Μπουρούσης: H ανάλυση 145 πόντων

Μπουρούσης: H ανάλυση 145 πόντων

Ο Γιάννης Μπουρούσης αποτέλεσε την πιο ηχηρή μεταγραφή του Παναθηναϊκού το περασμένο καλοκαίρι.

Μπουρούσης: H ανάλυση 145 πόντων


Για αγωνιστικούς και όχι μόνο λόγους η μετακίνηση του στους “πράσινους” ήταν αυτή που έκανε τον μεγαλύτερο θόρυβο προσθέτοντας στο ρόστερ του “τριφυλλιού” τον ομολογουμένως κορυφαίο σέντερ της περσινής Ευρωλίγκας.

Το πρώτο μισό της φετινής σεζόν ωστόσο δεν κύλησε στα ίδια επίπεδα κάτι που ως ένα βαθμό είναι φυσιολογικό αφού αρχικά ο Μπουρούσης ήταν αδύνατον να επαναλάβει μία τόσο εξωφρενικά καλή χρονιά και κατά δεύτερον ο ρόλος του είναι διαφορετικός. Δεν παίρνει τις ίδιες προσπάθειες, δεν βρίσκεται στο παρκέ τον ίδιο χρόνο και δεν είναι δομημένη η ομάδα γύρω από εκείνον.

Αυτό όπως είναι λογικό έχει επηρεάσει μεταξύ άλλων την παραγωγικότητα του 33χρονου παίκτη που σημειώνει κατά μέσο όρο 8.5 πόντους με τη φανέλα του Παναθηναϊκού σε αντίθεση με τους 14.5 που μετρούσε με τη Μπασκόνια.

Σε αυτό το άρθρο το Eurohoops αναλύει το νούμερο των 8.5 πόντων, παρουσιάζει τους τρόπους που σκοράρει ο Έλληνας σέντερ αλλά και τις ασίστ που δέχεται από συγκεκριμένους συμπαίκτες.
Κλείσιμο

Οι 145 πόντοι και τα επιθετικά ριμπάουντ

Ο Γιάννης Μπουρούσης έχει πετύχει την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο 145 πόντους. Από αυτούς οι 72 πόντοι (49.65% του συνόλου) προέρχονται από δίποντα , οι 27 (18.6%) από τρίποντα και οι 46 (31.7%) από ελεύθερες βολές. Ως φυσιολογικός σέντερ λοιπόν ο ψηλός του Παναθηναϊκού σκοράρει κατά κύριο λόγο μέσα από το ζωγραφιστό ή κοντά στο καλάθι την ώρα που το ποσοστό του στα τρίποντα (26.5%) είναι το δεύτερο χειρότερο τα 15 χρόνια που αγωνίζεται στην Ευρωλίγκα.

Μέχρι στιγμής όλα φαίνονται φυσιολογικά ωστόσο ειδική αναφορά αξίζει  να γίνει στα επιθετικά ριμπάουντ. Παρά το γεγονός πως ο “Μπούρου” αγωνίζεται λιγότερο και μαζεύει κατά μέσο όρο μόλις 4.9 ριμπάουντ σε σχέση με τα 8.7 που μάζευε πέρυσι, τα επιθετικά ριμπάουντ δεν παρουσιάζουν την παραμικρή πτώση (σταθερά στα 1.7 ανά παιχνίδι). Οι δεύτερες ευκαιρίες μάλιστα βοηθούν τον σέντερ των “πρασίνων” να σκοράρει άμεσα αφού με αρκετά από αυτά επιλέγει να επιτεθεί κατευθείαν αντί να ψάξει κάποιον συμπαίκτη.

Η “αγαπημένη” 2η περίοδος

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τους πόντους του Γιάννη Μπουρούση ανά περίοδο με το δεύτερο δεκάλεπτο να είναι το “αγαπημένο” του σέντερ του Παναθηναϊκού εκεί όπου σκοράρει 58 από τους συνολικά 145 πόντους του.



Η ανάλυση του συγκεκριμένου πίνακα δεν είναι δύσκολη. Αρχικά, ο Τσάβι Πασκουάλ δεν ξεκινάει βασικό τον Έλληνα παίκτη με αποτέλεσμα εκείνος να έχει σκοράρει μόλις 11 πόντους στο πρώτο κομμάτι του παιχνιδιού. Αντιθέτως, στη δεύτερη περίοδο συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο αφού είναι το διάστημα που ο Μπουρούσης “τροφοδοτείται” περισσότερο από κάθε άλλο χρονικό σημείο και παίρνει τις περισσότερες προσπάθειες.

Σε αρκετά υψηλά επίπεδα κυμαίνεται όμως η παραγωγικότητα και στην τελευταία και πιο κρίσιμη περίοδο (44 πόντοι, 30.5%) με τα παιχνίδια απέναντι σε Ούνιξ (9π), Εφές (6π) και Νταρουσάφακα (4π) να ξεχωρίζουν. Οι 4 πόντοι κόντρα στους Τούρκους μπορεί να ακούγονται λίγοι αλλά σημειώθηκαν στα τελευταία 11 δευτερόλεπτα (!) σε μία νίκη που “καθάρισε” επί της ουσίας ο 33χρονος παίκτης.

Η “τροφοδοσία” από τους συμπαίκτες

bourousis-calathes


Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο αναφορικά με τους 145 πόντους του Γιάννη Μπουρούση έχει να κάνει με το γεγονός πως μόλις οι 67, δηλαδή το 46.2% αυτών, προέρχονται από ασίστ κάποιου συμπαίκτη. Το νούμερο είναι αρκετά χαμηλό και οι δύο βασικοί λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι οι εξής: Ο Γιάννης Μπουρούσης δεν είναι ένας σέντερ που παίζει πικ εν ρολ επομένως δεν θα βρεθεί εύκολα σε καταστάσεις που το μόνο που θα έχει να κάνει είναι να τελειώσει τη φάση έπειτα από κάποια τελική πάσα. Αντιθέτως, θα ζητήσει αρκετά τη μπάλα στο ποστ και θα προσπαθήσει να σκοράρει με πλάτη δημιουργώντας για τον εαυτό του. Ο τραυματισμός του Μάικ Τζέιμς στέρησε από τον Έλληνα σέντερ έναν συμπαίκτη που γνώριζε από το κοινό πέρασμα τους από την Μπασκόνια.

Η επιστροφή του Αμερικάνου σε συνδυασμό με τον χρόνο που λειτουργεί υπέρ των “πρασίνων” θα βοηθήσουν ώστε να βγουν πάνω στο παρκέ κάποιες φάσεις μεταξύ των δύο παικτών. Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε ποιοι είναι οι παίκτες που “τροφοδοτούν” περισσότερο τον Γιάννη Μπουρούση ώστε να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 67 πόντων που προέρχονται από ασίστ προς τον Έλληνα σέντερ.

Με μία πρώτη ματιά κάποιος μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα πως ο Νικ Καλάθης είναι ο παίκτης που συνεργάζεται περισσότερο από κάθε άλλον πάνω στο παρκέ με τον Γιάννη Μπουρούση. Αυτό είναι ως ένα βαθμό φυσιολογικό αφού μιλάμε για τον πόιντ γκαρντ του Παναθηναϊκού. Αναλογικά ωστόσο ο Μάικ Τζέιμς παράγει σχεδόν τον ίδιο αριθμό ασίστ προς τον ψηλό των “πρασίνων” αφού έχει αγωνιστεί στα μισά παιχνίδια. Πιο συγκεκριμένα, αν εξαιρέσουμε το παιχνίδι της Βαρκελώνης στο οποίο ο Έλληνας σέντερ δεν σκόραρε, ο Καλάθης έχει μοιράσει 11 τελικές πάσες με αποδέκτη τον συμπαίκτη του σε 16 παιχνίδια (0.68), ενώ ο Τζέιμς 5 τελικές πάσες σε 8 παιχνίδια (0.62). Η πορεία της συνεργασίας στους επόμενους αγώνες θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον αφού δεν είναι μυστικό πως τα πλάνα του “τριφυλλιού” εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον Μπουρούση που είναι το μοναδικό καθαρό “5” στο ρόστερ. Όσο ο παίκτης θα ανεβαίνει, θα παίρνει μεγάλες βοήθειες και η ομάδα.

Πηγή: www.eurohoops.net/el
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης