Η πιο ακριβή μετοχή στο ελληνικό χρηματιστήριο

Η πιο ακριβή μετοχή στο ελληνικό χρηματιστήριο

Αποτελεί την πιο ακριβή μετοχή στο ελληνικό χρηματιστήριο, υπερβαίνοντας ακόμη και σε δύναμη ισχύος  την πάλαι πότε ισχυρή τράπεζα Ελλάδος.

Η πιο ακριβή μετοχή στο ελληνικό χρηματιστήριο
Αποτελεί την πιο ακριβή μετοχή στο ελληνικό χρηματιστήριο, υπερβαίνοντας ακόμη και σε δύναμη ισχύος  την πάλαι πότε ισχυρή τράπεζα Ελλάδος.

Όπως θα δούμε, έχει πάνω από δέκα σοβαρούς λόγους  που συμβαίνει αυτό, διότι τα οικονομικά στοιχεία αποπνέουν... υγεία εδώ και 124 χρόνια, από την ίδρυση της εταιρείας το 1888.

Η  περί ης ο λόγος εισηγμένη αυτή εταιρεία, δεν έχει ζητήσει ποτέ χρήματα από τους μετόχους, διαθέτει 210 εκατ. ευρώ ταμείο, είναι... αδάνειστη και  προσέφερε 507 εκατ. ευρώ σε δημόσιο και εργαζόμενους! Και η αξία της στο ταμπλό θα μπορούσε να δικαιολογήσει και διπλάσια κεφαλαιοποίηση, διότι εκτός από ταμείο, απαιτήσεις, η εταιρεία πραγματοποιεί 38 εκατ. κέρδη...

Κλείσιμο
Πρόκειται για την Καπνοβιομηχανία «Καρέλιας», η μετοχή της οποίας έφτασε πριν από λίγες ημέρες τα 137 ευρώ, ενώ στις 52 τελευταίες εβδομάδες η χαμηλή της τιμή ήταν 80 ευρώ...

Ποια είναι τα επιτεύγματα μέσα στο 2012
Τα επιτεύγματά της για το 2012 ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης πλήττει την καπνοβιομηχανία.

Το 2012, λοιπόν,  επένδυσε 7 εκατ. ευρώ σε νέα συστήματα παραγωγής, διένειμε  μερίσματα 20 εκατ. ευρώ , παρείχε στους εργαζόμενους μπόνους και παροχές 1,8 εκατ. ευρώ, απέδωσε 350 εκατομμύρια σε έμμεσους και άμεσους φόρους, 6 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία και από 150 εκατ. ευρώ σε συνάλλαγμα από διεθνείς πωλήσεις.
Με άλλα λόγια η εταιρεία προσφέρει στο κράτος, στους εργαζόμενους και στους επενδυτές της.

Ακόμη και από επενδυτικής πλευράς παρόλο που η μετοχή δεν έχει εμπορευσιμότητα, η άνοδός της στις τελευταίες 52 εβδομάδες κυμάνθηκε μεταξύ 80 και 137 ευρώ, ενώ το ετήσιο μέρισμα ήταν 7,60 ευρώ, μια μερισματική απόδοση πάνω από 7% την ημερομηνία αποκοπής.

Η εταιρεία που τα έχει επιτύχει όλα αυτά δεν είναι μια πολυεθνική – σωτήρας, όπως είπε με παράπονο ο πρόεδρος της κ. Ανδρέας Καρέλιας, αλλά μια αμιγώς ελληνική εταιρεία η οποία πραγματοποίησε τζίρο 473 εκατ. ευρώ, κέρδη 38 εκατ. ευρώ, έχει ταμείο 210 εκατ. ευρώ και το κυριότερο δεν χρωστά σε τράπεζες!

Το παράπονο που εξέφρασε για την άποψη του κράτους σχετικά με τις πολυεθνικές – σωτήρες είναι απολύτως δικαιολογημένο, διότι μια ελληνική εταιρεία που αποδίδει πάνω από 500 εκατ. ευρώ σε φόρους, θα είχε κάθε λόγο να υποστηρίξει – με κάθε τρόπο – την χρηματοδότηση της από το κράτος, όπως κάνουν δεκάδες άλλοι επιχειρηματίες.
 «Κατά την άποψή μας όμως έπρεπε η Κυβέρνηση της Ελλάδος να άρχιζε από την ηθική και μόνον αναγνώριση της ελληνικής, της σωστής και νοικοκυρεμένης επιχείρησης. Εκεί που το κράτος απέτυχε με τις σπατάλες και τους άκρατους και αλόγιστους διορισμούς, υπάρχουν στην Ελλάδα σοβαρές, υπεύθυνες, κρίσιμες για την εθνική ταυτότητα επιχειρησιακές μονάδες, οι οποίες με τη σοβαρότητα εργαζομένων και διοίκησης, έχουν αναλάβει και επιτυγχάνουν την θετική αναγνώριση  σε διεθνές επίπεδο. Κατά την άποψή μας, από αυτές έπρεπε να αρχίσει η Κυβέρνηση», είπε ο κ. Καρέλιας μιλώντας στην εκδήλωση των εργαζομένων στους οποίους μοίρασε συνολικά 1,8 εκατ. ευρώ.
 
Ποια ήταν η εικόνα στο 9μηνο – Εξαγωγές 112 εκατ. ευρώ
Η εικόνα στο 9μηνο κάνει τους περισσότερους επενδυτές να μετανιώνουν διότι πίσω από τα νούμερα κρύβεται μια κορυφαία εταιρεία.

Τα πάγια της είναι 68,6 εκατ. ευρώ, τα αποθέματα μειώθηκαν σε 39 εκατ. ευρώ  και τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 255 εκατ. ευρώ.

Ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 473 εκατ. ευρώ από 458 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη ανήλθαν σε 38 εκατ. ευρώ.
Οι πωλήσεις εξωτερικού ανήλθαν σε 112 εκατ. ευρώ ενώ οι πωλήσεις τσιγάρων ξεπέρασαν τα 13,4 δισ. τσιγάρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης