Τα «φθηνά» smartphones κάνουν παιχνίδι

Τα «φθηνά» smartphones κάνουν παιχνίδι

Ο όγκος των πωλήσεων εμφανίζει αύξηση 4,9%, αλλά η αξία τους υποχωρεί κατά 3,8%, ενώ νέοι παίκτες εισέρχονται στην εγχώρια αγορά


Τα «φθηνά» smartphones κάνουν παιχνίδι
Η είσοδος νέων παικτών, η συνεχιζόμενη πτώση της μέσης αξίας και η ισχυρή ανάδειξη μίας χαμηλότερης κατηγορίας τιμών, με ανώτατο όριο τα 99 ευρώ, αναδιαμορφώνουν το περιβάλλον στην εγχώρια αγορά των smartphones. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο και συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ο όγκος των πωλήσεων εμφανίζει αύξηση 4,9%, ενώ η αξία υποχωρεί κατά 3,8%. Το 2013 η αγορά των smartphones είχε κλείσει κοντά στα 360 εκατομμύρια, με το σύνολο των πωλήσεων κινητών τηλεφώνων να υποχωρεί τελικά στα 414 εκατ. ευρώ. Φέτος εκτιμάται ότι η αγορά θα κινηθεί περίπου στο 1,5 εκατομμύριο smartphones, με σταθεροποιητικές τάσεις ως προς τη συνολική αξία από τον Οκτώβριο και μετά, οπότε αναμένονται κάποια δημοφιλή premium μοντέλα.

Και καθώς ο μεγάλος όγκος αφορά σε συσκευές αξίας μεταξύ 100 και 200 ευρώ, από τις αρχές του 2014 έχει αναδειχθεί (με 22%) η κατηγορία κάτω των 99 ευρώ, προσελκύοντας κάποιους που για πρώτη φορά επιχειρούν διστακτικά τη μετάβαση από ένα απλό κινητό τηλέφωνο σε smartphone και άλλους που αναζητούν μια «έξυπνη» διασυνδεδεμένη συσκευή στα όρια της όποιας χαμηλής επιδότησης ανανέωσης συμβολαίου. Συνολικά, εκτιμάται ότι περίπου το 75% των πωλήσεων smartphones είναι συσκευές αξίας κάτω των 200 ευρώ, με τη μέση λιανική τιμή να σημειώνει πτώση κατά 8,3% και να διαμορφώνεται στα 220 ευρώ, από 240 το αντίστοιχο περσινό επτάμηνο.

Ανακατατάξεις

Με αυτά τα δεδομένα ενδιαφέρον παρουσιάζει η είσοδος νέων παικτών. Εξέλιξη που ενδεχομένως προοιωνίζεται περαιτέρω ανακατατάξεις στο άμεσο μέλλον. Η Lenovo, με το κύρος και τη δύναμη που της δίνει η πρώτη θέση παγκοσμίως στην αγορά των προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, είναι θεωρητικά μια νέα υπολογίσιμη δύναμη, ενώ η επίσης κινεζική αλλά σχεδόν άγνωστη στην Ευρώπη Meizu θα χτυπήσει μέσα στο προσεχές διάστημα την πόρτα και της ελληνικής αγοράς.

Κλείσιμο
Διαβάστε περισσότερα στο newmoney
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης