Γιώργος Χριστοβασίλης: «'Ετσι πήγε ο Μαυροπάνος στην Άρσεναλ»

Γιώργος Χριστοβασίλης: «'Ετσι πήγε ο Μαυροπάνος στην Άρσεναλ»

Ο Κωνσταντίνος Μαυροπάνος είναι παίκτης της Άρσεναλ κι ο πρόεδρος του ΠΑΣ Γιάννινα, ξετυλίγει το κουβάρι της μεταγραφής του 20χρονου κεντρικού αμυντικού στους «κανονιέρηδες»

Γιώργος Χριστοβασίλης: «'Ετσι πήγε ο Μαυροπάνος στην Άρσεναλ»
Το να κάνει μια ομάδα όπως ο ΠΑΣ Γιάννινα μεταγραφή στην Άρσεναλ είναι κάτι το ασύλληπτο. Ειδικά όταν μιλάμε για μια μεταγραφή ενός ποδοσφαιριστή, όπως ο Κωνσταντίνος Μαυροπάνος, ο οποίος ουσιαστικά κάνει τα πρώτα του βήματα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Ο Γιώργος Χριστοβασίλης όμως έκανε αυτό που πριν λίγες ημέρες φαινόταν αδιανόητο. Να ανοίξει την πόρτα ενός συλλόγου που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα brand names του παγκοσμίου ποδοσφαίρου στο απόλυτο ποδοσφαιρικό success story της χρονιάς. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣ, κατάφερε κάτω από απόλυτη μυστικότητα να φέρει εις πέρας μια τρομερά δύσκολη αποστολή και να πείσει τους «κανονιέρηδες» να επενδύσουν 2,5 εκατ. ευρώ για ένα αμούστακο παιδί, για ένα ακατέργαστο διαμάντι. 

Το gazzetta.gr μίλησε με τον ιδιοκτήτη των Ηπειρωτών, ο οποίος αποκάλυψε όλες τις πτυχές της ιστορικής μεταγραφής, για την μάχη μεταξύ των ιταλικών και γερμανικών ομάδων πριν τον κλέψει η Άρσεναλ, την αίσθηση που προκάλεσε στην Ευρώπη, για το πως αυτή η μεταγραφή μπορεί να ανοίξει τις πόρτες της αγγλικής ομάδας για μια πιθανή συνεργασία στο μέλλον, αλλά και τον τρόπο που λειτουργεί πλέον ο «Άγιαξ της Ηπείρου», δίνοντας υπεραξία στα παιδιά του.

Κλείσιμο
Ο Κωνσταντίνος Μαυροπάνος είναι ποδοσφαιριστής της Άρσεναλ. Όλοι τσιμπιόμασταν να δούμε αν είναι αλήθεια όταν βγήκε στην δημοσιότητα η είδηση της μεταγραφής. Πως έγινε όλο αυτό και δεν κατάλαβε κανένας την τόση σπουδαία μεταγραφή;  
«Όλα έγιναν μέσα σε διάστημα λίγων ημερών. Για την μεταγραφή του Κωνσταντίνου ήταν ελάχιστα τα άτομα που γνώριζαν για το ενδιαφέρον της Άρσεναλ. Να φανταστείτε ούτε ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής δεν γνώριζε τον προορισμό του και ενημερώθηκε την τελευταία στιγμή ότι η ομάδα που θα τον αποκτήσει είναι η Άρσεναλ».

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Το ενδιαφέρον της Άρσεναλ δεν ήταν γνωστό στο ελληνικό κοινό και τα ΜΜΕ. Το πρώτο τηλεφώνημα από την αγγλική ομάδα για την γνωστοποίηση του ενδιαφέροντος πότε έγινε;
«Όλα έγιναν κάτω από άκρα μυστικότητα και αυτό ήταν εντολή της Άρσεναλ. Ο Σβεν Μίσλινταν ο οποίος από 1η Ιανουαρίου θα αναλάμβανε το νέο του ρόλο στην Άρσεναλ και γνώριζε το παιδί από την θητεία του στην Ντόρτμουντ, μας ενημέρωσε λίγο πριν τα Χριστούγεννα ότι ο Κωνσταντίνος θα είναι η πρώτη του μεταγραφή, μόλις πιάσει δουλειά στην ομάδα. Μάλιστα, αναγκάστηκε να κλείσει νωρίτερα τον παίκτη, αφού στο τραπέζι υπήρχε άλλη μια πρόταση από ομάδα του εξωτερικού η οποία πίεζε να τον αποκτήσει. Έτσι, αναγκάστηκε να επισπεύσει τα διαδικαστικά και να ολοκληρώσει το deal».

Και βρεθήκατε στο Λονδίνο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
«Η πίεση της Ουντινέζε που ήθελε τον παίκτη μας ανάγκασε να τελειώσουμε γρήγορα. Η ιταλική ομάδα πίεζε και το παιδί από την πλευρά του ήθελε να ξέρει σε ποια ομάδα θα συνεχίσει. Εμείς του είχαμε πει ότι μέχρι 31 Δεκεμβρίου να κάνει υπομονή και θα ξέρει τον επόμενο σταθμό στην καριέρα του. Στις 30 Δεκεμβρίου πήρε η Άρσεναλ και λέει ελάτε σε τρεις ημέρες να το τελειώσουμε και Πρωτοχρονιά ταξιδεύαμε».



Απίστευτη συμφωνία για τον ΠΑΣ, αλλά και για τον παίκτη.
«Ξεκάθαρα αν σκεφτεί κανείς ότι ούτε ο Αρσεν Βενγκέρ γνώριζε για την μεταγραφή. Ήταν καθαρά επιλογή του Μίσλινταν. Μάλιστα, ο Βενγκέρ είχε δηλώσει ότι ο παίκτης θα πάει δανεικός, αλλά τον είδε στις προπονήσεις, όπου εντυπωσίασε ο Κωνσταντίνος και αποφάσισε να τον κρατήσει στο ρόστερ της ομάδας».

Εμείς πάντως εδώ διαβάζαμε για Βέρντερ Βρέμης και άλλες ομάδες του εξωτερικού.
«Η Βέρντερ Βρέμης τον παρακολουθούσε από την τρίτη αγωνιστική, όταν και βρέθηκε σκάουτερ της στο Περιστέρι για τον αγώνα με τον Ατρόμητο, θέλοντας να δει παίκτες του Ατρόμητου. Πέντε διαφορετικοί σκάουτερ της γερμανικής ομάδας Βέρντερ ήρθαν για να τον δουν. Μετά ακολούθησε το ενδιαφέρον της Ντόρτμουντ, ενώ υπήρξε και η Ουντινέζε».

Από Ελλάδα; Όλοι έγραφαν ότι έχει κλείσει στον Ολυμπιακό, ενώ και ο ΠΑΟΚ είχε δείξει ενδιαφέρον.
«Πράγματι ενδιαφέρθηκε ο Ολυμπιακός και μάλιστα μας έκανε και πρόταση, αλλά δεν μας ικανοποιούσε. Στη συνέχεια όμως, οι σύλλογοι του εξωτερικού ήταν αυτοί που είχαν δει πιο ζεστά την υπόθεση. Από την 3η αγωνιστική όπως σας είπα τον παρακολουθούσαν, ενώ και άλλες ομάδες είχαν σημειωμένο το όνομά του λόγω του τουρνουά του Viarregio, όπου είχε λάβει μέρος. Τότε τον είχαν δει η Ίντερ και η Μπολόνια. Και φτάσαμε το Δεκέμβριο, που ήταν το αποκορύφωμα, με το Αμβούργο και την Λειψία να δείχνουν ενδιαφέρον, αλλά και η Βόλφσμπουργκ. Η πρώτη πρόταση που ήρθε ήταν όμως από την Ουντινέζε. Ο ΠΑΟΚ ενδιαφέρθηκε κάποια στιγμή, όταν έγινε γνωστό το ενδιαφέρον του Ολυμπιακου. Εκεί τους ξεκαθάρισα ότι ο παίκτης επιθυμεί να αγωνιστεί στο εξωτερικό και τους είπα και τα νούμερα, αφού υπήρχε ήδη πρόταση από το εξωτερικό». 

Πολλοί δεν γνωρίζουν πως ο Μαυροπάνος ήταν προσωπική σας επιλογή, ότι τον φέρατε στην ομάδα.     
«Τοι καλοκαίρι του 15 το παιδί ήρθε μαζί με τον πατέρα του για να συζητήσουμε την προοπτική να έρθει στον ΠΑΣ. Την ίδια περίοδο είχε δώσει και Πανελλήνιες και είχε δηλώσει τα Γιάννενα και μόλις περνούσε στο Πανεπιστήμιο της πόλης να συνέχιζε παράλληλα στην ομάδα την καριέρα του. Τότε ήταν στην Κ-20 του Απόλλωνα. Πήγε στην προετοιμασία στο Καρπενήσι κι εγώ του είχα ξεκαθαρίσει πως ό,τι και να γίνει θα τα βρούμε με τον Απόλλωνα. Στην προετοιμασία έπαιξε 2-3 φιλικά και ειδικά με την ΑΕΛ ήταν πολύ καλός. Στη συνέχεια ακολούθησε αυτό με την ΑΕ Καραϊσκάκη στα Γιάννενα. Εκείνο το διάστημα μας παίρνει ο Απόλλωνας, ότι δεν μπορεί να φύγει και ότι πρέπει να επιστρέψει πίσω. Παράλληλα βγήκαν τα αποτελέσματα και πέρασε Αγρίνιο. Του είπα πήγαινε πίσω και θα δούμε τι θα κάνουμε. Γύρισε πίσω, αλλά στον Απόλλωνα δεν ασχολήθηκαν με την περίπτωσή του και μολις έγινε 18 ετών στις 12 Δεκεμβρίου πήρε την ελευθέρας του και το Γενάρη υπογράψαμε. Ξεκίνησε σε μας, τον κάναμε επαγγελματία και τα άλλα είναι γνωστά».

Τον πιστέψατε από την πρώτη στιγμή.
«Με την σχετική εμπειρία που έχω αποκτήσει το παιδί φαινόταν. Γυάλιζε το μάτι του, ήταν πολύ δυνατός και στην θέση που παίζει πίστευα ότι θα πετύχαινε. Βέβαια δεν περίμενα ότι θα φτάσει στην Άρσεναλ τόσο γρήγορα, αλλά εύκολα πίστευα ότι θα μπορούσε να αγωνιστεί στις κορυφαίες ελληνικές ομάδες ή σε κάποια ομάδα του εξωτερικού. Ήταν τυχερός, γιατί στο πρώτο παιχνίδι που έπαιξε χάσαμε 4-0, αλλά στο ματς αυτό ήταν όλη η ομάδα κακή. Μετα με την ΑΕΚ όμως βγήκε MVP εξαφανίζοντας τους Αλμέιδα και Πέκχαρτ. Το τυχερό του ήταν στην προετοιμασία το καλοκαίρι, όπου τυχαίνει ο Μπέριος να είναι τραυματίας, ενώ ο ίδιος έβγαζε μάτια. Επίσης είχαμε πει με τον κόουτς ότι φέτος θα τον προσέχαμε και θα έπαιρνε ευκαιρίες, ενώ και το σύστημα της ομάδας τον βοήθησε. Ο ΠΑΣ παίζει με τρεις κεντρικούς αμυντικούς και στην πρεμιέρα στην Τρίπολη κάνει τρομερή εμφάνιση, πετυχαίνει και γκολ και κάπου εκεί εδραιώθηκε».



Με την κίνηση αυτή ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει καταφέρει να ανοίξει μια σημαντική πόρτα για το μέλλον του.
«Η αλήθεια είναι πως ναι. Είναι κάτι το σπουδαίο μια ομάδα όπως ο ΠΑΣ Γιάννινα να πουλάει ποδοσφαιριστή σε τέτοιο σύλλογο. Έχουμε ανοίξει σημαντική πόρτα. Ακόμα και να καταφέρουμε να κάνουμε μια συνεργασία έστω και με παίκτες της Κ-20 της Άρσεναλ, θα είναι κάτι πραγματικά τρομερό. Αν τα καταφέρει και ο Ντίνος, που είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρει, θα είναι ακόμα καλύτερα για εμάς. Ήδη το πρώτο στοίχημα το κέρδισε, αφού με την παρουσία του στις προπονήσεις κατάφερε να πείσει τον Βενγκέρ να μείνει στην ομάδα». 

Μιλήσατε μαζί του, πως είναι; Έχει καταλάβει πως από τους Ζωσιμάδες ξαφνικά είναι στο «Emirates» και προπονείται με τους καλύτερους του κόσμου;
«Μίλησα μαζί του, είναι ακόμα στο στάδιο της προσαρμογής. Σκεφτείτε είναι ακόμα σε ξενοδοχείο κι έχει οδηγό για να τον πηγαινει, γιατί ακόμα δεν γνωρίζει πως να κινηθεί. Να φανταστείτε πήγε μέχρι και το παλάτι. Ακόμα προσπαθεί να συνειδητοποιήσει που βρίσκεται. Αλλά πιστεύω όσο οι ημέρες περνάνε αρχίζει και καταλαβαίνει, προσαρμόζεται και στο τέλος θα τα καταφέρει».

Τεράστια υπόθεση αυτό για τον ΠΑΣ και όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα.
«Ανοίγονται ορίζοντες για την ομάδα, έχουν τρελαθεί όλοι και θέλουν να έρθουν στα Γιάννενα. Βλέποντας τις μεταγραφές ποδοσφαιριστών από την ομάδα μας, καταλαβαίνουν ότι εμείς διαθέτουμε το κατάλληλο περιβάλλον για να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά αυτά να δείξουν το ταλέντο τους. Σκεφτείτε, στο πρόσφατο ματς με την ΑΕΚ είχαν έρθει τρεις σκάουτερ από Μπολόνια και Γερμανία για να μας δουν. Είναι καλό αυτό που συμβαίνει και δίνει κίνητρο τόσο σε εμάς να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε όσο και στα μικρά τα παιδιά, οι οποίοι καταλαβαίνουν πως αν δουλέψουν θα πάρουν την ευκαιρία τους». 

Θεωρείτε ότι η στροφή στα νέα παιδιά και τις Ακαδημίες αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωση ομάδων όπως είναι ο ΠΑΣ Γιάννινα;
«Αδιαμφισβήτητα, από τη στιγμή που πλέον δεν υπάρχουν τα έσοδα του παρελθόντος. Εμείς σαν ΠΑΣ δεν θα είχαμε επιβιώσει. Εμείς και ο Πανιώνιος αποτελούμε χαρακτηριστικά παραδείγματα ότι αποτελεί μονόδρομος η επένδυση στα ταλέντα. Φανταστείτε ότι στις Ακαδημίες του ΠΑΣ στην Αθήνα υπάρχουν 240 παιδιά και ήδη πιστεύω το καλοκαίρι να ανεβάσουμε δύο παιδιά πάνω στα Γιάννενα, δείγμα της καλής δουλειάς που γίνεται». 



Τελειώνοντας, θέλετε να δώσετε μια ευχή στον Κωνσταντίνο;
«Του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια γιατί απέδειξε ότι αν δουλεύεις στην ζωή σου, κάποια στιγμή δικαιώνεσαι. Είναι καλό παιδί, έχει ταλέντο και πιστεύω θα πετύχει. Πραγματικά εύχομαι να συνεχίσουμε να ακούμε κάθε μέρα για τα κατορθώματά του».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης