PROTOTHEMA

Στο Ντιβάνι

Τι δείχνουν έρευνες και κλινική εμπειρία

Πέντε πράγματα που κανείς δεν θα σας πει για τα παιδιά χωρισμένων γονιών

Πέντε πράγματα που κανείς δεν θα σας πει για τα παιδιά χωρισμένων γονιών

Δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα ή ψυχολογικές διαταραχές από τα παιδιά που οι γονείς τους παραμένουν μαζί
Ζωή Στραβοπόδη-Τζιάνο

Ψυχοθεραπεύτρια – Οικογενειακή Σύμβουλος


Όλοι γνωρίζουμε το στερεότυπο που υποστηρίζει ότι τα παιδιά χωρισμένων γονιών είναι καταδικασμένα να έρθουν στη ζωή τους αντιμέτωπα με επιπλέον ψυχολογικά προβλήματα ή διαταραχές από ότι τα παιδιά που οι γονείς τους παρέμειναν παντρεμένοι κατά τη διάρκεια της ζωής τους.  Η ιδέα αυτή - παρότι έχει ξεκινήσει δειλά – δειλά να αποδομείται, μέχρι πρόσφατα κυριαρχούσε σχεδόν απόλυτα στις συνειδήσεις όλων μας. Σήμερα μπορεί να μην είναι πλέον τόσο δημοφιλής όσο παλαιότερα αλλά δεν παύει να παραμένει εξαιρετικά συνήθης.   


Στην προσπάθειά μου να βοηθήσω όσο περισσότερα ζευγάρια μπορώ να πάρουν τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις για το μέλλον της σχέσης τους με γνώμονα το καλό των παιδιών τους, θεωρώ σημαντικό να μοιραστώ μαζί σας ορισμένα συμπεράσματα από έρευνες σχετικές με το θέμα:

1) Η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών που προέρχονται από διαλυμένους γάμους τα πάνε μια χαρά και δεν αντιμετωπίζουν κανένα από τα προβλήματα που στερεοτυπικά συνδέει η κοινή γνώμη με αυτά π.χ χρήση ουσιών, κατάχρηση αλκοόλ, βίαιη συμπεριφορά, εφηβικές εγκυμοσύνες κλπ.

2) Το ποσοστό των παιδιών που οι γονείς τους έχουν χωρίσει και τα οποία αντιμετωπίζουν τέτοια είδη προβλημάτων μπορεί να είναι ελαφρώς πιο αυξημένο από το ποσοστό των παιδιών που οι γονείς τους παραμένουν μαζί αλλά οι διαφορές φαίνεται να είναι εξαιρετικά μικρές. Πχ σύμφωνα με διεθνείς έρευνες έχει φανεί ότι τα παιδιά χωρισμένων γονιών κάνουν κατάχρηση ουσιών ή / και αλκοόλ σε ποσοστό 5,7% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των παιδιών που προέρχονται από οικογένειες που οι γονείς τους παραμένουν μαζί ανέρχεται στο 4,5%.

3) Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων που τα παιδιά χωρισμένων γονιών αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα ή ψυχολογικές διαταραχές αυτά έχουν συνήθως ξεκινήσει από τον καιρό που οι γονείς τους ήταν ήδη παντρεμένοι!

4) Επίσης δεν φαίνεται να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των παιδιών χωρισμένων γονιών και αυτών που οι γονείς τους παραμένουν μαζί όσον αφορά τις σχολικές τους επιδόσεις καθώς και τις σχέσεις τους με τα αδέρφια ή τους φίλους τους.

5) Τέλος, υπάρχουν παράγοντες που φαίνεται να είναι περισσότερο επιβαρυντικοί για τα παιδιά από ένα διαζύγιο: Ο βασικότερος από αυτούς είναι η εχθρότητα και η επιθετικότητα ή η ψυχρότητα και η παραμέληση που συχνά αναπτύσσονται και ευδοκιμούν σε γάμους που δεν λειτουργούν.

Εν κατακλείδι, τόσο η κλινική μου εμπειρία όσο και μια πληθώρα από σύγχρονες έρευνες έχουν επανειλημμένως δείξει ότι τα παιδιά των χωρισμένων γονιών δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα ή ψυχολογικές διαταραχές από τα παιδιά που οι γονείς τους παραμένουν μαζί - και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να ληφθεί σημαντικά υπόψη!


Εσάς ποιο θέμα σας απασχολεί; Τι βαραίνει την καθημερινότητά σας; Στείλτε e-mail στο: z.stravopodi@gmail.com

* Η Ζωή Στραβοπόδη εργάζεται ως Ψυχοθεραπεύτρια παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες σε άτομα, ζευγάρια και οικογένειες. Επίσης συντονίζει ομάδες αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης. Το 2012 ίδρυσε το «Σχολείο για Γονείς», ένα χώρο ψυχοεκπαίδευσης γονέων σε θέματα που αφορούν την υγιή συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών τους. 
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

aporia!!!!11/03/201611:43

To ARTHRO MIKROTERO PIOTIKA KAI POSOTIKA APO TA SXOLIA.NAXOUME NA LEME

Απάντηση
lito29/09/201516:21

Ως άτομο και εγω που ήμουν και είμαι ακόμη έτσι παιδί χωρισμένων γονιών έχω και εγω τις δικέ ςμου εμπιρίες σε αυτο το κοινωνικό φαινόμενο που υπάρχει δυστυχως για τα παιδιά των χωρισμένων γονιών και εκείνο που έχω να πώ είναι ότι για τα παιδιά αυτα που έχουν υποστεί και περάσει πολλά απο διαλιμένους γάμους και έχουν υποστεί τις όποιες συνέπειες και απο τους δυό γονείς είτε κάποιος απο τους δυο ξαναπαντρεύτηκε και απόκτησε άλλη οικογένεια είτε ό άλλος γονιος δεν ξαναπαντρεύτηκε και ζει με κάποιο απο τα παιδια που είχε αποκτήσει απο τον γάμο αυτον είναι ότι νιώθει την εγκατάλειψη και ότι έχει παραμεληθει και το πώς φτάνει να μεγαλώσει ένα παιδί παο την παιδική η την εφηβική του ζωή και το τι έχει περάσει αυτο το παιδί είναι πολύ άσχημο και θά λέγα άδικο και ο κόσμος γύρω του δεν του φέρεται καλά άλλοι ναι άλλοι όχι και αντιμετωπίζει την αδιαφορία και την άγνοια και το τι θα απογίνει αυτο μεγαλώνοντας στην ζωη δεν τους νοιάζει είτε ο πατέρας σου πεί ότι τώρα κάνε ότι σου αρέσει εσέν και απο μόνος σου γίνε κάτι χωρίς την στηριξη του παρά μόνο ίσως άν θέλει να σε βοηθήσει με κάποιο χαρτζηλίκι που μπορει να σου δώσει ή ένα δώρο του κάποτε αλλά εσύ με αυτο δεν μπορείς να κάνεις κάτι δεν σε βοηθά οικονομικά η και ψυχολογικά απο συγγενείς δεν σου δίνουν τίποτα η καμμια φορά τυπικά κάποιο δώρο να σου κάνουν σε κάποια γιορτη σου και πάει λέγοντας αλλά επαγγελματικά δεν μπορείς να κάνεις τίποτα δεν βοηθάνε δυστυχώς εξαρτάται τα άτομα θα λέγα. Είναι ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει απο αυτη την σκληρη κοινωνία που ζούμε και οι άνθρωποι δεν σε θέλουν όλοι και είσαι μόνη σε ένα σπίτι μένοντας αν έχεις κάποιο άλλο οικείο άτομο .Αυτο που θα ήθελα εγω είναι να υπάρξει μια καλή αντιμετωπισει απο κάποια κρατική μέριμνα αν υπάρχει κάτι τέτοιο στην χώρα αυτη που ζω και να στηρίξει αυτο το άτομο που αντιμετωπίζει κάποιο οικονομικό πρόβλημα που δεν έχει οικονομικούς πόρους μεγάλους αλλά έχει μόνο την στοιχιώδη παροχη βοήθειας απο την μητέρα που ζει μαζί του και δεν την βοηθά κανείς να μπορεί να ανταπεξέλθει για να μπορέσει να τα βγάλει πέρα στις διάφορες υποχρεώσεις που έχει που ζει με αυτο το άτομο μόνο και έρημο . Παρηγοριά δεν υπάρχει και λύση δεν υπάρχει απο κανέναν .

Απάντηση
τεστ24/09/201519:09

ΤΕΛΙΚΑ ειναι πολυ ευκολο...με μια δυο ερωτησεις - να καταλαβεις τι ειναι ο αλλος....αν ειναι επιθετικο ατομο και αν λεει ψεματα.- αν υποστηριζει το δικαιο και το σωστο....ή αν προστατευει ή υποστηριζει....τους κακοποιους και τη κακοηθεια.- (αυτα τα μαθαινεις γρηγορα οταν μεγαλωνεις σε ενα σπιτι με φωνες και ξυλο...γιατι ξερεις να διακρινεις πια τα κινητρα και τις κινησεις.) το θυμα ευκολα αναγνωριζει τον κακοποιο.

Απάντηση
Λούλης15/09/201501:26

Τέλος. Είναι η τελευταία φορά που διαβάζω άρθρο σας κυρία Στραβοπόδη! Εντάξει, καταλαβαίνω την θέση σας, επαγγελματίας είστε, αλλά μην ξεχάσουμε κι αυτά που ξέρουμε!

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία