Θαλασσινό πετράδι

Θαλασσινό πετράδι

Μόλις αντικρίσεις τον Μόλυβο αντιλαμβάνεσαι ότι είναι μια από τις πιο ατμοσφαιρικές θαλασσινές πολιτείες του Αιγαίου.

Θαλασσινό πετράδι
Μόλις αντικρίσεις τον Μόλυβο αντιλαμβάνεσαι ότι είναι μια από τις πιο ατμοσφαιρικές θαλασσινές πολιτείες του Αιγαίου. Η πολίχνη απλώνεται στη ρίζα του λόφου που στεφανώνεται από το βενετσιάνικο κάστρο. Λίγο πιο κάτω, κόκκινες στέγες «γλιστρούν» από παντού και σταματούν μόνο μπροστά στη θάλασσα. Τριγύρω, οι κατάφυτες παραλίες και το απάνεμο λιμάνι με τα όμορφα ταβερνάκια και τα καφέ. Ολο το σκηνικό φαντάζει τόσο τέλειο, τόσο αψεγάδιαστο, σαν σκηνικό κινηματογραφικής ταινίας. Σημείο  αναφοράς του ταραγμένου παρελθόντος είναι το κάστρο που κυριαρχεί με την παρουσία του στο τοπίο. Τα βυζαντινά τείχη που προϋπήρχαν ενισχύθηκαν με επάλξεις και άλλα οχυρωματικά έργα από τους Γενοβέζους Γατελούζι, οι οποίοι κυριάρχησαν στην περιοχή για αρκετούς αιώνες. Σήμερα ο Μόλυβος έχει μεταμορφωθεί σε δημοφιλή πόλο έλξης της Μυτιλήνης με άριστη υποδομή.

Τι θα δείτε: Ο Μόλυβος είναι ένας αυθεντικός οικισμός και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος από το 1964. Θα περπατήσεις στα σοκάκια, θα δροσιστείς στις βρύσες με τα ανάγλυφα διακοσμητικά, θα ψάξεις να βρεις τα παλαιά λουτρά και τις εκκλησίες, όπως αυτή του Αγιου Παντελεήμονα με τα νεοκλασικά στοιχεία (19ος αι.) και του Ταξιάρχη (18ος αι.), κτισμένη σε ρυθμό βασιλικής. Ανάμεσα στα πολλά παραδοσιακά κτίρια, σίγουρα κάποια ξεχωρίζουν όπως το σπίτι του Γιαννάκου και του Κράλλη που διατηρούνται σε άριστη κατάσταση. Μάλιστα το τελευταίο, με τη θαυμάσια εσωτερική του διακόσμηση, στεγάζει τη Σχολή Καλών Τεχνών.

Κλείσιμο
Αξίζει να επισκεφθείτε τη Δημοτική Πινακοθήκη, αλλά και το Δημαρχείο όπου φυλάσσονται αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής.

Οι παραλίες
: Νότια από το λιμάνι υπάρχει μια καλή απλωτή οργανωμένη παραλία η οποία, όπως είναι φυσικό, μαζεύει πολύ κόσμο. Βορειοανατολικά από το λιμάνι ξεδιπλώνεται για 10 χιλιόμετρα η παραλία της Εφταλούς, που φτάνει μέχρι τη Σκάλα της Συκαμιάς. Εδώ βρίσκονται πολλά ξενοδοχεία και συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων. Αξίζει να πάτε στο Χαμάμ της Εφταλούς -η είσοδος κοστίζει 4 ευρώ-, ενώ τα ιαματικά νερά είναι σε θερμοκρασία 43 βαθμών Κελσίου. Οταν τελειώσετε το ζεστό λουτρό, βουτάτε στη θάλασσα! Στη Σκάλα Συκαμιάς, η καταλληλότερη παραλία για μπάνιο είναι η Κάγια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης