Drones: Αυτό είναι το πιο «hot» δώρο των Χριστουγέννων

Drones: Αυτό είναι το πιο «hot» δώρο των Χριστουγέννων

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, ανακύπτει σοβαρό ζήτημα ασφάλειας πτήσεων, αλλά και παραβίασης προσωπικών δεδομένων, με όλα αυτά τα μηχανάκια να πετάνε πάνω από τα κεφάλια μας

Drones: Αυτό είναι το πιο «hot» δώρο των Χριστουγέννων
Οι ιπτάμενες μη επανδρωμένες συσκευές (drones) γίνονται ολοένα πιο δημοφιλείς και πανταχού παρούσες, καθώς παντού πλέον -και στην Ελλάδα- τα καταστήματα ηλεκτρονικών τα διαφημίζουν ως το νέο «τρέντι» δώρο για τις γιορτές. Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, ανακύπτει σοβαρό ζήτημα ασφάλειας πτήσεων, αλλά και παραβίασης προσωπικών δεδομένων, με όλα αυτά τα μηχανάκια να πετάνε πάνω από τα κεφάλια μας.

   
Στις ΗΠΑ μόλις ανακοινώθηκε ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) επέβαλε νέους κανονισμούς, με βάση τους οποίους σχεδόν όλοι οι κάτοχοι drones άνω των 13 ετών θα πρέπει να καταχωρήσουν έως τα μέσα Φεβρουαρίου το μηχάνημά τους σε ένα εθνικό μητρώο, σε μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

   
Κλείσιμο
Παιδιά κάτω των 13 ετών μπορούν να πετούν drone μόνο με παρουσία γονέα. H υποχρέωση καταχώρησης αφορά drones βάρους άνω των 220 γραμμαρίων περίπου. Αποφυγή καταχώρησης συνεπάγεται τριετή φυλάκιση ή πρόστιμο 27.000 δολαρίων.

   
Στην Ευρώπη, επικρατεί επίσης προβληματισμός τι θα γίνει με τα drones. Ήδη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χαράξει πανευρωπαϊκούς κανόνες τόσο για τα ζητήματα ασφάλειας πτήσεων, όσο και προστασίας της ιδιωτικότητας, καθώς τα drones μπορούν να πετούν οπουδήποτε και να τραβούν φωτογραφίες και βίντεο από ψηλά. Το ψήφισμα επίσης ζητά κάθε drone να έχει τη δική του ψηφιακή ταυτότητα σε μορφή «τσιπ» και να καταχωρηθεί σε κάποιο μητρώο. Προς το παρόν, η Κομισιόν επεξεργάζεται το θέμα.

   
Μόνο στις ΗΠΑ, φέτος στις γιορτές αναμένεται να πωληθούν 700.000 νέα drones. Στην Ελλάδα στα καταστήματα ηλεκτρονικών τα drones πωλούνται σε τιμές 500 έως 1.500 ευρώ, ανάλογα με τις δυνατότητές τους.

   
Οι ΗΠΑ υποχρεώνουν πλέον κάθε κάτοχο drone να δηλώσει το όνομά του και τη διεύθυνσή του (ταχυδρομική και ηλεκτρονική), σε μια προσπάθεια οι χρήστες να γίνουν πιο υπεύθυνοι, καθώς, μεταξύ άλλων, έχουν αυξηθεί δραματικά οι αναφορές πιλότων αεροσκαφών για αναπάντεχες και δυνητικά επικίνδυνες συναντήσεις με drones, ιδίως κοντά σε αεροδρόμια, αλλά όχι μόνο.


   
Όμως τα drones κάνουν πλέον ολοένα πιο συχνά την εμφάνισή τους πάνω από πάρκα, γήπεδα, αυλές σπιτιών και γενικά οπουδήποτε. Νομικοί και πολίτες συνειδητοποιούν ότι ο χώρος των drones χρειάζεται ρύθμιση από το κράτος ή άλλη αρμόδια Αρχή. Πολύ περισσότερο που ένα drone μπορεί να χρησιμοποιείται με τρόπο παράνομο, εγκληματικό ή επικίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.

   
Οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν αρκούν οι κανονισμοί και ότι το ίδιο το κοινό πρέπει σταδιακά -και με την κατάλληλη διαπαιδαγώγηση- να αποκτήσει μια κουλτούρα υπευθυνότητας, όσον αφορά τη χρήση των drones.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης