ΠΑΟΚ-ΑΕΚ: Αντίπαλοι σε τελικό Κυπέλλου για 4η φορά

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ: Αντίπαλοι σε τελικό Κυπέλλου για 4η φορά

Ο φετινός τελικός είναι υπόθεση Δικεφάλων και αυτό συμβαίνει για 4η φορά στην ιστορία του θεσμού - Απόλυτη κυριαρχία της Ένωσης, που έχει κερδίσει και τους τρεις προηγούμενους τελικούς!

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ: Αντίπαλοι σε τελικό Κυπέλλου για 4η φορά
Έχουν περάσει 34 χρόνια από την τελευταία φορά που οι δύο Δικέφαλοι βρέθηκαν αντιμέτωποι σε έναν τελικό Κυπέλλου, σε ένα ιστορικό ματς.

Στις 29 Ιουνίου 1983 ΑΕΚ και ΠΑΟΚ παρατάχθηκαν ενώπιον 72.000 περίπου οπαδών στον πρώτο ιστορικά τελικό του Κυπέλλου που φιλοξενήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας (που είχε εγκαινιαστεί τον προηγούμενο χρόνο με το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου).

Εκείνος ο ιστορικός αγώνας ήταν ο τρίτος τελικός μεταξύ των δύο Δικεφάλων, που όπως κι οι δύο προηγούμενοι έληξαν με νικήτρια την ΑΕΚ, η οποία έχει σίγουρα υπέρ την εξαιρετική παράδοση. Ωστόσο ο σημερινός τελικός, ο 4ος στην ιστορία των δύο ομάδων είναι ο πρώτος που θα διεξαχθεί εκτός Αθηνών.

Κλείσιμο
Η αρχή έγινε το μακρινό 1939 όταν στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε αλλά έχασε με 2-1… Κι εκείνο το γκολ του Ιωαννίδη είναι το μοναδικό που έχει πανηγυρίσει η ομάδα της Θεσσαλονίκης σε τελικούς κόντρα στην Ένωση. 

Κι αυτό γιατί η ΑΕΚ τόσο το 1978 (στο Καραϊσκάκη) όσο και το 1983 κέρδισε με το ίδιο σκορ (2-0), ενώ το 1983 ο Βαγγέλης Βλάχος (σκόρερ του 2ου τέρματος) στα 21 του χρόνια έγινε ο νεότερος αρχηγός που σήκωσε την κούπα.

Αναλυτικά οι τρεις τελικοί που έχουν διεξαχθεί μεταξύ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ.

ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 2-1 (28.05.1939, Ν. Φιλαδέλφειας, Χατζόπουλος)


Γκολ: 43' Χατζησταυρίδης, 73' Μανέττας - 31' Ιωαννίδης
ΑΕΚ: Ρίμπας, Γάσπαρης, Σέλτσικας, Καπάνταης, Κοντούλης, Μάγειρας, Βασιλείου, Χατζησταυρίδης, Τζανετής, Μαρόπουλος, Μανέττας.
ΠΑΟΚ: Σωτηριάδης, Βατίκης, Γούλιος, Κοντόπουλος, Μποσταντζόγλου, Πανίδης, Γλάρος, Κρίτας, Ιωαννίδης, Καλογιάννης, Κουκουλάς.


ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 2-0 (04.06.1978, Καραϊσκάκη, Ζλατάνος)

 
Γκολ: 50' Μπάγεβιτς, 80' Μαύρος.
ΑΕΚ: Χρηστίδης, Μουσούρης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου, Βιέρα, Τάσος (46' Λ. Παπαδόπουλος), Νικολούδης, Μπάγεβιτς, Παπαϊωάννου (85' Τόσκας), Μαύρος 
ΠΑΟΚ: Φορτούλα, Γούναρης (77' Δαμανάκης), Αποστολίδης, Ιωσηφίδης, Ορφανός, Αναστασιάδης, Κερμανίδης, Σαράφης, Κωστίκος (79' Αλαβάντας), Κούδας, Γκουερίνο.

ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 2-0  (29.06.1983, ΟΑΚΑ, Αντ. Βασσάρας)

 
Γκολ: 27' Μαύρος, 80' Β. Βλάχος.   
ΑΕΚ (Χέλμπουτ Σενέκοβιτς) : Αρβανίτης, Γεωργαμλής, Παραπραστανίτης, Μανωλάς, Καραγκιοζόπουλος (65' Τζιράκης), Αρδίζογλου, Μπαλής, Δίντσικος (78' Ράντονιτς), Κώττης, Βλάχος, Μαύρος.
ΠΑΟΚ (Χανς Χέερ) : Φορτούλα, Σκαρτάδος, Αλαβάντας, Ψαρράς, Σίγγας, Δαμανάκης (75' Τριανταφυλλίδης), Τρίμχολντ, Γκουερίνο, Δημόπουλος, Κούδας, Κωστίκος.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης