PROTOTHEMA

Τεχνολογία

Θα απογειωθεί τον Ιούλιο προς Αύγουστο του 2020

Η NASA ετοιμάζει το Mars 2020: Το πιο εξελιγμένο ρομπότ που θα ερευνήσει τον Άρη

Η NASA ετοιμάζει το Mars 2020: Το πιο εξελιγμένο ρομπότ που θα ερευνήσει τον Άρη

Ένας από τους βασικούς στόχους που καλείται να πετύχει είναι να βρει αποδείξεις οτί είχε υπάρξει ζωή

Ένα ακόμη ρομπότ εξερεύνησης θα στείλει η NASA στον Αρη. Το Mars 2020 είναι το πιο εξελιγμένο rover που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της NASA το ρομπότ θα ξεκινήσει από την Γη το καλοκαίρι του 2020 και θα φτάσει στον Κόκκινο Πλανήτη τον Φεβρουάριο του 2021. Βασική αποστολή του ρομπότ θα είναι η προσπάθεια εντοπισμού ζωής. Το ρομπότ θα αναζητήσει τα ίχνη μικροοργανισμών που εξακολουθούν να ζουν στον Κόκκινο Πλανήτη αλλά θα ψάξει και για ενδείξεις μορφών ζωής που ενδεχομένως φιλοξενούσε ο Άρης στο παρελθόν.


Χρησιμοποιώντας εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας - αισθητήρες και κάμερες -  το όχημα θα μελετήσει το έδαφος του κόκκινου πλανήτη, ο οποίος, 3.5 δις χρόνια πριν, είχε μεγάλους ποταμούς και λίμνες. «Το αν υπήρχε ζωή πριν από εμάς είναι ένα από τα μεγαλύτερα αναπάντητα ερωτήματα του κόσμου», είπε ο Ken Farley της JPL, της επιστημονικής ομάδας του Mars 2020. «Αυτά που μαθαίνουμε από τα δείγματα που συλλέγουμε κατά τη διάρκεια της αποστολής, έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν αν είμαστε μόνοι στον κόσμο».

Αν το Mars 2020 σας θυμίζει το Curiosity, οι λόγοι είναι προφανείς. Πάνω από το 85% του σκελετού είναι βασισμένο στο σχέδιο του Curiosity.

Ο νέος ανιχνευτής, όμως, είναι σημαντικό upgrade. Έχει μέγεθος αυτοκινήτου, είναι στα 3 μ. μήκος, 2.5 μ. πλάτος και περίπου 2 μ. Ύψος. Ζυγίζει περίπου 1.050 kg, είναι, δηλαδή, ελαφρύτερο από το αυθεντικό Mini Cooper.

Αυτό όμως που κάνει πραγματικά ξεχωριστό αυτό το ρομπότ είναι τα 23 «μάτια» του. Πρόκειται 23 διαφορετικού είδους κάμερες με τις οποίες το rover θα μπορεί να καταγράφει όχι μόνο πολύ υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες του Αρη αλλά και πανοραμικές έγχρωμες 3-D εικόνες. Οι κάμερες θα μπορούν να καταγράψουν έγχρωμες εικόνες ανάλυσης 20 megapixel, κάτι που σημαίνει ότι οι επιστήμονες στην Γη θα μπορούν να δουν το τοπίο του Αρη αλλά και συγκεκριμένα αντικείμενα με κάθε λεπτομέρεια και από κάθε πιθανή πλευρά και γωνία.

Οπως αναφέρουν οι βρετανικοί Times τα μέλη της αποστολής έχουν επιλέξει τρεις υποψήφιες τοποθεσίες προσεδάφισης του ρομποτικού εξερευνητή. Εχει διαπιστωθεί ότι και στις τρεις περιοχές υπήρχε νερό σε υγρή μορφή, στο πολύ μακρινό παρελθόν του Αρη (πριν από περίπου τρία δισ. έτη) και άρα είναι πιθανό να είχαν αναπτυχθεί κάποιες μορφές ζωής, ίχνη της οποίας να εξακολουθούν να υπάρχουν εκεί.

To Mars 2020 θα απογειωθεί τον Ιούλιο προς Αύγουστο του 2020 με εκτιμώμενη ημερομηνία άφιξης στον Άρη στις αρχές του 2021. Η ομάδα της NASA έχει καταλήξει σε τρία σημεία προσγείωσης (από τα οκτώ που είχαν σχεδιαστεί αρχικά). Τα επόμενα χρόνια, η επιστημονική ομάδα του 2020 θα καταλήξει σε ένα από τα τρία και, όπως είπε ο Ken Farley, «Είναι, με διαφορά, η πιο σημαντική απόφαση που έχουμε να πάρουμε».Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

London, Paris, New York 08/12/201715:07

Τρίκαλα, Καρδίτσα, Βόλος! Μαρίκα να μην ξεχάσεις να γράψεις το Κατερινιώ στο νεο μάθημα ρομποτικής που της είπαν απο το δημοτικό! Στην νασα θα παει το Κατερινιώ που είναι τόσο καλό και με τα lego! Τι να κάνει εδω με τα τυριά και τα κατσίκια? με λες?

Απάντηση
Κακοπροαίρετος07/12/201717:48

Να εξερευνήσει τον άρη , μάλιστα και τι το ενδιαφέρον θα ανακαλύψει ; Ίσως από επιστημονικής απόψεως να έχει ενδιαφέρον ίσως βρουν κάτι νέο αλλά δεν νομίζω , είναι εντελώς μάταιο και δεν μπορεί να ενδιαφέρει ούτε καν τον απλό άνθρωπο. Είναι σαν να βάζεις ένα ρόβερ στην έρημο σαχάρα , εκεί πραγματικά μπορεί και να βρεις και τίποτε ενδιαφέρον ..... Με τόσα λεφτά και αμέτρητα κονδύλια που τρώνε είμαι σίγουρος πως κάποια απάτη θα έχουν βρει να κάνουν ......

Απάντηση
George06/12/201711:49

Είμαι οπαδός του επίπεδου Άρη και το κατοχυρώνω σαν ο πρώτος που το δήλωσε. Σας πρόλαβα όλους. Και κατοχυρώνω και τον επίπεδο ήλιο. Το υπόλοιπο ηλιακό σύστημα δεν με ενδιαφέρει.

Απάντηση
Λιακοπουλος06/12/201708:27

Αυτο που θα ειναι γυρισμενο? Παλι στην Καλιφορνια? Αυτη την φορα ο Αρης θα ειναι φτιαγμενος απο ντοματα και οχι απο τυρι? Τοσα ερωτηματα θα μαθετε περισσοτερα στο επομενο βιβλιο μου "Πουτιν ο Θεος-Αυτοκρατορας της Ανθρωποτητας"

Απάντηση
χψω06/12/201709:35

Είσαι βλάκας

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία