Χάκαραν αυτοκίνητο και απενεργοποίησαν εξ αποστάσεως τα φρένα με SMS!

Χάκαραν αυτοκίνητο και απενεργοποίησαν εξ αποστάσεως τα φρένα με SMS!

Πανεπιστημιακοί ερευνητές παραβίασαν διάφορα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα συστήματα του οχήματος, μέσω dongles που συνδέονται στη διαγνωστική θύρα δεδομένων

Χάκαραν αυτοκίνητο και απενεργοποίησαν εξ αποστάσεως τα φρένα με SMS!
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, κατάφεραν να πάρουν τον εξ αποστάσεως έλεγχο κρίσιμων λειτουργιών ενός αυτοκινήτου και να απενεργοποιήσουν τα φρένα του, στέλνοντας εντολές με SMS, όπως αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση του Guardian.

Οι ερευνητές παραβίασαν διάφορα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα συστήματα χρησιμοποιώντας κάποια από τα dongles (ειδικά εξαρτήματα) που συνδέονται στη διαγνωστική θύρα δεδομένων του οχήματος (OBD-II) και χρησιμοποιούνται από εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων και ασφαλιστικές για τη συλλογή δεδομένων και την ανάλυση της οδηγικής συμπεριφοράς του οδηγού.

Τα συγκεκριμένα dongles επικοινωνούν μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας και όπως αποκαλύπτει η έρευνα μπορούν να δεχτούν εντολές μέσω σύντομων γραπτών μηνυμάτων, αφού διανέμονται στους καταναλωτές σε “developer mode”, κατάσταση η οποία δεν εξασφαλίζει υψηλά επίπεδα ασφάλειας. Από τη στιγμή που τα εξαρτήματα αυτά είναι συνδεδεμένα με το ηλεκτρονικό σύστημα του αυτοκινήτου, φαίνεται ότι μπορούν να επηρεαστούν διάφορα υποσυστήματα: Από τους υαλοκαθαριστήρες, τις κλειδαριές και τον κλιματισμό, μέχρι τα φρένα, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών αν κάποιος καταφέρει να παρέμβει στη λειτουργία τους.

Κλείσιμο
Στη διάρκεια της επίδειξης, οι ερευνητές από την Καλιφόρνια ενεργοποίησαν τα φρένα παρά τη θέληση του οδηγού και στη συνέχεια τα απενεργοποίησαν ενώ το όχημα κινούταν με πολύ μικρή ταχύτητα! Η παρουσίαση έγινε στη διάρκεια συνεδρίου για θέματα ψηφιακής ασφάλειας στην πόλη της Ουάσινγκτον.

Η χρήση παρόμοιων dongles αρχίζει να γίνεται αρκετά διαδεδομένη στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν έκπτωση επί των ασφαλίστρων στους οδηγούς που δέχονται να τα εγκαταστήσουν στα οχήματά τους, προκειμένου να γίνεται συνεχής καταγραφή του τρόπου με τον οποίο οδηγούν. Ακόμα σε περιπτώσεις διαχείρισης στόλου οχημάτων, η on line διασύνδεσή τους προσφέρει ανά πάσα στιγμή δεδομένα για την ακριβή θέση τους, την κατανάλωση καυσίμου, την ταχύτητα κίνησης, τη διαδρομή που ακολουθούν κ.α.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης