Eγγαστρίμυθος αλλά για λογαριασμό τίνος μιλάει;

Eγγαστρίμυθος αλλά για λογαριασμό τίνος μιλάει;

Γερμανός με βιετναμέζικο αίμα και σεσημασμένος ανθέλληνας, ο αντικαγκελάριος της φράου Μέρκελ αποτελεί την πιο φαρμακερή ανθελληνική φωνή του Βερολίνου. Φιλόδοξος και αμείλικτος, ο «κύριος Ελεγχόμενη Χρεοκοπία» έχει αναλάβει πρόθυμα τον ρόλο του μάντη κακών για τους αδύναμους

Πολύνεκρη επίθεση σε τζαμί στο Πακιστάν
Eγγαστρίμυθος αλλά για λογαριασμό τίνος μιλάει;
Το αιωνίως παιδικό του πρόσωπο, ένα προσόν που κληρονόμησε μαζί με το ασιατικό του DNA, είναι σαφώς παραπλανητικό: ο Φίλιπ Ρέσλερ είναι ένας πολύ σκληρός πολιτικός, φιλόδοξος και αμείλικτος, πιθανότατα και ικανός επίσης, εφόσον μόλις στα 39 του χρόνια είναι κιόλας αντικαγκελάριος της Γερμανίας. Ωστόσο δέχεται έντονη κριτική για την ελάχιστα τεκμηριωμένη ανθελληνική του στάση, ενώ το κύρος του ως ηγέτη του κόμματος των Φιλελευθέρων αμφισβητείται έντονα. Ενδεικτικά, ένας Γερμανός οικονομολόγος, ο κ. Κάρστεν Λίντεμαν της τράπεζας Dekabank, υπολόγισε ότι το γεγονός που ο Ρέσλερ θεωρεί αμελητέο και επιθυμητό, δηλαδή την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, πρακτικά θα κοστίσει στη Γερμανία 83 δισ. δολάρια στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, κάτι που μόνο ευχάριστο δεν ακούγεται. Κάποιοι άλλοι Γερμανοί πολιτικοί εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους στο πρόσωπό του χαρακτηρίζοντας τα περιφρονητικά για την Ελλάδα σχόλιά του ως «έλλειψη επαγγελματισμού».



Κλείσιμο
Γίνεται μια ζωντανή μαριονέτα στα χέρια της Γερμανίδας καγκελαρίου. Αγαπημένα του χόμπι, η κούκλα Βίλι, το alter ego του, καθώς είναι γνωστός εγγαστρίμυθος και το επιδεικνύει μπροστά στις κάμερες, όπως επίσης οι πτήσεις και οι βόλτες με την οικογένειά του. Αγαπημένο του παιχνίδι, η ταπείνωση της Ελλάδας, σπορ στο οποίο επιδίδεται όλο και πιο συχνά και με μεγάλη στοχοπροσήλωση...



Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο baby face υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας δεν είναι και τόσο συμπαθής τελευταία στη χώρα του. Οσο για το παιδί που κρύβεται κάπου βαθιά μέσα στην ψυχή αυτού του πάλαι ποτέ ορφανού αγοριού από το Βιετνάμ, ίσως ξυπνά όποτε ο Ρέσλερ παριστάνει τον εγγαστρίμυθο. Πρόκειται για μια εντελώς ασυνήθιστη δεξιότητα που  ανακάλυψε ότι διαθέτει πριν από χρόνια, το να μιλά δηλαδή μέσω μιας κούκλας. Ωστόσο, κατά κάποιον τρόπο αυτό είναι που συμβαίνει και στον ίδιο: αναλαμβάνοντας με μεγάλη προθυμία τον ρόλο του μάντη κακών για τους αδύναμους εταίρους της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως η Ελλάδα, στην ουσία αφήνεται να γίνει ο ίδιος μια ζωντανή μαριονέτα στα χέρια της κυρίας Ανγκελα Μέρκελ. Ετσι, μεταφορικά μιλώντας, η «εγγαστρίμυθος» στην περίπτωση αυτή είναι η σιδηρά Γερμανίδα καγκελάριος και κούκλος ο υπασπιστής της Φίλιπ Ρέσλερ: αντί να εισπράττει η ίδια την κατακραυγή από τις εκάστοτε εμπρηστικές δηλώσεις, αφήνει το φερέφωνό της να ρίξει όση περισσότερη χολή μπορεί για να ταπεινώσει την Ελλάδα.


Ο Ρέσλερ έχει δηλώσει ότι οραματίζεται έναν ειδικό επίτροπο που θα επιβλέπει τα δημοσιονομικά της Ελλάδας, κάτι όχι πολύ διαφορετικό από έναν μικρό Φύρερ, δηλαδή έναν Γερμανό τοποτηρητή στη χώρα μας. Βέβαια, όπως είπε με αλαζονική προκλητικότητα πρόσφατα, δεν θα τον ενοχλούσε ιδιαίτερα η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Το μόνο θετικό στην περίπτωση του Φίλιπ Ρέσλερ είναι το γεγονός ότι δεν σκοπεύει να μείνει για πάντα στην πολιτική. Σύμφωνα με ό,τι έχει δηλώσει παλαιότερα σε γερμανικές εφημερίδες, πρόκειται να αποσυρθεί από τα κοινά σε έξι χρόνια, δηλαδή σε ηλικία 45 ετών. Οταν συμβεί αυτό, δεν θα είναι πολλοί οι Ελληνες που θα λυπηθούν για την απουσία του.



Η υπόθεση «ελληνική χρεοκοπία» είναι απλώς ένα από τα χαρτιά που έχει στα χέρια του ο Φίλιπ Ρέσλερ στο προεκλογικό παιχνίδι πόκερ. Πίσω από την επιμονή του να προσβάλλει την Ελλάδα, θα πρέπει να διακρίνει κανείς την ψηφοθηρία. Στο μυαλό του δεν έχει τόσο την ίδια τη χώρα μας και την οικονομική της μοίρα όσο τις γερμανικές εκλογές του 2013. Ετσι πιθανότατα μιμείται τη σιδηρά κυρία της πατρίδας του και γίνεται βασιλικότερος της βασιλίσσης ποδοπατώντας τους Ελληνες. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν εντελώς απογοητευτικά αποτελέσματα για το κόμμα του κ. Ρέσλερ, τους Ελεύθερους Δημοκράτες (ποσοστό μόλις 4%), κάτι που προφανώς τον οδήγησε στο να κάνει «καραμέλα» το ελληνικό ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι η ευρωζώνη μπορεί να ζήσει και χωρίς την Ελλάδα. Εκτός από υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος, ο Γερμανοασιάτης με το «χαμόγελο που σκοτώνει» είναι πρόεδρος των Φιλελεύθερων (ή Ελεύθερων Δημοκρατών, FDP). Και παρόλο που αποκηρύσσει το Βιετνάμ ως πατρίδα του, εκεί θεωρείται σύμβολο του σεξ, με εκατοντάδες φαν κλαμπ να ιδρύονται για χάρη του.



Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών της Γερμανίας ποτέ στην ιστορία του δεν είχε νεότερο αρχηγό. Ομως, παρά την πολιτική του οξυδέρκεια, ο Φίλιπ Ρέσλερ φαίνεται πως δεν έμαθε καλά το μάθημά του ύστερα από την τούρτα που γεύτηκε πριν από τέσσερις μήνες, όταν κάποιοι αντιφρονούντες τον έλουσαν με σαντιγί και παντεσπάνι στη διάρκεια της Τεχνολογικής Εκθεσης στο Ανόβερο. Μάλιστα είναι αλήθεια ότι ακόμη και πιστά στελέχη του ίδιου του κόμματός του δεν μπορούν να χωνέψουν τις δηλητηριώδεις δηλώσεις του για τους Ελληνες. Μιλώντας στην εφημερίδα «Bild», ο κ. Ρέσλερ δήλωσε πρόσφατα: «Η υπομονή μου με την Ελλάδα εξαντλείται», ζητώντας με ύφος τελεσιγράφου από την Αθήνα «έργα αντί για λόγια». Χωρίς να αφήνει την παραμικρή ευκαιρία να πάει χαμένη, εκφράζει σταθερά την απογοήτευσή του για τις έως τώρα προσπάθειες των Ελλήνων, ασχέτως εάν είναι αιματηρές για τους ίδιους. «Λέγαμε πάντα ότι δεν υπάρχει παροχή χωρίς αντιπαροχή. Οι συνέπειες ήταν πάντα ξεκάθαρες. Ως εκ τούτου, οι δηλώσεις δεν πρέπει να εκπλήσσουν κανέναν», επισημαίνει ο Ρέσλερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Rheinische Post». Τονίζει δε πως «εάν δεν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, δεν μπορεί να υπάρξει άλλη βοήθεια στην Ελλάδα», κάνοντας ακόμη και τους συμπατριώτες του να απορούν με την εμμονή του να εξευτελίζει τη χώρα μας. Γι’ αυτό, άλλωστε, ο Φίλιπ Ρέσλερ απέκτησε ένα καινούριο προσωνύμιο: ξεσηκώνοντας κύματα οργής τόσο στην Αθήνα όσο και στο Βερολίνο -και μάλιστα από τα πιο νηφάλια στελέχη του κόμματός του-, τον τελευταίο καιρό αποκαλείται κοροϊδευτικά ο «κύριος Ελεγχόμενη Χρεοκοπία».


Ο Γ.  ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΑΚΗΣ  




Ο ελληνικής καταγωγής Γερμανός ευρωβουλευτής των Ελεύθερων Δημοκρατών, δηλαδή του κόμματος του Φίλιπ Ρέσλερ, Γιώργος Χατζημαρκάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον αντίκτυπο των δηλώσεων του αρχηγού του, εντός και εκτός Γερμανίας. Επισημαίνει ότι «με αυτά που λέει ο Ρέσλερ μόνο σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται να εκφράζει τα γερμανικά συμφέροντα. Στην πραγματικότητα, ιδιαίτερα με τις τελευταίες δηλώσεις του, αυτό δεν ισχύει». Ο κ. Χατζημαρκάκης πιστεύει ότι ο κ. Ρέσλερ στην ουσία «χτυπά με το τσεκούρι του τον ίδιο τον κορμό της γερμανικής οικονομικής επιτυχίας, καθώς τα βάζει με το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. Το ευρώ συνδέεται άμεσα με την ενιαία αγορά, από την οποία η Γερμανία αποκομίζει τεράστια οικονομικά οφέλη». «Οποιος κάνει λόγο συχνά για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη», προειδοποιεί ο κ. Χατζημαρκάκης, «ουσιαστικά κάνει περιττές εκτιμήσεις οι οποίες μοιραία δημιουργούν κλίμα διάσπασης ή διάλυσης της ευρωζώνης». Για τον ελληνικής καταγωγής Γερμανό ευρωβουλευτή, ο Φίλιπ Ρέσλερ, προκειμένου να τονώσει την καταβαραθρωμένη δημοτικότητά του, επιλέγει να γίνει αρεστός στην πλειοψηφία των Γερμανών, που βλέπει με καλό μάτι την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ: «Στόχος του, όμως, πρέπει να είναι μία ευρωπαϊκή Γερμανία σε μια Ομοσπονδιακή Ευρώπη και όχι μια γερμανική Ευρώπη που θα συμμετέχουν μόνο λίγα κράτη». Και ο κ. Χατζημαρκάκης συνεχίζει, τονίζοντας ότι «για να γίνει αυτό εφικτό, ο Ρέσλερ θα πρέπει να υποστηρίξει ενεργά την ευρωπαϊκή προοπτική ενοποίησης, κάτι που έχουν προτείνει τα περισσότερα κόμματα της Γερμανίας. Αυτό θα γίνει μόνο αν με τον λόγο του πείσει τους πολίτες να υιοθετήσουν αυτή την προοπτική και όχι με το να υποκύπτει ο ίδιος στο λαϊκό αίσθημα της περιχαράκωσης και της απομόνωσης της Γερμανίας».

Βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών ζητούν από τη Γερμανίδα καγκελάριο να πει στον Φίλιπ Ρέσλερ «raus» (ή, κοινώς, «πάρε δρόμο»). Ο κ. Κάρστεν Σνάιντερ των Σοσιαλδημοκρατών έφτασε μέχρι του σημείου να συσχετίσει το καμπανάκι της Moody’s προς τη Γερμανία με τις εμπρηστικές δηλώσεις του αντικαγκελάριου, λέγοντας πως «ήρθε ο λογαριασμός για τις ανεύθυνες συνεχιζόμενες ανοησίες του Ρέσλερ» και ζητώντας την απομάκρυνσή του. Οπως ήταν φυσικό, έντονη ήταν επίσης η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης: για «ξένους υπονομευτές» έκανε λόγο στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, διερωτώμενος μάλιστα εάν πρόκειται για ανεύθυνους ή ανόητους. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, υποστηρίζοντας ότι οι δηλώσεις και τα σχόλια του κ. Ρέσλερ γίνονται για εσωτερική κατανάλωση και για λόγους καθαρά ψηφοθηρικούς. Σε αντίθεση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο επικεφαλής του FDP θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να είναι απαγορευτική η ιδέα μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας. Υπερασπιζόμενος την ευρωσκεπτικιστική του γραμμή, ο κ. Ρέσλερ είχε ζητήσει συντεταγμένη πτώχευση της Ελλάδας. Ομως, η πανωλεθρία του FDP στις περιφερειακές εκλογές του Βερολίνου ήταν προειδοποιητικό καμπανάκι για τον ίδιον και τις πολιτικές επιλογές του. Η σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας, η συζήτηση περί συντεταγμένης χρεοκοπίας που ο ίδιος έφερε στο προσκήνιο, μια ιδέα που αποδοκιμάστηκε από τους Γερμανούς ψηφοφόρους αλλά και από τον υπουργό Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εξόργισαν όχι μόνο την κυρία Μέρκελ, αλλά και στο σύνολό του σχεδόν τον γερμανικό πολιτικό κόσμο.


Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ Η ΜΑΡΙΟΝΕΤΑ



«Δεν είναι λίγες οι φορές που ο εγγαστρίμυθος Φίλιπ Ρέσλερ ανταλλάσσει απόψεις, μπροστά στις κάμερες, με την αγαπημένη του κούκλα Βίλι», γράφει η γερμανική έκδοση των «Financial Times». Ο ίδιος, γιατρός στο επάγγελμα, εξομολογείται ότι άρχισε να επιδίδεται στο αλλόκοτο αυτό χόμπι στη διάρκεια εξέτασης παιδιών σε νοσοκομεία έτσι ώστε να τα βοηθήσει να νιώσουν πιο άνετα. Ο διασκεδαστικός εγγαστρίμυθος χερ Ρέσλερ, όταν δεν «τσουρουφλίζει» την Ελλάδα με τις προκλητικές του δηλώσεις, είναι ένας ήρεμος και ευτυχισμένος οικογενειάρχης. Το 2009 αγόρασε σπίτι στο Ανόβερο και έκτοτε πηγαίνει εκεί κάθε Σαββατοκύριακο εγκαταλείποντας το Βερολίνο, έτσι ώστε να βρίσκεται κοντά στη σύζυγο και τις δίδυμες κόρες του Γκρέιτε και Γκέσε. Στα ενδιαφέροντά του περιλαμβάνεται και η αεροπλοΐα, αν και δεν έχει αρκετό χρόνο ώστε να απολαμβάνει πτήσεις στους αιθέρες.



Γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1973 σε ένα ρωμαιοκαθολικό ορφανοτροφείο στην επαρχία Καν Χόα του Νότιου Βιετνάμ. Σε ηλικία εννέα μηνών ένα ζευγάρι καθολικών από το Αμβούργο, το οποίο είχε ήδη άλλα δύο βιολογικά παιδιά, τον υιοθέτησε θέλοντας να του προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον. Οι θετοί γονείς του ανέθρεψαν τον Φίλιπ με γερμανικές και χριστιανικές αρχές, όμως λίγο αργότερα αποφάσισαν να πάρουν διαζύγιο. Ο Φίλιπ ήταν τότε μόλις τεσσάρων ετών. Ο ίδιος μεγάλωσε με τον πατέρα του, πιλότο ελικοπτέρων του Γερμανικού Στρατού και φανατικό Σοσιαλδημοκράτη. Οπως έχει πει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο «Spiegel», κάποια μέρα ο θετός μπαμπάς του τον έβαλε μπροστά σε έναν καθρέφτη και του είπε: «Κοίταξε τον εαυτό σου και μετά εμένα. Είμαστε διαφορετικοί. Μη δίνεις σημασία και να μην ακούς τι λέει ο κόσμος: Εγώ είμαι ο πατέρας σου». Ο Φίλιπ Ρέσλερ έγινε στρατιωτικός γιατρός και το 2002 έλαβε διδακτορικό στην καρδιολογία. Το 2000, σε ηλικία 27 ετών, βαπτίστηκε χριστιανός και εντάχθηκε στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας. Το 2003 ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας με τη συνάδελφό του Βίμπκε, με την οποία απέκτησε και τις δίδυμες κόρες του. 



Ο Φίλιπ Ρέσλερ ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία από τη Νεολαία των Ελεύθερων Δημοκρατών και εκεί γνωρίστηκε με τον πρώην αρχηγό του κόμματος και νυν υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε. Εκείνος τον πρότεινε στην κυρία Μέρκελ για το υπουργείο Υγείας όταν συγκροτήθηκε η κυβέρνηση συνεργασίας Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελεύθερων. Στις αρχές του προηγούμενου έτους ήρθε η μεγάλη ευκαιρία για εκείνον: με τα ποσοστά του κόμματός του να καταρρέουν διαρκώς, οι Φιλελεύθεροι του εμπιστεύτηκαν την αρχηγία του κόμματος, καθαιρώντας τον Γκίντο Βεστερβέλε. Παράλληλα, εκτός από επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών, ο κ. Ρέσλερ ανέλαβε επίσης καθήκοντα αντικαγκελάριου της Γερμανίας. Εννοείται, δε, πως ως υπουργός Οικονομίας ποντάρει στην ελληνική κρίση για να βελτιώσει την εσωκομματική του εικόνα. Η αυτοβιογραφία του που κυκλοφόρησε το 2011, παρά το πρόωρο του πράγματος μια και είναι τόσο νέος, έχει το βαρύγδουπο τίτλο: «Φίλιπ Ρέσλερ - ένα πορτρέτο: Πίστη. Πατρίδα. FDP». Το «ανθέλληνας» μάλλον το θεώρησε ανάξιο αναφοράς ή, ακόμη χειρότερα, αυτονόητο.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης