Κούβα ο νέος, παράδεισος των σταρ

Κούβα ο νέος, παράδεισος των σταρ

Ορδές από σελέμπριτι επισκέπτονται την Αβάνα μετά την άρση του εμπάργκο. Από τον πρόεδρο Ομπάμακαι τους Rolling Stones μέχρι την οικογένεια Καρντάσιαν με τον Κάνιε Γουέστ, τα μοντέλα της Chanel και το καστ της ταινίας «Fast and Furious 8». Μπορεί οι Κουβανοί να γλίτωσαν από τον καπιταλισμό, απ' ό,τι φαίνεται όμως δεν θα αποφύγουν τον σελεμπριτισμό. Havana goes Hollywood

Κούβα ο νέος, παράδεισος  των σταρ
Η Κούβα έγινε της μόδας. Από τη στιγμή που πάτησε το πόδι της η Κιμ, το μέρος έπαψε να είναι αυθεντικό και έγινε το επόμενο Μαϊάμι των Αμερικανών. Λίγα χρόνια πριν την άρση του εμπάργκο (τον ιστορικό Δεκέμβρη του 2014) ήταν το playground διακοπών της Ριάνα, το #Beyoncegate του ζεύγους Μπιγιόνσε και Jay-Z (2013), ο παράδεισος του Κέβιν Σπέισι και του Τζακ Νίκολσον, ενώ την είχε αμαυρώσει η Πάρις Χίλτον. Μέχρι και ο Πάπας την είχε επισκεφθεί.


Κλείσιμο
Λείπει ο Μάρτης απ’ τη Σαρακοστή; Η Κιμ Καρντάσιαν και όλο το crew του ριάλιτι σε τουριστικές βόλτες στην Αβάνα


Γέμισε το Instagram και το Facebook από τις πόζες σε καρτποσταλικά δρομάκια της Κούβας με τα θρυλικά χρωματιστά αυτοκίνητα Πλίμουθ, Σέβι και Ντοτζ σε πρώτο πλάνο και τις selfies με πούρα (δες το Instagram του Usher). Μέχρι και σε ραπ κομμάτια φιγούραρε το νησί. Εγινε με άλλα λόγια κομμάτι της αμερικανικής ποπ κουλτούρας και τουριστικός προορισμός. Κάθε σελέμπριτι που σέβεται τον εαυτό του θα επισκεφθεί ένα cigar shop για να στρίψει το πούρο του, θα κάνει μια βόλτα στη Malecon μέσα σε κλασικό κάμπριο αυτοκίνητο των 50s (πόνεσαν τα μάτια μας βλέποντας σύσσωμη τη βασιλική οικογένεια της ριάλιτι αμερικανικής τηλεόρασης μέσα στο ροζ κάμπριο) και θα χορέψει σάλσα κουνώντας αμήχανα μαράκες στα καλντερίμια της Παλιάς Αβάνας.


Ο Καρλ Λάγκερφελντ με τη στρατιά των 47 μοντέλων της Chanel μετέτρεψε την Αβάνα σε πασαρέλα


Δεν υπάρχει τίποτα λάθος με τις τουριστικές δραστηριότητες των επωνύμων στην Κούβα πέρα από το γεγονός ότι προωθούν στερεοτυπικά τη νοσταλγική Κούβα που πίνει ακόμη στο «El Floridita» παρέα με το φάντασμα του Χέμινγουεϊ. Είναι κάπως κωμικό το νησί που για χρόνια ήταν απαγορευμένος τόπος στους Αμερικανούς να μετατρέπεται σε Kuba και να χρησιμοποιείται ως σκηνικό επεισοδίου του ριάλιτι «Keeping Up With the Kardashians». Στην ίδια αποικιακή λογική λειτούργησε και ο γνωστός «σταυροφόρος» της μόδας, Κάιζερ Καρλ Λάγκερφελντ ο οποίος έκανε απόβαση στο Prado της Αβάνας (μετά το Εδιμβούργο, το Σάλτσμπουργκ, το Ντάλας, τη Σεούλ, το Ντουμπάι και τη Ρώμη) μετατρέποντας τη λεωφόρο σε πασαρέλα για την Cruise Collection 2017 της Chanel.

Σαράντα επτά μοντέλα (τα δύο Κουβανές), 700 καλεσμένοι και 170 κάμπριο ήταν τα συστατικά του πάρτυ της Chanel που στήθηκε στο Teatro Marti, στην καρδιά της  σοσιαλιστικής Κούβας, της οποίας οι κάτοικοι δικαιούνται να έχουν περιουσία με νόμο που θεσπίστηκε το 2011. Σημειωτέoν ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ λειτούργησε μόλις εννέα μήνες πριν στην Κούβα. Είναι ένα νησί από το οποίο απουσιάζουν οι μαζικές αλυσίδες ρούχων και οι επώνυμες μάρκες. Δεν έχουν καν Internet (ή δεν έχουν όλοι πρόσβαση). Εκεί, όμως, πήγε ο ιερέας της υπερκατανάλωσης και της πολυτέλειας να στήσει το πιο φαντασμαγορικό fashion event της χρονιάς. Είχαν προηγηθεί η επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα τον Μάρτιο και η φωτογράφηση της Ριάνα για το περιοδικό «Vanity Fair» σε εστιατόριο της Αβάνας. Είναι ο πιο hot προορισμός αυτή τη στιγμή στον πλανήτη, με όλους να αναρωτιούνται για το αύριο της Κούβας: Πώς θα είναι τα πράγματα μετά τον Κάστρο; Ποια μεγάλη αλυσίδα πολυτελών ξενοδοχείων θα μονοπωλήσει τις παραλίες και πώς θα προκάμει η UNESCO να προστατέψει τόσες πόλεις; Πώς κατάφερε ο Λάγκερφελντ να στήσει μια εξτραβαγκάνζα στην Αβάνα; Οταν είσαι στο τιμόνι της Chanel και έχεις μια ιδέα, απλά την υλοποιείς. Δεν είναι θέμα τα λεφτά. Στο «Hotel Nacional» το logo της Chanel ήταν ορατό παντού. Chanel αθλητικά, Chanel τζιν, Chanel ρολόγια, Chanel αποσκευές. Σήμα κατατεθέν ότι προσγειώθηκε το αεροπλάνο που μεταφέρει τους υπεύθυνους δημοσίων σχέσεων και τις συντάκτριες μόδας. Oλοι φορούσαν το welcome δώρο, ένα καπέλο fedora Chanel και παντού μύριζε το Chance, αφού στα δωμάτια των καλεσμένων δόθηκε το συγκεκριμένο αφρόλουτρο. Το βράδυ ξεναγήθηκαν στο καμπαρέ «Tropicana» για το κουλέρ λοκάλ. Στις πρώτες σειρές ο Βιν Ντίζελ, η Τίλντα Σουίντον και η Βανέσα Παραντί. Οι άντρες στην πασαρέλα κάπνιζαν όλοι πούρο και η Ζιζέλ φορούσε ένα κατακόκκινο φόρεμα και ναυτικό μπερέ. Ο ιμπεριαλισμός στη Chanel με την Καρίν Ρόιτφελντ να χειροκροτεί.


Ιστορικές στιγμές για την Κούβα. Οι Rolling Stones έδωσαν μεγαλειώδη συναυλία χωρίς εισιτήριο στην Αβάνα


Ο Μικ Τζάγκερ, τον Μάρτιο, μπροστά σε χιλιάδες Κουβανούς επί σκηνής φώναζε «Επιτέλους, αλλάζουν οι καιροί!» ολοκληρώνοντας με εκείνη τη συναυλία στο στάδιο Ciudad Deportiva  το τουρ των υπέργηρων ροκάδων στη Λατινική Αμερική. Οι Rolling Stones δεν επισκέφθηκαν την Κούβα ως νέοι επαναστάτες, αλλά ως αριστοκράτες της ροκ σκηνής με περιουσία που θρέφει δέκα οικογένειες Κουβανών διά βίου. Οι τεράστιες γιγαντοοθόνες επί σκηνής σόκαραν τους γηγενείς που ζήτημα αν έχουν μια προπολεμικής τεχνολογίας τηλεόραση σπίτι τους. Στη συναυλία παρευρέθησαν η Ναόμι Κάμπελ, ο Ρίτσαρντ Γκιρ και ο βαθύπλουτος Γουόρεν Μπάφετ.



Η πρώτη χολιγουντιανή ταινία που γυρίζεται στην Κούβα είναι το «Fast and Furious 8». Τα ονόματα των ηθοποιών που θα περάσουν αρκετό χρόνο στην Αβάνα είναι, μεταξύ άλλων, εκείνα των Βιν Ντίζελ, Λούκας Μπλακ, Μισέλ Ροντρίγκεζ και του ράπερ Ludacris.
Οταν ο Σον Πεν επισκέφτηκε την Κούβα για να πάρει συνέντευξη από τον Ραούλ Κάστρο, το 2008, οι Αμερικανοί δεν ήταν ιδιαίτερα χαρούμενοι. Δεν είναι κάτι καινούριο οι σελέμπριτι στην Κούβα. Ο Τζιμ Μπελούσι έχει πάει για αρπαχτή σε event πούρων στη Αβάνα το 2012. Το 2013 το ζεύγος Jay-Z και Μπιγιόνσε γιόρτασε την πέμπτη επέτειο γάμου του εκεί. Το 1998 ο Τζακ Νίκολσον δεν έβγαζε selfie με τον Φιντέλ Κάστρο. Τα ταξίδια αυτά τα εκμεταλλεύεται ο Κάστρο για να δείξει ότι η πολιτική κατάσταση στην Κούβα είναι σχεδόν δημοκρατική. Ωστόσο, η πραγματικότητα των Κουβανών δεν είναι αυτή που απεικονίζεται στα social media της σελεμπριτοσύνης. Η επίσκεψη της Μπιγιόνσε και της Chanel είναι η καλύτερη προπαγάνδα. Οπως και να ’χει, πάντως, η Κούβα ζει ιστορικές στιγμές κάνοντας για πρώτη φορά ένα γενναιόδωρο άνοιγμα στην αντίπερα όχθη του γκλάμουρους lifestyle - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξή της. 

Η selfie που βγάζει κάθε σελέμπριτι που σέβεται τον εαυτό του. Οι αδελφές Καρντάσιαν, Κλόε και Κόρτνεϊ, τεστάρουν πούρα Αβάνας

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης