Tο «γιατρικό» του Ιπποκράτη

Tο «γιατρικό» του Ιπποκράτη

Το τρίτο σε μέγεθος νησί των Δωδεκανήσων εντυπωσιάζει με το πλήθος των ιστορικών μνημείων του και τη διάπλατη ακτογραμμή του.

Tο «γιατρικό» του Ιπποκράτη
Το τρίτο σε μέγεθος νησί των Δωδεκανήσων εντυπωσιάζει με το πλήθος των ιστορικών μνημείων του και τη διάπλατη ακτογραμμή του. Χαρακτηρίζεται όμως και από έντονο ρυθμό οικοδόμησης, ενώ οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες κατακλύζουν τις ομορφότερες παραλίες του. Ευτυχώς, ακόμη οι αμμουδιές του είναι χρυσαφένιες και ατέλειωτες, τα ορεινά πευκοδάση πλούσια και εκτεταμένα, οι πόλεις και τα χωριά του κατάστικτα από αρχιτεκτονικά στολίδια, η γη του σπαρμένη με αρχαιολογικούς χώρους παγκόσμιας φήμης. Στην πόλη της Κω, αν και παντού είναι εμφανή τα σημάδια της Ενετοκρατίας και των ιπποτών της Ρόδου, η κληρονομιά των αρχαίων Ελλήνων, καθώς έχει έρθει στο φως από την αρχαιολογική σκαπάνη σε κάθε γωνιά της, κερδίζει τις εντυπώσεις. Το ξεχωριστό αυτό νησί της Δωδεκάνησου ξέρει ν’ ανακατεύει με μαεστρία τους αιώνες και να αναδεικνύει την ιστορία του. Αν χρησιμοποιήσετε αυτοκίνητο, δεν θα πρέπει να παραβλέψετε την κίνηση και η περιπλάνηση μάλλον θα σας κουράσει. Το ιδανικό μεταφορικό μέσον, ειδικά στην πόλη, είναι το ποδήλατο.

Τα αξιοθέατα με μια ματιά: Στην Κω ο  επισκέπτης πρέπει να έρθει «διαβασμένος» για να επιδοθεί σε «κυνήγι» αξιοθέατων ανάλογα με τον διαθέσιμο χρόνο του. Στην άκρη του λιμανιού εντυπωσιάζει το καλοδιατηρημένο κάστρο των ιπποτών που περισφίγγει την ακτή με το διπλό τείχος του. Οπως επίσης και το Μανδράκι, το παλιό οχυρωμένο λιμάνι που σήμερα είναι το πιο πολυσύχναστο σημείο του νησιού. Μεταξύ κάστρου, Ακτής Μιαούλη, Ιπποκράτους, πλατείας Ελευθερίας και Ακτής Κουντουριώτου έχουν ανασκαφεί σημαντικά ευρήματα. Το τμήμα αυτό της πόλης είναι το πιο ευχάριστο για σεργιάνι καθώς ενδιάμεσα υπάρχουν πολλά σημεία να σταματήσεις για καφέ ή να σπαταλήσεις τον χρόνο σου κοιτάζοντας τις βιτρίνες. Στο κέντρο αυτής της ενδιαφέρουσας και πολυσύχναστης περιοχής βρίσκεται το διάσημο Ασκληπιείο όπου ο Ιπποκράτης διατηρούσε ιατρική σχολή. Κάτω από το βαρύ φύλλωμα του πλάτανου οι υπαίθριοι ζωγράφοι έχουν στήσει τα καβαλέτα τους.

Οι παραλίες κοντά στην πόλη: Ανατολικά από την πόλη υπάρχει η παραλία Ψαλίδι με την ηφαιστειακή μαυριδερή άμμο και τις αμέτρητες διευκολύνσεις. Το σκηνικό επαναλαμβάνεται στη συνέχεια του δρόμου προς την ακτή του Αγιου Φωκά.  Από εδώ θα φτάσετε στην παραλία Εμπρός Θέρμες, με τα ιαματικά νερά που αναβλύζουν μέσα στη θάλασσα. Απ’ την άλλη πλευρά της πόλης, ακολουθώντας τον παράκτιο οδικό άξονα που συνορεύει με το βόρειο περίγραμμα του νησιού, θα συναντήσετε το χωριό Ζιπάρι. Η παραλία του, το Τιγκάκι, διαθέτει χρυσαφένια αμμουδιά, καταγάλανα νερά και θαλάσσια σπορ. Για περισσότερη ησυχία προχωρήστε στην παραλία Μαρμάρι κοντά στο χωριό Πυλί, 17 χλμ. από την Κω.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης