Ποδοσφαιρική πανδαισία σήμερα σε Ελλάδα και Βρετανία

Ποδοσφαιρική πανδαισία σήμερα σε Ελλάδα και Βρετανία

Ξεχωρίζουν το Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ - Έβερτον - Στις 19:30 το ντέρμπι ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός στην Τούμπα

Ποδοσφαιρική πανδαισία σήμερα σε Ελλάδα και Βρετανία
Το... καλύτερο δώρο των Χριστουγέννων για τους ποδοσφαιρόφιλους και μια από τις σημαντικότερες μέρες των Άγγλων οπαδών! Σε Μέρσεϊσαϊντ και Μάντσεστερ συγκρούονται διαφορετικοί κόσμοι, με τη Λίβερπουλ να υποδέχεται την Έβερτον και τη Γιουνάιτεντ να κοντράρεται με τη Σίτι. 

Στο σχετικό σποτάκι για την τηλεοπτική κάλυψη της σπουδαίας ημέρας της Πρέμιερ Λιγκ, το SkySports αναφέρει στο σπικάζ του πως: «Τα Χριστούγεννα και το εορταστικό κλίμα, είναι φτιαγμένα για κάτι μέρες, όπως η σημερινή...». Και σίγουρα δεν κάνει λάθος! 

Στο «Άνφιλντ» και το «Ολντ Τράφορντ» πραγματοποιούνται την ίδια μέρα, με διαφορά ελαχίστων ωρών, τα δύο σπουδαιότερα ντέρμπι του αγγλικού ποδοσφαίρου! 

Στις 16:15, η Λίβερπουλ με το πόδι κολλημένο στο γκάζι μετά και το 7-0 επί της Σπαρτάκ Μόσχας στο Τσάμπιονς Λιγκ, ευελπιστεί να μην επιτρέψει στην Έβερτον να κάνει ακόμα ένα βήμα προόδου μετά την αλλαγή προπονητή και τις τρεις διαδοχικές νίκες σε όλες τις διοργανώσεις που μετράει από την ημέρα που έγινε γνωστό ότι ο Άλαρνταϊς θα καθίσει στον πάγκο της. Εκτός ο Μορένο για τους «κόκκινους» και πιθανότατα θα επιστρέψει το 2018, επιστρέφει ο Χέντερσον που πήρε ανάσες μεσοβδόμαδα, επανέρχονται βασικοί ποδοσφαιριστές για τα «ζαχαρωτά» μετά την απουσία τους στο παιχνίδι με τον Απόλλωνα Λεμεσού. 
Κλείσιμο

Στο Μάντσεστερ, γίνεται ΤΟ ντέρμπι (18:30)! Ένας ματς που ανάλογα με την έκβασή του κι αν η Σίτι καταφέρει να μην το χάσει, θα έχει πλέον δείξει ότι πολύ δύσκολα θα την απειλήσει κάποιος στην κορυφή και θα της προκαλέσει άγχος στην κούρσα που πραγματοποιεί για την κατάκτηση του τίτλου. 

Το προσεκτικό και έξυπνο ποδόσφαιρο του Μουρίνιο έρχεται γι' ακόμα μια φορά σε κόντρα με το ρεσιτάλ επιθετικότητας, όπως το θέλει ο Πεπ Γκουαρδιόλα. Διαφορά οχτώ βαθμών έχει διαμορφωθεί πριν από τη μεγαξύ τους αναμέτρηση στο «Ολντ Τράφορντ», με πιθανή νίκη των «κόκκινων διαβόλων» να δίνει ξανά τρομερό ενδιαφέρον στη βαθμολογία... 

Απών ο Πογκμπά για τη Γιουνάιτεντ μετά την αποβολή του στο ντέρμπι με την Άρσεναλ, παίζει ο Μάτιτς, διαθέσιμοι οι Ιμπραΐμοβιτς και Τζόουνς. 

Περιμένει τον Κομπανί ο Πεπ, με τον Βέλγο να έχει χάσει το ματς με τη Σαχτάρ Ντόνετσκ λόγω ενοχλήσεων. Κανονικά ο Σίλβα, αμφίβολος με ίωση ο Ντελφ. 

Στις 14:00, πάντως, η Άρσεναλ φιλοξενείται στο «St. Mary's» από τη Σαουθάμπτον και μπορεί να έχει όφελος, κυρίως από το αποτέλεσμα του ντέρμπι στο Μέρσεϊσαϊντ, παραμονεύοντας για να μπει πάλι στην 5άδα του βαθμολογικού πίνακα. Την ήττα από τη Γιουνάιτεντ θέλουν να ξεπεράσουν οι «κανονιέρηδες», στο +4 από την επικίνδυνη ζώνη και με μόλις μια νίκη στα τελευταία έξι ματς οι «άγιοι»... 

Το πρόγραμμα της 16ης αγωνιστικής 

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 

Γουέστ Χαμ-Τσέλσι 1-0 
(6’ Αρναούτοβιτς) 

Μπέρνλι-Γουότφορντ 1-0 
(45’ Άρφιλντ) 

Κρίσταλ Πάλας-Μπόρνμουθ 2-2 
(41’ πέν. Μιλιβόγεβιτς, 44’ Νταν / 10’, 45’+3’ Ντεφόε) 

Χάντερσφιλντ-Μπράιτον 2-0 

(12’, 43’ Μουνιέ) 

Σουόνσι-Γουέστ Μπρόμ. 1-0 
(81’ Μπονί) 

Τότεναμ-Στόουκ 5-1 
(21’ Σόουκρος πέν., 53’ Σον, 54’, 65’ Κέιν, 74’ Έρικσεν / 80’ Σόουκρος) 

Νιούκαστλ-Λέστερ 2-3 
(4’ Χοσέλου, 73' Γκέιλ / 20' Μαχρέζ, 60' Γκρέι, 86' αυτ. Αγιόθε) 

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 

Σαουθάμπτον-Άρσεναλ 14:00 
Λίβερπουλ-Έβερτον 16:15 
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μάντσεστερ Σίτι 18:30 

Η επόμενη (17η) αγωνιστική 

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 

Μπέρνλι-Στόουκ Σίτι (21:45) 
Κρίσταλ Πάλας-Γουότφορντ (22:00) 
Χάντερσφιλντ-Τσέλσι (22:00) 

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 

Νιούκαστλ-Έβερτον (21:45) 
Σαουθάμπτον-Λέστερ (21:45) 
Σουόνσι-Μάντσεστερ Σίτι (21:45) 
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μπόρνμουθ (22:00) 
Τότεναμ-Μπράιτν (22:00) 
Γουέστ Χαμ-Άρσεναλ (22:00)

Η σχέση αγάπης-μίσους ανάμεσα σε Μουρίνιο και Πεπ


Δύο άνθρωποι που ξεκίνησαν κάτω από την ίδια ποδοσφαιρική στέγη αλλά στη συνέχεια έγιναν πρωταγωνιστές της πιο δημοφιλούς αντιπαλότητας στο χώρο της «στρογγυλής θεάς». Το νέο επεισόδιο της πολυτάραχης σχέσης ανάμεσα στους Ζοσέ Μουρίνιο και Πεπ Γκουαρντιόλα, το απόγευμα του Σαββάτου (10/12 – 18:30 Ώρα Ελλάδος) στο «Ολντ Τράφορντ»… 

Η χρονική αφετηρία της ιστορίας μας ξεκινά κάπου στα μέσα του 1996. Τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς καταφθάνει στη Βαρκελώνη ο νεαρός τότε Μουρίνιο, αναλαμβάνοντας χρέη βοηθού-μεταφραστή του Μπόμπι Ρόμπσον (σ.σ. ρόλο που διατήρησε και επί ημερών Φαν Χάαλ) αλλά και γενικότερων καθηκόντων στα αποδυτήρια του συλλόγου. Στο ρόστερ των Καταλανών δεσπόζει η μορφή του Γκουαρντιόλα, ο οποίος αποτελεί βασικό «γρανάζι» στον άξονα της ενδεκάδας και κάπως έτσι οι δύο άντρες έρχονται κοντά, χτίζοντας μια σχέση φιλίας η οποία κρατά περίπου δώδεκα χρόνια… 

Μέχρι το καλοκαίρι του 2008 δηλαδή… Τότε που η μοίρα τους έφερε να γίνουν οι δύο διεκδικητές του πάγκου της-μέχρι τότε αγαπημένης και για τους δύο-«Μπάρτσα». Η απόφαση που εν τέλει ελήφθη από τους Τσίκι Μπεγκιριστάιν (σ.σ. αθλητικός διευθυντής) και Μαρκ Ίνγκλα (σ.σ. αντιπρόεδρος) είναι πλέον γνωστή σε όλους... Ο Γκουαρντιόλα αναλαμβάνει, οδηγεί τους Καταλανούς σε μια από τις πιο ένδοξες τετραετίες της ιστορίας τους και ο σύλλογος αποκτά αυτόματα έναν «εχθρό», ο οποίος δεν ξεχνά και περιμένει την κατάλληλη στιγμή για εκδίκηση…




Η οποία ήρθε τον Απρίλιο του 2010. Ως προπονητής της Ίντερ ο Μουρίνιο έρχεται στο πλαίσιο των ημιτελικών του Τσάμπιονς Λιγκ αντιμέτωπος με την Μπαρτσελόνα και τον άνθρωπο που του «έκλεψε» τη δουλειά. Κερδίζει το παιχνίδι του Μιλάνου με 3-1 και κάνει το γύρο του θριάμβου μέσα στο «Καμπ Νου» μετά την ήττα με 1-0, η οποία τον οδήγησε τον τελικό της Μαδρίτης, όπου και στέφθηκε για δεύτερη φορά στην καριέρα του πρωταθλητής Ευρώπης απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου. 

Το καλοκαίρι εκείνης της σεζόν ο «Special One» επιδιώκει να… τα βάλει για τα καλά με τον Πεπ και την «Μπάρτσα», αναλαμβάνοντας τα ηνία της Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία προσπαθεί να ανακτήσει την κορυφή του ισπανικού ποδοσφαίρου. Και η αλήθεια είναι πως πέραν της κατάκτησης του Ισπανικού πρωταθλήματος το 2013 αλλά και των Copa del Rey και Σούπερ Καπ το 2011, από την όλη ιστορία κερδισμένος βγήκε ο σημερινός προπονητής της Σίτι, ο οποίος… εστίασε στην εντός αγωνιστικού χώρου αντιπαλότητά του με τον Πορτογάλο κόουτς και κατάφερε να του πάρει πέντε από τις 11 παρτίδες. Τέσσερις ολοκληρώθηκαν ισόπαλες ενώ μόλις δύο ήταν οι φορές που ο Μουρίνιο έφυγε από το γήπεδο με τη νίκη. 




Η Τούμπα ξαναγεμίζει για το μεγάλο ντέρμπι

Ο «δικέφαλος του βορρά» θέλει να μετατρέψει το αποψινό ματς (19:30, Novasports1) με τον Παναθηναϊκό σε γιορτή, αφού το πρόγραμμα τα έφερε έτσι ώστε να έχει σε αυτό το πολύ σημαντικό ντέρμπι, για πρώτη φορά φέτος τη στήριξη του κόσμου του στις εξέδρες, στην ολοκλήρωση της τιμωρίας που είχε επιβληθεί στην ομάδα. Ο Ρασβάν Λουτσέσκου ξέρει ότι δεν μπορεί να υπολογίζει στις υπηρεσίες του Αντελίνο Βιεϊρίνια, κόντρα σε έναν Παναθηναϊκό πολλών και ασταμάτητων προβλημάτων, τα οποία στο ματς με τον Πανιώνιο έδειξαν να επηρεάζουν και το αγωνιστικό κομμάτι... Παρών ο Κουρμπέλης για την ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη, εκτός οι Κουλιμπαλί, Μουνιέ και Λουτσιάνο.

Νωρίτερα, ο Ατρόμητος υποδέχεται τον Λεβαδειακό (17:15, Novasports2) σε ένα πολύ σημαντικό ματς για τους Περιστεριώτες, αφού δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να δουν την απόστασή τους από την κορυφή να μεγαλώνει, ανάλογα και με το αποτέλεσμα της ΑΕΚ, τη Δευτέρα. Στο +4 από την επικίνδυνη ζώνη οι Βοιωτοί, που έχουν χάσει έδαφος και αγνοούν για περίπου δύο μήνες τη νίκη σε ματς πρωταθλήματος...

Την ίδια ώρα με το παιχνίδι στο Περιστέρι, ο ΠΑΣ Γιάννινα κοντράρεται με τη Λαμία (17:15, Novasports3), η οποία συνεχίζει να δείχνει ότι είναι... πολύ σκληρή για να «πεθάνει». Απέναντι σε Απόλλωνα Σμύρνης και Παναιτωλικό πήρε βαθμούς στις καθυστερήσεις και θ' αποτελέσει ακόμα μια δοκιμασία για το σύνολο του Πετράκη, το οποίο μετράει τρεις διαδοχικές ισοπαλίες με το ίδιο σκορ (1-1).

Το πρόγραμμα για σήμερα, Κυριακή, πάντως, ανοίγει με την αναμέτρηση του Απόλλωνα Σμύρνης απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης (15:00, Novasports2). Πήραν τα πάνω τους οι Αρκάδες που έχουν τέσσερα σερί «τρίποντα» έπειτα από τη μεγάλη νίκη επί του Παναθηναϊκού και έχουν καταφέρει να υποτάξουν Πλατανιά, Λεβαδειακό και Κέρκυρα για να φτάσουν στην 6η θέση της βαθμολογίας. Αγκομαχώντας η «ελαφρά ταξιαρχία» παραμένει στα όρια ανάμεσα στις θέσεις επιβίωσης και υποβιβασμού, δίχως θετικό αποτέλεσμα από τις αρχές Νοέμβρη και το εντυπωσιακό 4-3 επί του ΠΑΣ...

Αναλυτικά το πρόγραμμα της 14ης αγωνιστικής:

Σάββατο 9/12

Λάρισα – Ξάνθη 1-0

Πανιώνιος – Πλατανιάς 2-1

Παναιτωλικός – Ολυμπιακός 1-4

Κυριακή 10/2

Απόλλων Σμύρνης – Αστέρας Τρίπολης (15:00)

Ατρόμητος – Λεβαδειακός (17:15)

ΠΑΣ Γιάννινα – Λαμία (17:15)

ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός (19:30)

Δευτέρα 11/2

ΑΕΚ – Κέρκυρα (19:30)


H προϊστορία για το ντέρμπι ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ δημοσίευσε πριν από λίγο το καθιερωμένο Facts& Figures για το αποψινό ντέρμπι της Τούμπας. Δείτε τους “αριθμούς” που δημοσίευσε η ΠΑΕ:

Το paokfc.gr σας βάζει από νωρίς στο κλίμα της αναμέτρησης της 14ης αγωνιστικής της Super League Σουρωτή κόντρα στον Παναθηναϊκό στο γήπεδο της Τούμπας. Διαβάστε ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με το background του αγώνα, αλλά και την παράδοση του Δικεφάλου κόντρα στους Πράσινους, λίγες ώρες πριν την σέντρα του αγώνα.

#76 αναμετρήσεις έχουν διεξαχθεί ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό από το 1959-60 μέχρι σήμερα για το πρωτάθλημα και τα Play Offs. Ο Δικέφαλος μετρά 40 νίκες και 14 ισοπαλίες, ενώ υπάρχουν και 22 νίκες του Παναθηναϊκού.

#5 γκολ έχει σημειώσει ο Γιώργος Σκαρτάδος στα ματς με τον Παναθηναϊκό που έχουν γίνει στην Τούμπα. Ακολουθούν οι Γιώργος Κούδας και Σταύρος Σαράφης με τέσσερα.

#31 διαδοχικά ματς με γκολ έστω από τον έναν αντίπαλο υπάρχουν στις αναμετρήσεις των δύο ομάδων ανεξάρτητου έδρας. Τελευταία φορά που δεν σημειώθηκε γκολ ήταν στις 19 Οκτωβρίου 2008 στο ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 0-0.

#6 αναμετρήσεις έδωσαν πέρσι οι δύο ομάδες για την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, τα Play Offs και το Κύπελλο Ελλάδος και πήραν από τρεις νίκες. Δύο φορές υπερασπίστηκαν την έδρα τους, ενώ στα ματς των Play Offs σημειώθηκαν δύο διπλά.

#Στις 25 Αυγούστου 2002 είναι μια από τις ευρύτερες νίκες του ΠΑΟΚ με 4-1 στην Τούμπα. Ο Γιώργος Γεωργιάδης σημείωσε δύο γκολ σε αυτό το ματς, ο Σπάσιτς έβαλε το τρίτο, ενώ ο Χένρικσεν σκόραρε στην λάθος εστία. Το γκολ του Παναθηναϊκού ήταν από λάθος του Γιασεμάκη, που πέτυχε και αυτός αυτογκόλ.

#Από τις 15 Μαρτίου 1987 που ηττήθηκε 3-2 στην Τούμπα με χατ τρικ του Χρήστου Δημόπουλου μέχρι και τις 5 Μαΐου 1996 που έχασε 1-0 ο Δικέφαλος έμεινε αήττητος για οκτώ διαδοχικά ματς με απολογισμό έξι νίκες – 2 ισοπαλίες σε εντός έδρας αναμετρήσεις με τον Παναθηναϊκό.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης