Δομινικανή Δημοκρατία: Η χώρα του «survivor»!

Δομινικανή Δημοκρατία: Η χώρα του «survivor»!

Ο Άγιος Δομίνικος ιδρύθηκε το 1496 από τον αδελφό του Χριστόφορου Κολόμβου, Βαρθολομαίο, και είναι η παλαιότερη πόλη που ιδρύθηκε από Ευρωπαίους στο Νέο Κόσμο - Ιστορικά, γεωγραφικά και άλλα στοιχεία για τη χώρα όπου γυρίζεται το «Survivor»

Δομινικανή Δημοκρατία: Η χώρα του «survivor»!
Όλες και όλοι έχετε δει ή έχετε ακούσει για το «Survivor». To τηλεοπτικό διαγωνιστικό ριάλιτι που έχει...κατασκηνώσει στις κορυφές του πίνακα τηλεθέασης από τη μέρα που άρχισε να προβάλλεται από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Γνωρίζετε τους «διάσημους», τους «μαχητές», τις δοκιμασίες, τα έπαθλα, τους αγώνες ασυλίας κλπ. Τον παρουσιαστή Σάκη Τανιμανίδη. Τις ίντριγκες, τα μαγευτικά τοπία και τόσα άλλα. Ξέρετε επίσης ότι γυρίζεται στον Άγιο Δομίνικο. Εδώ όμως αρχίζουν τα δύσκολα...
   
Πού ακριβώς βρίσκεται ο Άγιος Δομίνικος; Tι ξέρετε για την ιστορία, τη γεωγραφία, την οικονομία, το κλίμα του κλπ.; Προκειμένου την επόμενη φορά που θα παρακολουθήσετε το «Survivor» να είστε...σοφότεροι γύρω από τη χώρα όπου γυρίζεται, αρκεί να διαβάσετε το σημερινό μας άρθρο. Σίγουρα, θα βρείτε πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία και, ακόμα περισσότερα, άγνωστα!

Κλείσιμο

Ισπανιόλα: Δύο κράτη σ' ένα νησί
 
Η Δομινικανή Δημοκρατία, η χώρα της οποίας πρωτεύουσα είναι ο Άγιος Δομίνικος, βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Ισπανιόλα (Hispaniola) της Καραϊβικής, του δεύτερου μεγαλύτερου νησιού των Μεγάλων Αντιλών, μετά την Κούβα. Το νησί αυτό ανακαλύφτηκε και... βαφτίστηκε από τον Χριστόφορο Κολόμβο στο πρώτο του ταξίδι στην Αμερική το 1492. Η Ισπανιόλα έχει έκταση 76.483 τ.χλμ.
   
Οι αυτόχθονες κάτοικοί της, ιθαγενείς της φυλής των Αραουάκων, αφανίστηκαν με την έλευση των πρώτων Ισπανών αποίκων.
   
Στην Ισπανιόλα υπάρχουν δύο κράτη : η Αϊτή, στο δυτικό τμήμα, με πρωτεύουσα το Πορτ-ο-Πρενς και η Δομινικανή Δημοκρατία, στο ανατολικό τμήμα, με πρωτεύουσα τον Άγιο Δομίνικο (Santo Domingo).

H Δομινικανή Δημοκρατία

Το επίσημο όνομα της χώρας που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Ισπανιόλα, είναι Δομινικανή Δημοκρατία (ισπαν. Republica Dominicana, αγγλ. Dominican Republic). Εκτός από το ανατολικό τμήμα της Ισπανιόλα, περιλαμβάνει και αρκετά γειτονικά νησιά, γνωστότερα από τα οποία είναι τα : Beata, Catalina και Saona. Έχει έκταση 48.671 τ.χλμ. και πληθυσμό (κατ’ εκτίμηση για το 2017) 10.170.000 κατοίκους. Η αύξηση του πληθυσμού της είναι ραγδαία. Αρκεί να αναφέρουμε ότι το 2005 είχε 8.900.000 κατοίκους.
   
Βρίσκεται 600 μίλια περίπου νοτιοανατολικά από τη Φλόριντα των Η.Π.Α. και χωρίζεται από το Πουέρτο Ρίκο με τον στενό Δίαυλο Μόνα.
       
Ο Άγιος Δομίνικος είναι η παλαιότερη πόλη που ιδρύθηκε από Ευρωπαίους στο Νέο Κόσμο! Συγκεκριμένα, ιδρύθηκε το 1496 από τον αδελφό του Χριστόφορου Κολόμβου, Βαρθολομαίο.



Σύντομη ιστορία της Δομινικανής Δημοκρατίας

Η πρώτη επίσημη διαίρεση της Ισπανιόλα έγινε το 1697, με τη Συνθήκη του Ρέισβεϊκ (Rijsvijk), σύμφωνα με την οποία το μισό νησί (το δυτικό) παραχωρήθηκε από την Ισπανία στη Γαλλία, ωστόσο τα ακριβή όρια καθορίστηκαν μόλις το 1776 με τη Συνθήκη του Αρανχουέθ (Aranjuez). Το 1795, με τη Συνθήκη της Βασιλείας, η Ισπανία παραχώρησε και τα δικά της εδάφη στη Γαλλία. Ωστόσο, οι Δομινικανοί δεν δέχθηκαν ποτέ αυτή την ένωση.
   
Τότε ξεχώρισε η ηγετική μορφή του Τουσέν Λουβερτίρ (Toussaint Louverture), που κατέλαβε το πρώην ισπανικό τμήμα το 1801. Η Ισπανία και η Γαλλία αποφάσισαν να κινηθούν μαζί εναντίον των επαναστατών. Τα γαλλικά στρατεύματα, με επικεφαλής τον Λεκλέρκ (Leclerc),πέτυχαν μία νίκη το 1802, αλλά ηττήθηκαν στη συνέχεια στην Αϊτή το 1803. Το 1809 οι Δομινικανοί ζήτησαν τη βοήθεια των Βρετανών και ενώθηκαν με την Ισπανία κατά του Ναπολέοντα. Το 1814, ο Άγιος Δομίνικος, όπως ήταν τότε γνωστή η Δομινικανή Δημοκρατία, προσασρτήθηκε στην Ισπανία με τη Συνθήκη του Παρισιού.
   
Το 1821 οι Δομινικανοί εξεγέρθηκαν υπό την ηγεσία του Χοσέ Νούνιες δε Κάσερες και σύντομα απέκτησαν αυτονομία. Το 1822, ο Αϊτινός πρόεδρος Μπουαγέ κατέκτησε τον Άγιο Δομίνικο. Το 1844, οι Δομινικανοί κέρδισαν ξανά την ανεξαρτησία τους χάρη στη δράση της μυστικής απελευθερωτικής εταιρείας Λα Τρινιτάρια, ηγέτης της οποίας ήταν ο Χουάν Πάμπλο Ντουάρτε. Υπό την απειλή της Αϊτής, οι Δομινικανοί, με πρωτοβουλία του προέδρου Σαντάνα, επέστρεψαν στην κυριαρχία της Ισπανίας ως το 1865, οπότε ανέκτησαν οριστικά την ανεξαρτησία τους.
   
Ως τις αρχές του 19ου αιώνα, η χώρα συγκλονιζόταν από εξεγέρσεις και πραξικοπήματα. Η αδυναμία της να πληρώσει τα χρέη της προς το εξωτερικό (το 1904 το Βέλγιο, η Γαλλία και η Ιταλία έστειλαν σχετικό τελεσίγραφο), ανάγκασε τον πρόεδρο Κάρλος Μοράλες, το 1905, να ζητήσει τη βοήθεια των Η.Π.Α., οι οποίες δέχθηκαν ασμένως. Μάλιστα, από το 1916 ως το 1924 επέβαλαν την κατοχή τους στη χώρα.


   
Το 1924 (Μάρτιος), έγιναν προεδρικές εκλογές τις οποίες κέρδισε ο Οράσιο Βάσκες και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, οι Αμερικανοί πεζοναύτες εγκατέλειψαν τη χώρα. Από το 1930 ως το 1960 κυβέρνησε τη χώρα, σαν να ήταν ιδιοκτησία του, ο Ραφαέλ Λεονίντας Τρουχίγιο (Rafael LeonidasTrujillo). Βέβαια, πήρε και μέτρα τα οποία οδήγησαν σε θεαματική οικονομική ανάκαμψη τη χώρα, αλλά τόσα χρόνια παραμονής στην εξουσία ήταν υπερβολικά πολλά. Αν και πρόεδρος της χώρας ήταν από το 1960 ο Χοακίν Μπαλαγκουέρ (Joaquin Balaguer), μετά τη δολοφονία του Τρουχίγιο (30 Μαΐου 1961) κατηγορήθηκε ως αχυράνθρωπός του και αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Από το 1962 ως το 1963, πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας ήταν ο Χουάν Μπος. Τον Ιούνιο του 1966 εκλέχθηκε ξανά πρόεδρος ο Μπαλαγκουέρ, που επέβαλε δικτατορικό καθεστώς ως το 1978, οπότε επανήλθες στη χώρα η δημοκρατία, με την εκλογή ως προέδρου του Αντόνιο Γκουσμάν Φερνάντες (Antonio Gusman Fernandez), ο οποίος, μετά από καταγγελίες για διαφθορά, αυτοκτόνησε το 1982. Τον διαδέχτηκε ο Χόρχε Μπλάνκο (Jorge Blanco), ενώ το 1986 ο Χουάν Μπαλαγκουέρ επανεκλέχτηκε πρόεδρος. Ακολούθησε νέα εκλογή του το 1990 και μία ακόμα, τελευταία, το 1994. Στις εκλογές του 1996 εκλέχτηκε πρόσεδρος ο Λεονέλ Φερνάντες. Το 2000 τον διαδέχτηκε ο Ιπόλιτο Μέιβα. Το 2004 επανεκλέχθηκε ο Λεονέλ Φερννάντες Ρέινα. Σήμερα, πρόεδρος της χώρας είναι ο Ντανίλο Μεδίνα και αντιπρόεδρος η Μαργαρίτα Σαδένιο δε Φερνάντες.
   
Αυτή είναι, σε γενικές γραμμές, η πολυτάραχη ιστορία της Δομινικανής Δημοκρατίας, που σημαδεύτηκε τουλάχιστον τον 20ο αιώνα από δύο μορφές : τον Τρουχίγιο και τον Μπαλαγκουέρ.



Μερικά ακόμα στοιχεία για τη Δομινικανή Δημοκρατία

Επίσημη γλώσσα της χώρας είναι τα ισπανικά και νόμισμα το δομινικανό πέσο. Πολίτευμά της είναι η λαοκρατική Προεδρική Δημοκρατία. Υπάρχουν δύο νομοθετικά σώματα, η Γερουσία (32 μέλη) και η Βουλή των Αντιπροσώπων (150 μέλη).
   
Το 69,5 % των κατοίκων της είναι μουλάτοι (μιγάδες από λευκούς και μαύρους), το 17 % είναι λευκοί, το 9,4 % είναι μαύροι γηγενείς, το 2,4 % μαύροι Αϊτινοί και υπάρχει και 1,7 % του πληθυσμού που δεν ανήκει σε καμία από τις παραπάνω ομάδες.
   
Το 88,6 % του πληθυσμού είναι ρωμαιοκαθολικοί, το 4,2 % προτεστάντες, το 2,4 % άλλοι χριστιανοί και υποάρχει και ένα 4 % του πληθυσμού που ανήκει σε άλλο θρήσκευμα. Αν και επίσημη θρησκεία δεν υπάρχει, ο ρωμαιοκαθολικισμός αποτελεί θρησκεία του κράτους, μετά την υπογραφή κονκορδάτου με το Βατικανό.
   
Η οικονομία της χώρας στηρίζεται κυρίως στη γεωργία (ζαχαροκάλαμο, ρύζι, μπανάνες, κακάο, καφές κ.α.), την κτηνοτροφία, την εξόρυξη μεταλλευμάτων, την παραγωγή ξυλείας και , φυσικά, τον τουρισμό. Το 84,6 % των ανδρών και το 84,8 % των γυναικών είναι εγγράμματοι (με την έννοια ότι δεν εντάσσονται στην κατηγορία «αναλφάβητοι») (στοχεία του 2003). Αντιστοιχεί περίπου ένας γιατρός σε κάθε 500 κατοίκους, ενώ αναλογεί μία νοσοκομειακή κλίνη σε 920 κατοίκους (στοιχεία 2000).


   
Η χώρα είναι γενικά ορεινή, με οροσειρές και λόφους που τη διασχίζουν απο τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά. Μεγαλύτερη οροσειρά της είναι η Κορδιγέρα Σεντράλ και ψηλότερη κορυφή της η Ντουάρτε (3.175 μ.), που είναι η πιο ψηλή στις Δυτικές Ινδίες. Στο δυτικό τμήμα της χώρας επκρατεί ξηρό κλίμα και υπάρχουν μεγάλες ερημικές εκτάσεις. Κυριότεροι ποταμοί είναι οι : Γιάκι δελ Νόρτε, Γιάκι δελ Σουρ και Γιούνα, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για άρδευση και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Στην αλμυρή λίμνη Ενρικίγιο βρίσκεται το χαμηλότερο σημείο των Δυτικών Ινδιών (44 μέτρα περίπου κάτω από τη στάθμη της θάλασσας).
   
Η μέση ετήσια θερμοκρασίαείναι 25° C και κυμαίνεται από 21° C στις κεντρικές οροσειρές, μλεχρι 28° Cστις παράκτιες πεδιάδες. ΟΙ ετήσεις βροχοπτώσεις φτάνουν τα 1.346 χιλιοστόμετρα και κυμαίνονται από 500 περίπου χιλιοστόμετρα στα δυτικά ως 2.500 χιλιοστόμετρα στα βορειονατολικά.

Ας κάνουμε και μία σύγκριση των ετήσιων βροχοπτώσεων με ορισμένες περιοχές της Ελλάδα (τα στοιχεία προέρχονται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών) : Αγρίνιο 951,6, Αθήνα 440,0, Ηράκλειο Κρήτης 331,3, Θεσσαλονίκη 449,0, Ιωάννινα 1493,6, Κέρκυρα 949,6, Λάρισα 399,6, Μόρνος (Φράγμα) 899,2, Νάξος 339,8, Πάτρα 528,7, Ρόδος 568,2, Σαμοθράκη 650,8, Χίος 553,4 (Τα νούμερα είναι σε χιλιοστόμετρα και αναφέρονται στο σύνολο βροχόπτωσης σε σταθμούς του ΕΑΑ το 2015.)
   
Οι τροπικές θύελλες και καταιγίδες προκαλούν μεγάλες καταστροφές. Στις πιο υγρές βορειοανατολικές και ανατολικές περιοχές υπάρχουν δάση αειθαλών πεύκων και σκληρόξυλων δέντρων, όπως το μαόνι, ενώ στις ξηρότερες δυτικές περιοχές επικρατούν οι χαμηλοί θάμνοι και η βλάστηση τύπου σαβάνας.
   
Τέλος, η πνευματική ζωή στη Δομινικανή Δημοκρατία βασίζεται στις λαϊκές τέχνες και την παράδοση. Η χορευτική κυρίως μουσική (μερένγκε, μπατσάτα), αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό στοιχείο, ενώ οι ζωγράφοι που κατάγονται από τη χώρα έχουν πετύχει διεθνή αναγνώριση. Το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Αγίου Δομίνικου είναι το αρχαιότερο πανεπιστήμιο του Νέου Κόσμου.
   
Αυτά είναι λοιπόν, σε γενικές γραμμές, μερικά στοιχεία για τη Δομινικανή Δημοκρατία (που καταχρηστικά λέγεται και Άγιος Δομίνικος, από την πρωτεύουσά της). Είτε τα βρήκατε αδιάφορα είτε ενδιαφέροντα, πιστεύουμε ότι σας βοηθήσαμε να έχετε μια καλύτερη εικόνα για τη χώρα του «Survivor» !



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης