Europa League: Τροπαιούχος η Γιουνάιτεντ, 2-0 τον Άγιαξ στον πιο... βαρετό τελικό

Europa League: Τροπαιούχος η Γιουνάιτεντ, 2-0 τον Άγιαξ στον πιο... βαρετό τελικό

Με εξαιρετικό πρέσινγκ, ο «Special One» εξουδετέρωσε τα ατού του «Αίαντα» και οι παίκτες του «χτύπησαν» σε καίρια σημεία του ματς, για να φέρουν στο «Ολντ Τράφορντ» τον πρώτο τίτλο της μετά σερ Άλεξ Φέργκιουσον εποχής - Πογκμπά και Μχιταριάν οι «χρυσοί» σκόρερ

Europa League: Τροπαιούχος η Γιουνάιτεντ, 2-0 τον Άγιαξ στον πιο... βαρετό τελικό
Κυνική, όπως σχεδόν όλες οι ομάδες του Μουρίνιο, αλλά αποφασιστική όσο ποτέ άλλοτε μέσα στη φετινή (απογοητευτική σε γενικές γραμμές) χρονιά, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατέκτησε το πιο εύκολο Ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας της και εξασφάλισε την επιστροφή της στο Champions League.

Κλείσιμο


Ο εκπληκτικός, μέχρι και τον τελικό του Europa League, Άγιαξ πλήρωσε με μια δίκαιη ήττα το τίμημα της επιλογής του να στηριχθεί στα δικά του παιδιά, παρατάσσοντας την πιο νεανική ομάδα που έχουμε δει να αγωνίζεται σε τελικό Ευρωπαϊκού Κυπέλλου (μέσος όρος ηλικίας 22 χρόνια και 282 ημέρες).

Τα πιτσιρίκια των Ολλανδών που έφτασαν μέχρι και την Στοκχόλμη δεν ήταν έτοιμα για να κοιτάξουν στα μάτια τους «κόκκινους διαβόλους», που δεν ήταν και τόσο… «διάβολοι» μέσα στο γήπεδο, αλλά από τα πρώτα δευτερόλεπτα μέχρι και τις καθυστερήσεις εφάρμοσαν στο απόλυτο το σχέδιο του προπονητή τους.



Η Γιουνάιτεντ μπήκε στο γήπεδο με σκοπό να… πνίξει τον Αίαντα και στα 28 δευτερόλεπτα επιβεβαιώθηκε πως οι Ολλανδοί είχαν πολύ άγχος. Ασυνεννοησία μεταξύ Ονάνα, Σάντσες, η μπάλα στον Πογκμπά με το σουτ του Γάλλου να περνά δίπλα από το δοκάρι. Αυτή ήταν η… προειδοποιητική βολή.

Με τον Άγιαξ να προσπαθεί να βρει τρόπο να διαπεράσει τη… γραμμή Μαζινό που είχε στήσει ο Μουρίνιο και τον Ρομέρο να πιάνει για πρώτη φορά τη μπάλα στο 15’, στο 18’ ήρθε το πρώτο γκολ.



Η Γιουνάιτεντ έκλεψε, οι Ολλανδοί άφησαν πολύ χώρο στον Πογκμπά, του έδωσαν και το χρόνο να… οπλίσει με το σουτ του Γάλλου να κοντράρει να ξεγελά τον Ονάνα και να καταλήγει στα δίχτυα του.

Η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου είχε κάνει μια πρώτη απόσβεση των χρημάτων του, πετυχαίνοντας το πιο γρήγορο γκολ που έχει πετύχει ποτέ σε τελικό Ευρωπαϊκού κυπέλλου η Γιουνάιτεντ.



Ο Άγιαξ προσπαθούσε να βρει από κάπου να πιαστεί, αλλά ο Κλάσεν δεν υπήρχε στο γήπεδο, εξαφανισμένος από τα χαφ των Άγγλων, ο Τραορέ όταν έπαιρνε τη μπάλα προσπαθούσε να περάσει τους πάντες και τα πάντα, με αποτέλεσμα το 1-0 να μείνει ως το τέλος του ημιχρόνου.

Με την επιστροφή των ομάδων ήρθε και το δεύτερο σοκ για τον Αίαντα, με δράστη τον Μιχιταριάν που μέχρι το 48’ υπήρχε ως απλή αναφορά στο φύλλο αγώνος.



Ο Αρμένιος επιθετικός μετά από την εκτέλεση κόρνερ και την κεφαλιά του Φελαϊνί, αν και είχε πλάτη στην εστία με γυριστή προβολή νίκησε τον Ονάνα και ουσιαστικά έδωσε πρόωρο τέλος στον τελικό.

Η Γιουνάιτεντ έδωσε κι άλλα μέτρα στον Άγιαξ, με τους Ολλανδούς να έχουν την απόλυτη κατοχή, αλλά να μην ξέρουν τι να κάνουν. Φτάνοντας έξω από την περιοχή των Άγγλων δεν υπήρχε μία ατομική προσπάθεια, μία σωστή πάσα που να δημιουργήσει ένα ρήγμα στο απροσπέλαστο τείχος που είχε στηθεί και μόνο στο 93’ (!!!) ο Νέρες βρέθηκε απέναντι από τον Ρομέρο, ωστόσο ο πιτσιρικάς Βραζιλιάνος πλάσαρε άσχημα κι οι αμυντικοί έδιωξαν για να ακολουθήσει το τελευταίο σφύριγμα του Σκόμινα.

Σίγουρα ήταν ένας από τους χειρότερους ποιοτικά τελικούς Ευρωπαϊκών κυπέλλων που έχουμε δει, αλλά μετά από χρόνια αυτό που θα θυμούνται όλοι είναι πως στην Στοκχόλμη η Γιουνάιτεντ (του Μουρίνιο) κατέκτησε το μοναδικό Ευρωπαϊκό κύπελλο που έλειπε από την συλλογή της...

Οι συνθέσεις
Αγιαξ: Ονάνα, Φέλτμαν, Ντάβινσον Σάντσες, Ντε Λιχτ, Ρίντεβαλντ (82' Φρένκι ντε Γιονγκ), Σένε (70' Φαν ντε Μπέικ), Κλάασεν, Ζιγές, Μπερτράν Τραορέ, Γιουνές, Ντόλμπεργκ (62' Νταβίντ Νέρες).
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ρομέρο, Βαλένσια, Σμόλινγκ, Μπλιντ, Νταρμιάν, Αντέρ Ερέρα, Φελαϊνί, Πογκμπά, Μάτα (90' Ρούνεϊ), Μχιταριάν (74' Λίνγκαρντ), Ράσφορντ (84' Μαρσιάλ).




Θυμηθείτε την εξέλιξη του αγώνα όπως την παρακολουθήσατε μέσα από το www.protothema.gr

90'+3': Η μεγάλη ευκαιρία για τον Άγιαξ ήρθε στο 93' με τον Νέρες να πλασάρει άστοχα τον Ρομέρο

85': Από το 2-0 και μετά δεν έχει αλλάξει τίποτα... Ο Άγιαξ έχει την κατοχή, πιέζει, αλλά φάση για γκολ δεν έχει...

76': Πολύ σκληρό φάουλ, του Μάτα στον 17χρονο Ντε Λιχτ και ένταση μεταξύ των παικτών

71': Το εκτελεί ο Ζιγιές πολύ άσχημα με τη μπάλα να βρίσκει στο τείχος και να διώχνουν οι αμυντικοί...

70': Φάουλ σχεδόν πάνω στη γραμμή της περιοχής, στον άξονα της εστίας της Γιουνάιτεντ.

67': Σε καλή θέση ο Ζιγιές ωστόσο το σουτ που επιχειρεί φεύγει ψηλά άουτ

Ο Άγιαξ δείχνει να μην πιστεύει στην ανατροπή κι έτσι όπως κυλά το ματς πιο πιθανό φαντάζει το 0-3 από το 1-2...

65': Σέντρα του Πογκμπά ο Φελαϊνί πιάνει την κεφαλιά με τη μπάλα να πηγαίνει στην αγκαλιά του Ονάνα

60': Η Γιουνάιτεντ με υποδειγματική αλληλοκάλυψη μέχρι στιγμής δεν επιτρέπει στους παίκτες του Άγιαξ να πάρουν ανάσα...

55': Ο Γιουνές φεύγει στην πλάτη της άμυνας, αλλά κάνει κακό κοντρόλ, καθυστερεί και κλείνεται από τους αμυντικούς που διώχνουν εύκολα.

50': Η Γιουνάιτεντ δίνει πλέον γήπεδο στον Άγιαξ και περιμένει στην περιοχή του τους Ολλανδούς
 
Το απόλυτο σοκ για τον Άγιαξ!

48' ΓΚΟΛ: Ο Φελαϊνί κέρδισε το κόρνερ κι από την εκτέλεση του πήρε την κεφαλιά με τον Μιχιταριάν αν και με γυρισμένη την πλάτη προς την εστία να βρίσκει τον τρόπο και με εξαιρετική προβολή να πετυχαίνει το 0-2 για την Γιουνάιτεντ στην πρώτη της επίθεση στο β' ημίχρονο!


46': Ξεκίνησε το β' ημίχρονο

45': Τέλος του πρώτου ημιχρόνου!

41': Ο Τραορέ και πάλι μπαίνει στην περιοχή, όμως Σμόλινγκ καλύπτει με εντυπωσιακό τρόπο τη μπάλα και την αφήνει να καταλήξει άουτ

37': Ο Τραορέ απέφυγε όποιον βρήκε μπροστά του και μπήκε στην περιοχή, όμως αντί να σουτάρει επέλεξε να κάνει μία ακόμη ντρίμπλα χάνοντας τη μπάλα.

34': Επικίνδυνη σέντρα του Ρίντενβαλντ στην καρδιά της άμυνας της Γιουνάιτεντ κανείς παίκτης του Άγιαξ δεν ήταν κοντά για να την σπρώξει στα δίχτυα!

31': Πρώτη κίτρινη στον τελικό και είναι για τον Μιχιταριάν 

30': Προσπαθεί ο Άγιαξ να βρει τρόπο για να γίνει απειλητικός προς την εστία της Γιουνάιτεντ, χωρίς όμως επιτυχία...

-Το γκολ του Πογκμπά είναι το πιο γρήγορο γκολ που έχει πετύχει η Γιουνάιτεντ σε τελικό Ευρωπαϊκού Κυπέλλου!

24': Ο Βαλένσια απέφυγε σαν σταματημένο τον αντίπαλο του, όμως το σουτ που επιχείρησε έδιωξε ο Ονάνα!

23': Η Γιουνάιτεντ χωρίς να κάνει κάτι το... εξωπραγματικό, μετουσίωσε την ανωτερότητα της με ένα τυχερό γκολ εκμεταλλευόμενη την εμπειρία της...

18' ΓΚΟΛ: Οι παίκτες του Άγιαξ δίνουν πολύ χώρο στον Πολ Πογκμπά ο οποίος δεν δίστασε να σουτάρει με τη μπάλα να κοντράρει σε αντίπαλο, να ξεγελά τον Ονάνα και να καταλήγει στα δίχτυα της Ολλανδικής ομάδας!






15': Πρώτη επίσκεψη του Αίαντα στα καρέ της Γιουνάιτεντ με τον Τραορέ να σουτάρει και τον Ρομέρο να μπλοκάρει σταθερά
 
10': Επικίνδυνη σέντρα του Μάτα ο Φελαΐνί δεν μπόρεσε να πιάσει την κεφαλιά!

7': Ίδια εικόνα στον αγώνα με τους "κόκκινους διαβόλους" να πιέζουν ψηλά, αλλά με εξαίρεση το σουτ του Πογκμπά δεν υπάρχει άλλη φάση στο παιχνίδι

4': Καλύτερη η Γιουνάιτεντ έχει μπει πολύ δυνατά και πιέζει με επιτυχία τα πιτσιρίκια του Άγιαξ

1': Στα 28 δευτερόλεπτα η Γιουνάιτεντ κάνει την πρώτη της τελική! Κακή συνεννόηση Ονάνα και Ντε Λιχτ με τη μπάλα να φτάνει έξω από την περιοχή και τον Πογκμπά να σουτάρει στέλνοντας τη μπάλα δίπλα από το δοκάρι!





- Έναρξη του αγώνα!

-Οι Ολλανδοί παρατάσσουν την πιο νεανική ομάδα στην ιστορία των τελικών όλων των Ευρωπαϊκών Κυπέλλων

-Όλοι θα ήθελαν να τον δουν στο... χορτάρι, αλλά ο τραυματίας Ζλάταν έκανε εντυπωσιακή εμφάνιση στην "Friends Arena"

Οι συνθέσεις
Άγιαξ (Πέτερ Μπος): Ονάνα, Φέλτμαν, Ρίντεβαλντ, Σάντσες, Τραορέ, Κλάασεν, Γιουνές, Σένε, Ζιγιέκ, Ντόλμπεργκ, Ντε Λιχτ.
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Ζοσέ Μουρίνιο): Ρομέρο, Πογκμπά, Μάτα, Σμόλινγκ, Μπλιντ, Ράσφορντ, Ερέρα, Μχιταριάν, Βαλένσια, Φελαϊνί, Νταρμιάν.


Έντουιν Φαν Ντερ Σαρ και Άλεξ Φέργκιουσον ως μέλη της Γιουνάιτεντ πανηγύρισαν την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ και χθες το βράδυ στην Στοκχόλμη είχαν την ευκαιρία να θυμηθούν τις παλιές καλές ημέρες


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης