PROTOTHEMA

Στο Ντιβάνι

Συμβουλές και μυστικά

Πέντε τρόποι για να δημιουργήσετε «χημεία» με το άτομο που σας ενδιαφέρει!

Πέντε τρόποι για να δημιουργήσετε «χημεία» με το άτομο που σας ενδιαφέρει!

Αν επιθυμείτε να φέρετε κάποιον κοντά σας το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να στρέψετε το φακό στον ίδιο
Ζωή Στραβοπόδη-Τζιάνο

Ψυχοθεραπεύτρια – Οικογενειακή Σύμβουλος


Έχετε ποτέ σκεφτεί τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους ελκυστικούς; Πέρα από κάποια στερεοτυπικά θετικά χαρακτηριστικά όπως π.χ. μια καλή εξωτερική εμφάνιση, κάποια θετικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, η επαγγελματική επιτυχία ή η οικονομική επιφάνεια, τι είναι αυτό που ελκύει τους ανθρώπους κοντά μας; Τι είναι αυτό που μας κάνει να λέμε για κάποιον «ο τάδε μου είναι συμπαθής» ή να υποστηρίζουμε ότι με ένα συγκεκριμένο άτομο μας ενώνει μια ιδιαίτερη χημεία;


Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν την αυτόματη έλξη και συμπάθεια ανάμεσα σε δύο άτομα κάτι το μυστηριώδες και τους είναι δύσκολο να το αποδώσουν σε συγκεκριμένες συμπεριφορές. Η αλήθεια όμως είναι ότι όπως όλα τα μυστήρια, αν εξετάσεις τη συμπάθεια, την έλξη και τη «χημεία» πιο προσεκτικά, θα σου αποκαλύψουν κι αυτές τα μυστικά τους.

Ναι, υπάρχουν συγκεκριμένες συμπεριφορές που αν κάποιος τις υιοθετήσει θα μπορέσει να γίνει πιο συμπαθής σε ανθρώπους που έχει επιλέξει, συμπεριλαμβανομένου άτομα του αντίθετου φύλου με τα οποία επιθυμεί κάποιος να δημιουργήσει ένα κλίμα οικειότητας. Παρακάτω παραθέτω μερικές από αυτές:

1) Σε αντίθεση με αυτό που πολλοί ίσως νομίζουν, αυτό που η μεγάλη πλειοψηφία των ατόμων εκτιμά σε κάποιον δεν είναι τα προσωπικά του χαρακτηριστικά (πχ πόσο όμορφος, έξυπνος, ετοιμόλογος και καλλιεργημένος είναι) αλλά το κατά πόσο δίνει σημασία στους ίδιους. Μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων, όταν θέλουν να γοητεύσουν κάποιον/α, ξοδεύουν όλη τους την ενέργεια στο να τον / την εντυπωσιάσουν με αυτό που είναι ή με αυτό που κάνουν. Δυστυχώς συχνά η τακτική αυτή έχει ως αποτέλεσμα να απομακρύνει τους άλλους από κοντά μας παρά να δημιουργεί το κλίμα της οικειότητας που τόσο επιθυμούμε. Αν επιθυμείτε να φέρετε κάποιον κοντά σας το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να στρέψετε το φακό στον ίδιο. Ρωτήστε τον για τον εαυτό του. Εκφράστε το ενδιαφέρον σας για ότι τον αφορά. Ανοίξτε της την πόρτα. Κρατήστε τη ζακέτα της ώστε να την φορέσει. Προσφερθείτε να του γεμίσετε το ποτήρι με νερό. Με λίγα λόγια εστιάστε σε αυτόν που έχετε απέναντί σας. Αυτό όχι μόνο θα γίνει δεκτό με ενθουσιασμό αλλά θα αφαιρέσει και από εσάς το άγχος και την αγωνία να αρέσετε.

2) Αφήστε στην άκρη τα ανταγωνιστικά σας ένστικτα. Μην μετατοπίζετε συνέχεια το κέντρο της συζήτησης ώστε να πείτε κάτι καινούριο. Ελέγξτε την ανάγκη σας να έχετε την τελευταία κουβέντα. Πείτε «έχεις δίκιο», «αυτό δεν το είχα σκεφτεί», «συμφωνώ μαζί σου». Επιτρέψτε της να κερδίσει σε ένα στοίχημα ή σε ένα παιχνίδι, αφήστε τον να κερδίσει σε μια λογομαχία.

3) Πείτε αυτό που σκέφτεστε. Εκφράστε την άποψή σας. Ζητήστε αυτό που θέλετε. Όσο και αν ακούγεται παράδοξο ένα άτομο υπερβολικά βολικό μπορεί συχνά να κουράζει τους άλλους. «Πού να πάμε;»-«Όπου θες!», «Τι να κάνουμε;» - «Ότι θες!». Αν κάποιος ζητάει τη γνώμη σας για κάτι σημαίνει ότι έχει σημασία για αυτόν και θέλει να σας ευχαριστήσει. Μην του το στερείτε. Εκφράστε τις επιθυμίες σας με ενθουσιασμό.

4) Η ευγένεια υποχρεώνει. Μην είστε αγενείς. Μην είστε απαιτητικοί. Μη γίνεστε πιεστικοί. Σε γενικές γραμμές να φέρεστε στους άλλους όπως θα θέλατε να σας φέρονται και αυτοί. Δώστε χρόνο στη γυναίκα που φλερτάρετε. Μην πιέζετε τον άντρα που σας ενδιαφέρει για μεγαλύτερη εγγύτητα από αυτή που ο ίδιος επιθυμεί. Σεβαστείτε τα όρια και τις επιθυμίες του ανθρώπου που έχετε μπροστά σας.

5) Ξεχάστε τα κλισέ του τύπου «όσο πιο πολύ τον/την φτύνω τόσο πιο πολύ κολλάει» ή ότι στους άντρες αρέσουν οι «δύσκολες» και στις γυναίκες τα «κακά παιδιά». Κανένας δεν θέλει να τον απορρίπτουν και να τον υποτιμούν. Εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις (στις οποίες πιθανόν υπάρχει κάποια παθολογία), κανένας άντρας δεν θα ασχοληθεί με μια γυναίκα με την οποία δεν έχει καμία απολύτως πιθανότητα επιτυχίας, ούτε καμία γυναίκα θα ερωτευτεί έναν άντρα που δεν θα γύριζε ποτέ να την κοιτάξει. Η έλξη που ασκούν σε κάποιους οι «δύσκολες» και τα «κακά παιδιά» σχετίζεται περισσότερο με τα αντιφατικά μηνύματα οι «δύσκολες» και τα «κακά παιδιά» στέλνουν στους άλλους παρά με την κατά μέτωπο απόρριψη. Εν ολίγοις τα άτομα αυτά στέλνουν ταυτόχρονα δύο αντιφατικά μηνύματα (σε ένα επίπεδο επικοινωνίας αφήνουν να εννοηθεί ότι σε θέλουν και σε ένα άλλο πως όχι) γεγονός που μπερδεύει και αποπροσανατολίζει το δέκτη των μηνυμάτων. Η αλήθεια όμως είναι ότι το μήνυμα που συνήθως κάνει τον άλλον να «κολλάει», είναι το θετικό μήνυμα και όχι το αρνητικό.

Να θυμάστε ότι οι παραπάνω συμπεριφορές λειτουργούν σαν τα κλειδιά που ανοίγουν τις περισσότερες πόρτες. Φυσικά, για να έχουν αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι γνήσιες και να απευθύνονται σε άτομα για τα οποία έχουμε πραγματικό ενδιαφέρον, είτε αυτό είναι φιλικό είτε ερωτικό. Να θυμάστε ότι στις σχέσεις η συμπεριφορά μας λειτουργεί σαν ένας καθρέφτης. Και αυτό που θα προσφέρουμε, είναι αυτό που θα εισπράξουμε πίσω.


Εσάς ποιο θέμα σας απασχολεί; Τι βαραίνει την καθημερινότητά σας; Στείλτε e-mail στο: z.stravopodi@gmail.com

* Η Ζωή Στραβοπόδη εργάζεται ως Ψυχοθεραπεύτρια παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες σε άτομα, ζευγάρια και οικογένειες. Επίσης συντονίζει ομάδες αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης. Το 2012 ίδρυσε το «Σχολείο για Γονείς», ένα χώρο ψυχοεκπαίδευσης γονέων σε θέματα που αφορούν την υγιή συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών τους. 
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Νικος Ξηρος30/01/201506:41

Εξαιρετικό άρθρο, συμφωνώ απόλυτα...το μόνο προβληματάκι είναι ότι το μυστήριο της έλξης προς το πρόσωπο κάποια στιγμή μας κάνει απρόβλεπτους και αναποφάσιστους όσον αφορά την σωστή αντιμετώπιση και συμπεριφορά, είναι λίγο δύσκολο να χειριστούμε μια κατάσταση όταν περιλαμβάνει αληθινά αισθήματα. Στο κομμάτι που θέλει να δίνουμε την ανάλογη προσοχή ως προς το τι αρέσει πραγματικά στο ποθητό μας πρόσωπο, αυτό γίνεται ασυναίσθητα αφού το ερωτικό παιχνίδι είναι ανεξέλεγκτο, αρά και φυσικό, και ο πόθος μας λογικά δημιουργεί και την ανάλογη περιέργεια, όπου μας δείχνει εν τέλει να είναι προτιμότερο να είμαστε ο εαυτός μας με ότι αυτό και αν συνεπάγεται, αλλά αν ήταν να δώσω μια συμβουλή σε έναν φίλο(η)..θα έλεγα αυτά που λέει και το άρθρο. Προσωπικά πάντως δυσκολεύομαι να τα τηρήσω όταν βρίσκομαι σε μια ανάλογη κατάσταση, αφού θα κάνω λάθη λόγου της πρόσκαιρης αδυναμίας μου

Απάντηση
εδώ γελάμε30/01/201504:39

Το Νο 5 ιδιαίτερα είναι τουλάχιστον αστείο. Εννοείται πως στις γυναίκες τους αρέσουν τα κακά παιδιά. Γιατί ενστικτωδώς το μεταφράζουν ως "δυναμικός άντρας"και αυτός που μπροστά του θα υποχωρήσουν οι άλλοι ή θα τις προστατέψει. Αυτό ισχύει για τη συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών. Και ως άντρας ανήκω στην άλλη κατηγορία. Εκείνου που σέβεται. Κλασικά καλό παιδί αλλά μέχρι εκεί η απάντηση. Όταν όμως δεν πολυκαιγόμουν και πείραζα την άλλη έστω και φιλικά σε σημείο προσβολής ή της αδιαφορίας, είχα... άλλα αποτελέσματα. Όχι όλες αλλά οι περισσότερες συμπεριφέρονται έτσι. Και οι άνδρες σε μικρότερο ποσοστό όμως κολλάνε σε αυτές που τους ταλαιπωρούν και τους δίνουν "ψίχουλα"για να παίζουν μαζί τους. Βγαίνεις με ωραία κοπέλα, σου δίνουν και τηλέφωνο πίσω από την πλάτη της ή χαμόγελα κλπ. Αν ξαναπάς την άλλη μέρα στο ίδιο με τον φίλο σου θα είσαι σχεδόν αόρατος. Τα περισσότερα που λέτε δεν ισχύουν.

Απάντηση
κανελλου κατερινα29/01/201522:57

Λενε πολλές φορές ότι για την καλή χημεία τα εταιρόνυμα έλκοναι δεν ξέρω απο ψυχολογικής πλευράς ποσο ευσταθεί αυτό,

Απάντηση
Μεσίτης29/01/201514:26

Αν σου κάτσει έτσι ελληνίδα..γράψε μου!

Απάντηση
................30/01/201502:25

αμα σου κατσει καμια εσενα ...γραψε μου. να σε κανουμε εκπομπη στο καναλι!!!!!!

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία