Mambo Bros.: Οι αδελφοί Φαληρέα σερβίρουν Imam Baildi

Mambo Bros.: Οι αδελφοί Φαληρέα σερβίρουν Imam Baildi

Μιξάρουν την Ανατολή με τη Δύση έχοντας δημιουργήσει ένα πολύ χαρακτηριστικό μουσικό υβρίδιο, ταξιδεύουν σαν νομάδες σε μουσικά φεστιβάλ Ευρώπης και Αμερικής, έχουν παίξει για 10 αλλά και για 100.000 θεατές. Ο Λύσανδρος και ο Ορέστης Φαληρέας έχουν βρει τη συνταγή για να ενώνουν λούπες και μπιτάκια με τον Χιώτη και τον Τσιτσάνη

Mambo Bros.: Οι αδελφοί Φαληρέα σερβίρουν Imam Baildi
Ο  Λύσανδρος και ο Ορέστης Φαλη­ρέας δεν έχουν εκατομμύρια αναμνήσεις από το θρυλικό δισκάδικο του μπαμπά τους, το «Pop Eleven». Θυμούνται όμως ότι ο Γρηγόρης Φαληρέας τούς πήγαινε σε συναυλίες. Θυμούνται τις συλλογές με ρεμπέτικα που εξέδιδε εκείνος. Κι αυτός ο παλιός ελληνικός ήχος, ο ρετρό, ο vintage, είναι το χαρακτηριστικό της δικής τους μουσικής. Οι Imam Baildi ξεσηκώνουν το ξένο κοινό σε διεθνή μουσικά φεστιβάλ παίζοντας πειραγμένο το «Ακρογιαλιές Δειλινά». «Είχαμε διάφορες μπάντες που παίζαμε μαζί πολύ πριν από τους Imam Baildi. Θυμάμαι πως μία την είχαμε ονομάσει “Babas Au Rhum”. Ακόμη και τώρα που κυκλοφορούμε τον τρίτο μας δίσκο, δεν μας αρέσει να ακούμε ότι ανήκουμε σε κάποια μουσική κατηγορία. Η ταυτότητά μας παραμένει η ίδια. Υπάρχει πάντα στη μουσική μας μια αναφορά στο παλιό ελληνικό ρεπερτόριο - είτε είναι remix, είτε διασκευή, είτε δικό μας κομμάτι. Επίσης, δεν άλλαξε καθόλου ο τρόπος που βλέπουμε τη μουσική, ακόμη και σήμερα που είναι το επάγγελμά μας. Παίζουμε τη μουσική που μας αρέσει για να περνάμε καλά. Εχει αλλάξει όμως η σύσταση της μπάντας. Πλέον είμαστε οκτώ άτομα. Μπήκαν τα δύο πνευστά, η κιθάρα, το μπουζούκι, ο MC Yinka και η Ρένα Μόρφη. Ψάχναμε μια γυναίκα που μπορεί να τραγουδάει Τσιτσάνη και Χιώτη με τη δική της χαρακτηριστική φωνή, και τη βρήκαμε». Αυτή είναι η απάντηση στην ερώτηση τι άλλαξε από τις αρχές του 2000 μέχρι σήμερα στη ζωή των Imam Baildi.

Ο Λύσανδρος και ο Ορέστης μαζί με την υπόλοιπη μπάντα είναι καθ’ οδόν σε κάποια εθνική οδό ή κάπου ανάμεσα σε χωράφια. Δίνουν συνέντευξη ενώ κάποιος οδηγεί για τον επόμενο προορισμό της καλοκαιρινής περιοδείας των Imam Baildi. Αν τους πεις ότι το αγαπημένο σου κομμάτι από τον νέο τους δίσκο είναι το «Πού γυρίζεις» επειδή ταιριάζουν με τη Μαίρη Λίντα, θα σου πουν τα εξής: «Είναι μια τραγουδίστρια που ακόμη και σήμερα έχει τη ζωντάνια μικρής κοπέλας και τεράστια όρεξη για το τραγούδι. Ηταν πολύ ανοιχτή όταν την προσεγγίσαμε. Είχε άγχος. Μας ρωτούσε: “Παιδιά μου, θα το πω καλά;”. Μια φορά το είπε στο studio και ήταν κατευθείαν τέλεια». Διαβάζω με έκπληξη τους σταθμούς της καλοκαιρινής περιοδείας τους. Τι δουλειά έχουν οι Imam Baildi στα φεστιβάλ του εξωτερικού στη Γρανάδα, στο Βουκουρέστι, στη Ζυρίχη, στο Αμβούργο, στην Κολονία, στη Βιέννη και την Τουρκία; «Δεν είναι η πρώτη φορά που παίζουμε σε φεστιβάλ του εξωτερικού. Το 2012 περάσαμε υπέροχα στο Λόουλαντς. Περίπου 100.000 άτομα το παρακολούθησαν. Μπαίνοντας στο φεστιβάλ, ανταλλάσσεις τα χρήματα σου με μάρκες. Τις χρησιμοποιείς για να πιεις μπίρες, να φας, να αγοράσεις μπλουζάκια. Εμείς νιώσαμε ότι αλλάξαμε νόμισμα σε μια άλλη χώρα. Επί τρεις ημέρες ζεις αλλού. Εντύπωση μας έχει κάνει η αντίδραση των Βορειοευρωπαίων στη μουσική μας. Είναι τρομερά εκδηλωτικοί. Χτυπούν παλαμάκια και χορεύουν. Ντροπαλοί, μαζεμένοι, να ανησυχούν τι θα πει ο διπλανός τους, είμαστε εμείς, οι Νοτιοευρωπαίοι». Ποια θεωρούν καθοριστική στιγμή στην καριέρα τους; Πότε έγιναν αναγνωρίσιμοι; «Δεν είναι κάτι που θεωρούμε δεδομένο. Δεν είμαστε η μπάντα που απαιτεί να παίζει με κοινό χιλιάδες άτομα. Σε συναυλία σε φεστιβάλ του εξωτερικού έχουμε παίξει και για δέκα άτομα και για 10.000. Πάντως τελευταία, όταν μπαίνουμε σε ταξί και μας ρωτήσει ο οδηγός τι κάνουμε και του πούμε Imam Baildi ξέρει ποιοι είμαστε». Απευθύνονται σε συγκεκριμένο κοινό; «Ναι, σε ηλικίες από 8 έως 88. Πριν από λίγες μέρες βρεθήκαμε καλεσμένοι στην πιο ενδιαφέρουσα ραδιοφωνική εκπομπή που έχουμε πάει, στο Αίγιο. Μας κάλεσαν δύο ραδιοφωνικοί παραγωγοί, δηλωμένοι θαυμαστές μας, ηλικίας 10 και 13 ετών. Να γράψεις ότι ήταν λες και μιλούσαμε με συνομήλικους».

Κλείσιμο


Χάρηκαν που η μουσική τους ακούστηκε στους εναρκτήριους τίτλους των τηλεοπτικών σειρών «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα» και «Κάτω Παρτάλι»; «Χαρήκαμε πάρα πολύ για τη συνεργασία με τους σκηνοθέτες των σειρών, μας προσέγγισαν οι ίδιοι και ήταν απελευθερωτικό να κάνουμε ένα κομμάτι όπως το βλέπει ένας σκηνοθέτης, ένας άλλος. Μας βγήκε αβίαστα».

Τι σημαίνει τελικά Imam Baildi; «Θεωρούμε ότι η διαδικασία του μαγειρέματος είναι παρόμοια με εκείνη της προετοιμασίας ενός κομματιού. Μπορεί να βγει ένα ωραίο αποτέλεσμα ή κάτι που δεν τρώγεται. Εμείς μαγειρεύουμε, και παλιότερα δίναμε τίτλους από φαγητά και γλυκά στα κομμάτια μας. Και το “Baba Au Rhum” είναι γλυκό, μπαμπάδες με ρούμι. Επίσης το ιμάμ έχει και την έννοια του ανακατέματος της Ανατολής με τη Δύση, κάτι που βρίσκεις στη μουσική μας». Πόσο τους επηρέασε ο πατέρας τους να ασχοληθούν με τη μουσική; «Δεν μας υποχρέωσε. Τολμώ να πω ότι δεν ήταν και ενθουσιασμένος με την ιδέα. Εχει πολλά ρίσκα αυτή η δουλειά και τη χαρακτηρίζει κάποια αβεβαιότητα. Ως πατέρας είχε μια ανησυχία. Η ενασχόληση προέκυψε με δική μας πρωτοβουλία. Σήμερα εννοείται ότι είναι πολύ χαρούμενος και μας υποστηρίζει. Και, φυσικά, έρχεται σε συναυλίες μας».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης