Χωρίς αγωνιστική ταυτότητα χτες ο Ολυμπιακός - Τι πρέπει να αλλάξει μέχρι τη ρεβάνς

Χωρίς αγωνιστική ταυτότητα χτες ο Ολυμπιακός - Τι πρέπει να αλλάξει μέχρι τη ρεβάνς

Ο Ολυμπιακός πριν καν αρχίσει η χρονιά είναι στο πιο κρίσιμο... σταυροδρόμι της και πρέπει να αντιμετωπίσει τα πιο μεγάλα... αγκάθια του ενόψει της ρεβάνς με Χάποελ Μπερ Σεβά

Χωρίς αγωνιστική ταυτότητα χτες ο Ολυμπιακός - Τι πρέπει να αλλάξει μέχρι τη ρεβάνς
Από την μία έχουμε αξία ρόστερ 10 με 12 εκατ. ευρώ το πολύ. Από την άλλη ρόστερ πάνω από 50 - 55 εκατ. ευρώ αξίας. Και μόνο αυτή η σύγκριση Χάποελ Μπερ Σεβά - Ολυμπιακού αρκεί για να αντιληφθεί κανείς τα δεδομένα για τις δύο ομάδες.

Σύμφωνοι ο Ολυμπιακός έχει... ξεμάθει από την διαδικασία των ευρωπαϊκών αγώνων μέσα στο κατακαλόκαιρο. Ναι δεδομένα με τις ομάδες από το Ισραήλ η παράδοση ποτέ δεν ήταν καλή. Προφανώς θα συνυπολογιστεί και η κόπωση και το... φόρτωμα από την προετοιμασία. Εννοείται πως θα τεθεί και επί τάπητος πως ήταν το πρώτο επίσημο ματς. Γι' αυτήν την τόσο κακή εικόνα όμως στο πρώτο ματς στο Καραϊσκάκη δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία. Δικαιολογία επαρκή να καλύψει αυτό το καθόλου καλό αγωνιστικό πρόσωπο.

Για το γεγονός πως θα πρέπει κανείς να υπερβάλλει εαυτόν για να βρει πάνω από δύο διακριθέντες (σ.σ. στα δικά μου μάτια είναι κυρίως ο Καπίνο μόνο και μόνο για την μεγάλη επέμβαση στον Νουακάμε στις καθυστερήσεις του αγώνα που κρατάει το μηδέν) στο παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε προετοιμασία στις 21 Ιουνίου. Από τότε έχει δώσει έξι φιλικά προετοιμασίας και έχει δουλέψει σε Αυστρία και Βέλγιο. Μετά από έναν και πλέον μήνα δουλειάς σε εξωτερικό και Ρέντη ο Ολυμπιακός δεν ήταν ούτε καν... υποφερτός στο γήπεδο.

Ο Βίκτορ Σάντσεθ μπορεί στο μυαλό του να είχε ένα πλάνο αλλά αυτό στο γήπεδο δεν βγήκε ποτέ. Ο Ολυμπιακός ήταν μία ομάδα χωρίς ταυτότητα, συνοχή και μεσοεπιθετική ουσία απέναντι σε έναν αντίπαλο που δεν είναι μεγαθήριο αλλά ήξερε τι ήθελε. Είχε σχέδιο και στόχευση στο γήπεδο η Χαποέλ και προπονητή που ήξερε καλά το ρόστερ του και πως να το αξιοποιήσει. Με διπλή και ακόμα και... τριπλή ζώνη άμυνας και... παγίδες και με τρία στόπερ πίσω στο 5-3-2 δημιούργησε πολύ απλά πολλά προβλήματα στους Πειραιώτες στο Καραϊσκάκη. Και εάν δεν ήταν ο Καπίνο θα είχε σκοράρει κιόλας παρά την φουλ αμυντική της διάταξη. Και αυτό χάρις στις αντεπιθέσεις της. Ο Ολυμπιακός του 4-2-3-1 παρουσίασε ακριβώς τα ίδια κακώς κείμενα που είχε πέρυσι όταν ξεκίνησε η... πτωτική του πορεία από ένα σημείο και μετά στην σεζόν. Απλώς σε σαφώς πιο μεγάλο βαθμό. Αργές επιστροφές στην άμυνα, αδυναμία σωστής κάλυψης χώρων και προβλήματα ανάπτυξης, κυκλοφορίας και μεταβίβασης της μπάλας. Σε όλα τα προαναφερθέντα βάλτε και τα πολύ άσχημα στημένα και ότι δεν έπιασε ούτε μία... κομπίνα από πλάγιο ή κόρνερ.

Δεν είναι όλοι οι παίκτες για βασικοί...
Κλείσιμο

Ο Βίκτορ έκανε τις επιλογές του στην 11άδα σε αυτόν τον αγώνα, από τις οποίες απλώς αντιληφθήκαμε ξανά πως ορισμένοι παίκτες του υπάρχοντος ρόστερ δεν γίνεται να παίζουν βασικοί.

Και δεν είναι μόνο το... θέμα στα στόπερ. Στον άξονα ο Μανιάτης δεν έδειξε ικανός να βοηθήσει και ούτε και να κάνει γενικά την διαφορά στο κέντρο. Στα... φτερά ο Σεμπά αποδείχθηκε και πάλι πως δεν μπορεί να σταθεί στο επιθυμητό επίπεδο. Αμυντικά και τακτικά μπορεί ο Βραζιλιάνος να είναι μία χαρά αλλά ο Ολυμπιακός τον έχει αποκτήσει για εξτρέμ και επιθετικό και τα στοιχεία που συνεχίζει να δείχνει μόνο αυτά τα πράγματα δεν φανερώνουν. Τουλάχιστον όμως ο Σεμπά μπορεί να λέει ότι τα έδωσε όλα στο ματς. Ότι πραγματικά πάλεψε σκληρά για την φανέλα.

Αρνητικότατη έκπληξη ο Φιγκέιρας με πολλά και σοβαρά λάθη (σ.σ. με τον Ολυμπιακό να ξεκινάει και φέτος με προβλήματα στα άκρα της άμυνας), που θέτουν σε αμφισβήτηση για το κατά πόσον θα συνεχίσει βασικός ενώ το κλίμα για τον Ντα Κόστα είναι βαρύ και από τον κόσμο πια, οπότε και αυτό είναι και ένα θέμα για το κέντρο της άμυνας, καθώς υπάρχει και ο τραυματισμός του Σιόβα. Ο Βίκτορ λοιπόν - που εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα διορθώσει ότι κακώς κείμενα υπάρχουν μέσα σε μία εβδομάδα και ενώ η ομάδα όπως γράψαμε παραπάνω δουλεύει πάνω από έναν μήνα - καλείται να κάνει ένα... format μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Να προσαρμόσει αλλιώς τα δεδομένα στην ομάδα και να παρουσιάσει μία διαφορετική διαχείριση για να περάσει. Ακόμα και οι Ισραηλινοί συνεχίζουν να χρίζουν φαβορί τον Ολυμπιακό. Αυτόν τον Ολυμπιακό που στο γήπεδο έδειξε να μην έχει ούτε πλάνο και ούτε και αγωνιστική ταυτότητα. Και με τέτοιο αγωνιστικό πρόσωπο δεν πέρασε ποτέ κανείς στην Ευρώπη...

Η μία θέση του Φορτούνη

Η αξία του Κώστα Φορτούνη φυσικά και δεν αμφισβητείται. Παρά τα όποια... πειράματα ο διεθνής άσος συνεχίζει να φανερώνει πως μπορεί να αποδώσει πολύ καλά μόνο ως δεκάρι. Και ίσως παίζοντας λίγο πιο πίσω στον άξονα. Ως πλάγιος είναι σαν να... χάνεται. Και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει σε αυτήν την ηλικία. Όσες δοκιμές και εάν γίνονται και όση ποιότητα και εάν έχει ο Φορτούνης.

Ή ήταν διαβασμένος ή δεν ήταν, δεν γίνονται και τα δύο...

Ο ερυθρόλευκος αρχηγός Τσόρι Ντομίνγκες τόνιζε παραμονές του αγώνα, συμφωνώντας με τον τεχνικό του ότι έχουν δει πολλά βίντεο και εικόνες από την Χαποέλ Μπερ Σεβά και πως ξέρουν το τι θα αντιμετωπίσουν. Μία ημέρα μετά ο συμπαίκτης του, Λούκα Μιλιβόγιεβιτς, σχολίαζε πως δεν περίμεναν το 5-3-2 της Μπερ Σεβά και ότι τους εξέπληξε. Ήταν ένα σχήμα - που όπως και το 4-3-3 - ο Μπασάρ το δοκίμαζε για αρκετές ημέρες. Προφανώς και δεν γίνονται και τα δύο. Και να ήξεραν οι παίκτες τι να περιμένουν και να εξεπλάγησαν στην πορεία στο γήπεδο. Και είναι άλλο πράγμα η όποια ανετοιμότητα και άλλο το τι θα πρέπει να περιμένεις από τον αντίπαλο. Εάν τελικώς όντως αυτό το σχήμα... σόκαρε τον Ολυμπιακό, τώρα έχει μπροστά του κάποιες ημέρες για να μελετήσει ξανά την αντίπαλό του, την οποία θα αντιμετωπίσει σε ακόμα πιο δύσκολες καιρικές συνθήκες από αυτές της Αθήνας (σ.σ. ζέστη και έντονη υγρασία).

Η πίστη στο ρόστερ που δεν δικαιώθηκε στο γήπεδο

Στο κομμάτι του σχεδιασμού πρωτίστως η διοίκηση και σε δεύτερο επίπεδο ο Βίκτορ πίστεψαν στο υπάρχον ρόστερ και θεώρησαν πως δεν ήθελαν άλλες προσθήκες για να περάσουν την Χάποελ Μπερ Σεβά. Δεν επρόκειτο άλλωστε για αντίπαλο ικανό να... τρομάξει και ούτε και να καταστήσει υπεραναγκαίο να κλείσουν δύο ή τρεις παίκτες. Όμως ο πρώτος αγώνας με τους Ισραηλινούς δεν τους δικαιώνει με τίποτα σε σχέση με αυτήν τους την πεποίθηση (σ.σ. πάντα κρίνοντας από αυτά που είδαμε στο γήπεδο), με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να έχει ήδη... απειλήσει τους παίκτες ότι θα τους στείλει στα σπίτια τους εάν δεν περάσουν! Αρκεί αυτό το τελευταίο (σ.σ. και νέο πολύ ηχηρό)... καμπανάκι για να γυρίσει τελείως το κλίμα και να έρθει η πρόκριση; Θα φανεί στην ρεβάνς του Ισραήλ. Αυτό που φάνηκε σε πρώτη φάση είναι πως με τους διαθέσιμους παίκτες οι ερυθρόλευκοι θα δεινοπαθήσουν για να περάσουν την Χάποελ ή μπορεί και να μην τα καταφέρουν. Ευχή και επιθυμία είναι η πρόκριση, ωστόσο η αποστολή των ερυθρόλευκων στην ρεβάνς έχει γίνει για τα καλά δύσκολη. Αυτήν την στιγμή ο κόσμος των Πειραιωτών... βράζει.

Είναι έξαλλος ο κόσμος που πήγε στο γήπεδο με όσα είδε. Η διοίκηση των πρωταθλητών έσπευσε να συνταχθεί μαζί του και να του δώσει δίκιο στην παρούσα φάση, θέτοντας τους παίκτες προ των ευθυνών τους (σ.σ. αλλά και τον Βίκτορ), που αναμφίβολα έχουν το δικό τους πολύ σημαντικό μερίδιο ευθύνης. Η ουσία είναι πως οι ερυθρόλευκοι είναι στο πιο κρίσιμο... σταυροδρόμι της σεζόν πριν καν αυτή ξεκινήσει καλά καλά. Εάν δεν περάσουν την Χαποέλ Μπερ Σεβά θα μιλάμε για μία απόλυτη και ηχηρή αποτυχία και πριν καλά καλά φτάσουμε στις 5 Αυγούστου. Και μία αποτυχία που δεν θα είναι δυνατόν να μην τους επηρεάσει για την συνέχεια. Και η ευθύνη θα ανήκει σε πρώτο βαθμό στην διοίκηση και στην συνέχεια φυσικά σε παίκτες και τεχνικό επιτελείο. Το καλό είναι πως ο Ολυμπιακός διαθέτει παίκτες με ποιότητα και ότι εφόσον καταφέρει να δείξει σοβαρό, συγκροτημένο και ουσιαστικό μεσοεπιθετικά πρόσωπο, τότε σίγουρα περνάει την σαφώς κατώτερή του (σ.σ. από πλευράς ρόστερ και ποιότητας και γενικά από κάθε άποψη) Χάποελ... Βέβαια η επιπρόσθετη πίεση υπάρχει και ενώ θα πρέπει να εξαλειφθούν και τα στοιχεία της νευρικότητας και του άγχους.

Ο κίνδυνος να... καεί ο Βίκτορ

Δυστυχώς για τον Βίκτορ Σάντσεθ τα δύσκολα ήρθαν πολύ νωρίς. Ο ίδιος είναι ήδη στο... στόχαστρο από τον κόσμο που του χρεώνει το πως έστησε την ομάδα, την 11άδα που κατέβασε αλλά και την εν γένει διαχείριση του ρόστερ. Το κλίμα για τον Ισπανό τεχνικό βάρυνε ιδιαίτερα από τον πρώτο αγώνα με τους Ισραηλινούς και εάν δεν μπορέσει να πάει την ομάδα στην επόμενη φάση τότε θα βρεθεί σε άκρως δυσμενή θέση, πριν καν αρχίσει η σεζόν και με τον κίνδυνο να... καεί για τα καλά ως επιλογή. Ένας τεχνικός νέος σε ηλικία και με φιλοδοξία αλλά και ικανότητες. Που όμως μπορεί να πληρώσει το... μάρμαρο μίας ενδεχόμενης αποτυχίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης