Γύθειο: Η πύλη της Μάνης

Γύθειο: Η πύλη της Μάνης

Oι καινούριες σήραγγες στην ορεινή διάβαση του Αρτεµίσιου, η διαπλάτυνση του δρόµου Τρίπολης - Σπάρτης, σίγουρα έφεραν τη Λακωνία...

Γύθειο: Η πύλη της Μάνης
Oι καινούριες σήραγγες στην ορεινή διάβαση του Αρτεµίσιου, η διαπλάτυνση του δρόµου Τρίπολης - Σπάρτης, σίγουρα έφεραν τη Λακωνία πιο κοντά στην πρωτεύουσα και κατέταξαν τη θαλασσινή πολιτεία της στους πλέον ελκυστικούς προορισµούς του Σεπτέµβρη.

Τούτη την εποχή θα έχεις τη δυνατότητα να απολαύσεις τη διαµονή σου σε εξαιρετικούς ξενώνες σε τιµές λογικές, θα ευχαριστηθείς εγγυηµένα φρέσκο ψάρι από το καΐκι στις ταβέρνες της προκυµαίας και θα κολυµπήσεις σε παραλίες αποκλειστικά δικές σου! Ακόµη, µε αφετηρία το Γύθειο θ’ αναζητήσεις εναλλακτικά τη δροσιά του βουνού στις παρυφές του Ταΰγετου ή θα παίξεις τον «µικρό εξερευνητή» ανακαλύπτοντας ξεχασµένα κάστρα και πολεµόπυργους στην κοντινή Μάνη.

Τι θα δείτε: Το Γύθειο, εντυπωσιακό, απλώνεται αµφιθεατρικά στο ύψωµα του λόφου αντικρίζοντας το λιµάνι και το απέραντο γαλάζιο. Τα σπίτια γλιστρούν µε απαλούς κυµατισµούς προς τη θάλασσα ενώ οι κόκκινες καλοδιατηρηµένες κεραµοσκεπές, τα µικρά µπαλκόνια, οι νεοκλασικές γραµµές και τα παστέλ χρώµατα συνθέτουν την εικόνα µιας πρόσχαρης µικρής πολιτείας που αγκαλιάζει από παντού το λιµάνι. Τα περισσότερα κτίρια χτίστηκαν στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, πάνω σε νεοκλασικές αρχιτεκτονικές φόρµες και έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα.

Ξεχωρίζει το κτίριο του Δηµαρχείου όπου φιλοξενείται η Αρχαιολογική και η Βυζαντινή Συλλογή, ενώ στην Κρανάη -το µικρό κατάφυτο νησί που βρίσκεται απέναντι από την πόλη και συνδέεται µ’ αυτήν µε πέτρινο κρηπίδωµα του 1898-, εκτός από τον ιστορικό πέτρινο φάρο, θα ξεχωρίσετε τον πύργο του Τζανήµπεη της οικογένειας Τζανετάκη - Γρηγοράκη, κτίσµα του 1829, που σήµερα φιλοξενεί το Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο της Μάνης.

Μύθοι και έρωτες: Στο Γύθειο, το λιµάνι της αρχαίας Σπάρτης, ο µύθος θέλει τον Πάρι και την Ελένη να περνούν εδώ το πρώτο τους ερωτικό βράδυ, λίγο προτού σαλπάρουν για την Τροία και βάλουν τον Οµηρο αλλά και αργότερα το Hollywood να πλάθουν ιστορίες για απατηµένους συζύγους, πολέµους και ηρωικά κατορθώµατα.
Κλείσιμο

Οι παραλίες: Βορειοανατολικά του Γυθείου, στον δρόµο που οδηγεί στη Σκάλα, συναντάµε πρώτα την απλωτή και οργανωµένη παραλία της Σελινίτσας και αµέσως µετά ξεπροβάλλει εντυπωσιακά ο σκουριασµένος σκελετός του ναυαγισµένου πλοίου που έχει προσαράξει στην αµµουδιά της Γλυφάδας. Ανατολικότερα ακολουθούν οι παραλίες Βαλτάκι και Τρίνησα. Η πιο δηµοφιλής κοντινή ακτή στο Γύθειο είναι το Μαυροβούνι (4 χλµ.) µε θαυµάσια ξανθωπή αµµουδιά και αρκετά ξενοδοχεία.

Πολύ καλή είναι η παραλία στο Βαθύ Αγερανού µε άφθονο πράσινο και οργανωµένα κάµπινγκ. Λίγο νοτιότερα συναντάµε το γραφικό Σκουτάρι µε τις αµµουδερές ακρογιαλιές και τα κρυστάλλινα νερά. Βορειότερα, ανάµεσα στο Σκουτάρι και στον Αγερανό, η ακρογιαλιά Καµάρες µε χαλίκι και χοντρή άµµο θυµίζει ατµόσφαιρα ελληνικής ταινίας της δεκαετίας του 1960.

Μια εκδροµή που θα πρέπει να κάνετε

Γύθειο - Βαθύ Αγερανού: Από το λιµάνι του Γυθείου ακολουθούµε τον παραλιακό δρόµο. Προσπερνάµε το νησάκι Κρανάη, τις διάφορες διασταυρώσεις που οδηγούν στην απλωτή παραλία του Μαυροβουνίου και πέφτουµε στον δρόµο Γυθείου - Αρεόπολης. Λίγο µετά το χωριό Νέα Μαραθέα, ευδιάκριτο µονοπάτι οδηγεί στο θρυλικό κάστρο του Πασαβά που χτίστηκε το 1254 στ’ αποµεινάρια αρχαίας ακρόπολης. Συνεχίζουµε τον κεντρικό οδικό άξονα και στα 1.000 µέτρα βλέπουµε τον δρόµο που κατηφορίζει µέσα από ελιές και περιβόλια οπωροφόρων δέντρων για την όµορφη παραλία Βαθυού - Αγερανού.

Από εδώ ξεκινά µια θαυµάσια παραλιακή πορεία που θα µας φέρει στο χωριό Αγερανός όπου εντύπωση προκαλεί ο πολεµόπυργος του Αντωνόµπεη. Σειρά έχει η παραλία Καµάρες. Αµέτρητες θαλασσινές τοποθεσίες που όµως το φθινόπωρο, απαλλαγµένες από την έντονη ανθρώπινη παρουσία, αναδεικνύουν το ωραιότερο πρόσωπό τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης