PROTOTHEMA

Stories

Μία συγκλονιστική αφήγηση στο BBC

Ο Κιμ «κόβει την περίοδο» στις γυναίκες του στρατού του

Ο Κιμ «κόβει την περίοδο» στις γυναίκες του στρατού του

Εξαντλητική εκπαίδευση, υποσιτισμό, κακές συνθήκες υγιεινής και σεξουαλικές κακοποιήσεις διηγείται μία πρώην στρατιώτης του Βορειοκορεατικού Στρατού, η οποία αυτομόλησε στη Νότια Κορέα

Για μία γυναίκα στρατιώτη στον τέταρτο μεγαλύτερο στρατό του κόσμου, αυτόν της Βόρειας Κορέας, είναι εξαιρετικά σκληρή. Μέχρι που γίνονται αλλοιωνόταν ακόμη και στην ίδια τη γυναικεία φύση. 


Όπως διηγείται στο BBC μία πρώην στρατιωτικός οι πρακτικές εκπαίδευσης που επιβάλλονται στη γυναικεία πτέρυγα του στρατού του Κιμ Γιονγκ ουν "κόβουν" ακόμη και την περίοδο από τις στρατιωτίνες.

Και οι βιασμοί, σύμφωνα με την ίδια, είναι σύνηθες φαινόμενο για τις γυναίκες που υπηρετούν στο στρατό. 

Για σχεδόν 10 χρόνια η Λι Σο Γεόν κοιμόταν στο κάτω κρεβάτι μίας κουκέτας, σε ένα δωμάτιο, το οποίο μοιραζόταν με πάνω από 20 γυναίκες. Η καθεμία είχε ένα μικρό κομοδίνο με συρτάρια, στο οποίο τακτοποιούσε τις στολές της. Στο πάνω μέρος του υπήρχαν δύο φωτογραφίες: μία του Κιμ Γιονγκ Ουν και μία του πατέρα του, Κιμ Γιονγκ Ιλ. 

Έχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια από την ημέρα που έφυγε, ωστόσο οι μνήμες από τη μυρωδιά του στρατώνα είναι ακόμη έντονες. 

«Ιδρώναμε αρκετά. Το στρώμα, πάνω στο οποίο κοιμόμασταν, ήταν φτιαγμένο από φλοιούς ρυζιού. Έτσι όλη η μυρωδιά του σώματος διαπότιζε το στρώμα. Δεν ήταν από βαμβάκι. Και επειδή ακριβώς "ρουφούσε" τη μυρωδιά του ιδρώτα, ανακατευόταν με άλλες μυρωδιές σε όλο το δωμάτιο. Και δεν ήταν καθόλου ευχάριστο», ανέφερε.

«Κάναμε ντους και βρίσκαμε φίδια και βατράχια»

Μία από τις αιτίες για αυτό ήταν η παροχές καθαριότητας. «Ως γυναίκα, ένα από τα πιο σκληρά πράγματα ήταν η απουσία του να κάνουμε ντους, όπως πρέπει, καθώς δεν υπήρχε ζεστό νερό. Το ντους ήταν απλά ένας σωλήνας που είχαν συνδέσει με τον ποταμό και το νερό ερχόταν απευθείας από εκεί. Μέχρι που μας έρχονταν βάτραχοι και φίδια μέσα από το σωλήνα», πρόσθεσε. 

Κόρη πανεπιστημιακού, η 41χρονη σήμερα Σο Γεόν, μεγάλωσε στα βόρεια της χώρας. Αρκετοί άνδρες συγγενείς της ήταν στρατιωτικοί και όταν ξέσπασε ο λιμός στην απομονωμένη χώρα τη δεκαετία του 1990 έγινε εθελόντρια, με κίνητρο να εξασφαλίζει ένα πιάτο φαγητό κάθε μέρα. Κάτι που έκαναν και δεκάδες άλλες νεαρές γυναίκες εκείνη την εποχή

Στα 17 της χρόνια, όταν εντάχθηκε στο στρατό και με έντονο το συναίσθημα του πατριωτισμού, η Σο Γεόν απολάμβανε τη ζωή της ως στρατιωτίνα. Ήταν εντυπωσιασμένη  που είχε σεσουάρ για τα μαλλιά, αν και δεν το χρησιμοποιούσε συχνά. 

Η καθημερινότητα στο στρατό για τους άνδρες και τις γυναίκες ήταν περίπου ίδια. Οι γυναίκες είχαν λιγότερη φυσική άσκηση, όμως έπρεπε να κάνουν δουλειές καθημερινά, όπως καθάρισμα και μαγείρεμα, από τις οποίες εξαιρούνταν οι άνδρες

«Οι γυναίκες στρατιώτες έχουμε υποστεί εκτεταμένη σεξουαλική βία και παρενόχληση» δήλωσε η Σο Γεόν και πρόσθεσε και παράλληλα αναγκαζόμαστε να καθαρίζουμε και να μαγειρεύουμε όταν οι άνδρες συνάδελφοι μας δεν έκαναν απολύτως τίποτα."


«Μετά από έξι μήνες δεν είχαμε καν περίοδο»

Η σκληρή εκπαίδευση και το ελάχιστο φαγητό είχαν συνέπεις στον οργανισμό τόσο της Σο Γεόν, όσο και των συναδέλφων της. «Μετά από έξι μήνες με ένα χρόνο, δεν είχαμε πλέον περίοδο εξαιτίας του υποσιτισμού και του στρεσογόνου περιβάλλοντος. Στις στρατιωτίνες έλεγαν ότι θα πρέπει να νιώθουν χαρούμενες επειδή δεν έχουν περίοδο. Τους έλεγαν ότι, αν είχαν περίοδο, η όλη κατάσταση που βίωναν θα ήταν ακόμη χειρότερη», πρόσθεσε η 41χρονη.

Η Σο Γεόν ανέφερε ακόμη ότι ο στρατός δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την περίοδο των γυναικών, κατά τη διάρκεια της θητείας της και εκείνη και οι συνάδελφοί της δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να ξαναχρησιμοποιούν τα αναλώσιμα υγιεινής των γυναικών.

Οι μαρτυρίες από γυναίκες που αποστάτησαν συγκλονίζουν. 

«Εκείνες τις δύσκολες ημέρες χρησιμοποιούσαμε το λευκό, βαμβακερό "μαξιλάρι". Επρεπε να το πλένουμε κάθε νύχτα, μακριά από τα ανδρικά βλέμματα. Έτσι σηκωνόμασταν πολύ νωρίς το πρωί για να το πλύνουμε», ανέφερε μία από αυτές.Θύματα βιασμών και παρενοχλήσεων

Ανάμεσα σε όλα αυτά οι γυναίκες έπεφταν πολύ συχνά και θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και βιασμού. Η Σο Γεόν είπε ότι εκείνη δεν υπήρξε τέτοιο θύμα, κατά τη θητεία της μεταξύ των ετών 1992 και 2001, ωστόσο το είχαν βιώσει δεκάδες άλλες συνάδελφοί της.

Η Λι Σο Γεόν τελικά έφυγε από το στρατό σε  ηλικία 28 ετών. Αφενός, ένιωσε ανακουφισμένη, επειδή θα είχε την ευκαίρία να περάσει περισσότερο χρόνο με την οικογένειά της, αφετέρου ένιωσε ότι δεν είχε τα εφόδια για τη ζωή έξω από το στρατό και έδινε μάχη για να σταθεί στα πόδια της οικονομικά. 

Το 2008 αποφάσισε να αυτομολήσει τη Νότια Κορέα. Στην πρώτη της προσπάθεια την συνέλαβαν στα σύνορα με την Κίνα και φυλακίστηκε για ένα χρόνο. Λίγο αργότερα, σε μία δεύτερη προσπάθεια, κολύμπησε στα νερά του ποταμού Tumen και πέρασε στην Κίνα. Εκεί είχε ένα ραντεβού με έναν διακινητή ο οποίος τη βοήθησε να περάσει μέσω της Κίνας στη Νότια Κορέα. 

Το 2015 το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν αποφάσισε ότι η θητεία των γυναικών άνω των 18 ετών στον τέταρτο μεγαλύτερο στρατό του κόσμου θα είναι υποχρεωτική και θα διαρκεί επτά χρόνια, ενώ για τους άνδρες δέκα.


Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

ΕΧ24/11/201709:33

Koμμουνισμος κ ισλαμ η μαστιγα της ανθρωποτητας

Απάντηση
Β. Κορέα : Στρατός άνδρες 10 χρόνια, γυναίκες 7..22/11/201718:34

Για όσους νέους ονειρεύονται κομμουνισμό...

Απάντηση
Κι όμως22/11/201716:43

Ούτε η Δύση είναι ανέγγιχτη από τον φεμινιστικό σουρεαλισμό. Έχουν λυσσάξει οι φεμινίστριες να βάλουν γυναίκες στις ειδικές δυνάμεις χωρίς να νοιάζονται για τους συγκριτικά περισσότερους τραυματισμούς που παθαίνουν οι γυναίκες καθώς και για την κατάχρηση αναβολικών που πρέπει να κάνουν για να αντεπεξέλθουν. Η ιδέα ότι οι άντρες και οι γυναίκες είναι ίδιοι είναι καταστρεπτική. Φεμινισμός = Κομμουνισμός.

Απάντηση
Θαυμάστε την !!!22/11/201715:54

Αυτή είναι η χώρα πρότυπο των ψευτοαριστερών φασιστών ....

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία