Οι νέες γενιές μετά τον Σταύρο ξανά στη Σπετσοπούλα

Οι νέες γενιές μετά τον Σταύρο ξανά στη Σπετσοπούλα

Ο ιδιωτικός παράδεισος της δυναστείας ζει μεγάλες στιγμές και το φετινό καλοκαίρι, αφού τα μέλη της οικογένειας χαλαρώνουν εκεί με προσκεκλημένους όπως ο 25χρονος πλουσιότερος Βρετανός, ενώ ενίοτε πετάγονται στις Σπέτσες 

Οι νέες γενιές μετά τον Σταύρο ξανά στη Σπετσοπούλα
Τα βλέμματα των θαμώνων στο «Bikini», που θεωρείται το πιο σικ μπαρ των Σπετσών, στράφηκαν αρκετές φορές στον Σπύρο Νιάρχο, ο οποίος εμφανίστηκε προ ημερών συνοδευόμενος από εντυπωσιακή ξανθιά καλλονή, αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Ο Ελληνας μεγιστάνας δεν συνηθίζει, όπως και ο αδερφός του Φίλιππος, να εγκαταλείπει τη Σπετσοπούλα, τον ιδιωτικό παράδεισο της δυναστείας που αγόρασε ο πατέρας τους, όπου και φέτος παρατηρείται αυξημένη κίνηση. Δεν είναι μόνο η Ευγενία Νιάρχου που κατέφθασε πριν από λίγες ημέρες χωρίς τον Χρήστο Οικονόμου στο πλευρό της -ενισχύοντας τις φήμες περί οριστικού χωρισμού του ζευγαριού- και απολαμβάνει τις τελευταίες ημέρες του καλοκαιριού στο νησί. Πληροφορίες από το περιβάλλον της οικογένειας κάνουν λόγο και για έναν υψηλό επισκέπτη, στενότατο φίλο των Νιάρχων, τον 25χρονο Χιου Γκρόσβενορ που θεωρείται ο πιο πλούσιος Βρετανός. Ο νεαρός κληρονόμος αφίχθη, σύμφωνα με τα όσα ακούγονται, με ιδιωτικό τζετ και μετέβη με ελικόπτερο στο ιδιωτικό νησί της οικογένειας Νιάρχου, προφυλαγμένος από τα αδιάκριτα βλέμματα σε έναν παράδεισο ο οποίος είχε και φέτος το καλοκαίρι την τιμητική του.

Οι ακριβοθώρητοι Νιάρχοι 

Κλείσιμο
Η προ ολίγων εβδομάδων άφιξη του Φίλιππου Νιάρχου στην Αθήνα, για να ξεναγηθεί ινκόγκνιτο στο πολιτιστικό κέντρο που φέρει το όνομα του πατέρα του, κράτησε περίπου δύο ώρες. Αμέσως μετά ο Ελληνας μεγιστάνας αναχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, για τη Σπετσοπούλα, προκειμένου να περάσει μεγάλο μέρος των καλοκαιρινών διακοπών του μαζί με μέλη της οικογένειάς του αλλά και λίγους φίλους που είχε προσκαλέσει στο νησί. Ακολούθησε λίγες ημέρες αργότερα, επίσης αθόρυβα, ο αδερφός του Σπύρος, ο οποίος εμφανίστηκε πριν από λίγα βράδια στις Σπέτσες συνοδευόμενος από ξανθιά καλλονή και ουχί την τελευταία του αγαπημένη του Ιζαμπέλ ΓκμιρζίνσκαΜπσερ. Η έλευση του ακριβοθώρητου μεγιστάνα στο «Bikini», το μπαρ που συγκεντρώνει την ελίτ των Ελλήνων ισχυρών του χρήματος, σχολιάστηκε χαμηλοφώνως από κάποιες παρέες, ενώ ο ίδιος έδειχνε να μη νοιάζεται καθόλου για τα πολλαπλά βλέμματα θαυμασμού που συγκέντρωνε η καλλονή που τον συνόδευε.
Στο ίδιο μπαρ αφίχθη και η ανιψιά του Ευγενία, κόρη του Φίλιππου, μαζί με την κολλητή της Μπιάνκα Μπραντολίνι, την Ιταλίδα socialite που θεωρείται fashion icon. 


Η Ευγενία Νιάρχου απολαμβάνει μια εκδρομή με το τέντερ γύρω από τις Σπέτσες

Απών για ακόμα μια φορά ήταν ο μέχρι πρότινος αγαπημένος της Χρήστος Οικονόμου, ο γιος του γνωστού εφοπλιστή, ενισχύοντας τις φήμες περί οριστικού χωρισμού του ζευγαριού που ξεκίνησαν από τις αρχές του καλοκαιριού. Ο νεαρός εφοπλιστής ήταν απών από τα γενέθλιά της στο Σεν Μόριτζ, αλλά και από τον γάμο της Ανα Μπεατρίς Μπάρος με τον Καρίμ Ελ Σιάτι στη Μύκονο, όπου η Ευγενία έδωσε το «παρών» μαζί με τα αδέρφια της. Στις φωτογραφίες που ανέβασε η Μπιάνκα Μπραντολίνι στην προσωπική σελίδα που διατηρεί στο Instagram υπάρχει και μία όπου η Ευγενία Νιάρχου γελάει στην αγκαλιά ενός κυρίου αγνώστων στοιχείων, το πρόσωπο του οποίου διακρίνεται ελάχιστα, έχοντας ενώσει το χέρι της με το δικό του.
Η κόρη του Φίλιππου Νιάρχου ανέβασε τρεις φωτογραφίες, οι δύο εκ των οποίων τραβήχτηκαν στη Σπετσοπούλα: στην πρώτη εμφανίζεται μέσα σε ένα δωμάτιο να ποζάρει χαλαρή με ένα πράσινο φόρεμα, ενώ στη δεύτερη απαθανατίστηκε μπροστά από το ιστορικό Mini Moke, το μικρό αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσε ο παππούς της Σταύρος Νιάρχος για να κάνει βόλτες μαζί με την οικογένεια στο νησί τη δεκαετία του ’60. Τη βραδιά που οι δύο φίλες επισκέφθηκαν τις Σπέτσες ο πατέρας της επέλεξε να παραμείνει στη Σπετσοπούλα, όπου, όπως εικάζεται έντονα, η οικογένεια φιλοξενούσε έναν πολύ υψηλό καλεσμένο.

Ο δούκας των 11 δισ. λιρών


Ο εν λόγω καλεσμένος αφίχθη αρχικά στην Αθήνα κάτω από άκρα μυστικότητα και μεταφέρθηκε αμέσως με ελικόπτερο στη Σπετσοπούλα, όπως επιμένουν καλά πληροφορημένες πηγές. Πρόκειται για τον νεαρό Δούκα του Γουέστμινστερ Χιου Γκρόσβενορ, ηλικίας 25 ετών, ο οποίος μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του Τζέραλντ, στις αρχές Αυγούστου, κληρονόμησε, με βάση την οικογενειακή παράδοση, μια περιουσία 11 δισ. λίρες! Τα λεφτά προέρχονται κυρίως από το πορτφόλιο ακινήτων που ανήκουν στην οικογένεια, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 190 στρέμματα γης στην Μπελγκράβια και άλλα 120 στρέμματα στο Μέιφερ. Πρόκειται για δύο από τις ακριβότερες και υψηλού κύρους περιοχές του Λονδίνου, στις οποίες έχουν αποχτήσει κατοικίες, βαθύπλουτοι Σαουδάραβες, Ρώσοι ολιγάρχες, αλλά και Ελληνες εφοπλιστές που κατοικούν μόνιμα στην αγγλική πρωτεύουσα.
Στην περιουσία του νεαρού δούκα περιλαμβάνονται επίσης περισσότερα από 1.500 κτίρια, ολόκληροι δρόμοι και πλατείες της βρετανικής πρωτεύουσας, ξενοδοχεία, καταστήματα και κατοικίες.


Η Ευγενίας Νιάρχου στη Σπετσοπούλα 

Τέλος, του ανήκουν χιλιάδες στρέμματα γης στη Σκωτία, στην Ισπανία, στο Χονγκ Κονγκ, στη Σανγκάη, στην Ουάσιγκτον, στο Βανκούβερ του Καναδά, στη Στοκχόλμη και το Τόκιο. Ο βαθύπλουτος κληρονόμος κατέλυσε ινκόγκνιτο στη Σπετσοπούλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν, αποφεύγοντας να εγκαταλείψει την ιδιωτικότητα του νησιού για τις σαφώς πιο πολύβουες Σπέτσες, όπου θα μπορούσε εύκολα να γίνει αντιληπτός, κάτι που δεν ήθελε επ’ ουδενί να συμβεί.

Ο πατριάρχης της οικογένειας Σταύρος Νιάρχος λάτρευε τη Βρετανία και είχε φροντίσει να χτίσει ισχυρές σχέσεις με δυνατές οικογένειες και γαλαζοαίματες δυναστείες, σχέσεις που εξακολουθούν να διατηρούνται και από τους κληρονόμους του, στις οποίες συγκαταλέγονται και αυτές με τους Γκρόσβενορ.

Τα ούζα και η Μαρία


Στις Σπέτσες τις τελευταίες ημέρες δεν ήταν λίγοι αυτοί που αναρωτιόντουσαν αν οι Νιάρχοι -κυρίως ο Φίλιππος και ο Σπύρος- θα εμφανιστούν κάποιο μεσημέρι έτσι ξαφνικά στο νησί που αγαπάνε για να κάνουν μια μικρή βόλτα, να χαιρετηθούν με παλιούς γνωστούς και φίλους και να απολαύσουν ένα ουζάκι στου «Σταμπόλη». Πρόκειται για ένα από τα αγαπημένα τους στέκια στην Ντάπια, όπου εμφανίζονται κάποια καλοκαίρια, όπως συνέβη πριν από τέσσερα χρόνια, συγκεκριμένα τον Ιούλιο. Μόνοι τους και χωρίς σωματοφύλακες, οι Φίλιππος και Σπύρος Νιάρχος απόλαυσαν γαύρο μαρινάτο, χταποδάκι, μια απλή χωριάτικη και αθερίνα, αφήνοντας μακριά την international αύρα που τους ακολουθεί από τότε που ήταν παιδιά. Συνομίλησαν με όσους τους χαιρέτησαν σε άπταιστα ελληνικά, σκηνή που οι Σπετσιώτες περιμένουν να επαναληφθεί κάποια στιγμή προτού τελειώσει το καλοκαίρι και η Σπετσοπούλα επιστρέψει στη συνήθη ραστώνη του φθινοπώρου και του χειμώνα. Δεν αποκλείεται, λένε οι καλά γνωρίζοντες, τα δύο αδέρφια να δώσουν το «παρών» την Τρίτη το βράδυ στα γενέθλια της Αννας-Μαρίας, συζύγου του τέως βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνου. Γενέθλια τα οποία γιορτάζονται συνήθως με ένα κάλεσμα της τέως βασιλικής οικογένειας σε στενούς φίλους της από τον χώρο του επιχειρείν, του εφοπλισμού και των εκδόσεων. Ο Σπύρος Νιάρχος, άλλωστε, ήταν ένας από τους νονούς στη βάφτιση του Αριστείδη-Σταύρου, γιου του Παύλου και της Μαρί-Σαντάλ, το καλοκαίρι του 2009 στο Πόρτο Χέλι.


Τα αδέρφια Σπύρος, Μαρία και Φίλιππος Νιάρχος


Ηταν, μάλιστα, ο μοναδικός από τους νονούς του μικρού που δεν φωτογραφήθηκε και παρέμεινε μακριά από τα φλας, δείγμα και αυτό της στάσης που τηρεί μαζί με τον αδερφό του Φίλιππο και την αδερφή του Μαρία απέναντι στη δημοσιότητα.

Η τελευταία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει εμφανιστεί ποτέ ή και να το έχει πράξει, δεν εθεάθη- στην εντυπωσιακή κατοικία με τον εκπληκτικό κήπο που διατηρεί στις Σπέτσες, σε μια θέση με εξαιρετική θέα και με μαντρότοιχο που προστατεύει την ίδια και τους φίλους της από τα τυχόν αδιάκριτα βλέμματα. 


Οι glamour ημέρες και  νύχτες στη Σπετσοπούλα

Το νησί που έζησε μαγικές βραδιές με τον Νουρέγιεφ και την Καρολίνα του Μονακό παραμένει σημείο αναφοράς της     δυναστείας και της μυθικής ζωής του Ελληνα μεγιστάνα 

Μέσα της δεκαετίας του ’50. Ο Σταύρος Νιάρχος έχει μόλις αγοράσει από τους απογόνους του εφοπλιστή και πολιτευτή Ιωάννη Λεωνίδα το νησί του Αργοσαρωνικού πλάι στις Σπέτσες, το οποίο επιθυμούσε να μεταμορφώσει σε ιδιωτικό του ησυχαστήριο. Μία από τις πρώτες του εντολές είναι να φύγει από το νησί όποιος μένει εκεί. «Το θέλω καθαρό το νησί, να μην είναι κανείς εδώ», τονίζει ο εφοπλιστής στους συνεργάτες του και αυτομάτως αυτοί ειδοποιούν τον μοναδικό κάτοικο ονόματι Δημήτρη Πετρούτση ή Ξινό -προσωνύμιο που του είχαν κολλήσει επειδή έπινε πολύ και ό,τι του έδιναν- ότι πρέπει να αποχωρήσει από τη Σπετσοπούλα.
Ο Ξινός, ένας καλός άνθρωπος που λάτρευε τα γλέντια, ζητάει να δει τον νέο ιδιοκτήτη κατ’ ιδίαν και όταν αυτό γίνεται στέκεται μπροστά του και του λέει: «Ο ουρανός και η θάλασσα έχουν το ίδιο χρώμα, γι’ αυτό ο Νιάρχος και ο Ξινός θα μπουν στο ίδιο χώμα».

Ξέγνοιαστο στιγμιότυπο από τις φετινές καλοκαιρινές βραδιές στον παράδεισο των Νιάρχων, 
με πρωταγωνιστές την Ευγενία και έναν φίλο της


Ο πατριάρχης της δυναστείας χαμογελά και δίνει αμέσως εντολή στους ανθρώπους του να χτιστεί μια μικρή κατοικία για τον ηλικιωμένο πάνω στο νησί.
«Θα μείνει εδώ και θα του βγάλετε και έναν μισθό για τις ανάγκες του», είχε συμπληρώσει ο Ελληνας μεγιστάνας που τα επόμενα δύο χρόνια ασχολήθηκε εντατικά με το να δώσει ζωή στο μικρό νησί, το οποίο ήταν ουσιαστικά ακατοίκητο. Το νησί μετατρέπεται στις δεκαετίες που ακολουθούν σε προορισμό του διεθνούς jet set, φιλοξενώντας γαλαζοαίματους, σταρ του Χόλιγουντ, αναγνωρισμένους παγκοσμίως καλλιτέχνες αλλά και φίλους της οικογένειας Νιάρχου. Συνδέεται όμως και με μια τραγική στιγμή, τον θάνατο στις αρχές Μαΐου του 1970 της Ευγενίας Νιάρχου, την οποία ο σύζυγός της βρήκε νεκρή πάνω στο κρεβάτι της.

Τα χρόνια της ευτυχίας


Η Σπετσοπούλα μεταμορφώνεται μέσα σε δύο χρόνια. Δρόμοι ανοίγονται περιμετρικά του νησιού, εκατοντάδες φυτά και δέντρα φυτεύονται, δημιουργείται εκτροφείο με φασιανούς που θα απελευθερώνονταν μόνο για κυνήγι, ενώ παράλληλα κατασκευάζονται η κύρια κατοικία, οι ξενώνες για τους καλεσμένους και τα σπιτάκια για το προσωπικό. Ο Νιάρχος δεν φείδεται εξόδων προκειμένου να φέρει το νησί στα δικά του στάνταρ και πραγματοποιεί συχνά ταξίδια για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την πρόοδο των εργασιών. 


Η εγγονή του Σταύρου Νιάρχου ποζάρει μπροστά από το θρυλικό Mini Moke του παππού της

Σε ένα από αυτά φέρνει μαζί και κάποιους φίλους, οπότε ετοιμάζεται ένα γρήγορο τραπέζι με εκλεκτά εδέσματα από τη θαλαμηγό του «Κρεολή» και ένα γουρουνόπουλο που ψήνεται για την περίσταση, ενώ το γεύμα συνοδεύεται από εκλεκτά γαλλικά κρασιά. Το ίδιο απόγευμα ο Νιάρχος καλεί εσπευσμένα τον εξ απορρήτων του Γιάννη Φραγκούλη, καπετάνιο τότε του υπέροχου εβένινου τρικάταρτου ιστιοφόρου του. Του δείχνει ένα άδειο μπουκάλι Chateau Lafite Rothschild -εξαιρετικό και πανάκριβο κόκκινο γαλλικό κρασί- λέγοντάς του σοβαρά: «Αυτό το μπουκάλι δεν ήταν άδειο όταν τελειώσαμε το φαγητό μας. Κάποιος από το προσωπικό ήπιε το κρασί που είχε μείνει και θέλω να τον βρεις». Ο Φραγκούλης, ξεπερνώντας το αρχικό σοκ, ανέλαβε να βρει τον ένοχο και αφού συγκέντρωσε όλο το προσωπικό, ρώτησε αν ήπιε κανείς κρασί από το μπουκάλι του αφεντικού. Ενας νεαρός ναύτης σήκωσε αμέσως το χέρι του και είπε απολογητικά: «Αν εννοείτε τα δύο δάχτυλα που είχαν απομείνει, εγώ τα ήπια, κύριε Φραγκούλη, και να σας πω την αλήθεια δεν έλεγαν και τίποτε».

Ο καπετάνιος του Νιάρχου, αφού επεσήμανε αυστηρά στο πλήρωμα ότι δεν πρέπει να αγγίζουν τίποτε από αυτά που προορίζονται για τον εργοδότη τους, επέστρεψε και ανέφερε στον Νιάρχο ότι είχε βρει τον ένοχο μεταφέροντας και την απάντησή του. Ο μεγιστάνας γέλασε με όσα άκουσε και φυσικά δεν τιμώρησε τον ναύτη για το ατόπημά του, εκτιμώντας την ειλικρίνεια του. Οταν όλα ήταν έτοιμα στο νησί, ο Νιάρχος φρόντισε να αφεθούν ελεύθεροι φασιανοί και διοργάνωσε ένα μεγαλοπρεπές κυνήγι μαζί με φίλους του που ήρθαν από την Αγγλία. Ο ίδιος κυνηγούσε με περίφημα βρετανικά πλαγιόκαννα τυφέκια ακριβείας Purdey, ειδική παραγγελία με σκαλισμένα τα αρχικά του. Συνήθως μετά το τέλος του κυνηγιού τα θηράματα φωτογραφίζονταν τοποθετημένα στη σειρά και άριστα στοιχισμένα από το προσωπικό του ιδιωτικού παράδεισου του Ελληνα δισεκατομμυριούχου.


Ο Σταύρος Νιάρχος περιτριγυρισμένος από γυναίκες που τόσο λάτρεψε

Οντας ιδιαίτερα απαιτητικός, στο τέλος κάθε καλοκαιριού, αντάμειβε με γενναία δώρα το υπηρετικό προσωπικό του νησιού, που δούλευε σκληρά για να ικανοποιεί κάθε επιθυμία του. Οσο, όμως, γαλαντόμος εμφανιζόταν στους ντόπιους τόσο δύστροπα σφιχτοχέρης παρουσιαζόταν στους καλεσμένους του, παρά την τάση του για αριστοκρατική επίδειξη. Ενα καλοκαίρι, λοιπόν, φιλοξενούσε την πριγκίπισσα Φιριάλ της Ιορδανίας, με την οποία διατηρούσε δεσμό, και όταν ένας φίλος του την πλησίασε και της ευχήθηκε «Χρόνια πολλά» -εκείνη την ημέρα είχε τα γενέθλιά της- ο Νιάρχος περίμενε να φύγει η πριγκίπισσα και τον κατσάδιασε. «Τι τις ήθελες τις ευχές; Τώρα πρέπει να της πάρω δώρο», του είπε αφήνοντάς τον άφωνο πριν απομακρυνθεί μουρμουρίζοντας.

Οι διάσημοι καλεσμένοι


Στις μεγάλες δόξες της η Σπετσοπούλα γνώρισε μυθικές βραδιές και έζησε αξέχαστα καλοκαίρια, αφού ο Νιάρχος καλούσε συχνά φίλους του από την αφρόκρεμα του διεθνούς jet set, εστεμμένους και γαλαζοαίματους, όπως η πριγκίπισσα Καρολίνα του Μονακό με τα παιδιά της, για διακοπές. Η Καρολίνα λάτρεψε το νησί αφού ένιωθε πιο ελεύθερη εκεί και, το σημαντικότερο, δεν χρειαζόταν να ανησυχεί για τους ενοχλητικούς παπαράτσι και τους αδιάκριτους φωτογραφικούς φακούς τους, αφού η περιοχή ήταν απροσπέλαστη, καθώς η ασφάλεια του Νιάρχου αλλά και το Λιμενικό βρίσκονταν επί ποδός 24 ώρες το 24ωρο.
Ο εφοπλιστής, που άφηνε τα καλοκαίρια το μόνιμο διαμέρισμα στο ρετιρέ του «Claridge’s» του Λονδίνου, αλλά και το χειμωνιάτικο σαλέ του στο Σεν Μόριτς, λάτρευε να βουτάει στην παραλία της Σπετσοπούλας μπροστά από το σπίτι. Μετά το κολύμπι, τυλιγμένος στο μπουρνούζι του, απολάμβανε ένα ευμέγεθες πούρο Αβάνας ή τα αγαπημένα του Assos Φίλτρο, ειδική παραγγελία για τον ίδιο, σε κυλινδρική συσκευασία των εκατό τσιγάρων με χαραγμένα στο φίλτρο τα αρχικά Σ.Ν.


Η θρυλική «Κρεολή»

Στην ηλιόλουστη βίλα με τις 15 κρεβατοκάμαρες για τη δική του οικογένεια και άλλες τόσες καμπάνες για τους καλεσμένους του, ο Ελληνας κροίσος φιλοξένησε τον φίλο του διάσημο χορευτή Ρούντολφ Νουρέγιεφ, αλλά και ισχυρές οικογένειες του εφοπλισμού, όπως τους Μαυρολέοντες, που πετάγονταν ως εκεί το καλοκαίρι από την εκπληκτική κατοικία τους στο κοντινό Πόρτο Χέλι. Ως συνήθως, ο Μπλούης Μαυρολέων -μεγάλος καρδιοκατακτητής, που είχε νυµφευτεί την εγγονή του Σόµερσετ Μοµ, Καµίλα- συζήταγε με τον επίσης γοητευτικά ελκυστικό στο άλλο φύλο, που γνώρισε από κοντά τη συντροφιά της Γκλόρια Σβάνσον και της Γκρέτα Γκάρμπο, Σταύρο Νιάρχο για το πάντα επίκαιρο θέμα των σχέσεων. Εκείνη την εποχή ο 56χρονος τότε βασιλιάς των τάνκερ είχε χωρίσει προσωρινά με τη σύζυγό του Ευγενία για να παντρευτεί με πολιτικό γάμο στη μεξικανική πόλη Χουαρέζ με την 24χρονη Σαρλότ Φορντ, εγγονή του θρυλικού Αμερικανού αυτοκινητοβιομηχάνου Χένρι Φορντ. Μετά τη γέννηση της κόρης τους Ελενας, σε διάσημο μαιευτήριο της Νέας Υόρκης, το 1966, και καθώς ο γάμος τους κρίθηκε ανυπόστατος στην Ελλάδα, ο Νιάρχος είχε επιστρέψει στη νόμιμη σύζυγό του προτού οδηγηθεί σε πλήρη διάλυση η οικογένειά του. 

Την ίδια ώρα που οι δυο ζάπλουτοι εφοπλιστές συζητούσαν για τα ευχάριστα «διαλείμματα» από τις οικογενειακές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις υπό τη σκιά των πεύκων, το θρόισμα του ανέμου και τον ανάλαφρο παφλασμό των κυμάτων, οι νεαροί και ανέμελοι τότε γιοι του Φίλιππος και Σπύρος διέσχιζαν τα σμαραγδένια νερά με το κρις κραφτ τους, μαζί με τον Νίκι Μαυρολέων και την τότε σύζυγό του, την εκρηκτική ηθοποιό Μπάρμπαρα Καρέρα. Αντίθετα, οι αείμνηστοι πλέον Κωνσταντίνος Νιάρχος, γνωστός στις παρέες του ως «Γκας» και Κάρλος Μαυρολέων επιδίδονταν σε αυτοσχέδια πάρτυ με ηδονικές καλεσμένες, άφθονο ποτό, ενώ ενίοτε εντρυφούσαν και σε απαγορευμένες απολαύσεις. 

Ο θάνατος που συγκλόνισε τον «παράδεισο»


Πολλοί έχουν λησμονήσει το θλιβερό συμβάν, όμως σχεδόν μισό αιώνα μετά ο θάνατος της Ευγενίας Λιβανού-Νιάρχου εξακολουθεί να μνημονεύεται. Στις 3 Μαΐου του 1970, λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο Σταύρος Νιάρχος βρίσκει νεκρή στο κρεβάτι της τη μελαχρινή και όμορφη 44χρονη σύζυγό του, μητέρα των τεσσάρων παιδιών τους, Φίλιππου, Σπύρου, Κωνσταντίνου και Μαρίας-Ειρήνης. Εκτός από τον γιατρό Αρναούτη, των ιδιοκτησίας Νιάρχου Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που καταφτάνει αμέσως στο νησί, ο δεύτερος που ειδοποιείται είναι ο αστυνόμος Σπετσών, υπομοίραρχος της Χωροφυλακής Κοτρώνης. Ο τελευταίος, όταν βλέπει το πτώμα μιας γυναίκας γεμάτο μελανιές και μώλωπες στο νεκρό σώμα της, ρωτάει τον μεγιστάνα ποιος σκότωσε τη γυναίκα του. Ο Νιάρχος απαντά ακαριαία: «Κανείς. Πέθανε από βαρβιτουρικά και τα χτυπήματα έγιναν από εμένα στην προσπάθεια να τη συνεφέρω». Η σορός της Νιάρχου μεταφέρεται για νεκροψία στην Αθήνα με το ελικόπτερο του εφοπλιστή, ενώ το τραγικό νέο διαδίδεται με ταχύτητα αστραπής στα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ. Η απέχθεια του Νιάρχου για τους δημοσιογράφους γίνεται ακόμη μεγαλύτερη λόγω των πρωτοσέλιδων που κρεμιούνται στα περίπτερα της εποχής και περιγράφουν την άφιξη εισαγγελέα στην Σπετσοπούλα, ο οποίος τον ανακρίνει επί ώρες, όπως και τα μέλη του προσωπικού, ξεχωριστά το καθένα. Οταν του ασκεί δίωξη παραπέμποντας την υπόθεση σε τακτικό ανακριτή, η ψυχολογία του είναι σε πολύ κακή κατάσταση, ενώ τα παιδιά του είναι σοκαρισμένα από την απώλεια της μητέρας τους. Τελικά απαλλάσσεται από οποιαδήποτε κατηγορία με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, παρά την παραπεμπτική πρόταση του εισαγγελέα, αλλά η σκιά του θανάτου της συζύγου του θα πλανάται για χρόνια στο νησί του μεγιστάνα.


1980: Η πριγκίπισσα Φιριάλ της Ιορδανίας, μία από τις τελευταίες κατακτήσεις του Ελληνα κροίσου

Ο Νιάρχος ξεπερνά γρήγορα τον χαμό της συζύγου του και το 1971 παντρεύεται την κομψή και καστανόξανθη αδελφή της Τίνα, η οποία ήταν παρούσα στο νησί τη τραγική νύχτα του θανάτου της Ευγενίας. Η Τίνα, η οποία είχε χωρίσει το 1959 από τον Αριστοτέλη Ωνάση, είχε πάρει διαζύγιο και από το δεύτερο σύζυγό της, τον Μαρκήσιο του Μπλάντφορντ. Με την πρώην κουνιάδα του και νυν σύζυγό του επιχειρεί να αναβιώσει τις ευχάριστες στιγμές της Σπετσοπούλας, αλλά τρία χρόνια αργότερα η Τίνα πεθαίνει στο ξενοδοχείο «Ντε Σαντελιέ» του Παρισιού και αυτή από βαρβιτουρικά, εξαιτίας του χαμού του γιου της Αλέξανδρου Ωνάση σε αεροπορικό δυστύχημα. Σταδιακά ο Σταύρος Νιάρχος απομακρύνεται και από τη Σπετσοπούλα, παρότι φιλοξενεί εκεί περιστασιακά την Ελέν Ροσά, της μεγάλης βιομηχανίας αρωμάτων, την πριγκίπισσα Φιριάλ της Ιορδανίας και την πριγκίπισσα Πινιατέλι, με τις οποίες δημιούργησε σχέσεις, και προτιμά ως τόπο θερινής διαφυγής, ησυχίας και απομόνωσης τη βίλα του στη Γαλλική Ριβιέρα. Εχει πλέον μεταβιβάσει τις χαρακτηρισμένες ως πλωτά μουσεία θαλαμηγούς του, τη θρυλική «Κρεολή» και το 65 μέτρων γιοτ του «Ατλαντίς», αλλά όχι και τον μικρό «θησαυρό», το ιδιόκτητο ελληνικό νησάκι που του χάρισε ως κιβωτός μνήμης έντονα περιστατικά, ευχάριστες και δυσάρεστες αναμνήσεις μέσα υπερβολές απόλαυσης και τραγικότητας. 


Αναμνηστική φωτογραφία από γλέντι της οικογένειας στο νησί που ο Σταύρος Νιάρχος μεταμόρφωσε σε παράδεισο του διεθνούς jet set

Ο Νιάρχος, ωστόσο, μεγαλώνει και όσο γερνάει γίνεται πιο στρυφνός και αποκτά εμμονές. Μία από αυτές είχε να κάνει με επίθεση της 17Ν στη Σπετσοπούλα, η οποία τον ώθησε να λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας, ενώ όσα καλοκαίρια την επισκεπτόταν προτιμούσε να μην έχει πλέον πολλούς καλεσμένους γιατί τον κούραζαν. Είχε ήδη μεταφέρει, μάλιστα, ένα μεγάλο μέρος της αμύθητης συλλογής του έργων τέχνης από πίνακες ζωγραφικής που κοσμούσε το σπίτι της Σπετσοπούλας μακριά από το νησί. Στις αρχές του 1996, ισχνός, αδύναμος, συχνά ανήμπορος πάνω σε αναπηρικό καροτσάκι, ο άλλοτε γοητευτικός και κομψός μεγιστάνας με τη θυελλώδη προσωπική ζωή αφήνει τη τελευταία του πνοή στα 85 του χρόνια στο σαλέ του Σεν Μόριτς, όπου είχε αποσυρθεί. Η μυθώδους αξίας περιουσία του μοιράζεται, σύμφωνα με τη διαθήκη του, στα παιδιά του. Η Σπετσοπούλα παραμένει στην ιδιοκτησία της οικογένειας, ανήκοντας σε μια ναυτιλιακή εταιρεία τις μετοχές της οποίας κατέχει μια άλλη εταιρεία που έχει την έδρα της στον Παναμά. Οι δε ακριβοθώρητοι κληρονόμοι του, όπως κάθε χρόνο, καταφτάνουν διακριτικά και αναχωρούν αθόρυβα. Η αύρα, όμως, του πρώτου ιδιοκτήτη, που ζωντάνεψε και ευδαιμόνισε αυτό το νησάκι αλλά και το ενέγρ αψε με στυλ στον παγκόσμιο χάρτη του jet set, πλανιέται ακόμη πάνω από τον όμορφο γιαλό που το περιβάλλει, υπενθυμίζοντας ίσως ότι και οι επίγειοι παράδεισοι δεν είναι για όλους. 


Ανέμελες στιγμές του Σταύρου Νιάρχου και της Ευγενίας Λιβανού με τα παιδιά τους 
στον ιδιωτικό παράδεισο της Σπετσοπούλας, όταν όλα φάνταζαν και ήταν ιδανικά



Ο Σταύρος Νιάρχος, έχοντας απολαύσει τα σμαραγδένια νερά της ιδιωτικής του παραλίας, επιστρέφει στην κύρια κατοικία ακολουθούμενος από μέλος του προσωπικού που κρατάει το μπουρνούζι



Ο Φίλιππος και ο Σπύρος Νιάρχος παίζουν με τις μικρές τους μοτοσικλέτες υπό το άγρυπνο βλέμμα των γονιών τους που τους ακολουθούν στις βόλτες τους στη Σπετσοπούλα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης