Ομπράντοβιτς, κούραση και 15.000 Τούρκοι στέρησαν την «κούπα» από τον Ολυμπιακό

Ομπράντοβιτς, κούραση και 15.000 Τούρκοι στέρησαν την «κούπα» από τον Ολυμπιακό

Οι «κομάντος» του Σφαιρόπουλου δεν κατάφεραν δεύτερη ανατροπή μετά τον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ - Έχασαν με 80-64 από τη Φενέρμπαχτσε - MVP ο Ούντο. «κλειδιά» Ντατόμε, Κάλινιτς - Αγγελόπουλοι: Είμαστε η κορυφαία ομάδα της 9ετιας

Ομπράντοβιτς, κούραση και 15.000 Τούρκοι στέρησαν την «κούπα» από τον Ολυμπιακό
Για περίπου 25 λεπτά όχι μόνο οι παίκτες του Ολυμπιακού και οι οπαδοί του, αλλά και οι ίδιοι οι Τούρκοι φάνηκαν να πιστεύουν ότι η ιστορία του ημιτελικού με την ΤΣΣΚΑ θα επαναληφθεί. Ότι οι «κομάντος» του Σφαιρόπουλου θα γυρίσουν το παιχνίδι και θα πανηγυρίσουν την κατάκτηση της Ευρωλίγκας μέσα στην Πόλη. 

Δυστυχώς, όμως, για όλους τους Έλληνες, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν είχε την ίδια άποψη με τους υπόλοιπους. Η δουλειά που είχε κάνει για το χθεσινό παιχνίδι, το πώς είχε «διαβάσει» το παιχνίδι των πρωταθλητών Ελλάδας και το πώς αντιμετώπισε τους Σπανούλη και Πρίντεζη ήταν για σεμινάριο.

Ας προσθέσουμε στα παραπάνω τους 15.000 Τούρκους που είχαν κατακλύσει ασφυκτικά το καμίνι του «Σινάν Ερντέμ», τα... «σπόρια» που έδωσαν στους Τούρκους κρατώντας την ομάδα τους όρθια κατά την τρίτη περίοδο, την κούραση από την υπερπροσπάθεια απέναντι στην ΤΣΣΚΑ, αλλά και το τετριμμένο αλλά υπαρκτό θέμα της διαφοράς μπάτζετ μεταξύ των δύο ομάδων και έχετε τους λόγους που τελικά η Φενέρ σήκωσε το κύπελλο επικρατώντας σχετικά άνετα με 80-64 στον τελικό του Ολυμπιακού.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι οι Πειραιώτες δεν πλησίασαν καν τα ποσοστά του ημιτελικού, έχοντας στα δίποντα 40% και στα τρίποντα 35%.

Από την άλλη πλευρά, το δίδυμο Ούντο και Βέσελι προξένησε πολλά προβλήματα ειδικά με την εξαιρετική τους άμυνα.
Κλείσιμο



Το ματς

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε διαβάζοντας στην επίθεσή του, αλλά οι αλλαγές στην άμυνα μετά από κάθε σκριν τον «πλήγωσαν». Τα mismatch ήταν συνεχόμενα και με 3 ασίστ του Έκπε Ούντο και 9 πόντους του ασταμάτητου Νίκολα Κάλινιτς η Φενέρμπαχτσε προηγήθηκε με 16-8 (6’). Παρά την φιλότιμη προσπάθεια των παικτών του Γιάννη Σφαιρόπουλου η διαφορά δεν έπεσε και μάλιστα οι 26 πόντοι παθητικό της περιόδου ήταν κακός οιωνός.

Η δεύτερη περίοδος βρήκε στο παρκέ τους Ουότερς, Γκριν και Μιλουτίνοφ με καλό ρυθμό κι από δικά τους χέρια οι «ερυθρόλευκοι» μείωσαν σε 27-23 (13’). 

Οι γηπεδούχοι βρήκαν τρόπο να διασπάσουν την άμυνα του Ολυμπιακού και με τρίποντο του Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς προηγήθηκαν με 35-25 (17’). Σε εκείνο το σημείο οι Πειραιώτες έπαιξαν με περισσότερη εξυπνάδα, άνοιξαν με τη σειρά τους τις αποστάσεις και με δύο τρίποντα (Πρίντεζης και Μάντζαρης) μείωσαν σε 37-32 (20’).  

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με συνεχόμενα τρίποντα κι από τις δύο ομάδες (Ντίξον, τυχερό Βέσελι και 2./2 Μάντζαρης), ωστόσο ακολούθησε ένα «στείρο» δίλεπτο εκατέρωθεν. Η Φενέρμπαχτσε με 5/6 συνεχόμενες βολές πήρε σημαντική ανάσα ενώ ακολούθησε και τρίποντο του Ντατόμε (57-44, 28’). Ο Ούντο έμοιαζε με τερματοφύλακα και λίμπερο μαζί αφού έκοβε κάθε προσπάθεια από κοντά των «ερυθρόλευκων» κι έτσι η διαφορά παρέμενε σε διψήφιο επίπεδο (60-46, 29’).

Όσο κι αν προσπαθούσαν οι «ερυθρόλευκοι», οι γηπεδούχοι έπαιζαν πολύ καλό μπάσκετ, έβρισκαν καθαρές επιλογές και με άριστα ποσοστά πίσω από τα 6.75 βρέθηκαν στο +18 (68-50, 33’). Οι παίκτες του Ολυμπιακού προσπάθησαν να ξαναμπούν στη διεκδίκηση του ματς, αλλά πνιγμένοι στο άγχος τους το έκαναν με ανορθόδοξο τρόπο κι έτσι δεν το κατάφερε ποτέ. 

Τα δεκάλεπτα: 26-18, 39-34, 60-48, 80-64 

Φενέρμπαχτσε (Ομπράντοβιτς): Ούντο 10 (9 ρ., 5 κοψ.), Μαχμούτογλου, Άντιτς 4 (1), Μπογκντάνοβιτς 17 (3), Σλούκας 3 (1 τρ., 5 ασ.), Νάναλι 2, Βέσελι 8 (8 ρ.), Κάλινιτς 17 (4 τρ., 5 ρ., 5 ασ.), Ντίξον 8 (2), Ντουβερίογλου, Ντατόμε 11 (2). 

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Γκριν 7 (1), Μπιρτς 14, Γιανγκ, Τολιόπουλος 3 (1), Σπανούλης 9 (2 τρ., 8 ασ.), Γουότερς 2, Αγραβάνης, Μιλουτίνοφ 10, Πρίντεζης 7 (1), Παπανικολάου 3 (1), Μάντζαρης 9 (3). 

Αδερφοί Αγγελόπουλου: Είμαστε η κορυφαία ομάδα της τελευταίας 9ετιας

Στην παρουσία των Τούρκων στο γήπεδο που θύμιζε έδρα της Φενέρ και όχι τελικό Ευρωλίγκας, στο άδειο από Τούρκους ρόστερ της αντίπαλης ομάδας και στο μπάτζερ στάθηκαν οι διοικητικοί ηγέτες του Ολυμπιακού μετά το τέλος του Ολυμπιακού.

Στην αρχή μίλησε ο Γιώργος Αγγελόπουλος: «Είμαστε περήφανοι για ο, τι κάναμε. Η ομάδα έφτασε στον τελικό και έχασε εκτός έδρας. Ελπίζω να γίνει και στην Ελλάδα ένας τελικός κι ας είναι και στο ΟΑΚΑ. Θα έχει 15.000 οπαδούς. Συγχαρητήρια στην Φενέρμπαχτσε, αλλά δεν μου προκαλεί θαυμασμό. Υπάρχει και η ήττα στο παιχνίδι. Δεν αλλάζει το ότι είμαστε η κορυφαία ομάδα της τελευταίας 9ετίας». 

Όσον αφορά τον Παναγιώτη Αγγελόπουλο ανέφερε: «Παίζεις τελικό Euroleague και τα 13/15 εισιτήρια τα έχει η γηπεδούχος ομάδα. Του χρόνου στο Βελιγράδι δεν θα είναι έτσι τα εισιτήρια. Στα αποδυτήρια, είπα στους παίκτες ότι είμαστε περήφανοι. Παίξαμε προχθές έναν τελικό, ενώ σήμερα φάνηκε ότι αδειάσαμε. Αυτό δεν αλλάζει ότι είμαστε περήφανοι και πως ο, τι έχουμε καταφέρει είναι μοναδικό. Ήμασταν η ομάδα με το μικρότερο μπάτζετ».

Για την έλλειψη πολλών Τούρκων παικτών στην Φενέρμπαχτσε: «Η αντίπαλος ομάδα δεν έχει ούτε Τούρκο παίκτη, ούτε Τούρκο προπονητή.  Δεν μου προκαλεί θαυμασμό, δεν έχει κάνει κάποιο επίτευγμα. Δεν το λέω για να μειώσω το κατόρθωμά τους».



Σφαιρόπουλος: «Είμαι πολύ περήφανος για τους παίκτες μου»

Η υπερηφάνεια που νιώθει για την ομάδα και τους παίκτες του, καλύπτει την απογοήτευση για την ήττα του Ολυμπιακού από τη Φενέρμπαχτσε, στον τελικό της Ευρωλίγκας, όπως δήλωσε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος. 

«Θέλω να συγχαρώ τους παίκτες μας που έφεραν την ομάδα μέχρι τον τελικό. Είμαι πολύ περήφανος για τους παίκτες μου και τον τρόπο που έπαιξαν μέχρι τώρα. Δώσαμε τέσσερα νοκ άουτ ματς για να γίνουμε πρωταθλητές. Αναφέρομαι στα παιχνίδια των play offs όπου ήμασταν πίσω με 2-1 απέναντι στην Εφές. 

Θέλαμε τέσσερις νίκες από τότε για να γίνουμε πρωταθλητές. Κερδίσαμε τα τρία από τα τέσσερα αυτά ματς, αλλά στο τέλος δεν είχαμε το κάτι παραπάνω για να πάρουμε τον τίτλο. Ασφαλώς υπάρχει μικρή απογοήτευση, αλλά έχουμε και μεγάλη περηφάνια για το πώς παίξαμε και το ότι η ομάδα επέστρεψε στο Final Four και έπαιξε στον τελικό. Θέλω να συγχαρώ τη Φενέρμπαχτσε, για τον τίτλο της πρωταθλήτριας. Το άξιζαν, έπαιξαν καλύτερα στο δεύτερο μέρος και πήραν το τρόπαιο», δήλωσε αρχικά ο Γιάννης Σφαιρόπουλος. 

Για την ατμόσφαιρα, είπε: «Στα δύο τελευταία Final Four παίξαμε στην έδρα του αντιπάλου στον τελικό. Το ‘Σινάν Ερντέμ’ δεν είναι έδρα της Φενέρ, αλλά οι περισσότεροι οπαδοί ήταν της Φενέρ. Αυτό δυσκόλεψε το έργο μας, αλλά πιστεύω πως έχουμε παίξει πολλά παιχνίδια σε δύσκολες έδρες, με θορυβώδες πλήθος. Σίγουρα αυτό που ζήσαμε θα μας βοηθήσει για το μέλλον». 

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει κάποιο μάθημα για την ομάδα του, απάντησε: «Πιστεύω πως όπως πήγε το ματς μάς έδωσε πολλά μακρινά σουτ. Η Φενέρ δεν άφησε πολλά λέι απ. Πετύχαμε πολλούς πόντους από μις ματς με πάσες στον ψηλό, αλλά χάσαμε πολλά μακρινά σουτ και πολλά λέι απ. Θεωρώ πως η σημαντική στιγμή ήταν η τρίτη περίοδος, όταν πλησιάσαμε στους 4 πόντους και τους στείλαμε εύκολα στις βολές. Η διαφορά από τους 4 πόντους πήγε σε διψήφια διαφορά. Ήταν φάουλ, δεν διαμαρτύρομαι. Εκεί η Φενέρ δεν μπορούσε να σκοράρει και πήρε πόντους από τη γραμμή. Θα πρέπει σε τέτοια σημεία να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι».

Σπανούλης: «Είμαι περήφανος για την ομάδα μου»

Την επόμενη μέρα του Ολυμπιακού κοιτάζει ο Βασίλης Σπανούλης, όντας περήφανος για όσα πέτυχε η ομάδα του. Ο αρχηγός των ερυθρόλευκων χαρακτήρισε άξια νικήτρια τη Φενέρ και έστρεψε την προσοχή τους στους τελικούς της Α1: «Η Φενέρ ήταν σε εξαιρετική κατάσταση, σε συνδυασμό με το ότι έπαιζε στην έδρα της. Είχε εξαιρετικά ποσοστά στα τρίποντα. Όταν καταφέραμε να τους πλησιάσουμε, αύξησαν ξανά τη διαφορά με ένα τυχερό καλάθι του Βέσελι. Τους δώσαμε συγχαρητήρια, έπαιξαν καλύτερα, άξιζαν το Κύπελλο. Δεν είναι εύκολο να κερδίζεις πάντα μπροστά σε τόσο κόσμο, στην έδρα του αντιπάλου μπροστά σε 15.000 οπαδούς του. Φανταστείτε τι θα γινόταν σε αντίστοιχη περίπτωση στο ΣΕΦ. Είμαι περήφανος για την ομάδα μου. Δεν καταφέραμε να το πάρουμε, αλλά θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να είμαστε σε υψηλό επίπεδο» δήλωσε, προσθέτοντας για τη συνέχεια: «Πρέπει να είμαστε δυνατοί. Να δεχόμαστε την ήττα για να γινόμαστε καλύτεροι, να κάνουμε αυτοκριτική. Πρέπει να είμαστε κάθε χρόνο καλύτεροι. Μακάρι να μας ευλογήσει ο Θεός να είμαστε και του χρόνου σε ένα ακόμα Final-4. Τώρα, όμως, προέχει το πρωτάθλημα». 

Ομπράντοβιτς: «Άξιζε που ήταν εδώ ο Ολυμπιακός, συγχαρητήρια»!

Πανευτυχής που κατέκτησε το πρώτο του ευρωπαϊκό τρόπαιο με την Φενέρ ήταν ο πολυνίκης προπονητής της Euroleague, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο οποίος αναγνώρισε και την αξία του Ολυμπιακού.

Ο Σέρβος τεχνικός είπε αρχικά στην Συνέντευξη Τύπου: «Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι ξανά πρωταθλητής Ευρώπης, αλλά ακόμη πιο χαρούμενος για τη Φενέρμπαχτσε που είναι για πρώτη φορά στην ιστορία της. Ευχαριστώ τον πρόεδρο, Αζίζ Γιλντιρίμ, που με εμπιστεύτηκε και μου έδωσε την ευκαιρία να δουλέψω όπως θεωρώ σωστά. Αυτός ο τίτλος ανήκει σε όλους μέσα στην ομάδα, από τα γραφεία και το επιτελείο, μέχρι και τους παίκτες μου, στους οποίους ανήκει η δόξα. Έκαναν εξαιρετικό Final 4, ίσως με εξαίρεση σήμερα το δεύτερο δεκάλεπτο. Χαίρομαι που όλη η Κωνσταντινούπολη μιλούσε για το μπάσκετ και είμαστε σε μια μπασκετική πόλη. Η Φενέρ έχει εκατομμύρια φιλάθλους και τους ευχαριστώ. Δεν υπάρχει μεγάλη ομάδα χωρίς οπαδούς. Η ατμόσφαιρα ήταν εξαιρετική». 

Για τον Ολυμπιακό, υποστήριξε: «Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό. Είναι ένας εξαιρετικός οργανισμός, άξιζε που ήταν εδώ και έπαιξε καλό μπάσκετ. Ήταν ένα πολύ δύσκολο ματς για μας. Περάσαμε δύο βράδια για να προετοιμάσουμε καλά αυτό το ματς». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης