Φακός μετατρέπει σε φωτογραφική τα smartphones

Φακός μετατρέπει σε φωτογραφική τα smartphones

Πρόκειται ουσιαστικά για μια ολοκληρωμένη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή από την οποία λείπει μόνο το viewer, δηλαδή το πάνελ προβολής του κάδρου που βλέπει ο φακός. Στην προκειμένη περίπτωση τον ρόλο αυτό παίζει η οθόνη του smartphone

Φακός μετατρέπει σε φωτογραφική τα smartphones
Από τις συσκευές που έφεραν την καινοτομία στη φετινή IFA ήταν κατά κοινή ομολογία το σύστημα φακών QX10/100 της Sony, που ίσως με τον πιο απλό τρόπο μετατρέπει σχεδόν κάθε smartphone με Android (από την έκδοση 2.1 και πάνω) ή iOS (από το 4.3 και μετά) σε φωτογραφική μηχανή υψηλών επιδόσεων.

Η ιδέα είναι σχετικά απλή, όπως συμβαίνει με κάθε τι καινοτόμο: Πρόκειται ουσιαστικά για μια ολοκληρωμένη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή (διαθέτει θύρα για micro-SD ή Memory Stick Micro, επαναφορτιζόμενη μπαταρία, θύρα σύνδεσης και φόρτισης micro-USB), από την οποία λείπει μόνο το viewer, δηλαδή το πάνελ προβολής του κάδρου που βλέπει ο φακός. Στην προκειμένη περίπτωση τον ρόλο αυτό παίζει η οθόνη του smartphone, με το οποίο η Cybershot DSC-QX100/10 συνδέεται ασύρματα μέσω Wi-Fi Direct.



Μια μικρή βάση τύπου δαγκάνας (για το νέο flagship της Sony, Xperia Z1, υπάρχει ήδη ειδική θήκη) κουμπώνει τον φακό πάνω στο σώμα των περισσότερων smartphones με πλάτος από 54 έως 75 χιλιοστά. Αν και πρακτικά ο τρόπος χρήσης του συστήματος μπορεί να είναι και διαφορετικός. Η ασύρματη σύνδεση επιτρέπει την τοποθέτηση της Cyber-shot DSC-QX100/10 σε τρίποδο ή άλλο σταθερό σημείο και τον έλεγχό της από απόσταση μερικών μέτρων. Ετσι ο χρήστης έχει την εικόνα αυτού που βλέπει ο φακός και επιπλέον μπορεί από την οθόνη αφής του τηλεφώνου να ελέγξει το ζουμ, τις διάφορες ρυθμίσεις λήψεις και βέβαια να πατήσει το κλείστρο –ιδανικό σύστημα για αυτό-φωτογράφιση.
Κλείσιμο

Διαφορετικά και για όσους θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους ως παπαράτσι, η Cyber-shot DSC-QX100/10 λειτουργεί και εντελώς ανεξάρτητα, αφού διαθέτει κλείστρο και σκανδάλη για το ζουμ. Σε αυτή την περίπτωση τη φωτογράφιση στα... τυφλά βοηθάει κάπως το ανοικτό κάδρο του ευρυγώνιου φακού. Εάν το smartphone είναι συμβατό με NFC, τότε η ασύρματη σύνδεση γίνεται αυτόματα -αν και μερικές φορές καθυστερεί και κάποιες λιγοστές αποτυγχάνει, οπότε χρειάζεται να προσπαθήσουμε ξανά. Σε διαφορετική περίπτωση ακολουθούμε τη συνήθη διαδικασία σύνδεσης σε ένα Wi-Fi σημείο, με την εισαγωγή του κωδικού που αναγράφεται μέσα από το καπάκι της μπαταρίας. Από τη στιγμή που θα συνδεθεί, έχοντας ενεργοποιήσει και τη σχετική εφαρμογή (PlayMemories Mobile, διαθέσιμη για Android και iOS) η ανταπόκριση είναι άμεση. Η αποθήκευση των φωτογραφιών γίνεται τοπικά στην κάρτα μνήμης του φακού και αν ο χρήστης το επιθυμεί μπορεί να τις μεταφέρει (εννοείται ασύρματα) σε χαμηλότερη ανάλυση στο smartphone, προκειμένου να τις μοιραστεί στα social media. Στις συνήθεις παιδικές ασθένειες, που ίσως ξεπεραστούν σε κάποια μελλοντική αναβάθμιση της εφαρμογής, είναι η αδυναμία προβολής, διαχείρισης και επεξεργασίας των φωτογραφιών που είναι έχουν ήδη αποθηκευτεί στη μνήμη του φακού. Κάτι που σημαίνει ότι μετά την αρχική προεπισκόπηση της κάθε λήψης, για να διαγράψουμε έστω μια φωτογραφία πρέπει να αφαιρέσουμε την κάρτα και να την τοποθετήσουμε είτε στο τηλέφωνο, είτε σε κάποιον υπολογιστή.



Το εντυπωσιακό της ιστορίας και αυτό που θα κάνει ειδικά του λάτρεις της καλής φωτογραφίας να κοιτάξουν με ενδιαφέρον προς το μέρος της Cybershot DSC-QX100/10 είναι το γεγονός πως η Sony μετέφερε σε αυτή τη σειρά φακού-φωτογραφικής τεχνογνωσία και υλικά από τις ψηφιακές μηχανές της και μάλιστα υψηλότερου κόστους.

Η QX100 διαθέτει αισθητήρα Exmor R CMOS, τύπου 1,0, με 20,2 Μegapixels και ο συνδυασμός του φακού Carl Zeiss Vario-Sonnar T, με ευρύ διάφραγμα και οπτικό ζουμ 3,6x, με το σύστημα σταθεροποίησης εικόνας Optical SteadyShot, υπόσχεται ποιότητα εικόνας που θα περίμενε κανείς από μία premium φωτογραφική μηχανή τσέπης –στην πραγματικότητα η QX100 μοιράζεται τα ίδια οπτικά μέρη με την RX100 M2. Επιπλέον, η QX100 διαθέτει έναν δακτύλιο ελέγχου για τη ρύθμιση της αυτόματης εστίασης και του ζουμ.

H μικρότερη και με βάρος 105 γραμμάρια QX10 συνδυάζει έναν αισθητήρα Exmor R CMOS, 18,2 Megapixel, με έναν φακό Sony G. Και εδώ η ενσωματωμένη λειτουργία σταθεροποίησης της εικόνας καταπολεμά το κούνημα της μηχανής όταν την κρατάμε στο χέρι και εξασφαλίζει στις φωτογραφίες και στα βίντεο σταθερό κάδρο, χωρίς θόλωμα, ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.



Ο επεξεργαστής BIONZ υπόσχεται φωτογραφίες και βίντεο HD με φυσικά χρώματα, καθώς η λειτουργία Superior Auto (για όσους δεν αρέσκονται στους πειραματισμούς) αναγνωρίζει αυτόματα δεκάδες διαφορετικές συνθήκες λήψης και προσαρμόζει τις ρυθμίσεις της μηχανής με αυτές.

Στην πράξη το σύστημα φακού-φωτογραφικής για το smartphone δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την ταχύτητα ενεργοποίησης και λήψης που προσφέρει μια ψηφιακή μηχανή, αφού και κουμπωμένο να έχουμε τον φακό στο σώμα του τηλεφώνου, χρειάζονται μερικά δευτερόλεπτα για να γίνει η ασύρματη σύνδεση των δυο συσκευών. Παρόλο αυτά αποτελεί μια εξαιρετική λύση όσον αφορά στην ποιότητα των φωτογραφιών, που είναι ξεκάθαρα ανώτερη από οποιαδήποτε σύστημα φωτογράφισης έχει μέχρι σήμερα ενσωματωθεί σε κινητό τηλέφωνο.

Στις παρατηρήσεις προς μελλοντική βελτίωση η έλλειψη φλας, αφού αυτό του τηλεφώνου φυσιολογικά δεν παίζει με τον εξωτερικό φακό. Και οι δυο θα είναι διαθέσιμες στα τέλη Σεπτεμβρίου, με την τιμή της μικρής Cyber-shot QX10 να υπολογίζεται λίγο πάνω από τα 200 ευρώ και της μεγάλης Q X100 περίπου στα 450 ευρώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης