Ελληνικό ποδόσφαιρο «ώρα μηδέν»: Πώς φτάσαμε στην αναστολή των πρωταθλημάτων

Ελληνικό ποδόσφαιρο «ώρα μηδέν»: Πώς φτάσαμε στην αναστολή των πρωταθλημάτων

Πολιτεία και Ομοσπονδία λειτουργούν με τη λογική «πονάει κεφάλι, κόβω κεφάλι» - «Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» ο εμπρησμός της οικίας του Γιώργου Μπίκα

Ελληνικό ποδόσφαιρο «ώρα μηδέν»: Πώς φτάσαμε στην αναστολή των πρωταθλημάτων
Αν η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, τότε οι… οιωνοί για το φετινό πρωτάθλημα της Super League (αλλά και γι’ αυτό της Football League, έστω και για διαφορετικούς λόγους) μόνο καλοί δεν είναι.

Ήδη το φετινό πρωτάθλημα της Super League μετρά μία αναβολή στην προγραμματισμένη έναρξη του (αντί για 20 Αυγούστου ξεκίνησε 9 Σεπτεμβρίου) με απόφαση του τότε Υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή κι από χθες το μεσημέρι έχει διακοπεί μετά την σχετική απόφαση της Προσωρινής Διοίκησης της ΕΠΟ.

Οι αιτίες κι οι αφορμές για αυτές τις αποφάσεις ήταν διαφορετικές, αλλά η ουσία δεν αλλάζει και το ζήτημα είναι πως Πολιτεία και Ομοσπονδία λειτουργούν με τη λογική «πονάει κεφάλι, κόβω κεφάλι».

Κλείσιμο
Χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες αυτών των αποφάσεων (πέρα από τα όποια πρόσκαιρα επικοινωνιακά οφέλη) ελαφρά την καρδία κατεβάζουν τα ρολά, επικροτώντας ουσιαστικά αυτούς που κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις στα μέλη της ΚΕΔ ή θέλουν το ποδόσφαιρο δέσμιο των ορέξεων και των πρακτικών τους.

Τον περασμένο Αύγουστο ο Σταύρος Κοντονής αποφάσιζε στις 18 Αυγούστου (κι ενώ η σέντρα είχε προγραμματιστεί για τις 20) την αναβολή της έναρξης, προφασιζόμενος κίνδυνο επεισοδίων λόγω της έκρυθμης κατάστασης που είχε δημιουργηθεί με τις εμπρηστικές ανακοινώσεις των ΠΑΕ.

Όλοι βέβαια γνώριζαν ότι η πραγματική αιτία ήταν οι αλλαγές που είχε κάνει η ΕΠΟ στην Επιτροπή Δεοντολογίας και στους αθλητικούς δικαστές, αλλά και η σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας. 

Κι αφού πέρασαν 20 ημέρες, χωρίς να έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικά, το πρωτάθλημα άρχισε τελικά, υπό την πίεση όλων των ομάδων (ακόμη κι αυτών που ήθελαν την αναβολή αρχικά) γιατί στο.. κάδρο μπήκαν FIFA και UEFA οι οποίες συγκρότησαν μια επιτροπή που ανέλαβε να λύσει το «ελληνικό πρόβλημα». Κι αυτός που έπαιζε πλέον μπάλα (για να χρησιμοποιήσουμε και καμία ποδοσφαιρική ορολογία γιατί κοντεύουμε να ξεχάσουμε ότι μιλάμε για ποδόσφαιρο) ήταν ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης, πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και επικεφαλής της Επιτροπής που όρισαν οι διεθνείς Ομοσπονδίες.

Το πρωτάθλημα άρχισε, το ισπανικό μοντέλο στη διαιτησία (ένας εκπρόσωπος της Super League, ενας της ΕΠΟ κι ο Κύρος Βασσάρας ως επιδιαιτητής) ήταν υπεύθυνο για τους ορισμούς και ο Σεπτέμβριος κύλησε ομαλότατα.

Από τις αρχές Οκτωβρίου και μετά όμως ήταν φανερό πως υπάρχει αναταραχή, με αφορμή τη δικαστική διαμάχη για τις εκλογές στην ΕΠΟ που άνοιξε την κερκόπορτα για να μπει και το ελληνικό ποδόσφαιρο σε… μνημόνιο, έχοντας διοικούσα επιτροπή την οποία επέλεξαν FIFA και UEFA, δηλαδή ο κ. Κουτσοκούμνης.

Ο Κύπριος παράγοντας πριν από 10 ημέρες παρουσίασε τα έξι μέλη της νέας διοίκησης, με τον Γιώργο Μπίκα επιπροσθέτως να αναλαμβάνει και την προεδρία της ΚΕΔ με μέλη τους Μανώλη Τσαχειλίδη, Γιώργο Καλύβα.

Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, λίγες ώρες μετά τους ορισμούς των διαιτητών της 10ης αγωνιστικής, δύο άγνωστοι «επισκέφτηκαν» την οικεία του Τσαχειλίδη τον οποίο και απείλησαν, με τα μέλη της ΚΕΔ να υποβάλλουν άμεσα τις παραιτήσεις τους…

«Προειδοποιούμε ότι σε περίπτωση που από οποιαδήποτε πλευρά επιχειρηθούν στο μέλλον ανάλογες απόπειρες εκτροπής της ΠΔΕ από την εντολή και το έργο της, θα ανασταλεί η διεξαγωγή του συνόλου των εθνικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου για όσο χρόνο κριθεί αναγκαίο, έστω και αν αυτό συνεπάγεται μελλοντικό αποκλεισμό των ομάδων μας από τις διεθνείς διοργανώσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της προσωρινής διοίκησης που εκδόθηκε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου.

Κι η εφαρμογή της συγκεκριμένης απειλής, ήρθε τέσσερις ημέρες αργότερα. Ο εμπρησμός της οικίας του Γιώργου Μπίκα στην Ιερισσό Χαλκιδικής ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τα μέλη της Επιτροπής Εξομάλυνσης κι έτσι αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, το ελληνικό ποδόσφαιρο μπαίνει σε χειμερία νάρκη.

Μόνο που αυτοί που το οδηγούν εκεί προφανώς και δεν αντιλαμβάνονται ότι οι συνέπειες αυτής της απόφασης θα είναι ολέθριες για όλους.

Κι αν μέχρι πρότινος Πολιτεία και Ομοσπονδία ήταν σε αντίπαλα στρατόπεδα, πλέον θεωρούνται συμπαίκτες. Κι αν δεν το έχουν καταλάβει, η απόφαση αναστολής των πρωταθλημάτων, πέραν του ότι δεν τιμωρεί τους ενόχους αυτών των καταδικαστέων πράξεων, είναι η μεγαλύτερη παραδοχή της δικής τους ανικανότητας να επιβάλλουν την τάξη και να εφαρμόσουν τους νόμους ή τα καταστατικά τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης