Βασίλης Βασιλειάδης: Ο «μάγος με την φαρφίσα»

Βασίλης Βασιλειάδης: Ο «μάγος με την φαρφίσα»

Ο θρυλικός «Β.Β.» της ελληνικής μουσικής - Ο συνθέτης της επιτυχίας «στο σταυροδρόμι», του «όταν πίνει μια γυναίκα» και του «θα τα κάψω (τα ρημάδια) τα λεφτά μου» ήταν ο αξέχαστος Βασίλης Βασιλειάδης

Βασίλης Βασιλειάδης: Ο «μάγος με την φαρφίσα»
Είναι αυτός που έφερε πρώτος το (ηλεκτρικό) αρμόνιο στη χώρα μας, τη θρυλική «φαρφίσα»(πήρε το όνομά της, από την ιταλική εταιρεία Farfisa που την κατασκεύαζε, πρόκειται δηλαδή, για εμπορικό σήμα).

Ο Βασίλης Βασιλειάδης γεννήθηκε στη Νίκαια της Αττικής, το 1927. Καταγόταν από προσφυγική οικογένεια με μουσική παράδοση. Άρχισε να ασχολείται με τη μουσική, παίζοντας φυσαρμόνικα. Πήρε μαθήματα πιάνου και αρμονίας στο Εθνικό Ωδείο και άρχισε να παίζει ακορντεόν. Ξεκίνησε την καριέρα του σαν μουσικός, παίζοντας στα πανηγύρια, ενώ η πρώτη μεγάλη συνεργασία του, ήταν με τον Μ. Χιώτη, το 1947.

Σύντομα, έγινε γνωστός και ήταν ο βασικός ακορντεονίστας στις ηχογραφήσεις των «μεγάλων» τραγουδιών, της δεκαετίας του ’50.

Κλείσιμο
Ωστόσο, το εξαντλητικό ωράριο των νυχτερινών κέντρων, τον είχε κουράσει. Έτσι, όταν του πρότειναν να παίξει με την ορχήστρα ενός υπερωκεάνιου, δέχτηκε αμέσως. Μόλις το πλοίο έφτασε στη Νέα Υόρκη, ο Βασιλειάδης και οι υπόλοιποι μουσικοί  πήγαν σε ένα κέντρο της αμερικανικής μεγαλούπολης. Εκεί, είδε και άκουσε για πρώτη φορά αρμόνιο. Ο ήχος του τον ξετρέλανε και αποφάσισε να αγοράσει ένα αρμόνιο, να το φέρει στην Ελλάδα και να το «βάλει» στα τραγούδια. Έτσι κι έγινε.

Ο πρώτος που άκουσε τον ήχο του καινούργιου μουσικού οργάνου, ήταν ο Πάνος Γαβαλάς, που ζήτησε από τον Β.Β., να το χρησιμοποιήσει στα τραγούδια του.

Το πρώτο του τραγούδι, ο Βασιλειάδης, το έγραψε το 1964. Ήταν το «Στο Σταυροδρόμι», που ερμήνευσε ο Αντώνης Ρεπάνης και έγινε μεγάλη επιτυχία. Ακολούθησαν εκατοντάδες συνθέσεις, που τραγουδήθηκαν από όλα σχεδόν τα μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου και έγιναν διαχρονικά σουξέ.

Ο ήχος της φαρφίσας, του αρμόνιου του Β.Β. ήταν χαρακτηριστικός. Ο μεγάλος αυτός συνθέτης, έγραψε ρούμπες, τσιφτετέλια, ζεϊμπέκικα, σέικ και γενικότερα τραγούδια από όλα τα είδη. Ακόμα και στοιχεία ροκ μουσικής υπάρχουν σε κάποια τραγούδια του.

Θα αναφέρουμε ενδεικτικά μερικές δεκάδες. Είναι σίγουρο, ότι ακόμα και όσοι δεν γνωρίζατε μέχρι τώρα τον Β. Βασιλειάδη, καθώς δεν υπήρχε ούτε ένα ολοκληρωμένο αφιέρωμα στο διαδίκτυο γι' αυτόν, ενώ είναι γνωστό ότι οι παλαιότεροι, κυρίως, δημιουργοί βρίσκονταν στην αφάνεια, έχετε ακούσει κάποιο από τα σουξέ του.





ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΟΥΞΕ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ - ΠΟΙΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΑΚΟΥΓΟΤΑΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ «THE WIRE»

Ο Βασίλης Βασιλειάδης, συνεργάστηκε με κορυφαίους ερμηνευτές (Σ. Καζαντζίδης, Π. Πάνου, Π. Γαβαλάς , Δ. Ευσταθίου, Μαρινέλλα, Τ. Βοσκόπουλος, Μ. Παπαδάκης, Μ.Τσετίνης, Λ. Διαμάντη, Κ. Καρουσάκης κ.ά.) και στιχουργούς (Πυθαγόρας , Κ.Βίρβος, Μ. Μπιζάνη, Ν. Ρούτσος , Λ. Παπαγιαννοπούλου κ.ά.).

Αναφέρουμε μερικές από τις επιτυχίες του: «Αγωνία ώσπου να 'ρθει η στιγμή» , «Από σένα θα πάω», «Βάλε μου να πιω», «Γέλα γέλα λοιπόν», «Γκουντ Μπάι», σε στίχους και ερμηνεία του ίδιου του Β.Β., «Δε με θυμάσαι πια» , «Δεν σε πιστεύω», «Δεν σου έλειπε τίποτα», «Δεν αλλάζω χαρακτήρα», «Δεν πα να πας», «Δεν πουλάω την καρδιά μου», «Εγώ για το χατίρι σου μπεμπέκα μου», «Εγώ είμαι αϊτός», «Κάφτε τα κάφτε τα», «Κι οι άντρες κλαίνε», «Λυπάμαι», «Με ποιο δικαίωμα», «Μη μου μιλάτε», «Μια δεκάρα δεν αξίζει η αγάπη σου», «Ντροπή», «Στην κλειδωμένη πόρτα σου», «Στου Χαροκόπου και στην Καλλιθέα» κ.ά.

Αφήσαμε τελευταία, μερικά, ξεχωριστά κατά την άποψή μας τραγούδια του:

«Όταν πίνει μια γυναίκα», σε στίχους Πυθαγόρα. Όλοι νομίζουν ότι το ερμήνευσε πρώτη η Χάρις Αλεξίου. Και όμως, πρώτη ερμηνεύτριά του, ήταν η Καίτη Πετράκη! Βέβαια, η Χ. Αλεξίου το… απογείωσε!

«Η καρδιά της ανήκει αλλού» («Το θαύμα» ), σε στίχους Γιάννη Κιούρκα. Ο Γιάννης Κιούρκας (1939-1992), ήταν ένας σπουδαίος, ξεχωριστός στιχουργός. Γεννήθηκε με σοβαρή αναπηρία στα άνω άκρα και την καρδιά του στα δεξιά… Ωστόσο, έγραψε τους στίχους σε πάνω από 250 τραγούδια, τα περισσότερα από τα οποία, έγιναν μεγάλες επιτυχίες. «Το θαύμα», οι περισσότεροι νομίζουν ότι το ερμήνευσαν πρώτα «Τα Παιδιά από την Πάτρα», το 1984. Όχι όμως! Η πρώτη ερμηνεία του, ανήκει στον αξέχαστο Μιχάλη Μενιδιάτη (1975).

«Οι γιεγιέδες», στίχοι Κώστα Βίρβου, ερμηνεία Δημήτρη Ευσταθίου. Η απόδειξη ότι ο Βασιλειάδης έγραφε και έξοχα σέικ!

«Αυτά μου κάνεις», σε στίχους της συντρόφου του τα τελευταία χρόνια Λούλας Παπαγιαννοπούλου. Ίσως το καλύτερο από τα κομμάτια που ερμήνευσε ο ίδιος.
«Το γυαλί», σε στίχους Τάκη Κωλέττη και ερμηνεία από τον Μανώλη Τοπάλη. Σπουδαίο αλλά αδικημένο ζεϊμπέκικο από ένα τραγουδιστή που δεν έκανε την καριέρα που του άξιζε.

«Θα τα κάψω (τα ρημάδια ) τα λεφτά μου», σε στίχους Πυθαγόρα και ερμηνεία Μάνου Παπαδάκη. Διαχρονικό τσιφτετέλι του 1967 με πολλές επανεκτελέσεις .Όσο για τον τίτλο, πού να τα βρούμε για να τα κάψουμε;

«Έφυγε έφυγε», σε στίχους Πυθαγόρα και ερμηνεία του μεγάλου Στέλιου Καζαντζίδη. Το τραγούδι αυτό, ακούστηκε στην αμερικάνικη τηλεοπτική σειρά «The Wire» και έγινε επιτυχία και στις Η.Π.Α.!

Τέλος, από το μακρινό 1969, το επικό «Υπάρχει και Θεός» σε στίχους Γιάννη Κιούρκα, συγκλονιστική ερμηνεία του Στέλιου Καζαντζίδη και τον Βασίλη Βασιλειάδη, να… δίνει ρέστα με τη φαρφίσα του. Αναμφίβολα, ένα από τα κορυφαία τραγούδια του Β.Β.

Ο Βασίλης Βασιλειάδης, έφυγε από κοντά μας το 2010. Ωστόσο, τα τραγούδια του ακούγονται μέχρι σήμερα και είναι σίγουρο ότι θα ακούγονται για πολλά χρόνια ακόμα!










Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης