Ολυμπιακός-Ρεάλ: Το απόλυτο ζευγάρι… έδρας!

Ολυμπιακός-Ρεάλ: Το απόλυτο ζευγάρι… έδρας!

Ένα σπουδαίο ευρωπαϊκό rivalry 36 έως τώρα αναμετρήσεων, στο οποίο οι έδρες παίζουν κυρίαρχο ρόλο θα συνεχιστεί απόψε (24/03 21:00) στο κατάμεστο ΣΕΦ, όπου ο Ολυμπιακός θα υποδεχτεί για 16η φορά την Ρεάλ Μαδρίτης.

Ολυμπιακός-Ρεάλ: Το απόλυτο ζευγάρι… έδρας!




Το Eurohoops ξεφύλλισε το βιβλίο της ιστορίας μιας “τιτανομαχίας” μεταξύ δυο εκ των μεγαλύτερων δυνάμεων του ευρωπαϊκού μπάσκετ και παρατήρησε την τεράστια επιρροή της έδρας στις συγκεκριμένες αναμετρήσεις. Τόσο οι Πειραιώτες, όσο και οι Μαδριλένοι διαθέτουν ένθερμο κοινό και φανατικούς υποστηρικτές, γεγονός που τους μετατρέπει σε… αφιλόξενους οικοδεσπότες για οποιονδήποτε αντίπαλο. Μάλιστα το στοιχείο αυτό γιγαντώνεται στις συναντήσεις τους και καθιστά την εκτός έδρας νίκη είδος υπό… εξαφάνιση.

Κλείσιμο
Για να μιλήσουμε με αριθμούς, το ποσοστό επιτυχίας του εκάστοτε γηπεδούχου στην “κόντρα” των δύο αποψινών μονομάχων ξεπερνά το 80% (!), την ώρα που το δείγμα θεωρείται επαρκές, καθώς “δαφνοστεφανομένος” και “βασίλισσα” έχουν υπάρξει οικοδεσπότες μέχρι σήμερα 15 και 18 φορές αντίστοιχα.

Να υπενθυμίσουμε ότι η τελευταία νίκη της “βασίλισσας” στο ΣΕΦ πραγματοποιήθηκε στην κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας της σεζόν 2004-05 όπου η Ρεάλ επικράτησε με 83-75, για να ακολουθήσουν επτά συνεχόμενες επικρατήσεις των “ερυθρολεύκων”.

Αναλυτικά το ρεκόρ των αγώνων Ολυμπιακού Vs Ρεάλ Μαδρίτης (1978-σήμερα)



Η έδρα υπερίσχυσε και στις τρεις σειρές πλέι οφ!

Μέσα σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και οι τρεις συνολικά σειρές πλέι οφ που διασταύρωσαν τα ξίφη τους, στις οποίες νικητής αναδείχθηκε (μαντέψτε) αυτός φυσικά που είχε και το πλεονέκτημα έδρας! Για την ακρίβεια, η Ρεάλ εξασφάλισε δυο προκρίσεις σε Φάιναλ φορ μετά από μάχες προημιτελικών με τον Ολυμπιακό, έναντι μιας των “ερυθρόλευκων”.

Η αρχή έγινε την σεζόν 1995-1996, με τους Γιάννη Ιωαννίδη και Ζέλικο Ομπράντοβιτς να κάθονται στην άκρη των πάγκων Ολυμπιακού και Ρεάλ αντίστοιχα. Οι Πειραιώτες επικράτησαν στον πρώτο αγώνα που διεξήχθη στο ΣΕΦ με 68-49 (τότε το πρώτο παιχνίδι γινόταν στην έδρα της ομάδας με μειονέκτημα έδρας), για να ακολουθήσουν δυο νίκες της “βασίλισσας” στην Μαδρίτη (80-77, 80-65) που της έδωσαν το εισιτήριο για την τελική τετράδα του Παρισιού.

Η συνέχεια δόθηκε μετά από 13 χρόνια και συγκεκριμένα στα προημιτελικά της αγωνιστικής περιόδου 2008-2009, όταν ο Ολυμπιακός ευτύχισε να έχει το πλεονέκτημα έδρας, με αποτέλεσμα να επιβληθεί της Ρεάλ (3-1 νίκες) παίρνοντας την πρόκριση για το Φάιναλ φορ του Βερολίνου μετά το ένα από τα τρία συνολικά (και τελευταίο μέχρι στιγμής) εκτός έδρας ροζ φύλλα αγώνα των Πειραιωτών (75-78).

Η τελευταία, μέχρι στιγμής, συνάντηση των δυο ομάδων στην φάση των “8” σημειώθηκε την σεζόν 2013-14. Οι Μαδριλένοι υπερίσχυσαν των “ερυθρολεύκων” με 3-2, καθώς εκμεταλλεύτηκαν την δύναμη του “Παλάσιος Ντε Ντεπόρτες” επικρατώντας και στους τρεις αγώνες που διεξήχθησαν εκεί.

Ακόμα και στα Φάιναλ φορ, η “έδρα” έπαιξε τον… ρόλο της

Οι δυο αντίπαλοι έχουν διασταυρωθεί και σε τρεις τελικούς Φάιναλ φορ Ευρωλίγκας, οι οποίοι θεωρητικά δεν έχουν γηπεδούχο και φιλοξενούμενο. Ακόμα και εκεί όμως, ο τόπος διεξαγωγής έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

Για του λόγου το αληθές, η “βασίλισσα” επικράτησε τόσο το 1995 (73-61), όσο και το 2015 (78-69) παίζοντας ουσιαστικά εντός έδρας. Την πρώτη φορά ο τελικός έλαβε χώρα στην Σαραγάσα και την δεύτερη στην Μαδρίτη και πιο συγκεκριμένα στο γήπεδο της.

Ο μοναδικός αγώνας που διεξήχθη σε ουδέτερο έδαφος ήταν ο τελικός του Φάιναλ φορ στο Λονδίνου το 2013, όταν ο Ολυμπιακός κατέκτησε το τρόπαιο με 100-88 σε μια “επική” από κάθε άποψη διοργάνωση.

Μεγαλύτερη νίκη Ολυμπιακού (+19)

Ολυμπιακός-Ρεάλ Μαδρίτης 68-49  (1995-96 Πλέι οφ 1ος αγώνας Νάκιτς 18-Αρλάουκας 27).

Μεγαλύτερη νίκη Ρεάλ (+41)

Ρεάλ Μαδρίτης-Ολυμπιακός 113-72 (1978-79 Ημιτελικη φάση Κυπέλλου Κυπελλούχων Μπράμπεντερ 37-Γιατζόγλου 21)





Πηγή: www.eurohoops.net/el
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης