«To iPhone κατασκευάζεται από iΣκλάβους», καταγγέλλουν ακτιβιστές

«To iPhone κατασκευάζεται από iΣκλάβους», καταγγέλλουν ακτιβιστές

Ισχυρίζονται ότι στα εργοστάσια της ταϊβανέζικης Pegatron, η οποία έχει  αναλάβει την παραγωγή 25 εκατομμυρίων iPhone 6, παραβιάζονται συστηματικά τα δικαιώματα των εργατών

«To iPhone κατασκευάζεται από iΣκλάβους», καταγγέλλουν ακτιβιστές
Η πρώτη ημέρα κυκλοφορίας των νέων iPhones ανά τον κόσμο δεν είχε μόνο πανηγυρικές εκδηλώσεις, ατελείωτες ουρές με ανυπόμονα fan boys και πολλούς άλλους που περίμεναν 24ωρα, έτοιμοι να πουλήσουν τη θέση τους αντί 100 ή 200 δολαρίων -σημειώνεται, πως τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και εκείνοι που πληρώνονται από εταιρείες με είδη κάμπινγκ, προκειμένου να κατασκηνώσουν έξω από τα προβεβλημένα στα διεθνή Μέσα καταστήματα της Apple,  διαφημίζοντας εμμέσως καρέκλες, ομπρέλες και άλλο σχετικό εξοπλισμό.

Στο Χονγκ Κονγκ ακτιβιστές διαδήλωσαν έξω από το κατάστημα της Apple. Κατάφεραν, μάλιστα, να κρεμάσουν στη γυάλινη πρόσοψή του ένα μεγάλο πανό, στο οποίο κυριαρχούσε η αναγραφή “iSlave 6”, με τις επισημάνσεις “σκληρότερα από αυστηρότερα” (αναφορικά με τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια παραγωγής των προϊόντων της Apple) και “ακόμα φτιάχνεται σε κάτεργα”.

Τα μέλη της οργάνωσης “Φοιτητές και Μαθητές κατά της Εταιρικής Ανάρμοστης Συμπεριφοράς” (SACOM) δημοσίευσαν επίσης μια μελέτη με τίτλο “Οι Ζωές των iΣκλάβων”, η οποία περιλαμβάνει τα ευρήματά τους, μετά από έρευνα σχεδόν ενός έτους, σε τρία εργοστάσια της Pegatron. Η ταϊβανέζικη εταιρεία κατασκευάζει προϊόντα για λογαριασμό και της Apple, έχοντας αναλάβει την παραγωγή 25 εκατομμυρίων iPhone 6. Στη μελέτη της SACOM περιλαμβάνονται ισχυρισμοί για διάφορες παραβάσεις που σχετίζονται με την εργατική νομοθεσία όπως: 
-Εργασία χωρίς ρεπό επί δυόμιση μήνες.
Κλείσιμο

-Μη παροχή προστατευτικού εξοπλισμού, ενώ αναφέρονται λιποθυμίες εργαζομένων στις γραμμές παραγωγής.

-Επιβάρυνση των εργαζόμενων με το κόστος των ιατρικών εξετάσεων κατά την πρόσληψή τους. -Καθυστερήσεις στην επεξεργασία αιτημάτων παραίτησης, που σημαίνει ότι αν ένας εργαζόμενος τελικά αποχωρήσει κινδυνεύει να χάσει τα μεροκάματα των τελευταίων 15 ημερών.

-Μεγάλη ποσόστωση προσωρινά απασχολούμενων εργαζομένων, προκειμένου να αποφεύγεται η καταβολή των τακτικών εισφορών ασφάλισης.

Η Apple έχει δεσμευτεί για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στα εργοστάσια των προμηθευτών της και όπως έχει ανακοινώσει διενεργεί συνεχείς ελέγχους, συνεργαζόμενη με ανεξάρτητους φορείς για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης