Αυτό είναι το μαγιό που το φοράς και... καθαρίζεις την θάλασσα

Αυτό είναι το μαγιό που το φοράς και... καθαρίζεις την θάλασσα

Κατασκευάστηκε με 3D εκτυπωτή και ουσιαστικά είναι ένα σφουγγάρι που απωθεί το νερό απορροφώντας τους επιβλαβείς ρύπους 

Αυτό είναι το μαγιό που το φοράς και... καθαρίζεις την θάλασσα
Ένα οικολογικό μπικίνι έχουν καταφέρει να κατασκευάσουν με 3D εκτυπωτή Αμερικανοί ερευνητές το οποίο μπορεί να απορροφά τους ρύπους από τις θάλασσες, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα ZME. 



Κλείσιμο
Το μπικίνι – σφουγγάρι είναι κατασκευασμένο από ένα εύκαμπτο, υλικό με βάση τον άνθρακα που προέρχεται από θερμαινόμενη σακχαρόζη, μια μορφή ζάχαρης, η οποία έχει πορώδη δομή και είναι εξαιρετικά υδρόφοβη, πράγμα που σημαίνει ότι ναι μεν απωθεί το νερό αλλά από την άλλη απορροφά επιβλαβείς ρύπους, λειτουργώντας σαν σφουγγάρι.



«Αυτό είναι ένα σούπερ υλικό, οικονομικό στην πάραγωγή του, που δεν είναι επιβλαβές για το περιβάλλον»,  δήλωσε ο Mihri Ozkan, καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας ο οποίος είναι επικεφαλής της έρευνας που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια.

Οι ερευνητές αντί να τοποθετήσουν κατευθείαν τα υλικά στο νερό, θέλησαν να βρουν έναν τρόπο ώστε να υπάρχει συμμετοχή των ανθρώπων στη διαδικασία καθαρισμού.

Έτσι, συνεργάστηκαν με μία εταιρεία σχεδιασμού στη Νέα Υόρκη για τη μετατροπή του υλικού σε ένα λειτουργικό μαγιό, φιλικό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, καθιστώντας παράλληλα δυνατό τον καθαρισμό των θαλασσών. 



Δοκιμές στο εργαστήριο UCR του Ozkan έδειξαν ότι το υλικό-σπόγγος μπορεί να απορροφήσει έως και 25 φορές το βάρος του χωρίς να απελευθερώνει τα υλικά που έχει απορροφήσει εκτός εάν το θερμάνετε σε θερμοκρασία άνω των 1000 βαθμών Κελσίου. 

Το μαγιό-σπόγγος μπορεί χρησιμοποιηθεί έως 20 φορές χωρίς να χάσει την απορροφητικότητα του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης