Αναζωπυρώνεται η «πολεμική» για την πολιτική προσωπικών δεδομένων του Facebook

Αναζωπυρώνεται η «πολεμική» για την πολιτική προσωπικών δεδομένων του Facebook

Βελγική έκθεση εγκαλεί τη δημοφική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ότι εντοπίζει τους χρήστες παρά τη θέλησή τους

Αναζωπυρώνεται η «πολεμική» για την πολιτική προσωπικών δεδομένων του Facebook
Στην αντεπίθεση περνά το Facebook, επιχειρώντας να υπερκεράσει τις αιτιάσεις όσων το κατηγορούν για την πολιτική χρήσης του, όσον αφορά στα προσωπικά δεδομένα

Για να... εξοργιστούν, βέβαια, οι άνθρωποι του Facebook, είχε προηγηθεί μια έκθεση που εκπονήθηκε από μερίδα ακαδημαϊκών έπειτα από σχετικό αίτημα της βελγικής επιτροπής προσωπικών δεδομένων, η οποία ισχυρίζεται ότι ο συγκεκριμένος ιστότοπος χρησιμοποιεί τα δεδομένα που κατέχει κατά τρόπο αντίθετο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, εντοπίζοντας ανθρώπους παρά τη θέλησή τους.

Ακολούθησε συμπληρωματική αναφορά, η οποία περιείχε λεπτομέρειες σχετικά με τις μεθόδους εντοπισμού που το Facebook χρησιμοποιεί, δίνοντας τροφή σε νέα αρνητικά σχόλια.

Κλείσιμο
Απο τη μεριά του, το Facebook χαρακτήρισε την αναφορά «ανακριβή» και εξέφρασε τις ενστάσεις του για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε ποτέ σχετικά με την έκδοσή της. «Η αναφορά αυτή περιέχει αντικειμενικές ανακρίβειες» τόνισε σχετικά εκπρόσωπος της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης.

«Οι συντάκτες της ποτέ δεν μας ενημέρωσαν σχετικά, ούτε επεδίωξαν να ξεκαθαρίσουν υποθέσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται αυτή η αναφορά. Επιπλέον, δεν κληθήκαμε να κάνουμε κανένα σχόλιο επ' αυτής πριν τη δημοσίευσή της. Παρ' όλα αυτά, είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε μαζί τους και ευελπιστούμε στη συνέχεια να ανασκευαστεί».

Το Facebook λειτουργεί υπό την αιγίδα του Ιρλανδού Επιτρόπου Δεδομένων και έχει περάσει με επιτυχία δύο ελέγχους περι ασφάλειας, αναφορικά με το πώς χειρίζεται τα προσωπικά δεδομένα που κατέχει.

Στις 27 Μαρτίου οι συντάκτες της ανακοίνωσης, στους οποίους περιλαμβάνονται ερευνητές του Πανεπιστημίου ΚU Leuven και του Vrije Universiteit Brussel- δημοσίευσαν συμπληρωματική αναφορά σχετικά με τις επιπλέον ρυθμίσεις, τις οποίες το Facebook χρησιμοποιεί για τον εντοπισμό ανθρώπων.

Μια τέτοια σχετική ρύθμιση είναι και η ύπαρξη της επιλογής «follow», η οποία επιτρέπει την άμεση σύνδεση εταιρικών ιστότοπων με το ίδιο το Facebook, κάτι το οποίο δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης του κάθε χρήστη και των διαδικτυακών του επιλογών εφεξής.

Παρ' όλα αυτά, η συγκεκριμένη ρύθμιση χρησιμοποιείται ευρέως απο πολλές εταιρείες, οι οποίες με τη χρήση ανάλογου λογισμικού γίνονται ο... Μεγάλος Αδελφός των ηλεκρονικών μας επιλογών.

Μια ακόμη κατηγορία εις βάρος του Facebook αφορά στο ότι δεν παρέχει τη δυνατότητα αποφυγής συγκέντρωσης συγκεκριμένων γεωγραφικών δεδομένων όσον αφορά στην τοποθεσία των χρηστών. Αναφέρεται σχετικά ότι η νομοθεσία της ΕΕ απαιτέι κατηγορηματικά τη συναίνεση των χρηστών σχετικά με τη δυνατότητα εντοπισμού τους.

Πολύ μεγάλο φορτίο
Το Facebook ανανέωσε τις λειτουργικές του ρυθμίσεις, αλλά οι ερευνητές υποστηρίζουν οτι αυτές δεν είναι ουσιώδεις. Αναφέρουν σχετικά ότι «οι αλλαγές του 2015 δεν ήταν δραστικές. Οι πρακτικές του Facebook συνεχίζουν να υφίστανται, απλά σε πιο επεξηγηματική μορφή».

Οι εν λόγω όροι ανέφεραν οτι οι χρήστες ήταν δυνατόν να εντοπιστούν κατα την πλοήγησή τους ή γενικά κατα τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας, ενώ επιτρεπόταν η χρήση φωτογραφιών τους για εμπορικούς σκοπούς, καθώς και η συγκέντρωση δεδομένων ανά περιοχή.

Η ανακοίνωση επίσης ισχυρίζεται ότι οι χρήστες «βομβαρδίζονται» από μεγάλο αριθμό περίπλοκων δεδομένων και χαοτικών επιλογών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης