Καβάλα: Ενας γοητευτικός τουριστικός προορισμός

Καβάλα: Ενας γοητευτικός τουριστικός προορισμός

Τα βουνά, οι παραλίες και οι παραδοσιακές γειτονιές συνθέτουν ένα σκηνικό μιας πόλης όπου χαίρεσαι να ζεις

Καβάλα: Ενας γοητευτικός τουριστικός προορισμός
Ολοι έχουν να λένε για τη μαγική θέα στα μακεδονικά παράλια και το ανοιχτό Αιγαίο από τον φάρο και το ύψωμα του κάστρου. Η Καβάλα όμως δεν είναι απλώς ένας γοητευτικός τουριστικός προορισμός. Οι εξοχές της, τα γύρω βουνά, οι παραλίες της, οι παραδοσιακές γειτονιές στη συνοικία της Παναγιάς συνθέτουν ένα σκηνικό μιας πόλης όπου χαίρεσαι να ζεις.  Η νεότευκτη Εγνατία οδός σαφώς και μίκρυνε τις αποστάσεις στη Βόρεια Ελλάδα. Εφορμώντας από τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια, την Κοζάνη και τη Λάρισα ούτε που θα το καταλάβεις για πότε θα βρεθείς να χαλαρώνεις στο λιμάνι της Καβάλας, χαζεύοντας τα πολύχρωμα πλεούμενα να κουρνιάζουν δίπλα στην προβλήτα, ή να ατενίζεις στο βάθος τον θαλασσινό ορίζοντα και να… ταξιδεύεις! Οι εκπλήξεις στην παραλιακή μακεδονική πόλη μόλις άρχισαν...

Περίπατοι στην Παλιά Πόλη: Αριστερά από το λιμάνι, πάνω στη χερσόνησο της Παναγιάς, η Παλιά Πόλη απλώνει τις γειτονιές της. Από τον ναό του Αγίου Νικολάου κοντά στις Καμάρες θ’ ανηφορίσεις την οδό Πουλίδου. Περνάς το Ιμαρέτ, αυτό το θαυμάσιο ισλαμικό αρχιτεκτόνημα -το έκτισε ο Μεχμέτ Αλί το 1817- με τους αλλεπάλληλους τρούλους και τους μιναρέδες που θυμίζει «Χίλιες και μια νύχτες». Λίγο πιο πάνω μια μικρή πλατεία φιλοξενεί το σπίτι -σήμερα λειτουργεί ως μουσείο- και το άγαλμα του Αιγύπτιου πασά Μεχμέτ Αλί που γεννήθηκε στην Καβάλα. Ο ναός της Παναγιάς ξεπροβάλλει αμέσως μετά, ενώ δίπλα στο δημοτικό σχολείο δεσπόζει ο φάρος. Το ανηφορικό καλντερίμι ελίσσεται μέσα από τις γειτονιές της Παλιάς Πόλης και μας φέρνει στο ύψωμα του λόφου με το κάστρο. Από τις επάλξεις του η σύγχρονη Καβάλα απλώνεται στα πόδια σου. Το λιμάνι, οι γειτονιές, μεγάλο μέρος των ακτών, αλλά και η Θάσος, όλα στο πιάτο!

Οι καλύτερες παραλίες: Ενα ακόμη θαυμάσιο πλεονέκτημα της Καβάλας είναι οι εξαιρετικές παραλίες που βρίσκονται σε ελάχιστη απόσταση από το κέντρο της πόλης. Οι καλύτερες από αυτές απλώνονται στα δυτικά και είναι προσβάσιμες από τον παραλιακό δρόμο που οδηγεί στη Νέα Ηρακλίτσα. Είναι οργανωμένες, μικρές και πλαισιώνονται από βράχια. Νοτιοδυτικά του λιμανιού, ουσιαστικά αγκαλιά με τις γειτονιές της Καβάλας, βρίσκεται η δημοφιλής παραλία Καλαμίτσα. Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο συναντάμε τις μικρές, πεντακάθαρες αμμουδιές Μπάτης και Τόσκα πλαισιωμένες από βράχια και πεύκα. Επόμενη στάση, η απλωτή παραλία στο Παλιό Τσιφλίκι, με άφθονες ομπρέλες, ξαπλώστρες και ταβερνάκια που ακουμπούν τα τραπεζάκια τους σχεδόν πάνω στο κύμα, σκηνικό που επαναλαμβάνεται πανομοιότυπο μέχρι τον όρμο της Νέας Ηρακλίτσας. Φεστιβάλ Φιλίππων - Θάσου: Οι φετινές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Περισσότερες πληροφορίες στο www.philippifestival.gr.

Πρέπει να ξέρετε
Οι Καμάρες είναι ένα μνημειακών διαστάσεων οικοδόμημα (αποτελείται από 60 αψίδες) χτισμένο τον 16ο αιώνα από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή και είχε χρήση υδραγωγείου.  Ανατολικά της πόλης θα δείτε το παραδοσιακό καρνάγιο, γνωστό ως «Καλαφάτια». Εδώ οι εμπειρικοί μαστόροι συνεχίζουν να δουλεύουν το ξύλο των μακεδονίτικων δασών με τον παλιό καλό τρόπο και να ναυπηγούν πανέμορφα και αξιόπλοα τρεχαντήρια. Την ακμή και την ευρωστία της η Καβάλα τις οφείλει στην εμπορία του καπνού, οικονομική δραστηριότητα που πήρε μεγάλες διαστάσεις από τα τέλη του 19ου αιώνα ως τον Μεσοπόλεμο.

Στην πλατεία Καπνεργατών ξεχωρίζει το αναπαλαιωμένο κτίριο της καπναποθήκης του Τούρκου καπνέμπορα Κιζί Μιμίν, που σήμερα είναι πολιτιστικό κέντρο του δήμου. Ολη την ενδιαφέρουσα ιστορία του καπνού θα τη δείτε να παρελαύνει μπροστά στα μάτια σας στο μοναδικό ίσως στο είδος του Μουσείο Καπνού.
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης