Το Πήλιο η νέα Σιέρα Μαέστρα για τους συντρόφους

Το Πήλιο η νέα Σιέρα Μαέστρα για τους συντρόφους

«Viva la revolucion!» βροντοφώναξαν εκατοντάδες «σύντροφοι» του ΚΕΑ, κλείνοντας το  συνέδριο με χορό και καλό κρασί. «Ροκ σταρ» ο οικοδεσπότης Αλέξης Τσίπρας, το νέο ίνδαλμα της επανάστασης

Με ηλεκτρονικά μέσα η φύλαξη των τμημάτων
Το Πήλιο η νέα Σιέρα Μαέστρα για τους συντρόφους
Alexis, Venceremos!

Στήριξη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ από εκατοντάδες μέλη της Διεθνούς Αριστεράς που βρέθηκαν
στο Πήλιο για το 7ο Θερινό Πανεπιστήμιο του ΚΕΑ υπό τον Πιερ Λοράν - Αισθητή η απουσία Μελανσόν


Κλείσιμο
Σε Σιέρα Μαέστρα μετατράπηκε το Πήλιο για μία εβδομάδα από εκατοντάδες μέλη των ευρωπαϊκών αριστερών κομμάτων που κατέλυσαν στην Πορταριά για να φωνάξουν «Viva La Revolucion» ενάντια στα μνημόνια και τη Μέρκελ.

Ο λόγος για το 7ο θερινό «κινητό» Πανεπιστήμιο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) και του δικτύου Transform που φέτος διοργανώθηκε στη χώρα μας και ως φυσικό οικοδεσπότη είχε τον Συνασπισμό και την ΑΚΟΑ, τις ευρωπαϊκές Συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Από την εκδήλωση δεν θα μπορούσε να λείπει ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ο νέος ηγέτης της ελληνικής Αριστεράς, ο οποίος, έχοντας την απόλυτη στήριξη των απανταχού συντρόφων, ανανέωσε το ραντεβού με τις αριστερές δυνάμεις για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στους δρόμους της Αθήνας. Ο κ. Τσίπρας, έφτασε στην Πορταριά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής (20/7) όπου τον υποδέχτηκαν σαν ροκ σταρ, «το νέο αστέρι της ευρωπαϊκής Αριστεράς», όπως τον αποκαλούσαν επιχειρώντας να τον προσεγγίσουν προκειμένου να μάθουν τη μαγική συνταγή της επιτυχίας  τους και τους τρόπους διαχείρισης των προοπτικών εξουσίας. Οι Ευρωπαίοι αριστεριστές αναγνωρίζουν πως η διόγκωση των εκλογικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται κυρίως στην εφαρμογή των μνημονίων και των πολιτικών λιτότητας.





Υπό αυτά τα δεδομένα Ισπανοί, Πορτογάλοι και Ιταλοί επιχειρούσαν να συλλέξουν πληροφορίες από τους Ελληνες συντρόφους τους, καθώς εκτιμούν ότι η κατάσταση στις χώρες τους θα φέρει, αργά ή γρήγορα, στο προσκήνιο της εξουσίας και τα δικά τους κόμματα.

Εξέχουσα προσωπικότητα, ο πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος κ. Πιερ Λοράν, ενώ αίσθηση προκάλεσε η απουσία του ηγέτη της γαλλικής Αριστεράς Ζαν- Λικ Μελανσόν. Η συνάντηση των Ευρωπαίων αριστεριστών τούς έδωσε και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συντονίσουν τον κοινό αγώνα ενάντια στη «λαίλαπα της λιτότητας». Ο συντονισμός δε θα εξειδικευτεί σε επόμενες διοργανώσεις υπό τη μορφή φεστιβάλ προκειμένου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να υπάρξουν δυναμικές πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις με σύνθημα: «Ολοι να βγούμε στους δρόμους και να αλλάξουμε τους νόμους».  Το «Κόκκινο» Θερινό Πανεπιστήμιο είχε ευεργετικές οικονομικές επιδράσεις στην περιοχή, καθώς οι περίπου 400-450 σύνεδροι διέμειναν σε οκτώ ξενοδοχεία της Πορταριάς.





Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις τοπικών παραγόντων, η εξαήμερη λειτουργία του «άφησε περισσότερες από 200.000 ευρώ στην περιοχή». Πέραν αυτών, όπως αναφέρει ο κ. Γιάννης Μπουρνούς, υπεύθυνος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΝ και «ψυχή» της διοργάνωσης: «Στη συνάντηση συμμετείχαν 400 άτομα από 25 χώρες. Οι πιο μακρινοί επισκέπτες ήταν από Καναδά και Βραζιλία, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι 25 Μολδαβοί σύντροφοι ήρθαν από τη χώρα τους με λεωφορείο». Η μεγαλύτερη αντιπροσωπία ήταν η γαλλική, 45 άτομα, με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΚΕΑ κ. Λοράν. Ακολούθησαν οι Γερμανοί του Die Linke με 40 άτομα. Οι προσκεκλημένοι μίλησαν για την καλύτερη διοργάνωση στη σύντομη ιστορία του Θερινού Πανεπιστημίου του ΚΕΑ, κάτι που προφανώς οφείλεται στην ελληνική φιλοξενία αλλά και στους ακούραστους νεολαίους του ΣΥΝ.



Τι περιλάμβανε όμως το «Πορταριά campus» των αριστερών; 25 σεμινάρια από 130 ομιλητές. Μεταξύ των «μαθημάτων»-διαλέξεων ξεχώρισαν: «Η ιδεολογική πάλη για την Ιστορία. Αντίσταση στον ιστορικό αναθεωρητισμό», όπου τον ρόλο της καθηγήτριας ανέλαβε η αντιπρόεδρος του ΚΕΑ και ευρωβουλευτής της Πορτογαλίας κυρία Μαρίζα Ματίας, «Η κρίση δημοκρατίας και η άνοδος του αυταρχικού κρατισμού στην Ευρώπη», μάθημα που ανέλαβε να αναπτύξει η τοπική βουλευτής της Βαλένθια κυρία Λόπεζ Μπαρσελό, ενώ έγιναν και σεμινάρια. Η λήξη της «ακαδημαϊκής» ημέρας σηματοδότησε την έναρξη των πάρτι!





Ο Α. Τσίπρας  στο «ΘΕΜΑ»


Δεν αρκεί να πάει ένας στη φυλακή για τα μεγάλα σκάνδαλα
Η τρόικα οφείλει να αλλάξει στάση - Ο κόσμος δεν αντέχει άλλα μέτρα
Αν αγαπάς τον Παναθηναϊκό, δεν χρειάζεται να γίνεις και μέλος


Στη μοναδική φορά που σηκώθηκε από το τραπέζι ο κ. Αλέξης Τσίπρας μίλησε στο «ΘΕΜΑ» για τις ενέργειες που θα κάνει το κόμμα του όσον αφορά στο σκάνδαλο της Siemens, αλλά και για τις δύσκολες ημέρες που έρχονται. «Το ζητούμενο δεν είναι να μπει κάποιος φυλακή για να ικανοποιηθεί το λαϊκό αίσθημα. Σημασία έχει να αποκαλυφθούν όλοι οι ένοχοι σε μεγάλα σκάνδαλα. Για παράδειγμα, το σκάνδαλο της Siemens εμείς δεν πρόκειται να το αφήσουμε. Θα κάνουμε θεσμικά όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να πάει στη Δικαιοσύνη η υπόθεση», τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει τα μέτρα που θέλει να πάρει αυτή η κυβέρνηση. Οπως και στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, τα μέτρα για τους λαούς αυτούς θα είναι καταστροφικά. Η τρόικα θα πρέπει να αλλάξει στάση απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες χώρες», είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε να μιλήσει και για τον Παναθηναϊκό, αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει ευθέως εάν θα γίνει μέλος στη νέα προσπάθεια που γίνεται στον ιστορικό σύλλογο. «Αν αγαπάς τον Παναθηναϊκό δεν χρειάζεται να γίνεις και μέλος του. Σίγουρα θα μπορούσα να γίνω, αλλά τώρα δεν το βρίσκω σωστό και ελπίζω να καταλαβαίνετε τι εννοώ».
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΟΥΛΑΣ




Πήλιο: Η Σιέρα  Μαέστρα της αριστεράς

Βούλιαξε η Πορταριά από εκατοντάδες μέλη των ευρωπαϊκών αριστερών κομμάτων που συμμετείχαν στο 7ο Θερινό «κινητό» Πανεπιστήμιο του ΚΕΑ.

Οι σύνεδροι αντάλλαξαν απόψεις για την πορεία της Αριστεράς, αλλά και για το παιδί-θαύμα Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ μια ανάσα από την πρωτιά στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Μεταξύ κρασιού, μπίρας και ελληνικών πιάτων οι περίπου 450 σύνεδροι παρακολούθησαν τα σεμινάρια, ενώ το περασμένο Σάββατο αρκετοί είχαν την ευκαιρία να δουν τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος από το βήμα του συνεδρίου τόνισε την ανάγκη «συντονισμένης δράσης της Αριστεράς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την περίοδο κρίσης σε όλη την Ευρώπη ως εποχή ασύμμετρου πολέμου, επισημαίνοντας ότι, «πρόκειται για έναν κοινωνικό και όχι εθνικό πόλεμο και παράδειγμα έχουμε τις 8.000 απολύσεις στη αυτοκινητοβιομηχανία Peugeot». Είναι ενδεικτικά τα λόγια ενός εκ των ομιλητών, που εξήγησε ότι «η νέα λαίλαπα ξεκινά από την Ελλάδα. Η κυβέρνηση αυτή δεν θα αντέξει για πολύ καιρό ακόμη. Χώρες με αριστερές κυβερνήσεις, όπως η Αργεντινή και η Βραζιλία, άλλαξαν προς το καλύτερο».



Η αίθουσα του ξενοδοχείου «Portaria Hotel» όπου διεξαγόταν το Θερινό Πανεπιστήμιο ήταν κατάμεστη στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ενώ οι περισσότεροι σύνεδροι ήταν κυρίως νέοι και νέες που είχαν έρθει για να ακούσουν το «ίνδαλμά» τους, όπως χαρακτήρισε στο «ΘΕΜΑ» μια παρέα αριστερών από την Ισπανία τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης τράβηξε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ακτιβιστές και μέλη της Αριστεράς από Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, αλλά και από Αργεντινή και Βραζιλία ήρθαν στην Πορταριά για να ακούσουν τον Αλέξη Τσίπρα να επιτίθεται στους τραπεζίτες και στην πολιτική της Ανγκελα Μέρκελ.

Οταν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Πανεπιστημίου, το Σάββατο το μεσημέρι, δεκάδες νέοι πλησίασαν τον Αλέξη Τσίπρα, μίλησαν μαζί του, ενώ κάποιοι ζήτησαν να βγάλουν και μια αναμνηστική φωτογραφία. Tο βράδυ έγινε το αποχαιρετιστήριο γλέντι δίπλα στην πισίνα. Αφθονη μπίρα και κρασί, αλλά και πλούσια ελληνικά πιάτα συνόδεψαν τα τραγούδια από την Εστουδιαντίνα, το συγκρότημα που είχε κλειστεί από τους διοργανωτές. Οι νεαρές ακτιβίστριες από Γερμανία και Ισπανία χόρευαν στους ρυθμούς των τραγουδιών, ενώ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου απολάμβανε την μπίρα και την παρέα με άλλους συνέδρους. Στο πίσω μέρος του κήπου είχε ετοιμαστεί ένα τραπέζι ειδικά για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συνοδευόταν στο ταξίδι του στην Πορταριά από τη σύζυγό του Περιστέρα, αλλά και τα δυο τους παιδιά. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απόλαυσε το κρασί που είχε εμφιαλωθεί για τα 20 χρόνια του Συνασπισμού και δεν έλειψε σχεδόν καθόλου από το πλευρό της συζύγου του. Μάλιστα τη φρόντιζε και τη βοηθούσε συνεχώς, αφού μόλις πριν από λίγες ημέρες έφερε στη ζωή τον δεύτερο γιο τους.



Οταν συνάντησα τον Αλέξη...

Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε αργά το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής και πήγε κατευθείαν στο δωμάτιο για να ξεκουραστεί μαζί με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά τους. Την ευκαιρία να του μιλήσω την είχα την επομένη, λίγο μετά το τέλος της ομιλίας του. Ηταν ευγενικός και αρκετά ευδιάθετος. Τον πλησίασα και αφού είχε δεχτεί δεκάδες ερωτήσεις από Ευρωπαίους νεαρούς και νεαρές, τον ρώτησα: «Πρόεδρε, μια ερώτηση λίγο άσχετη με την ομιλία σας. Θα γίνετε μέλος της Παναθηναϊκής Συμμαχίας;». Με κοιτάει λίγο απορημένα, μου σκάει ένα χαμόγελο και μου λέει: «Για να αγαπάς τον Παναθηναϊκό πρέπει να γίνεις και μέλος; Σίγουρα θα μπορούσα να γίνω, αλλά τώρα δεν το βρίσκω σωστό και ελπίζω να καταλαβαίνετε τι εννοώ». Προτού προλάβω να κάνω την επόμενη ερώτηση, πέφτουν πάνω του κάποιοι σύντροφοι που αγωνιούσαν για την πορεία της Ευρώπης. Οχι ότι εγώ δεν αγωνιώ, αλλά δεν ήξερα αν θα μου δινόταν άλλη ευκαιρία να τον συναντήσω.



Ευτυχώς τον συνάντησα και το βράδυ του Σαββάτου στο αποχαιρετιστήριο γλέντι. Σε ένα από τα τραπέζια βρίσκονται ο Αλέξης, η Περιστέρα και τα παιδιά τους. Οι άνδρες της ασφάλειάς του με έχουν ήδη σταμπάρει από το πρωί και μόλις εμφανίζομαι έρχονται -διακριτικά ομολογώ- και μου ζητούν να μην τραβήξω καμία φωτογραφία γιατί «ο πρόεδρος δεν επιθυμεί να τον τραβήξουν φωτογραφία με την οικογένειά του».  Τη στιγμή που ενημερώνομαι για την επιθυμία του προέδρου ενημερώνεται και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας για τη δική μου παρουσία και του φωτογράφου.
Σηκώνεται και κατευθύνεται προς το μέρος μας. Τον πλησιάζω και του εξηγώ ότι θα ήθελα μια φωτογραφία με την οικογένειά του. «Είναι αρχή μου και δεν επιθυμώ καμία φωτογραφία των παιδιών μου», μου λέει με αυστηρό ύφος και καταλαβαίνω ότι έχει τσαντιστεί. «Πρόεδρε, εγγυώμαι ότι τα παιδιά σας δεν πρόκειται να φαίνονται. Αλλωστε είστε σε μια δημόσια εκδήλωση, δεν είναι κάποια ιδιωτική σας στιγμή». «Το τι είναι ιδιωτικό και τι όχι θα το κρίνω εγώ» μου απαντά και εκεί νομίζω ότι η ασφάλειά του ετοιμάζεται να με βγάλει σηκωτό! «Εντάξει, πρόεδρε, σεβαστό αυτό που μου ζητάτε», ψελλίζω, ενώ εκείνος με διακόπτει: «Αν θες, βγάλε εμένα όσες φωτογραφίες θέλεις, εγώ είμαι συνηθισμένος, απλά θέλω να καταλάβετε ότι και για λόγους ασφαλείας και προσωπικούς δεν θέλω την οικογένειά μου στη δημοσιότητα».



Και αφού συμφωνούμε να τον τραβήξουμε φωτογραφία όταν σηκωθεί από το τραπέζι του, τον ρωτάω: «Πρόεδρε, τι θα γίνει, η χώρα θα τα καταφέρει; Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο». Το πρόσωπό του αλλάζει, χαλαρώνει και μου απαντά: «Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Δεν ξέρω η τρόικα τι έχει αποφασίσει».  Η ολιγόλεπτη συζήτηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε με αναφορές στην κρίση και τα σκάνδαλα, για τα οποία επισήμανε: «Σημασία έχει να αποκαλυφθούν όλοι οι ένοχοι». Ο ίδιος επέστρεψε στο τραπέζι με την οικογένειά του, ενώ λίγα λεπτά αργότερα ανέβηκε στο δωμάτιό του χωρίς να βρούμε ευκαιρία να τον τραβήξουμε κάποια χαλαρή φωτογραφία.
















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης