«Με το πιστόλι στον κρόταφο»

«Με το πιστόλι στον κρόταφο»

Ποιος Έλληνας δημοσιογράφος και πότε υποχρεώθηκε να διαβάσει «ειδήσεις» με την απειλή περιστρόφου

«Με το πιστόλι στον κρόταφο»
Η πρόσφατη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, είχε και πολλές… μιντιακές διαστάσεις. Μία απ' αυτές ήταν η ανάγνωση από τη δημοσιογράφο Tijen Karas, των ανακοινώσεων των στρατιωτικών υπό την απειλή των όπλων. Όπως δήλωσε η ίδια αλλά και επιβεβαιώθηκε από εικόνες και βίντεο που τραβήχτηκαν στο εσωτερικό του καναλιού, στρατιώτες υπό τις διαταγές των πραξικοπηματιών εισέβαλαν στο στούντιο και την ανάγκασαν να διαβάσει τις θέσεις τους με το πιστόλι στον κρόταφο.

Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι κάτι ανάλογο είχε γίνει 43 χρόνια πριν και στη χώρα μας;

Ας κάνουμε μια μικρή ιστορική αναδρομή. Το "κεντρικό" δελτίο ειδήσεων του… πρόδρομου της Ε.Ρ.Τ., Ε.Ι.Ρ.Τ. (Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως) ονομαζόταν "Ηχώ των Γεγονότων". Έκανε την παρθενική του εμφάνιση στις 20 Απριλίου 1966. Το 1973, βασικοί παρουσιαστές του ήταν πέντε θρύλοι της ελληνικής δημοσιογραφίας: Ιάσων Μοσχοβίτης, Γιώργος Λεονάρδος, Βαγγέλης Μπίστικας (1937-2001), Λυκούργος Κομίνης (1938-2004) και Αγαμέμνων (Μέμος) Φαράκος (1924-2013).

Κλείσιμο
Το βράδυ των γεγονότων του Πολυτεχνείου είναι ίσως η πρώτη φορά που το καθεστώς αντιμετωπίζει τη λαϊκή οργή σε τέτοια ένταση. Το πρόγραμμα του Ε.Ι.Ρ.Τ. εκπέμπεται από το στούντιο του Ο.Τ.Ε. στην Γ' Σεπτεμβρίου. Ο Σπυρίδων Ζουρνατζής κατέχει τη θέση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ στην κυβέρνηση Μαρκεζίνη και προσπαθεί να βρει τους δημοσιογράφους που αναφέραμε παραπάνω για να εκφωνήσουν τις "ειδήσεις" για το Πολυτεχνείο.

Ο Λυκούργος Κομίνης πρόλαβε να φύγει για το Λονδίνο, με πρόσχημα σοβαρούς οικογενειακούς λόγους. Οι Μπίστικας, Φαράκος, Μοσχοβίτης και Λεονάρδος προφασιζόμενοι ότι είναι άρρωστοι, αποφεύγουν να μεταβούν στο στούντιο για να διαβάσουν το "κατασκευασμένο" δελτίο.

Έξαλλος ο Ζουρνατζής (ο οποίος το 1989 εκλέχτηκε ευρωβουλευτής με την ΕΠΕΝ…), στέλνει περιπολικά στα σπίτια τους για να τους φέρουν με τη βία στον σταθμό. Οι δημοσιογράφοι όμως είναι άφαντοι… Τελικά, κάποια στιγμή ανακαλύπτουν τον αξέχαστο Βαγγέλη Μπίστικα, ο οποίος αρνείται κατηγορηματικά να τους ακολουθήσει. Η άρνησή του αυτή του στοίχισε αμέσως μετά, το "κόψιμο" δύο εκπομπών που παρουσίαζε στο Ε.Ι.Ρ.Τ.

Ο Γιώργος Λεονάρδος οδηγείται σχεδόν δια της βίας στο στούντιο του Ο.Τ.Ε. Ήταν αξύριστος και με πρόχειρα ρούχα. Ισχυριζόμενος ότι δεν μπορεί μ' αυτή την εικόνα να εμφανιστεί στο "γυαλί", κάνει τα πάντα για να αποφύγει την εκφώνηση του "δελτίου". Ήδη στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο ακούγονται πυροβολισμοί και κυκλοφορούν φήμες για κατάληψη υπουργείων από ομάδες διαδηλωτών…

Ένας συνταγματάρχης παίρνει το σακάκι ενός τεχνικού και το δίνει στον Γ. Λεονάρδο να το φορέσει. Με την απειλή περιστρόφου, τον υποχρεώνει να διαβάσει τις "ειδήσεις" για το Πολυτεχνείο, οι οποίες είχαν συνταχθεί στο υφυπουργείο Τύπου…

Αυτή είναι λοιπόν η ιστορία που θυμίζει πολύ έντονα όσα έγιναν στην τουρκική τηλεόραση (συγκεκριμένα στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TRT) την περασμένη εβδομάδα.

Θα ολοκληρώσουμε αυτό το άρθρο, γράφοντας λίγα λόγια για τον σπουδαίο δημοσιογράφο και συγγραφέα Γιώργο Λεονάρδο.

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1937, η καταγωγή του ωστόσο, είναι από την Άνδρο. Στις εφημερίδες της γενέτειράς του "Ταχυδρόμος" και "Ανατολή", έγραψε τα πρώτα του διηγήματα (1953). Αργότερα, ήρθε στην Αθήνα. Ξεκίνησε να σπουδάσει φυσική, ωστόσο τελικά σπούδασε δημοσιογραφία. Υπήρξε ανταποκριτής του Α.Π.Ε. στο Βελιγράδι, από το 1964 και στη Νέα Υόρκη από το 1976. Εργάστηκε στις εφημερίδες: "Καθημερινή", "Ναυτεμπορική", "Ελευθεροτυπία", "Μεσημβρινή", "Ελεύθερος Τύπος", "Έθνος" και "Κέρδος". Υπήρξε παρουσιαστής ειδήσεων στο Ε.Ι.Ρ.Τ. και την Ε.Ρ.Τ. και αργότερα στον ΑΝΤ1. Παράλληλα, έχει γράψει πολλά εξαιρετικά μυθιστορήματα, τα περισσότερα από τα οποία μεταφράστηκαν σε πολλές ξένες γλώσσες. Αναφέρουμε ενδεικτικά: "Μπαρμπαρόσα ο Πειρατής" (1998), "Μάρα η Χριστιανή Σουλτάνα" (1999), "Μαρία η Μαγδαληνή" (2001), "Οι Παλαιολόγοι" (2006), "Μαγγελάνος" (2009), "Το Τελευταίο Κρασί" (2013), "Ιουστινιανός Β' ο Ρινότμητος" (2016) κ.ά. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία. Κόρη του είναι η γνωστή δημοσιογράφος Μάρω Λεονάρδου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης