Μαρία Ζουμπέρ: Η Ελληνίδα «Mrs. Louis Vuitton» έβαλε λουκέτο για μια τσάντα-μαϊμού!

Μαρία Ζουμπέρ: Η Ελληνίδα «Mrs. Louis Vuitton» έβαλε λουκέτο για μια τσάντα-μαϊμού!

Η απίστευτη ιστορία που έγινε αιτία να μπει λουκέτο στο κατάστημα της Κηφισιάς - Πώς η κοσμική κυρία Ζουμπέρ  από τα πανάκριβα γκαλά στο Λούβρο παρέα με τον πρώην πρόεδρο της Κύπρου Δήμητρη Χριστόφια βρέθηκε στη δίνη ενός οργίου φημών και αμφισβήτησης

Περίμεναν Λοβέρδο στο «Ελπίς»
Μαρία Ζουμπέρ: Η Ελληνίδα «Mrs. Louis Vuitton» έβαλε λουκέτο για μια τσάντα-μαϊμού!
Οι Βρετανοί το αναφέρουν ως «word of mouth». Πρόκειται για τη διάχυση μιας πληροφορίας από στόμα σε στόμα επί το ελληνικότερον. Στη μεταμοντέρνα εποχή που ζούμε, όπου η τεχνολογία αποτελεί το μεγαλύτερο ίσως «στόμα», τα πράγματα και οι ειδήσεις τρέχουν ακόμα γρηγορότερα. Κάπως έτσι, όταν πριν από δύο χρόνια έσκασε η είδηση πως το κατάστημα της εταιρείας ειδών πολυτελείας Louis Vuitton στην Κηφισιά βρέθηκε να πουλάει τσάντες-«μαϊμού», το κακό για την πολυεθνική δεν ήθελε και πολύ να γίνει. Οσο κι αν ο όμιλος διέψευσε τη σχετική πληροφορία, τα social media είχαν προλάβει να κάνουν το κακό.



Κλείσιμο
Ο πολύς κόσμος ανεξέλεγκτα κατάπιε την είδηση και όλοι μιλούσαν για τον τρόπο που ένας συμπολίτης μας ξεγελάστηκε και δύο χρόνια μετά το αποτέλεσμα ήταν ένα και… αδιάψευστο: το λουκέτο του συγκεκριμένου μαγαζιού. «Η Κηφισιά εάλω» για την εταιρεία-σύμβολο του παγκόσμιου luxurus και, όπως όλα δείχνουν, η οικονομική κατηφόρα της Louis Vuitton στην Ελλάδα θα συνεχιστεί. Κεντρικό πρόσωπο του «δράματος» δεν είναι άλλη από τη διευθύνουσα την εταιρεία στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, κυρία Μαρία Ζουμπέρ. Μια διακριτική γυναίκα «στο όριο του σνομπισμού», όπως λένε καλά όσοι τη γνωρίζουν, σκληρή στη δουλειά και με τους συνεργάτες της, με επίγνωση του ισχυρού brand που διαχειρίζεται στην Ελλάδα, η οποία, όμως, ταυτόχρονα γνωρίζει από πρώτο χέρι και τα προβλήματα που υπάρχουν στην ελληνική αγορά λόγω της πρωτοφανούς κρίσης.


 
Η Σκάρλετ Γιόχανσον πρωταγωνιστεί σε μία από τις πιο επιτυχημένες καμπάνιες της Louis Vuitton

Προβλήματα που βάσει αξιόπιστων προσώπων της αγοράς θέτουν πλέον σε αμφισβήτηση ακόμα και την ύπαρξη της εταιρείας στην Ελλάδα. Η κυρία Ζουμπέρ διευθύνει τη Louis Vuitton στη χώρα μας κάτω από πρωτοφανή κρίση, αν και γνωρίζει από τέτοιου είδους δύσκολες καταστάσεις. Οταν τον Δεκέμβριο του 2008 οι Ιταλοί και Γάλλοι ειδικοί ανανέωναν το κατάστημα πολυτελείας της φίρμας στον πεζόδρομο της Βαλαωρίτου, είχαν μείνει εμβρόντητοι από τις μεγάλες κινητοποιήσεις και πορείες της εποχής με αφορμή τον θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Κάπου τότε ξεκίνησαν και οι υποψίες πως κάτι δεν πάει καλά με τη χώρα μας. Ωστόσο η απόφαση είχε ληφθεί πολύ καιρό πριν. Η Louis Vuitton θα προχωρούσε σε περαιτέρω επενδύσεις. Κι αυτό διότι οι Ελληνες μέχρι τότε έδειχναν να απολαμβάνουν το luxurus way of living, να δαπανούν χιλιάδες ευρώ για ταξίδια, αυτοκίνητα, διαμερίσματα και γιατί όχι και πανάκριβες τσάντες.



Το κατάστημα της Κηφισιάς έχει πλέον αναστείλει τη λειτουργία του  


Μια αστή στο Λούβρο


Αστή από κούνια, η κυρία Ζουμπέρ φέρει το όνομα του ξένου συζύγου της. Δεν θα τη δει κανένας εύκολα στα κοσμικά γκαλά καθώς θεωρεί εαυτόν -κι έτσι είναι- «παλιό τζάκι». Δύσκολα εξάλλου μια φίρμα σαν τη Louis Vuitton θα εμπιστευόταν σε μια μάνατζερ της σειράς την τύχη της σε τρεις χώρες. Τον χειμώνα ζει στα βόρεια προάστια, όπου με ευκολία, και πάντα ινκόγκνιτο, κινείται και το καλοκαίρι απολαμβάνει τις διακοπές της στη βίλα που διαθέτει στη Μύκονο. Ναι. Ακόμα και μια αστή αυτού του τύπου ενέδωσε στις σειρήνες του απόλυτου ελληνικού lifestyle. Αποψή της είναι πως, αφού εκπροσωπεί ένα τόσο σημαντικό και «φωτεινό»  brand, δεν θα πρέπει να είναι ένας «μαϊντανός». Κι ας έχει εξελιχθεί το σήμα Louis Vuitton σε «μαϊντανό» λόγω των συχνών απομιμήσεών του, αλλά και της «επένδυσης» χιλιάδων Ελληνίδων σε αγορές του.



Η κυρία Μαρία Ζουμπέρ με τον πρώην Κύπριο πρόεδρο κ. Δημήτρη Χριστόφια στο Μουσείο του Λούβρου


Η κυρία Ζουμπέρ, όμως, δεν είναι το μόνο μέλος της οικογένειας που έχει σχέσεις με τη Louis Vuitton. Η κόρη της εργάζεται σε πολύ υψηλή θέση στη μητρική εταιρεία στο Παρίσι, με μεγάλες επιτυχίες.

Ως ένας εκπρόσωπος της ελίτ, η κυρία Ζουμπέρ έφτασε μέχρι του σημείου να έχει σχέσεις και επαφές με αρχηγούς κρατών. Γνωστή είναι η σύνδεσή της με τον πρώην πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, καθώς παρέα είχαν κάνει σε ένα ακριβό γκαλά στο Λούβρο λίγο πριν από τη συνάντηση του Κύπριου ηγέτη με τον Γάλλο πρόεδρο κ. Φρανσουά Ολάντ. Ο κ. Χριστόφιας, μαζί με τη σύζυγό του Ελση είχε τότε τελέσει στο σημαντικότερο ίσως μουσείο του κόσμου τα εγκαίνια της έκθεσης «Chypre entre Byzance et l’ Occident, IVe - XVIe siecle» (Η Κύπρος μεταξύ Βυζαντίου και Δύσης, 4ος -16ος αιώνας) που πραγματοποιήθηκε με την οικονομική χορηγία της Louis Vuitton. Να όμως που από τα ακριβά σουαρέ και τις επαφές με τους ηγέτες η κυρία Ζουμπέρ καλείται τώρα να διαχειριστεί την πτώση του ιστορικού σήματος στην Ελλάδα της κατήφειας και της μιζέριας.



Οι σκληροί αριθμοί της πτώσης


Το λουκέτο της προηγούμενης εβδομάδας στο μαγαζί της Κηφισιάς αποτέλεσε ένα διπλό ράπισμα. Τόσο για την εταιρεία ειδών πολυτελείας όσο και για την περιοχή της Κηφισιάς που από πάλαι ποτέ «κόσμημα» των πλουσίων της Αττικής εξελίσσεται σε κρανίου τόπο έπειτα από τα εκατοντάδες λουκέτα μαγαζιών. Και επειδή οι αριθμοί είναι οι αδιάψευστοι μάρτυρες, τα οικονομικά στοιχεία της Louis Vuitton δείχνουν πως η εταιρεία από το 2010 μέχρι το 2012 απώλεσε περίπου το 1/3 των πωλήσεών της, φτάνοντας μόλις στα 15 εκατ. ευρώ από 24,3 εκατ. το 2010, με τη μεγαλύτερη κάμψη να συντελείται το 2011, όταν οι πωλήσεις έφτασαν στα 15,9 εκατ. ευρώ. Xάθηκαν δηλαδή περίπου 9 εκατ. ευρώ μέσα σε έναν χρόνο, σε ένα απίστευτο ντόμινο καταστροφής, αφού οι Ελληνες δεν μπορούσαν να αντέξουν το οικονομικό κραχ. Το χειρότερο όλων είναι πως η εν Ελλάδι γενική διευθύντρια κυρία Ζουμπέρ έβλεπε πως η καταστροφική αυτή τάση θα συνεχιστεί και στο επόμενο διάστημα, με τη θυγατρική να καταγράφει ζημίες, άρα το κλείσιμο ενός κομβικού σημείου πώλησης ήταν επιβεβλημένο. Ωστόσο το πιο άσχημο ήταν οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις που έφτασαν το 2011 τα 5,8 εκατ. ευρώ σε μια σχέση 1 προς 3 με τους τζίρους. Ολα αυτά ενώ το 2011 η πολυεθνική παρουσίασε κέρδη μόλις 164.000 ευρώ από 2,9 εκατ. ευρώ το 2010 και το 2012 ήταν ακόμα χειρότερο με ζημίες 1,11 εκατ. ευρώ. Με παρουσία στην Ελλάδα από το 1990, η εταιρεία αποτελεί μια ελληνική εισαγωγική-εμπορική εταιρεία διαχείρισης του σήματος Louis Vuitton Hellas, ως θυγατρική της γαλλικής. Ομως και η πορεία στο κατάστημα της εταιρείας στην οδό Βουκουρεστίου δεν είναι η καλύτερη, καθώς η πλειονότητα των πελατών της είναι Ρώσοι και Κινέζοι, οι οποίοι όταν επισκέπτονται την Αθήνα διαμένουν στα ξενοδοχεία πέντε αστέρων του Συντάγματος. Από εκεί και πέρα όμως το… χάος. Η εταιρεία σήμερα διαθέτει συνολικά τρία καταστήματα, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Μύκονο.


Success Story


Ο Γάλλος πρόεδρος και οι μούσες του

Πρόεδρος του ομίλου LVMH είναι ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό. Ο 64χρονος επιχειρηματίας φαίνεται να μην καταλαβαίνει και τόσο από την παγκόσμια, πολλώ δε μάλλον την ελληνική οικονομική κρίση. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ενώ το 2012 η περιουσία του έφτανε στα 25,6 δισ., το 2013 υπολογίζεται να ανέβει στα 29 δισ. ευρώ. Κάπως έτσι θα καταλάβει τη 10η θέση στη σχετική λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη. Μόνο ο τζίρος της Louis Vuitton για το 2012 έφτασε στα 3,2 δισ. ευρώ, όσο περίπου δηλαδή το ΑΕΠ μιας μικρής χώρας. Κι αυτή φυσικά είναι μία από τις πολλές δραστηριότητες του μεσιέ Αρνό. Αυτό που περισσότερο ικανοποιεί τον δραστήριο Γάλλο επιχειρηματία είναι η συλλογή έργων τέχνης. μεταξύ άλλων η ιδιωτική του συλλογή περιλαμβάνει έργα των Πικάσο, Ιβ Κλάιν, Χένρι Μουρ, Αντι Γουόρχολ.



Ο πρόεδρος του ομίλου LVMH Μπερνάρ Αρνό και η σύζυγός του Ελέν Μερσιέ-Αρνό

Το στάτους του businessman είναι τέτοιο ώστε υπήρξε κουμπάρος του τέως προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Νικολά Σαρκοζί, ενώ έχει πέντε παιδιά από δύο γάμους. Η τελευταία του σύζυγος είναι η πιανίστρια Ελέν Μερσιέ, αν και μούσες του, είναι κατά καιρούς διασημότητες όπως οι Σκάρλετ Γιόχανσον, Μαντόνα, Αντζελίνα Τζολί, Μισέλ Γουίλιαμς, Τζένιφερ Λόπεζ, Ζιζέλ, Ναόμι Κάμπελ και πολλές ακόμη σταρ που έχουν πρωταγωνιστήσει και σε διαφημίσεις του ομίλου. Την εταιρεία ίδρυσε ο Louis Vuitton το 1854 στη Γαλλία, κατόπιν προτροπής του Ναπολέοντα μετά και την ανακήρυξή του ως Αυτοκράτορα της Γαλλίας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Louis Vuitton είναι οι απομιμήσεις. Η εταιρεία λέει ότι μόνο το 1% των προϊόντων που κυκλοφορούν είναι αυθεντικά. Γι’ αυτό τον λόγο έχει προσλάβει ειδικά άτομα για να τις περιορίσει. Να σημειωθεί ότι έχει στείλει στο δικαστήριο 13.000 υποθέσεις και έχουν τιμωρηθεί 1.000 υπεύθυνοι.






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης