Ο Γολγοθάς του Κλάσνιτς: Υποβλήθηκε σε τρίτη μεταμόσχευση νεφρού

Ο Γολγοθάς του Κλάσνιτς: Υποβλήθηκε σε τρίτη μεταμόσχευση νεφρού

Ο Ιβάν Κλάσνιτς συνεχίζει να ανεβαίνει τον Γολγοθά του, δίνοντας ακόμα μία μεγάλη και δύσκολη μάχη για τη ζωή

Ο Γολγοθάς του Κλάσνιτς: Υποβλήθηκε σε τρίτη μεταμόσχευση νεφρού
Ο 37χρονος παλαίμαχος διεθνής Κροάτης ποδοσφαιριστής υποβλήθηκε χθες το βράδυ σε νέα μεταμόσχευση νεφρού, με την ελπίδα να καταφέρει αυτή τη φορά να λυτρωθεί.

Το δράμα του Κλάσνιτς έχει συγκλονίσει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, αφού τον Ιανουάριο του 2007 -και ενώ έπαιζε στα γήπεδα με τη φανέλα της Βέρντερ Βρέμης- είχε μάθει ότι πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια.

Όμως, ο Ιβάν δεν το έβαλε ποτέ κάτω. Και έπειτα από την πρώτη μεταμόσχευση νεφρού, τον Μάρτιο του 2007, όχι μόνο είχε κατορθώσει να σταθεί ξανά στα πόδια του και να επιστρέψει στην Μπουντεσλίγκα, τον Νοέμβριο του 2007, αλλά είχε γίνει και ο πρώτος ποδοσφαιριστής που συμμετείχε σε κορυφαία διοργάνωση, το Euro 2008, έπειτα από μία τέτοια επέμβαση.

Κλείσιμο
Ωστόσο, ο οργανισμός του είχε απορρίψει, λίγο καιρό αργότερα, εκείνο το μόσχευμα, που του είχε δωρίσει η μητέρα του. Και είχε χρειαστεί να υποβληθεί και σε δεύτερη μεταμόσχευση, με νεφρό που του δώρισε ο πατέρας του.

Ωστόσο, ούτε αυτό το μόσχευμα το δέχτηκε τελικά ο οργανισμός του. Κι ας είναι πολύ υψηλά τα ποσοστά επιτυχίας, ακόμα και 90%, όταν ο συμβατός δότης είναι συγγενής πρώτου βαθμού. Ο Ιβάν, δυστυχώς, ήταν μέσα στο 10%...

Πέρυσι, διακομίστηκε στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση, αφού το νεφρό του πατέρα του είχε πάψει να λειτουργεί. Αλλά και αυτή τη φορά ο Ιβάν βγήκε νικητής στη μάχη για τη ζωή. Από τον Σεπτέμβριο του 2016 άρχισε τις αιμοκαθάρσεις τρεις φορές την εβδομάδα στο Αμβούργο. Και ταυτόχρονα άρχισε η προσμονή για την ανεύρεση τρίτου μοσχεύματος…

Τα πρώτα μηνύματα δεν ήταν ενθαρρυντικά. Οι γιατροί του έλεγαν ότι στη λίστα αναμονής βρίσκονται τόσοι πολλοί ασθενείς που μπορεί να χρειάζονταν ακόμα και επτά χρόνια για να βρεθεί συμβατός δότης.

Ο Ιβάν δεν έχασε την ελπίδα του ούτε αυτή τη φορά. Όλο αυτό το διάστημα πήγαινε για αιμοκάθαρση, μία διαδικασία που διαρκούσε πέντε ώρες κάθε φορά, και μετά έπαιρνε από το σχολείο τη 10χρονη σήμερα κόρη του, Φαμπιάνα. Της μαγείρευε και τη βοηθούσε με τα μαθήματά της. Η μαμά δεν ήταν εκεί, αφού το 2011 ήρθε να προστεθεί και ένα διαζύγιο στα προβλήματα του Κλάσνιτς…

«Όλα είναι πλέον φυσιολογικά για την Φαμπιάνα. Ξέρει ότι είμαι άρρωστος και ότι συχνά πρέπει να πηγαίνω στο νοσοκομείο. Δεν γνωρίζει γιατί ακριβώς πηγαίνω εκεί. Δεν θέλω να την τρομάξω…» δήλωνε πριν από λίγους μήνες ο παλαίμαχος Κροάτης ποδοσφαιριστής.

Ωστόσο, ο Κλάσνιτς δεν χρειάστηκε να περιμένει επτά χρόνια. Και έζησε ακόμη ένα θαύμα. Μόλις έναν χρόνο έπειτα από την εσπευσμένη διακομιδή του στο νοσοκομείο και την απόρριψη του δεύτερου μοσχεύματος, πριν από λίγα 24ωρα, ενημερώθηκε ότι βρέθηκε συμβατός δότης στην πατρίδα του.

Και χθες το βράδυ, στην κλινική «Merkur» του Ζάγκρεμπ, υποβλήθηκε για τρίτη φορά σε μεταμόσχευση νεφρού από τον χειρουργό Στίπισλαβ Γιαντρίγιεβιτς.

«Δεν μπορούμε φυσικά να σας δώσουμε λεπτομέρειες για την επέμβαση, αλλά μπορούμε να σας πούμε ότι όλα πήγαν καλά» δήλωσαν οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου.

Δεν έγινε γνωστό ποιος ήταν ο δωρητής, αλλά το βέβαιο είναι πως αυτή τη φορά δεν μπορούσε να πάρει μόσχευμα από το οικογενειακό του περιβάλλον -για την ακρίβεια από τον αδελφό του- για ιατρικούς λόγους: έπειτα από δύο αποβολές μοσχευμάτων από συγγενείς πρώτου βαθμού, το σώμα αναγνωρίζει όργανα με παρόμοιο DNA, αναπτύσσει αντισώματα και τα απορρίπτει.

Πηγή: www.sport-fm.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης