Η «σειρήνα» των Κυκλάδων

Η «σειρήνα» των Κυκλάδων

Το πλοίο πιάνει στον Ορμο ή στον Γιαλό, στην αγκαλιά ευρύχωρου κόλπου, καλά προστατευμένου από τους ανέμους.

Πρώτος θάνατος από τη νέα γρίπη στην Ιταλία
Η «σειρήνα» των Κυκλάδων
Το πλοίο πιάνει στον Ορμο ή στον Γιαλό, στην αγκαλιά ευρύχωρου κόλπου, καλά προστατευμένου από τους ανέμους. To βλέμμα αυτόματα ανυψώνεται και γαντζώνεται στην ολόλευκη Χώρα, που ποζάρει στην κορφή του λόφου κλέβοντας τις εντυπώσεις. O Ορμος διαθέτει ζωηρή κίνηση, άφθονα εμπορικά μαγαζιά και ψαροταβέρνες. Αν βιάζεστε για μια γρήγορη βουτιά, θα πάτε απέναντι από την προβλήτα, στην ήσυχη αμμουδιά που διαθέτει καθαρά, ρηχά νερά, κατάλληλη και για παιδιά.

Οι πιο απαιτητικοί δοκιμάστε τη δίδυμη παραλία της Κουμπάρας. Ωστόσο, οι «ορδές» των νέων που συρρέουν από κάθε άκρη του πλανήτη προσκολλώνται στο «τρίγωνο» Ορμος-Χώρα-Μυλοπότας, αγνοώντας ίσως πόσο όμορφο είναι το υπόλοιπο νησί. Παρόλο που από τις πρώτες εντυπώσεις έχετε την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σ’ ένα νησί-θέρετρο, μη βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα. Αν θέλετε να ζήσετε την κεφάτη νεανική αύρα που διαχέεται στα σοκάκια τα βράδια, διαλέξτε για τη διαμονή σας τη Χώρα, όπου λειτουργούν εξαιρετικά ξενοδοχεία και νοικιαζόμενα δωμάτια, μερικά από αυτά μάλιστα με την καλύτερη θέα στο Αιγαίο. Ενα ακόμη πλεονέκτημα είναι οι καλές συγκοινωνίες.

Τα πούλμαν εκτελούν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο διαδρομές στη γραμμή Ορμος - Χώρα - Μυλοπότας και εξυπηρετούν τα μέγιστα. Σεργιάνι στη Χώρα: Λευκά σπίτια, λουλουδιασμένα παρτέρια, στενά καλντερίμια, παλιοί ανεμόμυλοι, αλλά και μικρές πλατείες με εκκλησιές, όλα ανακατεμένα σε ένα εντυπωσιακό κράμα με τη σφραγίδα γνησιότητας των Κυκλάδων. Θα ανηφορίσετε τα καλντερίμια ως την Παναγιά την Γκρεμιώτισσα, που μοιάζει γαντζωμένη στα ριζά του γκρίζου βράχου. Στο θέατρο «Οδυσσέας Ελύτης» πραγματοποιούνται κάθε χρόνο αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις με το πέλαγος να «αιωρείται» κάτω από τα πόδια των θεατών.

Κλείσιμο
Αξίζει μια στάση στο Αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζεται σε αρχοντικό του 20ού αιώνα, αλλά και στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στην τοποθεσία Κολιτσάνοι (ανάμεσα σε Χώρα και Μυλοπότα). Οι παραλίες: Δημοφιλής είναι η ακτή Μαγγανάρι με την ξανθιά άμμο και τα τροπικά νερά (14 χλμ. άσφαλτος από τη Χώρα). Σε όσους αρέσουν οι εξερευνήσεις, δύσβατοι χωματόδρομοι οδηγούν από το Μαγγανάρι στον όρμο Τρεις Κλεισές με τις δύο απάνεμες παραλίες του, ενώ βορειότερα βρίσκεται το απόκρυφο ακρογιάλι Παπά Αυλάκι (προσεγγίζεται με σύντομο μονοπάτι από τον δρόμο που οδηγεί στη παραλία του Κάλαμου).

Από το μοναστήρι του Κάλαμου θα καταλήξετε στην απλωτή παραλία Κάλαμος (4 χλμ.). Συνεχίζοντας, στα 3 χλμ. βρίσκεται η ακτή Πλάκες στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού. Βορειοανατολικά με αφετηρία τη Χώρα θα έρθετε στο ακρογιάλι της Αγίας Θεοδότης, από τα καλύτερα της Ιου (9 χλμ.). Λίγο νοτιότερα ξεδιπλώνει το μαγικό αμμουδερό γιαλό της η Ψάθη, ενώ στη βόρεια θα προτιμήσετε την παραλία Πλακωτό (15 χλμ. από τη Χώρα).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης