O Dj Pascal μιξάρει… διαστημικά

O Dj Pascal μιξάρει… διαστημικά

Ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες DJs δημιουργεί ηχητικά «κύματα» με ασύλληπτες ταχύτητες – Μας αποκάλυψε πώς

O Dj Pascal μιξάρει… διαστημικά
Χορευτικά beats που ξεσηκώνουν τα πλήθη ρυθμικά. Μουσικές λούπες που δημιουργούν «κύματα» ικανά να σε μεταφέρουν από το ναδίρ στο ζενίθ μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Ακροβασία σε ήχους που διαπερνούν και κάνουν το σώμα να πάλλεται από τις δονήσεις της μουσικής. Με άλλα λόγια, (deep) house music, ή αλλιώς ηλεκτρονική μουσική, όπως προσδιορίζει αυτό που κάνει ο DJ Pascal.

Ξεκίνησε πριν από 27 χρόνια να παίζει μουσική και να φτιάχνει το κέφι στους Αθηναίους, σε ένα από τα πιο καλτ μαγαζιά της ελληνικής πρωτεύουσας, το MAD Club. Ακολούθησαν performances στα decks κορυφαίων μουσικών σκηνών εντός και εκτός συνόρων, συνεργασίες με labels και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο και σήμερα είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους Έλληνες DJs και παραγωγούς. 

Κλείσιμο


«Μουσική σημαίνει συναίσθημα»


«Ο δρόμος ως εδώ ήταν μακρύς, με πολλή δουλειά και αφοσίωση» μάς λέει ο DJ Pascal για την αναρρίχηση στα σκαλοπάτια της ηλεκτρονικής ιεραρχίας, «όμως η πρόκληση να κάνω τον κόσμο να χορεύει, να κατακλύζεται από συναισθήματα αγάπης και έκστασης, παραμένει. Μεγαλώνει. Η επιτυχία, άλλωστε, για μένα δεν είναι να γεμίσει ένα μαγαζί με χιλιάδες κόσμου, αλλά με άτομα που καταλαβαίνουν τη μουσική μου και εκφράζονται με αυτή. Αυτό μού δίνει δύναμη για να συνεχίσω τη δουλειά μου». 

Πιστός στις μουσικές καταβολές του, παίζει πάντα κομμάτια που του αρέσουν, πηγαίνοντας κόντρα στα σούπερ χιτ που επιβάλλει η μόδα της κάθε εποχής. «Δεν πρόκειται να ακούσουν από εμένα δέκα επιτυχίες στη σειρά», αναφέρει μιλώντας για τα αφρικανικά, soul, και funk στοιχεία που χαρακτηρίζουν την «ταυτότητά» του . Αυτό είναι το υπόβαθρο στο οποίο στηρίζεται το γούστο των dj sets του και οι παραγωγές που δουλεύει full-time με συνεργάτες. 




Διαστημικά μιξαρίσματα 


Ο DJ Pascal έχει υλικό, πολύ υλικό. Δικό του. Το συνδυάζει με τη γνώση της μουσικής ιστορίας, το παρουσιάζει στα live του και πλέον το «διαχέει» στο κοινό που τον ακολουθεί (και) μέσα από τη digital συχνότητα του Join Radio (σ.σ κάθε Σάββατο 6-7 το απόγευμα). Πόσο διαφορετικό είναι τo performance στο ιντερνετικό ραδιόφωνο; «Είναι και αυτό ένα πάρτυ. Απλά είναι Digital. Όπως είναι όλα πια. Το Διαδίκτυο έχει το καλό να σου δίνει τη δυνατότητα να δημιουργείς στο σπίτι και να γνωστοποιείς τη δουλειά σου σε όλο τον κόσμο. Τη στέλνεις παντού διαδικτυακά μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Χωρίς αυτό δεν γίνεται να δουλέψεις πια». Και κάπου εδώ κάνει ιδιαίτερη μνεία στο πιλοτικό δίκτυο οπτικών ινών που κατασκεύασε η WIND στη Νέα Σμύρνη και το οποίο δοκιμάζει στο σπίτι του. 

«Άλλη πραγματικότητα. Χρόνοι ασύλληπτοι. Ανεβάζω τη ραδιοφωνική εκπομπή μου μέσα σε πέντε με επτά λεπτά, εκεί που χρειαζόμουν δύο ώρες. Κάποια από τα αρχεία που πρέπει να κάνω upload είναι σε μορφή mp3 ή WAV. Μιλάμε για αρχεία που ενδέχεται να είναι και 1 GB. Με την οπτική ίνα ανεβαίνουν το πολύ σε δέκα λεπτά. Αυτό ήταν πολύ μεγάλη αλλαγή στο πρακτικό κομμάτι της δουλειάς μου. Πλέον ετοιμάζω την εκπομπή απίστευτα γρήγορα, ενώ ανταλλάζω εύκολα το ίδιο “βαριά” αρχεία και με συναδέλφους».

«Δεν ήξερα τι ακριβώς ήταν η οπτική ίνα, ούτε φανταζόμουν τις ταχύτητες για τις οποίες συζητάμε. Μου πρότεινε ο αδελφός μου να δοκιμάσουμε το πιλοτικό δίκτυο, συμφώνησα και από τότε άλλαξαν όλα. Αρχικά κάναμε ένα τεστ για να δούμε πώς λειτουργεί. Έμεινα έκπληκτος. Είδαμε ταχύτητες πάνω στο 900 Mbps στο downloading και 860 Μbps στο uploading. Στάθηκα πολύ τυχερός γιατί η καμπίνα της WIND (aka καφάο) τοποθετήθηκε ακριβώς κάτω από το σπίτι μου». **




Dance κουλτούρα ή μόδα; 


Πόσο μεγάλο είναι το κοινό της house μουσικής στην Ελλάδα; «Η house είναι παγκόσμια μουσική. Ξενόφερτη. Σίγουρα στο εξωτερικό το κοινό είναι μεγαλύτερο, αλλά και εδώ όσοι το ακούν, το κάνουν φανατικά. Η house είναι ένα είδος χορευτικής μουσικής αποτελούμενο από επαναλαμβανόμενα ηχητικά μοτίβα, που δημιουργούν τη δική τους γλώσσα. Μιλάει στο υποσυνείδητο, γι’ αυτό και έχει την ίδια δυναμική σε όσους την αγαπούν». 

Ήταν ποτέ μόδα στη χώρα μας; «Από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 έως το 2008 έγινε ένα μεγάλο boom. Πολύς κόσμος άρχισε να ακούει house. Από εκεί που ήμασταν 500-1.000 άτομα σε ένα καλό μαγαζί όπως το Plus Soda ή το Amfitheatro, ξαφνικά έπαιζες σε κλαμπ για 3.000 άτομα. Έγινε mainstream. Μας αποκαλούσαν «Έλληνες του 21ου αιώνα» στα περιοδικά. Στη πορεία «ξεφούσκωσε» όλο αυτό και ο κόσμος ακολούθησε άλλα είδη μουσικής. Ειδικά οι νέοι, πλέον, ακούν πιο σκληρή μουσική. Οι πραγματικοί ακόλουθοι φυσικά παρέμειναν». 

Ποια στοιχεία κάνουν «καλό» έναν DJ; «Ο καλός DJ σε «ανεβάζει». Σου φτιάχνει τη διάθεση, προκαλεί συναισθήματα και αφήνει αναμνήσεις. Αφήνει το στίγμα του. Ενισχύει την κοινωνικοποίηση των ανθρώπων. Αυτό είναι επιτυχία. Επιπλέον ένας καλός DJ πρέπει να είναι δημιουργικός, να δέχεται την κριτική, να αφιερώνει χρόνο για τις συνθέσεις του, να «διαβάζει» διαφορετικά είδη μουσικής για να παίρνει ιδέες και να συνδυάζει, να έχει ψαγμένη δισκοθήκη (σ.σ  ο ίδιος έχει 4.000 δίσκους σπίτι του) και να προσφέρει διαρκώς καινούργιο υλικό στο κοινό. Όσοι νέοι το κάνουν λόγω μόδας θα απωθηθούν από το σύστημα».  

Η καλύτερη στιγμή: «Όταν πριν από τρία χρόνια έπαιξα στην Αμερική μια διασκευή της Donna Summer δικής μου παραγωγής και την ήξεραν όλοι. Είχα κάνει remix στο Heaven Knows.  Ήταν συγκινητικό. Ένιωσα ότι οι κόποι εκείνης της δουλειάς έπιασαν τόπο. Βέβαια έχω πολλά ακόμα να κάνω. Πρέπει πάντα να βάζεις μικρούς στόχους, για να τους πετυχαίνεις και να εξελίσσεσαι». 

** O παραγωγός και DJPascal είναι ένας από τους 100 τυχερούς χρήστες του πιλοτικού δικτύου οπτικών ινών που έχει κατασκευάσει η WIND Ελλάς σε Νέα Σμύρνη και Καλαμάτα, πριν προχωρήσει στην δημιουργία του εκτεταμένου δικτύου οπτικών ινών σε όλη τη χώρα, μια επένδυση που θα αγγίξει σε βάθος χρόνου το μισό δισ. ευρώ.
Οι χρήστες τεστάρουν εντελώς δωρεάν τρεις διαφορετικές τεχνολογίες, τις οπτικές ίνες ως το σπίτι/ διαμέρισμα (Fiber to the Home), τις οπτικές ίνες ως την καμπίνα (Fiber to the Curb) και τις οπτικές ίνες ως το κτίριο (Fiber to the building), καταγράφοντας υπερ-υψηλές ταχύτητες (500Gb>) στη σύνδεση με το Διαδίκτυο.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης