Χορεύοντας... τανγκό με τις φυσικές επιστήμες

Χορεύοντας... τανγκό με τις φυσικές επιστήμες

«Οι Φυσικές Επιστήμες μας μαγεύουν» στις 15, 16 και 17 Δεκεμβρίου στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Αθηνών

Χορεύοντας... τανγκό με τις φυσικές επιστήμες
Εικαστικές κατασκευές από παιδιά του δημοτικού με θέμα «παίζοντας με τα πρωτόνια», διασκεδαστικά πειράματα για «τη δύναμη του spin», «το αυτόματο σιφώνι», το «περιστρεφόμενο μπουκάλι», πειράματα για την ταχύτητα του ήχου και Β νόμο του Νεύτωνα, πρωτότυπες ομιλίες εκπαιδευτικών με θέματα όπως «μαγειρεύοντας με τα…πετρώματα», βιωματικά project με χρήση 3D εκτυπωτών, επιτραπέζια παιχνίδια με θέμα τις σκουληκότρυπες και τις μαύρες τρύπες…

Το τριήμερο δράσεων με το γενικό τίτλο «Οι Φυσικές Επιστήμες μας μαγεύουν» διοργανώνεται στις 15, 16 και 17 Δεκεμβρίου στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Αθηνών (Αιγάλεω κοντά στη Λεωφόρο Αθηνών) και πρόκειται να είναι μια φαντασμαγορία νέων συναρπαστικών ιδεών από τον κόσμο της Επιστήμης και της Τεχνολογίας.

Από το Cern μέχρι το... τελευταίο θρανίο
Κλείσιμο
Το ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών μαζί με τις επιστημονικές οργανώσεις της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, την Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημών και τον Σύλλογο Ελλήνων Γεωλόγων που έχουν την ευθύνη της διοργάνωσης, καλούν στο βήμα του Συνεδρίου τον Διευθυντή Ερευνών του CERN καθηγητή Πανεπιστημίου της Γενεύης Μιχαήλ Κορατζίνο ,ο οποίος θα μιλήσει για τους «επιταχυντές του μέλλοντος», το Νικόλαο Σέργη ερευνητή στην Ακαδημία Αθηνών , στο γραφείο της Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας , ο οποίος θα μιλήσει για τις «επιτόπιες και εξ αποστάσεως μετρήσεις στο ηλιακό σύστημα. Το παράδειγμα της αποστολής Cassini», τον Επίτιμο Διευθυντή του Ευγενίδειου Πλανητάριου Διονύση Σιμόπουλο που θα αναφερθεί στα «βαρυτικά κύματα: ρυτίδες στο χωροχρόνο»…Αλλά το πρόγραμμα των τριήμερων εκδηλώσεων δεν στρέφεται μόνο στον ουρανό. Η Φυσική και γενικότερα η επιστήμη προσεγγίζεται μέσα από τις πρωτότυπες εκπαιδευτικές μεθόδους. Καθηγητές φυσικής από την Αθήνα συζητούν για πρωτότυπα πειράματα και την συμβολή τους στη διδασκαλία (εργαστήριο φυσικής με θέμα: Δυο δάσκαλοι φυσικής συναντιούνται …και συζητούν με τους μαθητές».

Ο χορός των Επιστημών
“Οι φυσικές επιστήμες παρουσιάζονται με τρόπο διαδραστικό και ολιστικό», εξηγεί ο Α Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών Παναγιώτης Φιλντίσης. Στο εργαστήριο Πληροφορικής για παράδειγμα αναπτύσσονται θέματα όπως «Η μελωδία της Γης», ή «Γιατί η Φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση», ενώ στις παράλληλες δράσεις η ομάδα επιστημονικού θεάτρου του 50ου Λυκείου Αθηνών συναντά το tango μέσα από τη Φυσική σε μια παράσταση με θέμα: «Όταν η Φυσική συναντά το Tango».

Ομάδες σχολείων παρουσιάζουν πειράματα όπως: «Ένα …τζίνι στο μπουκάλι», μια εντυπωσιακή παρασκευή οξυγόνου στο πλαίσιο της θεματικής «ο Θαυμαστός κόσμος της Χημείας μέσα από εντυπωσιακές καύσεις και εκρήξεις».   

Ερευνητές από κούνια
Μαθητές ακόμη και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης παρουσιάζουν εικαστικές αναπαραστάσεις όπως το πρόγραμμα «Παίζοντας με τα πρωτόνια» που μας δείχνουν οι μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αρτέμιδος, ή το επιτραπέζιο παιχνίδι «σκουληκότρυπες..και μαύρες τρύπες», ένα πρωτότυπο φιδάκι επιστήμης.


«Οι επιστήμες είναι για όλους», εξηγεί ο κ Φιλντίσης και συμπληρώνει πως το πρόγραμμα έχει και μουσική, με τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης που στη θεματική «Όταν η Μουσική συναντά τη Μουσική» παρουσιάζουν «στάσιμα κύματα σε χορδή», «επιφανειακά στάσιμα κύματα στις μεταλλικές πλάκες chardi με χρήση» , ενώ η ομάδα καλλιτεχνικής Φυσικής με τον φυσικό και ποιητή Αντώνιο Σαρηγιάννη μας παρασύρει σε ένα «ταξίδι στα φτερά της ποίησης» και η βιολόγος Ναυσικά Καψαλά παρουσιάζει το σεμινάριο αφήγησης με θέμα ιστορία της Βιολογίας.

Φυσική, Αστρονομία, Κοσμολογία, Πληροφορική, Βιολογία, Χημεία. Η τριήμερη γιορτή των Φυσικών Επιστημών στην Αθήνα, αποδεικνύει πως η Γνώση είναι μια μεγάλη χωρίς τέλος γιορτή!

Πληροφορίες www.eef.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης