρα. Κάθε είδους όχημα αναγκαστικά σταματά μπροστά στη σφιχτή διάταξη των γεροδεμένων πέτρινων σπιτιών του Μικρού Πάπιγκου. Από εδώ και πέρα τον λόγο έχουν τα στενά καλντερίμια, και φυσικά τα πόδια. Στο Μεγάλο Πάπιγκο αξίζει να αναζητήσετε τον τρισυπόστατο ναό του Αγ. Βλάσιου, κτίσμα του 1852, αλλά και την περίφημη Καλλίνειο Σχολή που χτίστηκε το 1897. Ανάμεσα στο Μικρό και στο Μεγάλο Πάπιγκο βρίσκεται η καταπληκτική τοποθεσία Κολυμπήθρες με τις σκαλωτές δεξαμενές, σχηματισμένες μέσα στα βράχια, που μοιάζουν με φυσικές πισίνες και το καλοκαίρι είναι ιδανικές για κολύμπι.

Κλείσιμο
Ιδέες για αποδράσεις

Ελαφότοπος - Αρίστη: Ενας καινούριος δρόμος που αποτολμά μια ριψοκίνδυνη -είναι η αλήθεια- χάραξη στον απότομο βράχο της Τύμφης θα σας φέρει ύστερα από 7 χιλιόμετρα στο πανέμορφο αλλά ξεχασμένο χωριό Ελαφότοπος και στους δύο οικισμούς των Πεδινών (Ανω και Κάτω), όπου υπάρχουν υποδομές για διαμονή και φαγητό. Η πορεία εύκολα πια, χωρίς κουραστικές στροφές, θα συνεχιστεί για Βίτσα, Μονοδέντρι και τα υπόλοιπα χωριά του Κεντρικού Ζαγοριού.

Αρίστη - Γεφύρι Κλειδωνιάς: Λίγο έξω από την Αρίστη, με κατεύθυνση προς τον εθνικό δρόμο Ιωαννίνων - Κοζάνης και αφού περάσετε τη διασταύρωση για Αγιο Μηνά, θα δείτε δεξιά σας μια εκκλησία και έναν στενό αλλά ασφάλτινο δρόμο που κατηφορίζει απότομα μέσα από πλατάνια και βελανιδιές. Ακολουθήστε τον άφοβα και ύστερα από μόλις 5 χλμ. θα διαπιστώσετε ότι φτάσατε κιόλας στο Γεφύρι της Κλειδωνιάς, σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία του Βοϊδομάτη ποταμού.

Rafting στον Βοϊδομάτη. Ενας άλλος, ιδιαίτερα διασκεδαστικός τρόπος είναι να διασχίσετε το φαράγγι κάνοντας rafting! Μόνη προϋπόθεση για να μπει κάποιος σε μια βάρκα rafting είναι να ξέρει κολύμπι και να ακολουθεί τις εντολές των συνοδών. Η διαδρομή είναι μαγευτική αφενός λόγω του υπέροχου τοπίου, αφετέρου λόγω της διαύγειας των νερών του ποταμού. 

Η διάρκεια της κατάβασης είναι 1,5 ώρα και η απόσταση δεν ξεπερνά τα 5 χλμ. Απευθυνθείτε στο γραφείο υπαίθριων δραστηριοτήτων «No Limits» που έχει ως έδρα την Κόνιτσα στο τηλέφωνο 26550-23777.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο www.viewsofgreece.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης