Ο τρόμος του Ζέλικο για τον Σπανούλη: Και για τον Γιουλ προετοιμαστήκαμε και μας έβαλε 28 πόντους!

Ο τρόμος του Ζέλικο για τον Σπανούλη: Και για τον Γιουλ προετοιμαστήκαμε και μας έβαλε 28 πόντους!

Μπροστά στην κατάκτηση του τέταρτου ευρωπαϊκού τροπαίου του βρίσκεται ο Ολυμπιακός, που αντιμετωπίζει την Φενέρμπαχτσε στον τελικό της Ευρωλίγκας - Σφαιρόπουλός: Ήρθαμε εδώ για δύο τελικούς, ο ένας πέρασε - Ομπράντοβιτς: Σπουδαία ομάδα ο Ολυμπιακός, δεν υπάρχουν φαβορί

Ο τρόμος του Ζέλικο για τον Σπανούλη: Και για τον Γιουλ προετοιμαστήκαμε και μας έβαλε 28 πόντους!
Πέντε χρόνια μετά την επιστροφή του στο ευρωπαϊκό Έβερεστ, ευελπιστεί να κάνει και πάλι δική του την Πόλη με την κατάκτηση της EuroLeague για 4η φορά στην ιστορία του. Πάθος, θέληση, «δίψα», πίστη είναι μερικά από τα στοιχεία που πλημμυρίζουν στις τάξεις των «ερυθρολεύκων» εν όψει του μεγάλου τελικού (21:00, ΕΡΤ-2, Novasports 1) στο «Sinan Erdem Dome» της Κωνσταντινούπολης.

Ο Βασίλης Σπανούλης, ο Γιώργος Πρίντεζης, ο Κώστας Παπανικολάου, ο Βαγγέλης Μάντζαρης και τα υπόλοιπα παιδιά του Ολυμπιακού θέλουν να ρίξουν τη Φενέρμπαχτσε στο καναβάτσο και να «κατακτήσουν» και πάλι την Πόλη όπου είχαν στεφθεί πρωταθλητές Ευρώπης το 2012. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έχει προετοιμάσει τέλεια την ομάδα του για το μεγάλο ματς όπου οι «ερυθρόλευκοι» θα είναι -τυπικά και ουσιαστικά- φιλοξενούμενοι...

Τα στιγμιότυπα του παιχνιδιού με την ΤΣΣΚΑ
Κλείσιμο



Μία ακόμα επιπλέον πρόκληση για τους πρωταθλητές Ελλάδας! Στην αντίπερα όχθη θα υπάρχει το δέος που ονομάζεται Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο πολυνίκης προπονητής του θεσμού με 8 ευρωπαϊκά τρόπαια EuroLeague στη συλλογή του και... 80% επιτυχία στους τελικούς που έχει πάρει μέρος (8/10).

Επιπλέον διατηρεί και το αήττητο απέναντι στον Ολυμπιακό αφού έχει τρεις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια Final 4. Δύο σε τελικούς (1994, 1995) και μία σε ημιτελικό (2009). Βέβαια όλα αυτά έρχονται σε δεύτερη (και σε... τρίτη) μοίρα όταν οι δύο ομάδες απέχουν 40 λεπτά από την κορυφή της Ευρώπης...

Η συνέντευξη Τύπου Σφαιρόπουλου - Ομπράντοβιτς
Γιάννης Σφαιρόπουλος και Ζέλικο Ομπράντοβιτς μίλησαν για το μεγάλο τελικό

Αναλυτικά οι δηλώσεις τους:

Σφαιρόπουλος: Ήρθαμε εδώ και είμαστε έτοιμοι για δύο τελικούς ουσιαστικά. Μετά τον ημιτελικό είπαμε πως απλά κερδίσαμε το πρώτο ημίχρονο. Είμαι χαρούμενος, περήφανος για τον Ολυμπιακό, τον κόσμο μας, αλλά πρέπει να μείνουμε συγκεντρωμένοι και δυνατοί πνευματικά. Είμαστε χαρούμενοι για τον τρόπο που δουλεύουμε τα τελευταία χρόνια και ανυπομονούμε για έναν ακόμη τελικό.

Για τα ματς της κανονικής περιοδου: Διαφορετικά τα ματς της κανονικής περιόδου. Ο τελικός είναι τελικός κι έχει ιδιαιτερότητες. Σίγουρα θα τσεκάρουμε την τακτική των δύο αγώνων, αλλά είναι διαφορετικό παιχνίδι. Αντιμετωπίζουμε μία πολύ καλή ομάδα και ίσως είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα. Έχει έναν κορμό, έχει τον κορυφαίο Ευρωπαίο προπονητή και θα παίξει στην έδρα της. Είναι το φαβορί κι εμείς το αουτσάιντερ.

Για τη συμβολή των ξένων του Ολυμπιακού: Όλοι στον ημιτελικό που μπήκαν στο παρκέ, έπαιξαν καλά. Δεν είναι μόνο οι πόντοι, αλλά αμυντικά έκαναν σπουδαία δουλειά, αντιμετωπίσαμε ένα δίδυμο γαρντ εκ των κορυφαίων στον κόσμο. Ομαδική δουλειά χρειάστηκε να τους αντιμετωπίσουμε. Δε με νοιάζει το σκοράρισμα, με νοιάζει να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό και να παίζουν άμυνα. Στο τέλος πάντως, στην κρίσιμη στιγμή όλοι έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό.

Το τελευταίο τετράλεπτο του ημιτελικού



Για τη φετινή Euroleague: Υπέροχη Euroleague η τρίτη και η πέμπτη ομάδα παίζουν στον τελικό και αυτό δείχνει την ποιότητα της διοργάνωσης και των ομάδων καθώς επίσης και του τρόπου διεξαγωγής. Για τους φιλάθλους η φετινή Euroleague είναι εκπληκτική γιατί υπάρχουν αμφίρροπα ματς και υπάρχει αγωνία μέχρι το τέλος.

Ομπράντοβιτς: Χαρούμενος που βρίσκομαι σε έναν ακόμη τελικό. Χαρούμενος κυρίως για τους παίκτες μου γιατί δουλεύουν υπέροχα, συγκεντρωμένα και με πάθος. Δίνουν τα πάντα. Παίζουμε στην πόλη μας, μπροστά στον κόσμο μας και αυτό είναι ένα επιπλέον κίνητρο, αλλά δεν αρκεί από μόνο του. Να δώσουμε τα πάντα και να διασκεδάσουμε τον τελικό.

Για το ότι έχει αντιμετωπίσει 92 φορές τον Oλυμπιακό: Είναι ομάδα εναντίον ομάδας. Δεν είναι Ομπράντοβιτς εναντίον κάποιου. Ξεχνάμε την ιστορία. Η Φενέρ παίζει με τον Ολυμπιακό σε έναν σπουδαίο τελικό. Σέβομαι τον Ολυμπιακό, ξέρουν πώς να φτάσουν στο Final 4 και τι να κάνουν στα Final 4. Τρομερή διοίκηση και οι οπαδοί τους βοηθούν. Πολύ σπουδαία ομάδα. Είμαστε όντως σε φόρμα εμείς. Δεν υπάρχουν φαβορί.

Τι είναι σημαντικό σε έναν τελικό: Σημαντικό είναι και η χημεία και η εμπειρία και όλα. Λεπτομέρειες θα κάνουν τη διαφορά. Οι παίκτες όμως είναι αυτοί που αποφασίζουν. Η συγκέντρωση και να τη διατηρήσεις για 40 λεπτά είναι το κλειδί και οι παίκτες μου το κάνουν καλά αυτό.

Για το πως σκέφτεται να σταματήσει τον Σπανούλη: Προετοίμασα την ομάδα μου για να σταματήσει χθες βράδυ τον Γιουλ. Μας έβαλε 28 πόντους. Πρέπει να γίνει ομαδική δουλειά, πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι. Δεν θέλω να σκέφτομαι έναν συγκεκριμένο παίκτη, διότι ο Ολυμπιακός έχει ποιότητα. Δείτε τι έγινε στη regular season, όταν είχαν τους βασικούς τους στον πάγκο. Βρίσκουν τρόπο για να επιστρέφουν κι αυτό δείχνει χαρακτήρα. Κάθε τι είναι σημαντικό σε έναν αγώνα σαν αυτόν. Κάθε λεπτομέρεια. Στο τέλος της ημέρας, οι παίκτες κρίνουν τους αγώνες. Πιστεύω πως η συγκέντρωση για 40 λεπτά είναι το κλειδί στο επάγγελμά μας. Θέλουμε η Φενέρμπαχτσε να γίνει μία από τις μεγαλύτερες ομάδες στην Ευρώπη

Για τη σεζόν της Φενέρ: Είμαστε σε Final 4 με αντιπάλους που έχουν πολλούς τίτλους. Ολες έχουν τίτλους. Η Φενέρ είναι για τρίτη σερί χρονιά στο Final 4 και είναι δείγμα ότι κάνουμε καλή δουλειά. Δεν είναι εύκολο να παίζεις σε δύο σερί τελικούς.

Για το αν ο τρόπος διεξαγωγής σου δίνει περιθώρια ήττας όπως στο ΝΒA: Εδώ είναι Ευρώπη, δεν είναι ΝΒΑ. Η Euroleague είναι εκπληκτική, όλοι για αυτό μιλούν. Κάθε ματς είναι σημαντικό. Αλλά σίγουρα αυτά είναι πιο σημαντικά. Για να βρεθείς στον τελικό πρέπει να δουλέψεις καλά και να κερδίσεις κι άλλα ματς.

Για τον Ολυμπιακό: Είναι ομάδα με την απόλυτη έννοια της λέξης. Έχουν τα πάντα. Δουλεύουν εξαιρετικά. Βρίσκονται εδώ γιατί το δικαιούνται. Με πολλούς διαφορετικούς προπονητές και τα καταφέρνουν. Είναι σπέσιαλ σύλλογος. Δεν είναι εύκολο να είσαι στον Ολυμπιακό, αλλά το καταφέρνουν περίφημα.

Για το ότι δεν πανηγύρισαν μετά τη Ρεάλ: Οι παίκτες μου είναι αρκετά έξυπνοι να καταλάβουν ότι αύριο έχουν ένα παιχνίδι. Παίξαμε καλά απέναντι στη Ρεάλ, είμαστε χαρούμενοι, αλλά δε χρειαζόταν να πανηγυρίσουμε. Δεν υπάρχει χρόνος να πανηγυρίσουμε.

Οι 5 καλύτερες φάσεις των ημιτελικών


Για τον τρόπο συμπεριφοράς των οπαδών της Φενέρ: Θα έχουμε πολλούς οπαδούς μας, τους παρακαλώ να βοηθήσουν τη Φενέρ, αλλά με κόσμιο τρόπο. Πρέπει να είναι ευγενικοί όχι μόνο στο γήπεδο, αλλά και στους δρόμους. Θέλω να σεβαστούν τους οπαδούς του Ολυμπιακού και να τους φιλοξενήσουν.

Η διαιτητική τριάδα
Ντάνιελ Ιερεθουέλο (Ισπανία), Μπόρις Ρίζικ (Ουκρανία) και Όλεγκ Λάτισεβς (Λετονία) είναι το διαιτητικό τρίο που ορίστηκε να διευθύνει την αναμέτρηση μεταξύ Ολυμπιακού και Φενέρ, στον μεγάλο τελικό της Euroleague.

 Ο Ιερεθουέλο «σφύριξε» τον ημιτελικό του Ολυμπιακού με την ΤΣΣΚΑ, ενώ οι άλλοι δύο βρέθηκαν στον ημιτελικό από τον οποίο προκρίθηκε η τούρκικη ομάδα.

Γιαβόρ Νταμίρ (Σλοβενία), Γιόβτσιτς Μιλιβόγιε (Σερβία) και Ρότσα Φερνάντο (Πορτογαλία) θα «σφυρίξουν» τον μικρό τελικό μεταξύ ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Ρεάλ Μαδρίτης (21/05, 18:00).

Τα ενδιαφέροντα στοιχεία
Η πρώτη τους φορά σε τελικό: Ο Ολυμπιακός διεκδικεί το τέταρτο Κύπελλο Πρωταθλητριών / EuroLeague στο 10ο Final 4 της ιστορίας του ενώ η Φενέρμπαχτσε συμμετέχει για τρίτη φορά στην τελική φάση της διοργάνωσης και θα παίξει σε δεύτερο σερί τελικό με στόχο την πρώτη ευρωπαϊκή κούπα. Το συγκεκριμένο ζευγάρι δεν έχει εμφανιστεί ξανά στην ιστορία των τελικών!

Το απόλυτο των Σπανούλη, Σλούκα στα ημιτελικά: Ο αρχηγός και ηγέτης του Ολυμπιακού, Βασίλης Σπανούλης οδήγησε τους Πειραιώτες στον τελικό της EuroLeague, κάνοντας παράλληλα το 5/5 σε ημιτελικούς Final 4 (2009, 2012, 2013, 2015, 2017)! Το ίδιο ισχύει και με τον πρώην συμπαίκτη του και νυν γκαρντ της Φενέρμπαχτσε, Κώστα Σλούκα, ο οποίος έχει επίσης 5/5 σε ημιτελικούς (2012, 2013, 2015, 2016, 2017). Αμφότεροι ξεπέρασαν τον Τόνι Κούκοτς, ο οποίος είχε τέσσερις νίκες σε ισάριθμους ημιτελικούς το 1989 (Μόναχο), το 1990 (Σαραγόσα), το 1991 (Παρίσι) και το 1993 (Πειραιάς).

Το 3/3 του Ομπράντοβιτς με τον Ολυμπιακό: Ο πολυνίκης προπονητής στην ιστορία της EuroLeague μετράει τρεις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια με τρεις διαφορετικές ομάδες όταν αντιμετωπίζει τους Πειραιώτες στα Final 4. Η αρχή έγινε στον τελικό του Τελ Αβίβ, όταν πανηγύρισε τον τίτλο με την Μπανταλόνα (1994). Το επανέλαβε την επόμενη χρονιά, ως προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης στη διοργάνωση της Σαραγόσα (1995). Το νικηφόρο σερί του Ζοτς συνεχίστηκε στο Βερολίνο (2009), όταν ο Παναθηναϊκός επικράτησε του Ολυμπιακού στον ημιτελικό κι εν συνεχεία κατέκτησε τον τίτλο απέναντι στην ΤΣΣΚΑ!

Η πρώτη ελληνοτουρκική μάχη: Η νίκη της Φενέρμπαχτσε επί της Ρεάλ στον ημιτελικό έστειλε τους πρωταθλητές Τουρκίας για δεύτερη σερί χρονιά στον τελικό του Final 4. Μετά, λοιπόν, την ΤΣΣΚΑ πέρυσι στο Βερολίνο, η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς θα αντιμετωπίσει την Κυριακή (21/5, 21:00) τον Ολυμπιακό, συνθέτοντας για πρώτη φορά ζευγάρι ελληνικής με τουρκική ομάδα στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης! 

Το παρελθόν των ελληνικών ομάδων: Είναι χαρακτηριστικό πως οι τρεις ελληνικές ομάδες που έχουν φτάσει σε τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών / EuroLeague (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ) έχουν αντιμετωπίσει στους 15 τελικούς που έχουν συμμετάσχει, επτά φορές ισπανική ομάδα, τρεις φορές ρωσική και ισάριθμες φορές ομάδα από το Ισραήλ και δύο φορές ιταλική! Ποτέ όμως ομάδα από την Τουρκία.

Η «ερυθρόλευκη» άμυνα: Η αμυντική λειτουργία αποτελεί το μεγάλο όπλο των Πειραιωτών απέναντι στη Φενέρμπαχτσε. Ο Ολυμπιακός δέχεται μόλις 73.7 πόντους μ.ό., επιτρέποντας στους αντιπάλους του να σουτάρουν με 46.8% από το ζωγραφιστό και 35.3% πίσω από τα 6μ.75. Παράλληλα, η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου κερδίζει τα περισσότερα φάουλ στη διοργάνωση, 21.5 μ.ό. ανά αγώνα!

Ο Πρίντεζης γίνεται 200άρης: Ο Γιώργος Πρίντεζης θα διεκδικήσει την EuroLeague απέναντι στη Φενέρμπαχτσε, φτάνοντας αισίως τις 200 συμμετοχές στη διοργάνωση! Ο διεθνής φόργουορντ έκανε το ντεμπούτο του στις 9 Οκτωβρίου 2002 και παραμένει στο πιο υψηλό επίπεδο έπειτα από 15 χρόνια.

Το «πολυεργαλείο» Γιούντο: Ο Έκπε Γιούντο ήταν ό,τι καλύτερο είχε να παρουσιάσει η Φενέρμπαχτσε στον ημιτελικό με τη Ρεάλ Μαδρίτης αφού ολοκλήρωσε τον ημιτελικό με 18 πόντους, 12 ριμπάουντ, 8 ασίστ, 1 κλέψιμο, 3 λάθη, 2 κοψίματα, 4 κερδισμένα φάουλ και 36 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης ranking! Παράλληλα ο All-EuroLeague σέντερ της Φενέρ είναι ο κορυφαίος ριμπάουντερ (7.7) και μπλοκέρ (2.1) στη διοργάνωση, επομένως οι Νίκολα Μιλουτίνοφ, Πάτρικ Γιανγκ και Κεμ Μπιρτς δεν θα έχουν καθόλου εύκολο έργο απέναντί του.

Μοιρασιά στις νίκες: Οι δυο ομάδες μοιράστηκαν τα θετικά αποτελέσματα μέσα στη χρονιά. Συγκεκριμένα, ο Ολυμπιακός επικράτησε με 71-62 (Λοτζέσκι 14π. – Βέσελι 22π.) στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής της regular season ενώ οι Τούρκοι επιβλήθηκαν με 67-64 για την 23η αγωνιστική (Μπογκντάνοβιτς 27π. – Γκριν 17π.).

Τα ρεκόρ τους ως τον τελικό: Η Φενέρμπαχτσε έφτασε ως το τέλος της διαδρομής και θα παλέψει για τον τίτλο στο Sinan Erdem Dome έχοντας ρεκόρ 22-12: 18-12 στη regular season, 3-0 στα playoffs και 1-0 στο Final 4. Από την άλλη πλευρά, ο Ολυμπιακός είχε ρεκόρ 23-13: 19-11 στη regular season, 3-2 στα playoffs και 1-0 στο Final 4.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης