Φέρνει τα τρυπάνια του για τα πετρελαια της Ελλάδας

Φέρνει τα τρυπάνια του για τα πετρελαια της Ελλάδας

Ο εφοπλιστής, που βρίσκεται μέσα στην πρώτη πεντάδα εκείνων με τη μεγαλύτερη ισχύ στην παγκόσμια ναυτιλία, μεταφέρει στο Μαρούσι τα γραφεία ναυτιλιακής εταιρείας με πλωτά γεωτρύπανα, προσδοκώντας ότι η χώρα μας θα αποτελέσει σύντομα ενεργειακό κόμβο στις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου

Φέρνει τα τρυπάνια του για τα πετρελαια της Ελλάδας
Ο Γιώργος Οικονόμου μεταφέρει από το Στάβαντζερ της Νορβηγίας στο Μαρούσι την έδρα μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες γεωτρήσεων στον κόσμο και το γεγονός δεν είναι καθόλου τυχαίο. Αλλά και κανένα από αυτά που έφεραν το όνομα του Ελληνα εφοπλιστή στη θέση Νο 5 της λίστας με τους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες της παγκόσμιας ναυτιλίας δεν είναι τυχαίο, του ανθρώπου που απασχολεί εξίσου τους εφοπλιστικούς και τους κοσμικούς κύκλους: τους πρώτους με το επιχειρηματικό του δαιμόνιο και τους δεύτερους με τους θυελλώδεις έρωτές του, όπως ο τελευταίος με ένα κορίτσι 32 χρόνια νεότερο από εκείνον.

Ο Ελληνας εφοπλιστής, που διαχειρίζεται έναν στόλο από 93 πλοία (δεξαμενόπλοια, LNG, μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και φορτηγά), προέβη σε μια κίνηση-ορόσημο για την ελληνική ναυτιλία, βάζοντας ταυτόχρονα την Ελλάδα στο επίκεντρο της παγκόσμιας ενεργειακής σκακιέρας. Ο Γιώργος Οικονόμου αποφάσισε να μεταφέρει στα γραφεία του στο Μαρούσι την έδρα της εισηγμένης στο αμερικανικό χρηματιστήριο εταιρείας Ocean Rig, στην οποία μεγαλομέτοχος με ποσοστό 65% είναι η επίσης εισηγμένη Dry Ships δικών του συμφερόντων.

Υπολογίζεται ότι ως το τέλος του έτους ολόκληρο το αρχηγείο της Ocean Rig θα λειτουργεί στην Ελλάδα, ενώ άλλα δύο παραρτήματα θα ανοίξουν στην Αγκόλα και τη Βραζιλία. Στα νέα γραφεία θα εργάζονται Ελληνες, ενώ θα μετακομίσουν στην Αθήνα και αρκετοί από τους 120 Νορβηγούς υπαλλήλους της εταιρείας. Οι λόγοι για τη μεταφορά της έδρας στην Ελλάδα είναι δύο: ο πρώτος είναι η εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει κόμβο για τις δραστηριότητες που αφορούν εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου και ο δεύτερος είναι η πεποίθηση ότι η διαχείριση της εταιρείας θα είναι πιο αποδοτική και ανταγωνιστική αν γίνεται στην Ελλάδα. Η Ocean Rig διαθέτει στόλο που απαρτίζεται από έξι drill ships, ενώ έχει άλλα τέσσερα υπό ναυπήγηση στα ναυπηγεία της κορεατικής Samsung, με ορισμένους χρόνους παράδοσης από το 2013 έως το 2015. Το κάθε πλοίο κοστίζει 650 εκατ. δολάρια και έχουν δυνατότητα γεώτρησης σε βάθος 10.000 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. «Στα τέλη της τελευταίας δεκαετίας υπήρξε μεγάλος προβληματισμός σχετικά με το αν η αγορά θα μπορέσει να παρέχει πλοία εξορύξεων για μεγάλα βάθη, τα οποία είναι πανάκριβα και απαιτούν ιδιαίτερη τεχνογνωσία και εμπειρία. Επενδύοντας σταδιακά στην εισηγμένη στο Οσλο Oceanic Rig, ο κ. Οικονόμου απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο σχετικά σύντομα και την έκανε θυγατρική του μεγάλου ναυτιλιακού ομίλου Dryships», εξήγησε στο «ΘΕΜΑ» υψηλόβαθμο στέλεχος της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας που παρακολουθεί από κοντά τις κινήσεις του εφοπλιστή. «Ο Οικονόμου και η Ocean Rig δίνουν ουσιαστικά τη δυνατότητα πιστοποίησης της ελληνικής ναυτιλίας στις πλατφόρμες εξόρυξης», συμπληρώνει κάποιος άλλος, σχολιάζοντας τα καλά νέα που φτάνουν από τη Νορβηγία.

Κλείσιμο


Ο Γιώργος Οικονόμου ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία με το όνειρο να γίνει Ωνάσης. Μόλις 40 χρόνων είχε πάρει ήδη το εισιτήριο για τη λίστα των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη, εμπλουτίζοντας το βιογραφικό του όχι μόνο με επιχειρηματικές κινήσεις που έγιναν case studies για άλλους εφοπλιστές, αλλά και με την απαραίτητη δόση έρωτα, τέχνης και εκκεντρικής σπατάλης. Αυτά δηλαδή που μετατρέπουν κάποιον από πλούσιο... σε θρύλο. Αλλωστε, ο Γιώργος Οικονόμου διαθέτει την ορμή του αυτοδημιούργητου. «Φαινόταν ότι ήταν πολύ φιλόδοξος από παιδί», υποστηρίζουν άνθρωποι που τον γνώρισαν στα μαθητικά του χρόνια. «Ηταν ο λιγότερο ευκατάστατος μεταξύ των συμμαθητών του στο Κολλέγιο Αθηνών και ίσως γι’ αυτό φερόταν λες και σκόπευε να γίνει ο πιο πετυχημένος από όλους μας. Και το κατάφερε, οφείλω να παραδεχτώ», συμπληρώνει συμμαθητής του εφοπλιστή που το 2008 το «Forbes» τον κατέταξε στη θέση 707 του καταλόγου με τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου. Παρ’ όλες πάντως τις διακρίσεις, τη μυθιστορηματική επαγγελματική επιτυχία και την πρωτοσέλιδη προσωπική ζωή, λίγα πράγματα είναι γνωστά για το background του Γιώργου Οικονόμου.



Το σίγουρο είναι ότι τελειώνοντας το Κολλέγιο Αθηνών, ως άριστος και ευφυής μαθητής, κατάφερε να γίνει δεκτός από το περίφημο αμερικανικό πανεπιστήμιο Massachusetts Institute of Technology (ΜΙΤ), όπου πήρε δύο master ως μηχανολόγος-ναυπηγός. Δεν περιορίστηκε όμως εκεί. Συνέχισε τις σπουδές του και πήρε και άλλο master στο Shipping and Shipbuilding Management. Με τα πτυχία στα χέρια, ένα εντυπωσιακό παρουσιαστικό που δεν ξεχνούσες εύκολα κι εκείνο το drive που σου δίνει η πεποίθηση ότι δεν υπάρχουν όρια στα όνειρά σου, ο Οικονόμου, αφού δούλεψε λίγο στη Νέα Υόρκη, έπιασε την πρώτη του πραγματική δουλειά στην εταιρεία Τhenamaris Ship Management της οικογένειας Μαρτίνου, με την οποία εξακολουθεί να έχει ακόμη και σήμερα πολύ στενές σχέσεις. Η θέση του υπεύθυνου μηχανικού σε μια τόσο μεγάλη εταιρεία για κάποιον άλλον θα φάνταζε μοναδική εμπειρία, για έναν άνθρωπο με τόσα προσόντα και άλλη τόση φιλοδοξία όμως αποδείχτηκε τελικά λίγη. «Είναι σαν τον καπετάνιο που θέλει να βρίσκεται συνεχώς στο τιμόνι», υποστηρίζουν άνθρωποι από το περιβάλλον του εφοπλιστή που έγινε πλουσιότερος από το αφεντικό του. Οταν λοιπόν στα τέλη της δεκαετίας του ’80 ίδρυσε την Cardiff Marine απέδειξε ότι, παρόλο που σπούδασε ναυπηγός, διαθέτει μυαλό businessman. Aκόμα και οι άνθρωποι που παίζουν τα ναυτιλιακά στα δάχτυλα αδυνατούν να καταλάβουν πώς ο αυτοδημιούργητος αυτός Ελληνας κατάφερε να εκτοξεύσει στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τη μετοχή της ναυτιλιακής του εταιρείας Dryship, μέσα σε μια νύχτα, από τα 17 στα 130 δολάρια. Ο Γιώργος Οικονόμου ήταν πια ένας σκληρά εργαζόμενος και πανίσχυρος πλούσιος άντρας. Ο τέλειος αφροδισιακός συνδυασμός δηλαδή για τις γυναίκες, οι οποίες ήταν πάντοτε η μεγάλη του αδυναμία. Παρόλο που ο Γιώργος Οικονόμου δούλευε ανέκαθεν πολύ -μπαίνει στο γραφείο του νωρίς το πρωί και φεύγει αργά το βράδυ, αφού συμπληρώσει δεκαπέντε ώρες δουλειάς- δεν άφησε ποτέ σε δεύτερη μοίρα την προσωπική του ζωή, αναζητώντας αυτό που κανονικά θα έπρεπε να τον τρομάζει: την ένταση. Πρώτη του σύζυγος ήταν η Ρίκα Βοσνιάδη. Μαζί απέκτησαν τρία παιδιά: τον Χρήστο, που ο Οικονόμου θεωρεί διάδοχό του στις επιχειρήσεις, τον Στέφανο που ασχολείται με το real estate στη Νέα Υόρκη και την Αλεξάνδρα που έχει κάνει σπουδές Ψυχολογίας.

Η φινετσάτη και κομψή Λίζη Μανωλά με τις καλλιτεχνικές ανησυχίες έγινε η δεύτερη κυρία Οικονόμου με την οποία απέκτησε άλλα δύο παιδιά: τη Λυδία, ντεμπιτάντ της ταπεινής ελληνικής κοσμικής ζωής, και τον Φίλιππο που σπουδάζει στη Νέα Υόρκη. Μετά το διαζύγιο με τον Οικονόμου η Λίζη ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο και συγκέντρωσε τις φωτογραφίες που τράβηξε σ’ ένα βιβλίο με τίτλο «Certain Reality». Στην παρουσίαση βρέθηκαν και τα πέντε παιδιά του. Εξάλλου, ο Γιώργος Οικονόμου είναι πάντα εξαιρετικά γενναιόδωρος με τα μέλη της οικογένειάς του - είτε είναι νυν είτε είναι πρώην. «Μοιράζει βίλες, αυτοκίνητα, σοφέρ και λεφτά χωρίς να κάνει καμία τσιγκουνιά», υποστηρίζει άνθρωπος που έχει βρεθεί πολλές φορές στο περιβάλλον του εφοπλιστή.



Η τρίτη σημαντική σχέση στη ζωή του Γιώργου Οικονόμου ήταν και η πλέον θυελλώδης. Ενας έρωτας σχεδόν κινηματογραφικός ανάμεσα σε έναν όμορφο, πλούσιο και ευγενικό άντρα και μια σέξι, πληθωρική καλλιτέχνιδα. Η κοινή ιστορία του Γιώργου Οικονόμου και της Αντζελας Ισμαήλου ξεκίνησε πριν από πολλά πολλά χρόνια στην business class μιας πτήσης με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Ο Οικονόμου γοητεύτηκε ακαριαία από την ομορφιά και τον ατίθασο χαρακτήρα της και μάλιστα ήταν αυτός που χρηματοδότησε τις κινηματογραφικές ανησυχίες της Ισμαήλου, όπως το ντοκιμαντέρ «Μεγάλοι σκηνοθέτες» που έφτασε μέχρι τις Κάννες. Ενώ φαινόταν ότι δεν χαλούσε ποτέ το χατίρι της αγαπημένης του, όλοι ξέρουν ότι οι καβγάδες μεταξύ τους ήταν τόσο επεισοδιακοί που η σχέση τους κινδύνεψε πολλές φορές να τελειώσει. Μια ιστορία που κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα στην Αθήνα και είναι χαρακτηριστική του εκρηκτικού χαρακτήρα και των δυο είναι αυτή που μας μεταφέρει ένας κοσμικός Αθηναίος: «Κάποιο βράδυ ο Οικονόμου ζήτησε από την Αντζελα να ακυρώσει το τραπέζι που είχε προγραμματίσει στο σπίτι τους. Πονούσε η μέση του και ήθελε να ξεκουραστεί. Εκείνη επέμενε να μην ακυρώσει το κάλεσμα, κυρίως επειδή ήθελε να γίνεται πάντα το δικό της. Το ίδιο όμως ήθελε κι εκείνος. Ετσι, αφού ήρθαν οι καλεσμένοι και κάθισαν στο τραπέζι, εμφανίστηκε μπροστά τους ο Οικονόμου φορώντας τις πιτζάμες του! Αυτή ήταν η εκδίκησή του που δεν τον άκουσε».

Παρ’ όλα αυτά, η σχέση τους κράτησε 12 ολόκληρα χρόνια και ο χωρισμός τους ήρθε όταν για πρώτη φορά συγκατοίκησαν επίσημα στο ίδιο σπίτι - μέχρι τότε ζούσαν μαζί περιστασιακά πότε στη Νέα Υόρκη, πότε στην Αθήνα και πότε στην Καραϊβική. Μόνο όταν έμειναν μαζί, η φθορά και η ρουτίνα ανέδειξαν τις διαφορές στον χαρακτήρα και τις επιθυμίες τους. Εκείνη ήθελε διεθνή προβολή, εκείνος επιθυμούσε μια low profile ζωή.  Ωστόσο, στον χωρισμό τους ο Οικονόμου εμφανίστηκε και πάλι εξαιρετικά γενναιόδωρος: της παραχώρησε κάποια σπίτια στο εξωτερικό και της νοίκιασε ένα πραγματικό ανάκτορο 500 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας. Τα καλοκαίρια στην Πάτμο η Ισμαήλου μένει στο δικό του σπίτι, ενώ το περασμένο καλοκαίρι είχαν κυκλοφορήσει φωτογραφίες της σε ένα από τα ιστιοπλοϊκά του.



Αλλάζει οικόπεδο και στην προσωπική του ζωή

Πριν από λίγο καιρό έγινε γνωστό ότι ο Οικονόμου ξεπέρασε τον έρωτά του για την Ισμαήλου με μια άλλη γυναίκα: την κατά 32 χρόνια νεότερή του Κυβέλη Μελετοπούλου, κόρη του επιχειρηματία Τάσου Μελετόπουλου, που είχε γράψει ιστορία στην αθηναϊκή νύχτα με το κλαμπ «Εργοστάσιο». Η σχέση του 59χρονου εφοπλιστή με το 27χρονο κορίτσι ξεκίνησε το καλοκαίρι όταν εκείνη πήγε στο σκάφος της οικογένειας, το «Barracuda», για να κάνει διακοπές καλεσμένη της Αλεξάνδρας Οικονόμου, κόρης του εφοπλιστή. Ο έρωτας για άλλη μια φορά ήταν κεραυνοβόλος. Οι δυο τους πηγαίνουν συχνά στο πριβέ κλαμπ «Salon de Bricolage» μακριά από τους αδιάκριτους ή στο κλασικό «L’Αbreuvoir», ενώ συνήθως αφήνουν στο γκαράζ την Porsche Cayenne και απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του σοφέρ του Οικονόμου με τη θωρακισμένη Mercedes. Τα απογεύματα που βρίσκεται στην Ελλάδα, ο Γιώργος Οικονόμου ξεκουράζεται παίζοντας μπιρίμπα στο τένις κλαμπ της Γλυφάδας.  Μικρές, χαριτωμένες λεπτομέρειες για τον εφοπλιστή που απολαμβάνει τη ζωή στη μυθική έπαυλή του στην Εκάλη, την οποία μάλιστα μόλις επέκτεινε αφού αγόρασε και το διπλανό οικόπεδο έκτασης 10 στρεμμάτων, μέσα στο οποίο έφτιαξε ένα ολοκληρωμένο SPA με πισίνες, τζακούζι και χαμάμ. Σε όλο αυτόν τον χώρο, όπως άλλωστε και στο υπόλοιπο σπίτι, τον πρώτο λόγο έχει εδώ και χρόνια ο έμπιστός του Φιλιππινέζος, Στίβι, ο μόνος άνθρωπος που μαγειρεύει με τον τρόπο που θέλει ο Οικονόμου. Λέγεται, μάλιστα, ότι τα περισσότερα μεσημέρια η θωρακισμένη Mercedes μεταφέρει από τη βίλα της Εκάλης στο γραφείο στο Μαρούσι πιατέλες με ζεστά spring rolls και τηγανητό ρύζι, αγαπημένες γεύσεις του Ελληνα εφοπλιστή.








Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης