Ανάπτυξη και διεθνής καθιέρωση για την ελληνική αεροδιαστημική βιομηχανία

Ανάπτυξη και διεθνής καθιέρωση για την ελληνική αεροδιαστημική βιομηχανία

Στρατηγικός στόχος η δημιουργία του απαραίτητου πλαισίου προκειμένου να καταστεί δυνατή η μελλοντική συμμετοχή ενός αστροναύτη από την Ελλάδα σε διαστημική αποστολή

Ανάπτυξη και διεθνής καθιέρωση για την ελληνική αεροδιαστημική βιομηχανία
Φορέας έκφρασης της καινοτομίας, προσέλκυσης σημαντικής ερευνητικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα, το ελληνικού cluster αεροδιαστημικής (si-Cluster) αποτελεί την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια να τοποθετηθεί η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη των αεροδιαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών. 

Με βάση τις προτεραιότητες που τέθηκαν και τις δράσεις που υλοποιήθηκαν το 2014, το si-Cluster, υπό τον συντονισμό του Corallia, κατάφερε να κάνει σημαντικά βήματα ανάπτυξης σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο. Δόθηκε έμφαση στην αύξηση των μελών του si-Cluster, ώστε να ενισχυθεί η τριπλή έλικα και η συνεργατική δομή του, που αποτελεί βάση για τη δημιουργία συνεργειών σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό τεχνολογικό κλάδο. 

Εντός του 2014, τα μέλη του cluster αυξήθηκαν από 22 σε 37 και ένα ακόμα μέλος προστέθηκε τις πρώτες ημέρες του 2015, με τον συνολικό αριθμό των μελών να έχει ήδη διαμορφωθεί στα 38. Η έντονη αναπτυξιακή αυτή πορεία αναμένεται να συνεχιστεί και εντός του 2015, καθώς ο αριθμός των νέων αιτήσεων για ένταξη έχει φτάσει τις 30.
Κλείσιμο

Παράλληλα και με σκοπό την ενδυνάμωση των συνεργειών, συνεχίζεται η υλοποίηση πέντε συνεργατικών έργων έρευνας και ανάπτυξης μεταξύ των μελών του σε πεδία υψηλής εξειδίκευσης με σημαντικές πρακτικές εφαρμογές: 

α) ολοκληρωμένες εφαρμογές παρακολούθησης και επιτήρησης της Γης, συνδυάζοντας διαφορετικές δορυφορικές τεχνολογίες, όπως η δορυφορική τηλεπισκόπηση, οι δορυφορικές επικοινωνίες και τα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης, 

β) σύστημα πλοήγησης βασισμένο σε αδρανειακούς και οπτικούς αισθητήρες, για τον προσδιορισμό με ακρίβεια της θέσης ενός κινούμενου σώματος, με εφαρμογή κατά κύριο λόγο σε οχήματα εξερεύνησης (rovers) ή δορυφόρους, 

γ) ψηφιακό ολοκληρωμένο κύκλωμα κωδικοποίησης/συμπίεσης εικόνας και βίντεο, για χρήση στο διάστημα, 

δ) σύστημα εκτίμησης του κινδύνου πυρκαγιάς δασών και δρυμών, μέσα από την ανάπτυξη αλγορίθμων για την εξαγωγή δεικτών επικινδυνότητας πυρκαγιάς σε επίπεδο δασών και 

ε) ηλεκτρονική διάταξη, η οποία θα συνδυάζει φωτονικά και ηλεκτρονικά δίκτυα, με έξυπνο και αποδοτικό τρόπο, για αεροδιαστημικές εφαρμογές υψηλών απαιτήσεων.

Ακόμα, στο πλαίσιο ενίσχυσης της εξωστρέφειας της ελληνικής επιχειρηματικότητας, της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και της προώθησης συνεργασιών με αντίστοιχες ευρωπαϊκές και διεθνείς πρωτοβουλίες, το si-Cluster εδραίωσε ισχυρούς δεσμούς με σημαντικούς φορείς διεθνώς. Υπεγράφησαν διμερείς συμφωνίες με το πιο σημαντικό cluster αεροδιαστημικής της Ευρώπης, το Aerospace Valley της Γαλλίας που εκπροσωπεί 1.600 επιχειρήσεις και προσφέρει 130.000 θέσεις εργασίας, καθώς επίσης και με το Distretto Aerospaziale Pugliese της Ιταλίας, που εκπροσωπεί 60 επιχειρήσεις και προσφέρει 5.000 θέσεις εργασίας. Παράλληλα, διοργανώθηκαν πέντε roadshows σε Κίνα, Ισραήλ, Βέλγιο, Ολλανδία, και Γαλλία, από τα οποία έχουν προκύψει σημαντικές εμπορικές συνεργασίες.

Όλα αυτά συνέβαλαν ώστε να σημειωθούν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων (+17%), στην απασχόληση (+14%), στις εξαγωγές (+117%), στις επενδύσεις από ιδιώτες επενδυτές (+42%), στο μέσο όρο επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη ως ποσοστό του κύκλου εργασιών (+212%) και στην εκπόνηση διπλωματικών και διδακτορικών (+18%). Σε επίπεδο διακρίσεων, η Planetek Hellas, μέλος του si-Cluster, αποτέλεσε μία από τις πρώτες δύο ελληνικές εταιρείες που θα υποστηριχτούν από την Ευρωπαϊκής Επιτροπή (SME Instrument) ως μια από τις πλέον υποσχόμενες και καινοτόμες επιχειρήσεις της Ευρώπης. Η Theon Sensors κατάφερε επίσης εντός της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών να επιτύχει σημαντικότατη αύξηση στο τζίρο της λόγω της εντυπωσιακής αύξησης της εξαγωγικής της δράσης.

Ανάμεσα στους στρατηγικούς στόχους για την περαιτέρω προώθηση της δυναμικής της ελληνικής διαστημικής βιομηχανίας  τα επόμενα έτη είναι η ανάπτυξη της ρομποτικής ως τέταρτης θεματικής εστίασης στο si-Cluster, η εκκίνηση λειτουργίας ενός επιταχυντή επιχειρήσεων διαστημικής, η ανώτατη πιστοποίηση Gold Label που θα το αναδείξει ως cluster παγκοσμίου εμβέλειας, η ανάδειξη εθνικών πρωταθλητών (διεθνώς αναγνωρισμένων εταιρειών) στις διαστημικές τεχνολογίες και εφαρμογές, η καταξίωση προϊόντων των μελών του si-Cluster στις διεθνείς αγορές διαστήματος, η δημιουργία ολοκληρωμένου προγράμματος ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση μέχρι τη βιομηχανία και η δημιουργία του απαραίτητου πλαισίου προκειμένου να καταστεί δυνατή η μελλοντική συμμετοχή ενός αστροναύτη από την Ελλάδα σε διαστημική αποστολή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης