Κώστας Κονδύλης: Ο Ελληνας που σχεδίασε τον Trump tower

Κώστας Κονδύλης: Ο Ελληνας που σχεδίασε τον Trump tower

Η διαδρομή της μυθιστορηματικής ζωής του από το Βελγικό Κονγκό και την Ελλάδα μέχρι τη Νέα Υόρκη και η γνωριμία με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ

Κώστας Κονδύλης: Ο Ελληνας που σχεδίασε τον Trump tower
Στα 76 χρόνια του ο αρχιτέκτονας Κώστας Κονδύλης μπορεί άνετα να ασχολείται με τρία πράγματα ταυτόχρονα χωρίς να κουράζεται. Εχοντας ταυτιστεί -εσαεί για κάποιους- με τον Ντόναλντ Τραμπ
, για τον οποίο σχεδίασε μεταξύ άλλων τον Trump World Tower, ένα από τα πιο ψηλά κτίρια της Νέας Υόρκης, ο Κώστας Κονδύλης έχει αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του με τα κτίρια που έχει σχεδιάσει στη συγκεκριμένη πόλη, τα οποία του έδωσαν τον τίτλο «Ο αυτοκράτορας των ουρανοξυστών». 

Αν και θα μπορούσε να έχει αποσυρθεί πλέον, εξακολουθεί να εργάζεται καθημερινά προτού επιστρέψει στο εξαιρετικής αισθητικής διαμέρισμά του στο Μανχάταν, σε ένα κτίριο που έχει κατασκευαστεί πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το εγκαταλείπει μόνο τα Σαββατοκύριακα για να χαλαρώσει στην εξοχική κατοικία που έχει στο Σαουθάμπτον, εκεί όπου τον περιμένουν κάποια από τα αυτοκίνητα της ιδιωτικής του συλλογής. Οπως έχει πει ο ίδιος, το όνειρό του ήταν να γίνει σχεδιαστής αυτοκινήτων όταν ήταν έφηβος ακόμη, μόνο που η μοίρα τον έσπρωξε αρχικά στην Αρχιτεκτονική και μετά στον φιλόδοξο Ντόναλντ Τραμπ...

Κλείσιμο


Σκηνή από το ντοκιμαντέρ «Building Stories», με τον Ντόναλντ Τραμπ να εξετάζει τα σχέδια που του προτείνει ο Κώστας Κονδύλης 



Ο Κώστας Κονδύλης έγινε απαραίτητος στον Ντόναλντ Τραμπ παραδίδοντας πάντοτε τα κτίρια στην ώρα τους, ή και νωρίτερα από τη συμφωνία, όπως έγινε με έναν ουρανοξύστη ο οποίος ήταν έτοιμος σε δεκαέξι μήνες. Στη φωτογραφία το Continental NYC, γνωστό ως Tower 111, στην 6η Λεωφόρο, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Ελληνα αρχιτέκτονα



Ο Κώστας Κονδύλης έχει αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στο Μανχάταν με τα εμβληματικά κτίρια που έχει σχεδιάσει, κερδίζοντας δικαίως τον τίτλο «Ο αυτοκράτορας των ουρανοξυστών»

«Θέλω να σχεδιάσεις το επόμενο κτίριό μου»
Λένε ότι στη ζωή ενός ανθρώπου υπάρχουν στιγμές τις οποίες δεν ξεχνάει ποτέ. Ο Κώστας Κονδύλης έχει αναμφίβολα πολλές τέτοιες, μία, όμως, αποδείχτηκε καθοριστική. «Μια μέρα με ειδοποιούν από τη ρεσεψιόν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να με συναντήσει άμεσα. Το ραντεβού κλείνεται την ίδια στιγμή και όταν συναντιόμαστε, μετά την τυπική χειραψία, δεν περίμενε ούτε ένα λεπτό». Ο σημερινός πλανητάρχης -στη δεκαετία του ’80 ένας νεαρός επιχειρηματίας- κοιτάει τον Κώστα Κονδύλη στα μάτια και του λέει: «Εσύ σχεδίασες τα κτίρια που είδα στην 36η Οδό;». Στην καταφατική απάντηση του Ελληνα αρχιτέκτονα, ο οποίος διακατεχόταν από νευρικότητα, ο Τραμπ έχει μόνο μία φράση να προσθέσει: «Το επόμενο που θα σχεδιάσεις θα είναι δικό μου. Από σήμερα φρόντισε να είσαι κοντά σε τηλέφωνο. Θα σε πάρω άμεσα!». Μόλις φεύγει ο Κονδύλης μένει μόνος του μέσα στο γραφείο, προσπαθώντας να κατανοήσει τι είχε συμβεί μέσα σε δύο-τρία λεπτά με τον ορμητικό Τραμπ. Τα επόμενα χρόνια οι δύο άνδρες θα έρθουν πολύ κοντά χάρη στη συνεργασία τους, η οποία χάρισε στη Νέα Υόρκη κτίρια όπως ο εμβληματικός Trump World Tower. Θα γίνουν φίλοι μέσα από την τριβή -συχνά καθημερινή-, τις διαφωνίες και ενίοτε τις δημιουργικές συγκρούσεις, κάτι που ο Ντόναλντ Τραμπ θα εκτιμήσει πολύ. Μιλώντας χρόνια αργότερα για τον Κονδύλη στο ντοκιμαντέρ «Building Stories» ο νέος πλανητάρχης θα πει: «Ο Κώστας είχε σπουδαία αίσθηση στον σχεδιασμό κτιρίων, ήταν νέος και όταν πήγα να τον συναντήσω κατάλαβα ότι θα κάνουμε πολλά πράγματα μαζί».

Ο Κονδύλης είχε κάτι που τον έκανε ξεχωριστό. Καταλάβαινε ευθύς τις ανάγκες του Ντόναλντ Τραμπ, τι ακριβώς ήθελε στα κτίριά του και φρόντιζε να το κάνει πραγματικότητα. Στο Trump Place γκρέμισε  τους εσωτερικούς τοίχους που χώριζαν την τραπεζαρία από το σαλόνι, δίνοντας την αίσθηση μεγαλύτερων χώρων στα διαμερίσματα. Ηταν ένα τρικ του Ελληνα που λάτρεψε ο επιχειρηματίας, ο οποίος έδωσε μια άλλη διάσταση στο luxury real estate της Νέας Υόρκης, στα χρόνια της τρελής ανάπτυξης που γέννησαν τα golden boys της Wall Street. Ο Κονδύλης έγινε απαραίτητος στον Τραμπ, έδινε το «παρών» στα πάρτυ του και φημιζόταν για ένα πράγμα: παρέδιδε τα κτίρια πάντοτε στην ώρα τους, ή και νωρίτερα από τη συμφωνία, όπως έγινε με έναν ουρανοξύστη του Tραμπ ο οποίος ήταν έτοιμος σε δεκαέξι μήνες.

Αν και κατασκεύασε ένα οικοδόμημα με 90 ορόφους, ο Κονδύλης δεν θα μπορούσε ποτέ να μείνει στο ρετιρέ ενός τέτοιου κτιρίου. Επέλεξε ένα διαμέρισμα του 7ου ορόφου σε ένα κτίριο του Μανχάταν, κατασκευασμένο πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και είχε εξήγηση γι’ αυτή την επιλογή του. «Εχοντας ευρωπαϊκό background, συνήθισα να μένω σε κτίρια διώροφα ή τριώροφα, οπότε το να κάνω την υπέρβαση και να πάω στον 90ό όροφο ήταν μάλλον αδύνατο». 

Ο Κονδύλης είχε πολλούς πελάτες όλα αυτά τα χρόνια, όμως σχεδόν πάντοτε όταν του ζητάνε συνέντευξη το όνομα του Τραμπ θα έρθει αργά ή γρήγορα στην κουβέντα. Η γνωριμία και η μετέπειτα φιλία τους μετράει πλέον 21 χρόνια και ο Ελληνας αρχιτέκτονας έχει μόνο καλά λόγια να πει για τον άνθρωπο που αναλαμβάνει από τον ερχόμενο Ιανουάριο τις τύχες της Αμερικής. «Ο Ντόναλντ είναι ένας άνθρωπος που λατρεύει τις προκλήσεις και είναι οραματιστής. Οταν συναντιόμαστε οι δυο μας του θέτω θέματα και μπορεί να του πω ότι συμφωνώ 100% στο ένα αλλά διαφωνώ κάθετα σε ένα άλλο. Ενα πράγμα που εκτιμάει ο ίδιος, όπως και άλλοι πελάτες μου, είναι ότι κάθομαι και ακούω πολύ προσεκτικά τι μου λένε, αλλά μετά έχω το κουράγιο να τους πω ότι αυτό δεν θα περπατήσει».





«Ο Ντόναλντ είναι ένας άνθρωπος που λατρεύει τις προκλήσεις. Είναι ένας οραματιστής», λέει ο Κώστας Κονδύλης περιγράφοντας τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ (στη φωτ. σε νεαρή ηλικία με προστατευτικό κράνος)



Ο Κώστας Κονδύλης έχει σχεδιάσει 86 ουρανοξύστες στη Νέα Υόρκη



Ο Ντόναλντ Τραμπ σε νεαρή ηλικία με μακέτα ενός πύργου του

Από το Βελγικό Κονγκό στο Μανχάταν
Γόνος εύπορης οικογένειας, ο Κώστας Κονδύλης γεννήθηκε το 1940 στο Βελγικό Κονγκό, όπου και έμεινε μαζί με τους γονείς του μέχρι να τελειώσει το δημοτικό σχολείο.

Επέστρεψαν στην Ελλάδα όπου τελείωσε το εξατάξιο τότε γυμνάσιο και ακολούθησαν η μετακόμιση στην Ελβετία και οι πανεπιστημιακές σπουδές, τις οποίες συνδύασε με πολλά ταξίδια στην Ευρώπη. Πήρε το πτυχίο του στην Αρχιτεκτονική από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης και έμεινε στην Ελβετία μέχρι τα 29 χρόνια του, όταν και αποφάσισε να διαβεί την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η Νέα Υόρκη κατά κάποιον τρόπο έμελλε να γίνει η πόλη του, αφού εκεί σχεδίασε 86 ουρανοξύστες, αφήνοντας ανεξίτηλη τη σφραγίδα του. Οπως έχει πει ο ίδιος, «από την πρώτη μέρα που πάτησα το πόδι μου σε αυτή την πόλη ένιωσα πολύ άνετα» - τόσο που αποφάσισε να γραφτεί στο Columbia για να σπουδάσει Σχέδιο Πόλεων. Μόλις τελείωσε ρίχτηκε με τα μούτρα στην πρακτική εξάσκηση. Δούλεψε για 12 χρόνια στο αρχιτεκτονικό γραφείο Davis Brody και φορτωμένος με εμπειρίες μεταπήδησε στη Philip Birnbaum & Associates, μια εταιρεία γνωστή στη Νέα Υόρκη για τα κτίρια διαμερισμάτων με τα χαρακτηριστικά άσπρα τούβλα. Το 1989 και σε ηλικία 49 ετών ο Κ. Κονδύλης ιδρύει το δικό του αρχιτεκτονικό γραφείο. Είναι ήδη παντρεμένος και η γυναίκα του, την οποία έχασε πριν από λίγα χρόνια, θα του χαρίσει μια κόρη, την Αλεξία, η οποία σήμερα εργάζεται μαζί του. Η εταιρεία του, μεταξύ άλλων, ανέλαβε το 2007 την περίφημη ανακαίνιση του ξενοδοχείου «Plaza», ενός από τα πιο εμβληματικά κτίρια της Νέας Υόρκης, στο οποίο αγόρασαν κατόπιν διαμερίσματα τουλάχιστον τρεις Ελληνες εφοπλιστές. Η ζωή του σήμερα εξακολουθεί να περιλαμβάνει πολλή δουλειά, αλλά και αρκετή χαλάρωση στην εξοχική του κατοικία, εκεί όπου τον περιμένουν τα αυτοκίνητά του. Κάτοχος μιας εξαιρετικής συλλογής που περιλαμβάνει τουλάχιστον 20 αυτοκίνητα, ο Κονδύλης αρέσκεται στο να κάθεται στο τιμόνι μιας Lamborghini και να πατάει το γκάζι. «Βασικά σχεδιαστής αυτοκινήτων ήθελα να γίνω, αλλά τελικά η ζωή με πήγε αλλού», έχει πει σε μία από τις συνεντεύξεις του ο άνθρωπος που άφησε την αρχιτεκτονική σφραγίδα του στη μητρόπολη του κόσμου. Κάθε χρόνο επιστρέφει -συνήθως το καλοκαίρι- στην αγαπημένη του Ευρώπη για διακοπές με αυτοκίνητο μαζί με την κατά 30 χρόνια νεότερη σύντροφό του. Στη Γενεύη εξάλλου τον περιμένει μία από τις Ferrari της συλλογής του, με την οποία κάνει ένα road trip στην Ιταλία, με στάσεις στην Τοσκάνη, στην Κοστιέρα Αμαλφιτάνα, στο Κάπρι, στο Πορτοφίνο, ενώ μετά ακολουθούν η Γαλλία, η Κυανή Ακτή και το Μονακό. Οταν πριν από έξι χρόνια οι συνεργάτες του διαφώνησαν με τα ανοίγματα της εταιρείας στο Ντουμπάι και το Κατάρ, ο Κονδύλης τους άφησε να ανεξαρτητοποιηθούν και ακολούθησε τον δικό του δρόμο, αφήνοντάς τους να τελειώσουν αυτοί όλα τα ημιτελή projects στη Νέα Υόρκη. «Αυτό έπρεπε να γίνει. Τα παιδιά πίστευαν ότι εγώ έριχνα όλο το βάρος στο εξωτερικό και είχαν δίκιο. Εγώ ευελπιστώ να μπορώ να δουλεύω μέχρι τα 85 μου - ίσως και λίγο παραπάνω», είχε πει τότε σε φίλο του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης