Οριστικά εκτός Παραολυμπιακών Αγώνων η Ρωσία με απόφαση του CAS

Οριστικά εκτός Παραολυμπιακών Αγώνων η Ρωσία με απόφαση του CAS

Το CAS απέρριψε την προσφυγή της Ρωσίας κατά της απόφασης της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής και έτσι οι αθλητές της Ρωσίας δεν θα ταξιδέψουν στην Βραζιλία

Οριστικά εκτός Παραολυμπιακών Αγώνων η Ρωσία με απόφαση του CAS
Στις 7 Αυγούστου, κι ενώ οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο είχαν ξεκινήσει, η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωνε την απόφαση της για τον καθολικό αποκλεισμό της Ρωσικής Παραολυμπιακής ομάδας από τους Αγώνες του Ρίο.

Μια απόφαση που πάρθηκε λόγω του σκανδάλου ντόπινγκ (στην έκθεση του καναδού παράγοντα της WADA κ. Μακλάρεν περιγράφονταν ουκ ολίγα περιστατικά με παραποιήσεις δειγμάτων Ρώσων παραολυμπιονικών), αλλά έρχονταν σε αντίθεση με την απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής η οποία είχε ρίξει το μπαλάκι της ευθύνης στις Διεθνείς Ομοσπονδίες των αθλημάτων (και επί της ουσίας αυτοί που την πλήρωσαν ήταν οι αθλητές του στίβου και της άρσης βαρών).

Οι Ρώσοι είχαν αντιδράσει και αμέσως προσέφυγαν στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Λωζάνης, η απόφαση του οποίου όμως δικαίωσε πλήρως τις θέσεις της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, απορρίπτοντας την έφεση που κατατέθηκε.

Κλείσιμο
«Η απόφαση της ΔΠΕ δεν παραβιάζει κανέναν δικονομικό κανόνα. Είναι μία απόφαση σύμφωνη με τους κανόνες της ΔΠΕ και ανάλογη των περιστάσεων», ανέφερε στην ανακοίνωση του το CAS  ενώ την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής Σερ Φίλιπ Κρέιβεν έκανε λόγο για ημέρα δικαίωσης και θλίψη.

«Δικαίωση γιατί επικυρώθηκε η ομόφωνη απόφαση της ΔΠΕ και μας βοηθάει έτσι στην προσπάθεια μας να εξασφαλίσουμε καθαρούς Αγώνες και συνθήκες δίκαιου ανταγωνισμού για όλους τους αθλητές. Δεν είναι όμως μέρα πανηγυρισμών γιατί μένουν εκτός Αγώνων σπουδαίοι Ρώσοι αθλητές. Ελπίζουμε όμως ότι αυτή η απόφαση θα δράσει σαν καταλύτης και θα αλλάξει τις συνθήκες που επικρατούν στην Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC) ανακοίνωσε στις 7 Αυγούστου τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τους Παραολυμπιακούς, μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης του Ρίτσαρντ ΜακΛάρεν, η οποία αποκάλυψε στοιχεία για εκτεταμένο πρόγραμμα ντόπινγκ με κρατική χορηγία, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 250 Ρώσοι αθλητές να χάσουν τους Αγώνες του Σεπτεμβρίου.

Το CAS ανακοίνωσε ότι η επιτροπή του που εξέτασε την υπόθεση έκρινε πως η IPC «δεν παραβίασε κάποιον διαδικαστικό κανόνα στην διάρκεια της πειθαρχικής διαδικασίας», η οποία οδήγησε στον αποκλεισμό της Ρωσίας από τη διοργάνωση. Επίσης, προσθέτει ότι η απόφαση ήταν «ανάλογη με τις περιστάσεις» και πως η Ρωσική Παραολυμπιακή Επιτροπή «δεν κατέθεσε κάποιες αποδείξεις που να έρχονται σε αντίθεση με τα γεγονότα, πάνω στα οποία στηρίχθηκε η απόφαση της IPC».

Η απόφαση της IPC για τον αποκλεισμό των Ρώσων αθλητών από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο ήταν ένα πραγματικό σοκ, καθώς αυτή προχώρησε πολύ περισσότερο από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία δεν επέβαλε συνολικό αποκλεισμό, αλλά άφησε την απόφαση αυτή στα χέρια των διεθνών ομοσπονδιών των αθλημάτων.

Οι ρωσικές αρχές έχουν δηλώσει ότι η απόφαση της IPC είναι είναι πολιτικά υποκινούμενη και πως θα τιμωρήσει δεκάδες αθώους αθλητές.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης