Η επιστροφή του «ροκ σταρ» που μας έβαλε στο ευρώ

Η επιστροφή του «ροκ σταρ» που μας έβαλε στο ευρώ

Γιoς αντιστασιακού αγωνιστή, βρέθηκε από το Οικονομικό της Νομικής, την ΚΝΕ και την υποτροφία για master στην Οξφόρδη στο τιμόνι της Εμπορικής Τράπεζας και στο εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, όπου πρωταγωνίστησε στην ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ. Σήμερα επιστρέφει στην πολιτική σκηνή δυναμικά και μάλιστα στην «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργείου Οικονομικών με πρώτο crash test τις Βρυξέλλες

Η επιστροφή του «ροκ σταρ» που μας έβαλε στο ευρώ
Γιoς αντιστασιακού αγωνιστή, βρέθηκε από το Οικονομικό της Νομικής, την ΚΝΕ και την υποτροφία για master στην Οξφόρδη στο τιμόνι της Εμπορικής Τράπεζας και στο εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, όπου πρωταγωνίστησε στην ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ. Σήμερα επιστρέφει στην πολιτική σκηνή δυναμικά και μάλιστα στην «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργείου Οικονομικών με πρώτο crash test τις Βρυξέλλες

Αν υπάρχουν δέκα άνθρωποι που να έχουν μετρήσει βήμα-βήμα όλα τα πλακάκια του 6ου ορόφου στο υπουργείο της οδού Νίκης, σίγουρα ένας από αυτούς είναι ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, «ο δραστήριος και εύγλωττος άνδρας, με γοητεία ροκ σταρ στους οικονομικούς κύκλους της Ελλάδας», όπως τον χαρακτηρίζουν οι «New York Times». Τριαντάρης το 1986, μόλις έχει επιστρέψει από την Οξφόρδη, πέρασε για πρώτη φορά την πόρτα του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ως ειδικός σύμβουλος, μέχρι το 1989, σε θέματα Δημοσίων Επιχειρήσεων και Εισοδηματικής Πολιτικής επί υπουργίας Κώστα Σημίτη. Η ενασχόλησή του τότε ήταν γύρω από τα μακροοικονομικά, την εισοδηματική πολιτική, τις ΔΕΚΟ και τα ενεργειακά και κυρίως τον αγωγό φυσικού αερίου.  Ουσιαστικά ο κ. Στουρνάρας γύρισε στην Αθήνα προκειμένου να αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους για τον αγωγό φυσικού αερίου και παρέμεινε σύμβουλος του κ. Σημίτη (με τον οποίο μάλιστα πρόσφατα συνυπέγραψαν άρθρο στη γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung»). Είναι η εποχή όπου ο κ. Σημίτης συγκροτεί γύρω του σημαντικό επιτελείο -σύμβουλος στο υπουργείο ήταν και ο Θεόδωρος Καρατζάς-, και ο κ. Στουρνάρας παίρνει το βάπτισμα του πυρός στην πολιτική, αν και εντέλει σ’ αυτή την 25χρονη διαδρομή επικράτησε ο τεχνοκράτης παρά το πολιτικό πρόσωπο. Παρ’ όλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο κ. Στουρνάρας δεν είναι «πολιτικό ον».
Και μόνο λόγω οικογενειακών καταβολών και των πεποιθήσεων του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης πατέρα του, οι πολιτικές ιδέες και οι αναπόφευκτες επιρροές συνυπήρχαν μέσα στο σπίτι των παιδικών του χρόνων. Παλιός γραμματέας του ΕΑΜ Εύβοιας και Φθιώτιδας και κατόπιν εξορισμένος στα μετεμφυλιακά ξερονήσια, ο πατέρας του έφυγε νωρίς από τη ζωή και ο νεαρός φοιτητής του Οικονομικού της Νομικής Αθήνας στρατολογείται στην ΚΝΕ, τηρώντας την παράδοση αλλά και ακολουθώντας το ιδεολογικό κάλεσμα του ηρωικού κλίματος της Μεταπολίτευσης. Μετά την αποφοίτησή του, το 1978, συνεχίζει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου αποκτά master και διδακτορικό με ειδικότητα στην Οικονομική Θεωρία και Πολιτική. Επιστρέφοντας από τις σπουδές του στο εξωτερικό, η κεντροαριστερή ιδεολογική του κλίση βρίσκει έκφραση στο εκσυγχρονιστικό μπλοκ του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο και προσχωρεί. Προσλαμβάνεται ως οικονομολόγος στην Τράπεζα της Ελλάδος με αρμοδιότητα στα θέματα Νομισματικής Πολιτικής και επιλέγεται να εκπροσωπεί την τράπεζα ως αναπληρωματικό μέλος στις Συνόδους των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην Κεντρική Τράπεζα διοικητής είναι ο κ. Λουκάς Παπαδήμος και υποδιοικητής ο κ. Νίκος Γκαργκάνας, δύο άνθρωποι με τους οποίους πολλές φορές στα επόμενα χρόνια θα χρειαστεί να συνεργαστεί στενά και κυρίως την περίοδο των διαπραγματεύσεων ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ.


Κλείσιμο
Ο Γιάννος, η φιλία και  η κουμπαριά
Το 1994 ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου, τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας, καλεί τον κ. Στουρνάρα και του εμπιστεύεται τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ). Εκτός από την πολύ στενή συνεργασία, Γιάννος και Γιάννης επισφραγίζουν τη φιλία τους με κουμπαριά, όταν ο Γιάννος βάφτισε την πρώτη κόρη του Γιάννη και της Λίνας. Με τη Λίνα, τη σύζυγό του, ήταν συμφοιτητές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και παντρεύτηκαν νέοι. Απέκτησαν, εκτός από τη βαφτισιμιά του Γιάννου, τη Νεφέλη, και άλλη μια κόρη, τη Δανάη. Εν τω μεταξύ, πέρα από την κουμπαριά και τη συνεργασία, η σχέση του με τον Γιάννο γίνεται συν τω χρόνω φιλική. Τα αισθήματα είναι αμοιβαία και η αλληλοεμπιστοσύνη τους βαθιά. Κάποια στιγμή το ζεύγος Στουρνάρα αγοράζει σπίτι στο ίδιο συγκρότημα που κατοικεί ο Γιάννος στην Κάτω Κηφισιά, και λόγω γειτνίασης δένονται ακόμη περισσότερο.


Το εξοχικό στη Σύρο και η παρέα με τον Ολάντ
Τα καλοκαίρια κάνουν και οι δύο διακοπές στη Σύρο, όπου αποκτούν την ίδια σχεδόν περίοδο εξοχικά σπίτια. Εκεί έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το στέλεχος του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος κ. Φρανσουά Ολάντ. Ο σημερινός Γάλλος πρόεδρος επισκέπτεται συχνά τη Σύρο φιλοξενούμενος Γάλλων φίλων του, οι οποίοι είναι γείτονες των κυρίων Παπαντωνίου και Στουρνάρα. «Ο Ολάντ έρχεται συχνά και μένει στη Σύρο, σχεδόν δίπλα μας», αναφέρει ο νέος υπουργός Οικονομικών. «Μάλιστα η Γαλλίδα οικοδέσποινα της Σύρου, η Κλοντίν Ριπέρ, αναλαμβάνει τώρα υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Εξωτερικού του Γάλλου προέδρου». «Η Σύρος έχει γίνει δεύτερη ιδιαίτερη πατρίδα, κι εκεί έχω την ευκαιρία να κολυμπώ μεγάλες αποστάσεις», λέει συχνά ο κ. Στουρνάρας. Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου και πήγε σχολείο. Τελειώνοντας το δημόσιο γυμνάσιο Φιλοθέης περνάει στο Οικονομικό της Νομικής. «Ανήκω στην πρώτη γενιά φοιτητών της Μεταπολίτευσης. Μπήκα στο Πανεπιστήμιο αμέσως μετά το Πολυτεχνείο, επί Κωνσταντίνου Καραμανλή», λέει και συμπληρώνει με κάποιο καμάρι: «Τέλειωσα πρώτος τη σχολή και έφυγα για την Οξφόρδη με υποτροφίες από την Αγροτική Τράπεζα, το Ωνάσειο και από το ίδιο το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης». Δεν έπαψε ποτέ μέχρι σήμερα να επισκέπτεται τον τόπο καταγωγής του πατέρα του, τη Γλύφα Φθιώτιδας (η καταγωγή της μητέρας του είναι από την Κρήτη). Ακόμη κι όταν απέκτησε το σπίτι στη Σύρο, η Γλύφα παρέμεινε τακτικός καλοκαιρινός προορισμός για την οικογένεια Στουρνάρα. Το οικογενειακό σπίτι που βρίσκεται πολύ κοντά στο λιμάνι, απέναντι από το ιατρείο της Γλύφας, χάριζε πάντα την ευκαιρία στον Γιάννη, που είναι ο μεγαλύτερος, και τα δύο αδέλφια του -την Αμαλία, κοινωνική λειτουργό για παιδιά με ειδικές ανάγκες, και τον κατά 8 χρόνια μικρότερό του Αργύρη, οδοντίατρο- να ανταμώνουν και νοσταλγικά να αναβιώνουν τα παιδικά τους χρόνια στις παραλίες της περιοχής: «Είμαστε δεμένοι με τη Γλύφα», διηγείται ο κύριος υπουργός, «η κόρη μου η Νεφέλη στην παραλία της Γλύφας γνώρισε τον άντρα της, που κατάγεται επίσης από την περιοχή». Οπως ακριβώς, λένε οι ντόπιοι, ο παππούς του Ιωάννης Στουρνάρας από το κοντινό Βαθύκοιλο γνώρισε τη γιαγιά του Αμαλία Τσιαλαφάκη από τη Γλύφα.


Η ΟΝΕ, η Εμπορική και η δικαστική περιπέτεια
Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον  Σημίτη και η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση συμβαίνουν σε μια περίοδο που έχει συνδεθεί με την παρουσία του κ. Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, είναι η περίοδος όπου ξεκινούν βαθύτατες διεργασίες στον τραπεζικό τομέα. Η τοποθέτηση του Θεόδωρου Καρατζά στην Εθνική Τράπεζα είναι καταλύτης για τις δρομολογούμενες από την κυβέρνηση Σημίτη διαρθρωτικές κινήσεις στην τραπεζική αγορά. Τότε ξεκινούν οι μεγάλες αποκρατικοποιήσεις στις τράπεζες με το έναυσμα που έδωσε η διοίκηση Καρατζά μέσω της συγχώνευσης της Εθνικής Κτηματικής με την Εθνική Τράπεζα. Στον 6ο όροφο του υπουργείου, έχει καταστρωθεί ένα πλήρες σχέδιο με αναδιάταξη του χάρτη των ελληνικών τραπεζών. Είναι η εποχή που η κυβέρνηση πούλησε την Τράπεζα Κρήτης, την Τράπεζα Αθηνών, την Ιονική Τράπεζα, την Τράπεζα Μακεδονίας Θράκης. Είναι, δηλαδή, μια χρυσή εποχή για το οικονομικό επιτελείο, το οποίο βλέπει να υλοποιούνται μεγαλεπήβολα σχέδια που αλλάζουν πλήρως την εικόνα της οικονομίας και της χώρας. Η ολοκλήρωση των πρώτων μεγάλων κινήσεων στο εσωτερικό οδηγεί μοιραία και σε αναζητήσεις εκτός συνόρων, κάτι που δένει με το ευρωπαϊκό όραμα. Σ’ αυτή την αναδιάταξη σημαίνουσα θέση έχει ο όμιλος της Εμπορικής Τράπεζας, που έμελλε να γίνει ο επόμενος σταθμός στην καριέρα του κ. Στουρνάρα.

Ο ίδιος πιστεύει ειλικρινά στη δυναμική που διαμορφώνεται στην αγορά με την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ. Το γραφείο του ως επικεφαλής του ΣΟΕ είναι το στρατηγείο σχεδιασμού της μακροοικονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής, όπου οριστικοποιούνται τα προγράμματα σύγκλισης της οικονομίας. Πιστεύει επίσης στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας και δουλεύει εντατικά γι’ αυτό και όχι μόνο επειδή έτσι επέβαλε η κυβερνητική πολιτική. Ταξιδεύει πολύ και περνά ώρες ατέλειωτες στο υπουργείο. «Ευτυχώς είναι η Λίνα, γιατί δύσκολα άλλη γυναίκα θα ανεχόταν αυτή τη ζωή για τόσα χρόνια», δηλώνει. Με τη Λίνα, η οποία ασχολείται σήμερα με τη διοργάνωση συνεδρίων, γνωρίστηκαν φοιτητές, παντρεύτηκαν πολύ νέοι, έφυγαν μαζί στην Αγγλία, γύρισαν και έπεσαν στα βαθιά. Απέκτησαν δυο κόρες, τη Νεφέλη και τη Δανάη, 24 και 22 ετών αντίστοιχα σήμερα. Η Νεφέλη είναι ήδη παντρεμένη, «ακολούθησε τα χνάριά μας», λέει γελώντας ο κ. Στουρνάρας για να προσθέσει «άλλωστε κι εγώ στα 23 μου παντρεύτηκα». Οταν αναφέρεται στην ηλικία του τον κοιτούν με έκπληξη, γιατί παραμένει σχεδόν φυσιογνωμικά «αναλλοίωτος» επί χρόνια. Βοηθά μάλλον και το «baby face» καθώς και το ότι δεν τον βάρυναν, λόγω υγιεινής διατροφής και άσκησης, τα περιττά κιλά που συνοδεύουν συνήθως άνδρες της ηλικίας του. Το καλοκαίρι, ηλιοκαμένος -και παρά τα αυστηρά κοστούμια-, θυμίζει περισσότερο 40χρονο παρά 56χρονο. Αν συναντήσει κανείς το ζεύγος Στουρνάρα, μπορεί να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι ότι στην περίπτωσή τους έχει βρει εφαρμογή ο κανόνας που θέλει τους συζύγους έπειτα από χρόνια να μοιάζουν μεταξύ τους. Το κυρίαρχο βέβαια στη σχέση τους δεν είναι η νεανικότητα στην εμφάνιση, αλλά η βαθιά εμπιστοσύνη. «Τη Λίνα τη συμβουλεύομαι για όλες τις μεγάλες αποφάσεις», εκμυστηρεύεται ο ίδιος, «εμπιστεύομαι την κρίση της γιατί βλέπει τα πράγματα πιο αποστασιοποιημένα, πιο καθαρά, πολλές φορές». Η είσοδος στην ΟΝΕ αποτελεί για τον -καθηγητή από το 1989 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών- κ. Στουρνάρα την εκπλήρωση του ευρωπαϊκού οράματος. Πιστεύει πως με την ΟΝΕ έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος κι ετοιμάζεται για τον επόμενο. Αναλαμβάνει το 2000 πρόεδρος στην Εμπορική Τράπεζα και επί της ουσίας καλείται να υλοποιήσει τα σχέδια που ο ίδιος είχε δρομολογήσει από την προηγούμενη περίοδο. Ερχεται σε επαφή με τους Γάλλους της Credit Agricole και ξεκινά το εγχείρημα πώλησης της Εμπορικής Τράπεζας, η οποία έχει προικοδοτηθεί γενναία με κεφάλαια από την πώληση της Ιονικής στην Alpha Bank.«Μα καλά, πήγες στην Εμπορική για να την πουλήσεις;» ρωτήθηκε τότε και απάντησε: «Ξέρεις τι σημαίνει να μπει ένας παίκτης σαν τη Credit Agricole στην αγορά; Είναι σπουδαία ευκαιρία. Αυτό είναι το μείζον». Η συμφωνία έπειτα από μακρά διαπραγμάτευση κλείνει μεταξύ κυβέρνησης - Στουρνάρα - Γάλλων κι ένα ακόμα project παίρνει τον δρόμο της υλοποίησης με την πώληση ενός πρώτου ποσοστού της Εμπορικής στους Γάλλους. Οι εκλογές του 2004 και η άνοδος της κυβέρνησης Καραμανλή οδηγούν στην αντικατάσταση του κ. Στουρνάρα από τον σημερινό διοικητή της ΤτΕ κ. Γιώργο Προβόπουλο. Ο κ. Στουρνάρας βρίσκεται εκτός Εμπορικής, σε μια μάλλον «ατυχή» εξέλιξη, αφού οδήγησε τον εμπνευστή της πώλησης στα δικαστήρια, όταν η τότε κυβέρνηση «αμφισβήτησε» το περιεχόμενο της συμφωνίας με τους Γάλλους. Ηταν μια δύσκολη περίοδος, εξομολογείται ο ίδιος, που ξαφνικά βρίσκεται χωρίς άλλη δουλειά πέρα από το πανεπιστήμιο και για βιοποριστικούς λόγους εργάζεται για ένα διάστημα στη χρηματιστηριακή εταιρεία Κάππα. Στη συνέχεια αναλαμβάνει γενικός διευθυντής στο Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), μέχρι σήμερα, οπότε παίρνει το μεγάλο ρίσκο να αναλάβει υπουργός Οικονομικών στη χειρότερη ίσως περίοδο που γνώρισε ποτέ η ελληνική οικονομία. Λόγω της θέσης του στο ΙΟΒΕ, ο κ. Στουρνάρας διατηρεί επαφές με την τρόικα. «Η σχέση μου μαζί τους», εξηγεί, «θα έλεγα πως είναι πολύ καλή, αν και συχνά έχουμε κοντραριστεί πολύ για διάφορα θέματα». Πρόσφατα, μάλιστα, συμμετείχε στην πολιτική πρωτοβουλία προσωπικοτήτων «Κοινωνικός Σύνδεσμος» που είχε εξαγγείλει ο κ. Γιώργος Φλωρίδης, με στόχο να απαντηθεί το δίλημμα: «Αν προχωράμε τη χώρα μπροστά μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια ή αν αγωνιζόμαστε για τη διατήρηση του χθες».


Η πρόκληση του υπουργείου
Σήμερα από την «ηλεκτρική καρέκλα» του τσάρου της ελληνικής οικονομίας αναγνωρίζει πως αναλαμβάνει μια δουλειά με πολλές αβεβαιότητες και τεράστιες δυσκολίες, αλλά τονίζει: «Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία. Εχω παιδιά εδώ και με καίει το μέλλον, όπως και κάθε άλλον Ελληνα πολίτη που ζει και θα ζει σ’ αυτή τη χώρα. Ξέρω πως οι πιθανότητες της καταστροφής είναι απείρως μεγαλύτερες από εκείνες της επιτυχίας. Ομως θα το παλέψω ως το τέλος. Είμαι φύσει αισιόδοξος, αρκετά σκληρός και πείσμων και πρέπει να σας πω ότι μέτρησε πολύ στην απόφασή μου η κουβέντα ενός ανθρώπου που πολύ εκτιμώ, ο οποίος μου είπε “αν σου πουν να αναλάβεις, μην πεις όχι...”». Στην ερώτηση τι θα ήθελε να προσθέσει στο πορτρέτο του απαντά «είναι γνωστά, γράψτε, αν θέλετε, ότι είμαι και επίτιμο μέλος του Σωματείου Κλασικής Μουσικής “Ευτέρπη” του Παλαιού Ψυχικού, που έχει φτιάξει ο παλιός μου συμμαθητής από το γυμνάσιο και φίλος Τάσος Ξυδάκης». Ο ίδιος και όλοι, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, γνωρίζουν ότι η θέση του ως υπουργού μπορεί να είναι ακόμα και μοιραία για τον κ. Στουρνάρα. Σίγουρα όμως θα του αναγνωριστεί το γεγονός ότι τόλμησε ένα μεγάλο βήμα που πολλοί θα έτρεμαν. Ωστόσο, στα βαθιά νερά των Βρυξελλών αναμένεται λόγω αποτελεσματικής ευφυΐας και αυτοπεποίθησης, καθώς και προπόνησης σε πολλά διεθνή think tank να ανταποκριθεί στις ιστορικές για την ευρωζώνη προκλήσεις εκφράζοντας τις ελληνικές θέσεις και διεκδικήσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης